Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jestem tu względnie nowy nie wiem czy ten temat był na forum poruszany jeśli tak to z góry przepraszam.
Właśnie zdecydowałem się (w końcu) na grę na 100% realizmu i tak sobie płynę korzystając z Waszego samouczka czasem uda mi się coś zatopić ale naszła mnie pewna myśl...Nie wiem może się nie znam ale 100% realizmu ma chyba niewiele wspólnego z rzeczywistością historyczną jakoś trudno mi sobie wyobrazić że cała ta procedura odpalania torped należała do dowódcy - ustalanie odległości i prędkości jeszcze ale reszta? od czego w takim razie jest oficer torpedowy? (zresztą wystarczy obejrzeć das boot żeby jako tako zorientować się że nie wszystkie procedury były na głowie dowódcy). Proszę o uświadomienie kolegi niedowiarka...
Dokładnie.. Pierwszy oficer za pomocą UZO wybierał cel i wykonywał te procedury... Dowódca tylko zajmował się tym przez peryskop...
Ale tu dochodzimy do kolejnej rzeczy... OU w grze nie myli się... I to właśnie ból.. Bo gdyby się mylił, to byłoby realistycznej, ale on w 1 sekundę robi idealny pomiar.
Jestem nowy na forum, wiec wqitam wszystkich:)
Wracajac do tematu, niby faktycznie, do obowiazkow oficera torpedowego nalezalo wprowadzenie danych dla torped. Tylko ze w wiekszosci wypadkow atak wiazal sie z roznymi manewrami, wiec dowodca musial z oficerem torpedowym wspolpracowac. W wiekszosci roznych opracowan podaja ze na ogol dowodca sprawdzal wyliczenia oficera torpedowego, tak wiec robili to oboje.
Hmm, jak gram ze trzy lata w sh3, to cos takiego jeszcze mi sie nie udalo. Z peryskopu nie zobaczysz nic dalej jak 8km, chocby z tej przyczyny ze nic poza te 8km nie jest renderowane. Wyjatek stanowi mod '16k atmosphere', ale nawet wtedy do tych 100mil morskich raczej daleko.:)
W sH3 najlepsze jest to, że nawet na 100% realizmu jesteśmy w stanie przy pomocy UZO lub peryskopu wyśledzić cel oddalony nawet o 100 mil morskich;]
A sojuszniczego U-Boota nawet z większej. Widziałeś screen z "Najbliższy widoczny kontakt, namiar tyle i tyle, odległość 4100000 metrów.. Najlepsze, że zaparłem się i na obserwatorze doleciałem tam... Co prawda leciało i leciało... (przyblokowany klawisz, a ja sobie herbatkę robiłem)
A to co mówi Husarz, to po prostu błąd. Gdy gra już położy na "mapie" statek i liczy, gdzie on jest (nie musi już rysować obiektu 3D, tylko musi ten obiekt "być"), można go uchwycić, aby ci go pokazało... Ale to tylko błędy gry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum