Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#2 Wysłany: 5 Marzec 2008, 22:40
Szczerze mówiąc podzielam zdanie Australijczyków. Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby kapitan "Sydney" był aż tak lekkomyślny, aby zostwać z całą załogą na pokładzie do ostatniej chwili, wiedząc o pożarze w ładowni. Ale cóż, jak było pewnie już nigdy się nie dowiemy...
A co do samej historii to naprawdę świetna i więcej poproszę
Historia ciekawa, bylo wiele podobnych sytuacji na morzu. Niemcy bardzo czesto uciekali sie do takich praktyk. Co do szans, mysle ze krazownik mial je niewielkie, bedac zaskoczonym z tak bliskiej odleglosci, sieczka na pokladzie z 20-stek, do tego celne trafienia 150-tkami, taka walka trwa krotko a na pokladzie zostaje tylko powyginane zelastwo, i ciala marynarzy
Imię: Romek Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 137 Skąd: Piotrków Tryb.
#6 Wysłany: 12 Marzec 2008, 22:25
HSK-8 został oddany do służby w 1940 jako Kormoran, lecz zwodowany w 1938 jako Steiermark. Riazań byłby już wtedy niezłym staruszkiem, lecz co się z nim stało nie wiem, bo nie mogę tego znaleźć. Jedno jest pewne - Kormoran, który zniszczył Sydney, to nie ten sam zdobyty przez Emdena. Lata się nie zgadzają, choć ciekawie by to wyglądało
Wiek: 56 Dołączył: 30 Sie 2005 Posty: 23 Skąd: Nowy Sącz (Czeladź)
#7 Wysłany: 15 Marzec 2008, 02:00
tak, tylko nie mozna dokładnie określić która wersja jest prawidłowa.. też znalazłem źródła, króre podają Twoją wersję Oromis... jednak mozliwe, że na tej stronce popełniono błąd i zamiast budowy chodziło o przebudowę.. wszelkie inne źródła jakie znalazłem potwierdzają to, że HSK8"Kormoran" to przebudowany "Riazań"....
a jak to było naprawdę? może ktos ma (lub znajdzie) dokladniejsze informacje na ten temat?
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#9 Wysłany: 16 Marzec 2008, 11:23
U zachodnich wybrzeży Australii, w trakcie poszukiwań zatopionego podczas II wojny światowej okrętu "Sydney", odnaleziono niemiecki krążownik pomocniczy "Kormoran", który go storpedował - powiadomił australijski premier Kevin Rudd.
Legendarny HSK "Kormoran", największy w okresie wojennym niemiecki krążownik pomocniczy, pozorujący holenderski statek handlowy, zaatakował 19 listopada 1941 r. na Oceanie Indyjskim u zachodnich wybrzeży Australii lekki krążownik australijski HMAS "Sydney".
Oba statki ucierpiały w walce i w efekcie zatonęły. Spośród 645-osobowej załogi "Sydney" nikt nie przeżył, natomiast spośród 397 marynarzy niemieckich 317 dopłynęło w szalupach ratunkowych do wybrzeży Australii, gdzie zostali internowani.
Przed dwoma tygodniami rozpoczęły się sponsorowane przez rząd w Canberze poszukiwania australijskiego krążownika. W operacji uczestniczy m.in. znany poszukiwacz wraków David Mearns. Na wrak Kormorana natknięto się 800 km na północ od Perth, stolicy stanu Zachodnia Australia.
Losy HMAS "Sydney" do dziś pozostają tajemnicą, bowiem jedyną relację złożyli niemieccy marynarze z "Kormorana". Tymczasem zatonięcie "Sydney" to największa katastrofa w dziejach australijskiej marynarki.
Leutnant Greter got two torpedos away, one of which struck the cruiser below the forward gun turret, putting both turrets, A and B, out of action and staggering the ship, causing her to slow still further, leaving just the two after turrets, X and Y, firing independently, scoring three direct hits.
Czyli technicznie rzecz biorac HMAS Sydney zostal storpedowany.
A Riazań to chyba jednak nie *ten* HSK Kormoran
Cytat:
Launched on September 15 1938, at the Krupp-Germania Werft in Kiel, for the Hamburg-Amerikanische-Paketfahrt AG or Hapag, for their Far East service, the 8,736-ton passenger-freighter Steiermark, one of two sisters, with the 8,730-ton Ostmark, was the largest of the German Auxiliary Cruisers, being over twice the size of the 3,862-ton Thor and the 3,287-ton Komet.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#12 Wysłany: 16 Marzec 2008, 19:11
Kormoran
2 podwójne wyrzutnie torpedowe 533 mm poniżej linii wodnej i dwie pojedyncze wyrzutnie powyżej linii wodnej
Imię: Romek Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 137 Skąd: Piotrków Tryb.
#16 Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 12:35
O samym Riazaniu nic wiem nadal, lecz Kormoran vel Steiermark nim być nie może. Sprawdziłem w Miramar Ship Index i wyklucza on przebudowę Riazania w Kormorana. >>Link<<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum