Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 329 Skąd: Mysłowice
#1 Wysłany: 5 Październik 2005, 20:33 Die Deutsche Wochenschau - 1940-12-22 (kronika filmowa)
Kiedys od jakiegos tutejszego forumowicza dostalem kronike filmowa (chyba svena) i postanowilem wreszcie ja zamiescic ale z uwagi na jej rozmiar wyladowala na jakims wszawym serwerze z ktorego mozna sciagac tylko jednej osobie naraz.
Po otwarciu okna wystarczy poczekac okreslona ilosc sekund a nastepnie kliknac na:
Clicca qui per scaricare
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 112 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 5 Październik 2005, 21:18
:-) oo mam akurat ten kawałek:-) jest tu nawet trochę o U-bootach - ich budowie i sceny wodowania :-)
Na początku obraz sanotorium dla żołnieży w Rabce:-)
- potem v. Brauchitsch wizytuje oddziały na wschodzie
- parada Wehrmachtu w Bukareszcie (grają "Preusens Gloria"- śliczny marszyk:-)) ale tu im jakoś nie brzmi:-DDD
-dalej otwierają autostradę z Bergen do Oslo
-Potem jest zabójcza scena jak Niemiec (pewnie mieszczuch:-) DOI KROWĘ :-DDDDD
- Oslo, Przysięga wojskowa Norweskich oddziałów ochotniczych Wehrmachtu
- Budowa mostów kolejowych na Marnie
- Reichsleiter Rosenberg pzremawia w parlamencie francuskim
- "zbiórka odziezy w paryżu" - może mi ktoś wytłumaczyc o co chodzi w tej scenie? bo nie kumam:-)
- To też jest dobre - żołnieże robią zabawki dla dzieci na święta:-DDDD
- A na koniec to już lektora kompletnie ponosi jak relacjonuje przemówienie adolfka w hali montażowej FlaK'ów 8,8:-DDDD
Polecam, te kroniki to bardzo ciekawy materiał historyczny
Pytanko mam- czy ktoś wie jak zdobyc w necie jaieś radzieckie korniki???
Pozdro, BAhr
_________________ Tuitio fidei et obsequium pauperum
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 112 Skąd: Kraków
#4 Wysłany: 20 Październik 2005, 08:51
Witam. gorąco polecam ściągnięcie odcinka Deutsche Wochenschau z 17.10.1940r. (link ponizej:-)) Co prawda lwia częsc jest poświęcona walkom o Kijów, ale jest tez kilka minutek relacji z patrolu Engelberta Endrassa na Atlantyku. Świetne ujęcia - strzelanie z działa, strzelanie torpedami, potem zanurzenie i nadchodzący niszczyciel zrzuca małe co nieco
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum