Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 250 Skąd: Andrespol/Łódź
#2 Wysłany: 19 Luty 2008, 13:39
W pierwszym napotkanym sklepie modelarskim bez problemu kupisz klej i farby, z tym to raczej nie ma problemu i nigdy nie było nawet w czasach kiedy sklejałem Łosie, Iły i inne modele samolotów naszych towarzyszy broni za wschodniej granicy.
W pierwszym napotkanym sklepie modelarskim bez problemu kupisz klej i farby, z tym to raczej nie ma problemu i nigdy nie było nawet w czasach kiedy sklejałem Łosie, Iły i inne modele samolotów naszych towarzyszy broni za wschodniej granicy.
Ehhh... Jak dziś pamiętam mojego pierwszego Łosia (ale on nasz a nie zza Buga ) i magiczny klej w zalakowanej "próbówce"...
PL_HELLBOY napisał/a:
Plakatowa nie jest zbyt dobra, lepiej by ci wyszło olejną albo chociaż akrylową, do kupienia np. w sklepach typu Castorama, Obi itp.
...którego pomalowałem plakatówkami... A jaki byłem dumny z efektów
Ba, pamiętam nawet, że jakiś okręt podwodny sklejałem... ale to było tak dawno, że nie pomnę jaki
A tak z ciekawości - po ile są współcześnie farby modelarskie i czy idzie pomalować mały okręcik bez aerografu? (Sensownie to jest, przy braku zdolności plastycznych)
Ja używałem kleju Humbrol'a i farb Pactra i nawet fajnie się robilo modele, ale jak trzeba było pomalowac coś na żółto albo pomarańczowo to w moim przypadku troszkę słabo kryły (ale chyba to była wina koloru plastiku .
Imię: Timo Hallmann Pomógł: 4 razy Wiek: 106 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 458 Skąd: Berlin
#10 Wysłany: 13 Marzec 2008, 12:25
witam model najpierw sie maluje podkladem a nastepnie farbami i to takimi jak kto woli oczywiscie chodzi mi tu o modelarskei farby a nie o plakatowki ja maluje czolgi Pactra sorki z bledy ale sie spieszylem pozdrawiam:)
co do malowania. Teoretycznie kazda czesc powinna byc pokryta podkladem, ale ja sam nie stosuje tej techniki do malych czesci. Z podkladem jest tak: chcesz polozyc ciemna farbe to wystarczy walnac 2 warstwy podkladu, jesli jasna farba (zolta, czerwona, kremowa) to radze uzywac 1 warstwy szarego podkladu a na to 1-2 warstw bialego podkladu. Jasne farby nalozone na ciemny podklad wychadza ciemne i czasami zdarza sie przebijanie podkladu przez farbe. Do modeli plasikowych polecam farby akrylowe sa najlepsze. Najlepsze sa spreye MOTIP akrylowe. Maly sprey kosztuje w granicach 12 zl co i tak daje wieksza wydajnosc niz 3 farby pactra a nie pozostawia smug od pedzla.
Co do aerografu to narazie sobie odpusc i zdobadz troche doswiadczenia w nakladaniu farby sprayem.
Ostatnio zmieniony przez hoogo5 18 Marzec 2008, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
#12 Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 19:42 Re: Farby i inne artykuły.
Bismarck napisał/a:
Witam .
Mam Pytanie jaki Rodzaj Farby i Kleju najlepiej sprawdzają się do Plastykowych Modeli ?
Argumentując własnym doświadczeniem polecam farby akrylowe Pactry i Model Mastera-bardzo przyjemnie się nimi maluje i świetnie nadają się do aerografu. Łatwo też później oczyscić pędzel i aerograf-wystarczy woda.
_________________ Porażkę należy zaakceptować jako sygnał, że plany nie były sensowne, zmienić je i wyruszyć ponownie, aby zdobyć upragniony cel.
Napoleon Hill
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum