POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Młody Wilk prosi o radę i pomoc apropos GWX...
Autor Wiadomość
Amberos 

Kraj:
poland

Imię: Sylwek

#21  Wysłany: 31 Lipiec 2008, 13:39   

Cytat:
To co Ty masz powylaczane w tym realizmie?

Mam wyłączone realistyczne detektory, mape, awaryjne torpedy, wytrzymałość, przeładunek, naprawy, wskaźnik wykrywalności i brak widoku zew. Suma sumarum daje to 49 % realizmu, jak sie wyrobie zagram na 100% :) A potem GWX mod...

PS-Mam kolejne pytanka

1-Słuchajcie od czego zależą kiedy dostaje się po rejsie promocje dla marynarzy?? Wycztyałem , że żeby to dostać, trzeba wrócić do bazy-ja wracam za każdym razem, w poprzednich dwóch patrolach nie dostałem promocji żadnej , a po ostatnim moge zrobić dwie.

Jeśli chodzi o wracanie do bazy-rozumiem przez to: powrót do doku, z którego zaczynam patrol, stopuje siliniki , wciskam"ESC" i wybieram "opuść patrol" i dalej "dok kiel" Czy to co opisałem można rozumieć jako całkowicie ukończony patrol? (Oczywiściecele mam zaliczone-patrolowanie kwadratu itp)

2-Dlaczego załoga nie przeładowała mi torpedy z rufowego magazynu zewnętrznego? Byłem w wynurzeniu, nIe miałem ałączonej cichej pracy, ani zmęczonej ekipy. W przednim i tylnym przedziale torpedowym ludzi, a mimo to nie przeładowali...Czy to może być przez sztorm?? Bo fakt, że wtedy cały czas wiało 13/15 ms, ażdo powrotu do bazy...

A z ciekawostek
MIałem pecha i szczęście, w szczególnie uczęszczanym przez statki rejonie, w okolicach zach.wybrzeży Irlandii z południa szedł "cargo steamer", z północy Proteus cargo(19,000BRT!), ze śledzenia ich kursów wynikało, że będą przepływać całkiem niedaleko siebie, więc zacierałem ręce, że upieke dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Pierwszy pod noż poszedł cargo steamer-Rzadko mi się to zdarza, ale zdarza-poszły dwie torpy i zaliczyłem dwa pudła, zmieniłem namiary poszły następne dwie , tym razem trafiła tylko jedna...okręt wciąż płynął...Zostawiłem go, z epitetami typu"Szajse " na ustach bowiem zbliżał sie Proteus z większym tonarzem, zostały mi tylko dwie, ostatnie torpedy, wycelowałem pierwszą z magnetycznym zapalnikiem-zaliczył trafienie, płynął dalej, a ja robiłem obliczenia na drugą tropede,wszystko było gotowe już miałem wciskać "PAL" i nagle patrze :schock
a on zaczyna tonąć :)) ))
Jak wielka była moja euforia, jedna torpa i 19.000 BRT poszło na dno, wróciłem do cargo steamera, który płynął sobie z przechyłem okoł40 stopni na prawą burte i dobiłem go ostatnią torpedą :) Więc miałem szczęście w nieszczęściu...

To był mój najlepszy patrol - 50.000 BRT :)

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#22  Wysłany: 31 Lipiec 2008, 21:04   

Amberos napisał/a:
Mam wyłączone (...) awaryjne torpedy (...).

Hmm, ja moj pierwszy patrol plynalem od razu na bodajze ~54% i awaryjne torpedy mialem od razu wlaczone. Powiedz - zdarzylo Ci sie strzelac magnetykami (zmieniasz w nich glebokosc?) z mniej niz 450m? A waliles kiedys w dziob albo rufe kontaktowymi?

Cytat:
1-Słuchajcie od czego zależą kiedy dostaje się po rejsie promocje dla marynarzy?? Wycztyałem , że żeby to dostać, trzeba wrócić do bazy-ja wracam za każdym razem, w poprzednich dwóch patrolach nie dostałem promocji żadnej , a po ostatnim moge zrobić dwie.

Po pierwsze Twoi marynarze musza miec wystarczajaco duzo doswiadczenia (czyli jak masz x/y to x musi byc co najmniej rowne y). Dlatego tez po pierwszej misji raczej nie ma awansow - nikt nie ma wystarczajaco duzo expa :) Pozniej awanse zaleza od tego jak dobrze Ci misja poszla i ile reputacji uzyskales. Im wiecej tym wiecej awansow. Tyle, ze wg mnie jest totalnie zjechane, bo zazwyczaj awansow jest na tyle malo, ze zwykly marynarz nie doczeka sie nigdy - pomimo giganytcznego doswiadczenia. Dlatego ja po skonczonym patrolu przyznaje (dzieki SH3 Commander) dodatkowe 1-2 awanse dla normalnych marynarzy. Tak samo w kwestii oznaczen - tutaj kieruje sie sugestiami SH3 Commandera i nie nadaje medali zanim sie one nie pojawia (ale ma to swoja cene w mechanice gry - szybciej mi sie marynarze mecza (aczkolwiek stosuje mod 8h wahty co nieco zmniejsza ten problem).

Cytat:
Jeśli chodzi o wracanie do bazy-rozumiem przez to: powrót do doku, z którego zaczynam patrol, stopuje siliniki , wciskam"ESC" i wybieram "opuść patrol" i dalej "dok kiel" Czy to co opisałem można rozumieć jako całkowicie ukończony patrol? (Oczywiściecele mam zaliczone-patrolowanie kwadratu itp)

Tak, dokladnie - to jest ukonczony patrol :)

Cytat:
2-Dlaczego załoga nie przeładowała mi torpedy z rufowego magazynu zewnętrznego? Byłem w wynurzeniu, nIe miałem ałączonej cichej pracy, ani zmęczonej ekipy. W przednim i tylnym przedziale torpedowym ludzi, a mimo to nie przeładowali...Czy to może być przez sztorm?? Bo fakt, że wtedy cały czas wiało 13/15 ms, ażdo powrotu do bazy...

Hmm... A miales w dziobowych wyrzutniach rowniez sprawna ekipe? Np mnie na IXB na ostatnim patrolu nie zaczeli przenosic dopoki nie poslalem ludzi do dziobowego przedzialu...

Cytat:
A z ciekawostek(...) 50.000 BRT :)

Oj tam, bedzie lepiej :) Np 3 proteusy pod rzad... Albo liniowiec...
A na proteusach wlasnie testowalem magnetyki - srednio 1 na 5 trafien pojedynczym magnetykiem go zatopi.
A sproboj z normalnym czasem przeladowania... Na czym plywasz?

I powiedz mi jeszcze - jak to bylo z tym poprzednim co tak dlugo tonal? Co to bylo i ile tonelo? :)

Amberos 

Kraj:
poland

Imię: Sylwek

#23  Wysłany: 2 Sierpień 2008, 12:58   

Cytat:
Powiedz - zdarzylo Ci sie strzelac magnetykami (zmieniasz w nich glebokosc?) z mniej niz 450m? A waliles kiedys w dziob albo rufe kontaktowymi?

Tak w magnetykach ustawiam głębokość zależną od zanurzenia celu, w dziób i rufe nie wale kontaktowymi-wiadomo, mogą się ześliznąć po kadłubie... Czemu pytasz?

Co do odległości strzelam zawsze z minimum 500m, choć wczoraj podszedłem do mojego pierwszego atakowanego niszczyciela na jakieś 400 -jako, że po raz pierwszy polowałem na taki okręt i obawiając siępudła i bomb głębinowych zdecydowałem się odpalić w niego salwe 3 torped właśnie z magnetycznym zapalnikiem-wszystkie 3 doszły celu-mniej więcej w jednym miejscu-oberwał w rufe i poszedł na dno :)

Cytat:
Na czym plywasz?

I powiedz mi jeszcze - jak to bylo z tym poprzednim co tak dlugo tonal? Co to bylo i ile tonelo? Na czym plywasz?

Pływam na VIIB
To był C2 cargo, nie pamiętam dokładnie ile , ale tonął wiele godzin...

A wczoraj miałem jeszcze dziwniejszą sytuacje-posłałem na dno jedną torpąz magnetycznym Cargo steamera, przetrąciło mu kręgosłup, złamał sie na pół i zatonął na płyciźnie...i dziwne-program nie wziął tego wogóle pod uwage, na mapie nie ma oznakowania zatopienia, w dzienniku pokładowym żadnej wzmianki :( Aha pamiętam, że charakterystyczne było to, że miał bardzo małe zanurzenie, był sztorm i momentami było widaćmu śruby...może to jakiśbug i takich statków nie zalicza...

Pl_tnnn możesz zapodać mi swój nr gg, moglibyśmy czasem popisać w temacie?
Albo masz tu mój i sie odezwij jak będziesz mógł: 2210529

pozdro

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#24  Wysłany: 2 Sierpień 2008, 14:47   

Chodzi o to, że..

Statek ma ileś punktów wytrzymałości... I jak torpeda zdejmie mu prawie wszystkie, a potem eksplodują elementy na kadłubie... to jak eksplozja tych elementów go zniszczy, to nie zaliczy ci... To nie jest często spotykane, ale zdarza się.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#25  Wysłany: 2 Sierpień 2008, 19:41   

Amberos napisał/a:
Tak w magnetykach ustawiam głębokość zależną od zanurzenia celu, w dziób i rufe nie wale kontaktowymi-wiadomo, mogą się ześliznąć po kadłubie... Czemu pytasz?

A z czystej ciekawosci :) Bo zastanawialem sie czy wylaczenie wadliwych torped powoduje, ze np magnetykami mozna na kontakt strzelac z blizszej odleglosci :)

Cytat:
To był C2 cargo, nie pamiętam dokładnie ile , ale tonął wiele godzin...

Ani chybi byl to Q-Ship z balsa czy korkiem ;)

Cytat:
Aha pamiętam, że charakterystyczne było to, że miał bardzo małe zanurzenie, był sztorm i momentami było widaćmu śruby...może to jakiśbug i takich statków nie zalicza...

Racje ma zapewnie Finek (a moze to sztorm dobil?) :) Ten fenomen o ktorym piszesz to latajace statki (szczegolnie popularne w czasie sztormow) i pisalem juz o nim nieco wczesniej... Jak w niego trafiles? Bo mnie sie udaje zazwyczaj tylko (a juz w przypadku cargo steamera) na magnetyku ustawionym na 0,5m...

Cytat:
Pl_tnnn możesz zapodać mi swój nr gg, moglibyśmy czasem popisać w temacie?
Albo masz tu mój i sie odezwij jak będziesz mógł: 2210529

Napisalem do Ciebie. Jakby co to moj to 196560

Odpowiedz do tematu