Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
- najbardziej krwawa w ofiarach bitwa morska bez wroga?
~~Bitwa koło wyspy MAY~~
- jaki typ nadajnika posiadał Titanic?
~~Telegraf "bez drutu" radiowe urządzenie nadawczo-odbiorcze, pozwalające na odległość przekazać sygnały radiowe, zakodowane kodem Morse'a. Telegraf "bez drutu" został zbudowany w oparciu o nadajnik i odbiornik Marconiego~~
-czy ubooty atakujące konwój mogły używać fal radiowych do komunikacji pod wodą? Uzasadnij...
~~Jest taki telefon, który działa kilkadziesiąt metrów pod wodą, ale prace nad nim rozpoczęto tuż po wojnie. Nie wydaje mi się aby u-booty mogły się komunikować pod wodą.~~
- jaką formą emisji nadawał nadajnik na uboocie i czy była możliwość przekazania nim fonii? Uzasadnij...
Wydaje mi sie, ze nadawal na wysokich czestotliwosciach tak jak telegraf - tj 0/1. Glosu przesylac wiec nie mogl (tj jakby sie uprzec i zapisac w postaci cyfrowej po czym przepuscic przez cos co zdekoduje i odegra... oki zapedzilem sie ).
- ile przetrwał najwięcej podwodniak na morzu po zatopieniu jego okrętu? Kto, co, jak i gdzie?
- najbardziej krwawa w ofiarach bitwa morska bez wroga?
Mnie przyszla do glowy Honda Point.
edit: Ale racje ma zdecydowanie Matrose - moj blad
- czy klucz telegraficzny na ubocie był kluczem sztorcowym? uzasadnij...
Raczej tak Z mojego zrozumienia zasad dzialania takiego klucza oraz obserwacji tego obrazka wnosze, ze uzywano go poprzez pionowe naciskanie - ergo to jest klucz sztorcowy.
- czy ubooty atakujące konwój mogły używać fal radiowych do komunikacji pod wodą? Uzasadnij...
Ostatnio zmieniony przez PL_tnnn 22 Lipiec 2008, 19:21, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#10 Wysłany: 24 Lipiec 2008, 13:54
sOnar napisał/a:
- czy ubooty atakujące konwój mogły używać fal radiowych do komunikacji pod wodą? Uzasadnij...
Według mnie nie. Fale radiowe nie mogły by sie poruszać pod wodą (Gdyby kapitanowie mogli by porozumiewać sie pod wodą skuteczność ataków U-Bootów na konwoje była by znacznie większa)Poza tym używali fal radiowych na powierzchni i tu można zadać sobie pytanie, co by było gdyby odpalić nadajnik pod wodą?
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum