Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam wyłączone realistyczne detektory, mape, awaryjne torpedy, wytrzymałość, przeładunek, naprawy, wskaźnik wykrywalności i brak widoku zew. Suma sumarum daje to 49 % realizmu, jak sie wyrobie zagram na 100% A potem GWX mod...
PS-Mam kolejne pytanka
1-Słuchajcie od czego zależą kiedy dostaje się po rejsie promocje dla marynarzy?? Wycztyałem , że żeby to dostać, trzeba wrócić do bazy-ja wracam za każdym razem, w poprzednich dwóch patrolach nie dostałem promocji żadnej , a po ostatnim moge zrobić dwie.
Jeśli chodzi o wracanie do bazy-rozumiem przez to: powrót do doku, z którego zaczynam patrol, stopuje siliniki , wciskam"ESC" i wybieram "opuść patrol" i dalej "dok kiel" Czy to co opisałem można rozumieć jako całkowicie ukończony patrol? (Oczywiściecele mam zaliczone-patrolowanie kwadratu itp)
2-Dlaczego załoga nie przeładowała mi torpedy z rufowego magazynu zewnętrznego? Byłem w wynurzeniu, nIe miałem ałączonej cichej pracy, ani zmęczonej ekipy. W przednim i tylnym przedziale torpedowym ludzi, a mimo to nie przeładowali...Czy to może być przez sztorm?? Bo fakt, że wtedy cały czas wiało 13/15 ms, ażdo powrotu do bazy...
A z ciekawostek
MIałem pecha i szczęście, w szczególnie uczęszczanym przez statki rejonie, w okolicach zach.wybrzeży Irlandii z południa szedł "cargo steamer", z północy Proteus cargo(19,000BRT!), ze śledzenia ich kursów wynikało, że będą przepływać całkiem niedaleko siebie, więc zacierałem ręce, że upieke dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Pierwszy pod noż poszedł cargo steamer-Rzadko mi się to zdarza, ale zdarza-poszły dwie torpy i zaliczyłem dwa pudła, zmieniłem namiary poszły następne dwie , tym razem trafiła tylko jedna...okręt wciąż płynął...Zostawiłem go, z epitetami typu"Szajse " na ustach bowiem zbliżał sie Proteus z większym tonarzem, zostały mi tylko dwie, ostatnie torpedy, wycelowałem pierwszą z magnetycznym zapalnikiem-zaliczył trafienie, płynął dalej, a ja robiłem obliczenia na drugą tropede,wszystko było gotowe już miałem wciskać "PAL" i nagle patrze
a on zaczyna tonąć ))
Jak wielka była moja euforia, jedna torpa i 19.000 BRT poszło na dno, wróciłem do cargo steamera, który płynął sobie z przechyłem okoł40 stopni na prawą burte i dobiłem go ostatnią torpedą Więc miałem szczęście w nieszczęściu...
Hmm, ja moj pierwszy patrol plynalem od razu na bodajze ~54% i awaryjne torpedy mialem od razu wlaczone. Powiedz - zdarzylo Ci sie strzelac magnetykami (zmieniasz w nich glebokosc?) z mniej niz 450m? A waliles kiedys w dziob albo rufe kontaktowymi?
Cytat:
1-Słuchajcie od czego zależą kiedy dostaje się po rejsie promocje dla marynarzy?? Wycztyałem , że żeby to dostać, trzeba wrócić do bazy-ja wracam za każdym razem, w poprzednich dwóch patrolach nie dostałem promocji żadnej , a po ostatnim moge zrobić dwie.
Po pierwsze Twoi marynarze musza miec wystarczajaco duzo doswiadczenia (czyli jak masz x/y to x musi byc co najmniej rowne y). Dlatego tez po pierwszej misji raczej nie ma awansow - nikt nie ma wystarczajaco duzo expa Pozniej awanse zaleza od tego jak dobrze Ci misja poszla i ile reputacji uzyskales. Im wiecej tym wiecej awansow. Tyle, ze wg mnie jest totalnie zjechane, bo zazwyczaj awansow jest na tyle malo, ze zwykly marynarz nie doczeka sie nigdy - pomimo giganytcznego doswiadczenia. Dlatego ja po skonczonym patrolu przyznaje (dzieki SH3 Commander) dodatkowe 1-2 awanse dla normalnych marynarzy. Tak samo w kwestii oznaczen - tutaj kieruje sie sugestiami SH3 Commandera i nie nadaje medali zanim sie one nie pojawia (ale ma to swoja cene w mechanice gry - szybciej mi sie marynarze mecza (aczkolwiek stosuje mod 8h wahty co nieco zmniejsza ten problem).
Cytat:
Jeśli chodzi o wracanie do bazy-rozumiem przez to: powrót do doku, z którego zaczynam patrol, stopuje siliniki , wciskam"ESC" i wybieram "opuść patrol" i dalej "dok kiel" Czy to co opisałem można rozumieć jako całkowicie ukończony patrol? (Oczywiściecele mam zaliczone-patrolowanie kwadratu itp)
Tak, dokladnie - to jest ukonczony patrol
Cytat:
2-Dlaczego załoga nie przeładowała mi torpedy z rufowego magazynu zewnętrznego? Byłem w wynurzeniu, nIe miałem ałączonej cichej pracy, ani zmęczonej ekipy. W przednim i tylnym przedziale torpedowym ludzi, a mimo to nie przeładowali...Czy to może być przez sztorm?? Bo fakt, że wtedy cały czas wiało 13/15 ms, ażdo powrotu do bazy...
Hmm... A miales w dziobowych wyrzutniach rowniez sprawna ekipe? Np mnie na IXB na ostatnim patrolu nie zaczeli przenosic dopoki nie poslalem ludzi do dziobowego przedzialu...
Cytat:
A z ciekawostek(...) 50.000 BRT
Oj tam, bedzie lepiej Np 3 proteusy pod rzad... Albo liniowiec...
A na proteusach wlasnie testowalem magnetyki - srednio 1 na 5 trafien pojedynczym magnetykiem go zatopi.
A sproboj z normalnym czasem przeladowania... Na czym plywasz?
I powiedz mi jeszcze - jak to bylo z tym poprzednim co tak dlugo tonal? Co to bylo i ile tonelo?
Powiedz - zdarzylo Ci sie strzelac magnetykami (zmieniasz w nich glebokosc?) z mniej niz 450m? A waliles kiedys w dziob albo rufe kontaktowymi?
Tak w magnetykach ustawiam głębokość zależną od zanurzenia celu, w dziób i rufe nie wale kontaktowymi-wiadomo, mogą się ześliznąć po kadłubie... Czemu pytasz?
Co do odległości strzelam zawsze z minimum 500m, choć wczoraj podszedłem do mojego pierwszego atakowanego niszczyciela na jakieś 400 -jako, że po raz pierwszy polowałem na taki okręt i obawiając siępudła i bomb głębinowych zdecydowałem się odpalić w niego salwe 3 torped właśnie z magnetycznym zapalnikiem-wszystkie 3 doszły celu-mniej więcej w jednym miejscu-oberwał w rufe i poszedł na dno
Cytat:
Na czym plywasz?
I powiedz mi jeszcze - jak to bylo z tym poprzednim co tak dlugo tonal? Co to bylo i ile tonelo? Na czym plywasz?
Pływam na VIIB
To był C2 cargo, nie pamiętam dokładnie ile , ale tonął wiele godzin...
A wczoraj miałem jeszcze dziwniejszą sytuacje-posłałem na dno jedną torpąz magnetycznym Cargo steamera, przetrąciło mu kręgosłup, złamał sie na pół i zatonął na płyciźnie...i dziwne-program nie wziął tego wogóle pod uwage, na mapie nie ma oznakowania zatopienia, w dzienniku pokładowym żadnej wzmianki Aha pamiętam, że charakterystyczne było to, że miał bardzo małe zanurzenie, był sztorm i momentami było widaćmu śruby...może to jakiśbug i takich statków nie zalicza...
Pl_tnnn możesz zapodać mi swój nr gg, moglibyśmy czasem popisać w temacie?
Albo masz tu mój i sie odezwij jak będziesz mógł: 2210529
Statek ma ileś punktów wytrzymałości... I jak torpeda zdejmie mu prawie wszystkie, a potem eksplodują elementy na kadłubie... to jak eksplozja tych elementów go zniszczy, to nie zaliczy ci... To nie jest często spotykane, ale zdarza się.
Tak w magnetykach ustawiam głębokość zależną od zanurzenia celu, w dziób i rufe nie wale kontaktowymi-wiadomo, mogą się ześliznąć po kadłubie... Czemu pytasz?
A z czystej ciekawosci Bo zastanawialem sie czy wylaczenie wadliwych torped powoduje, ze np magnetykami mozna na kontakt strzelac z blizszej odleglosci
Cytat:
To był C2 cargo, nie pamiętam dokładnie ile , ale tonął wiele godzin...
Ani chybi byl to Q-Ship z balsa czy korkiem
Cytat:
Aha pamiętam, że charakterystyczne było to, że miał bardzo małe zanurzenie, był sztorm i momentami było widaćmu śruby...może to jakiśbug i takich statków nie zalicza...
Racje ma zapewnie Finek (a moze to sztorm dobil?) Ten fenomen o ktorym piszesz to latajace statki (szczegolnie popularne w czasie sztormow) i pisalem juz o nim nieco wczesniej... Jak w niego trafiles? Bo mnie sie udaje zazwyczaj tylko (a juz w przypadku cargo steamera) na magnetyku ustawionym na 0,5m...
Cytat:
Pl_tnnn możesz zapodać mi swój nr gg, moglibyśmy czasem popisać w temacie?
Albo masz tu mój i sie odezwij jak będziesz mógł: 2210529
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum