Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jak ogólnie używa się sonaru? Bo przydzielam ludka na stanowisko (oczywiście sonar mam na pokładzie), jestem w zanurzeniu mam w peryskopie zaznaczony cel i próbuję użyć jedną z dwóch opcji sonaru, ale za każdym razem mam informacje od obsługi "nie wybrano celu". O co chodzi?
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#4 Wysłany: 18 Wrzesień 2008, 21:23
hmmm.... zakładam że rozkazałeś operatorowi hydrofonu wysłać ping. A mam takie inne pytanko? wyszukałeś w książce celów wrogą jednostkę i potwierdziłeś że to akurat ta?
Cóż jak masz zaznaczony cel, zidentyfikowany z książki celów to powinien bez problemu wysłać ping, zawsze zostaje opcja przeprowadzenia ataku bez użycia sonara a ta metoda daje mi najwięcej frajdy
EDIT
Lub też możesz rozkazać operatorowi hydrofonu śledzić najbliższy cel, namierzyć go potem peryskopem i wtedy wysłać ping
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Ostatnio zmieniony przez Adiq 18 Wrzesień 2008, 21:25, w całości zmieniany 2 razy
Zrobiłem tak jak piszesz, zalogowałem cel, zidentyfikowałem, potwierdziłem i próbuję wysłać pinga i za każdym razem od sonarzysty mam odpowiedź że "nie wybrano celu".
Hydrofonu ręcznie też nie mogę ustawić, ale faktyczne kiedy naciskam na ping to wysyłam echo, oczywiście komunikat "nie wybrano celu".
Przez moment w zanurzeniu kiedy miałem schowany peryskop i naprawdę nie wiem jak to zrobiłem i od czego to zależy, wysyłałem pinga i pokazywał mi odległość do śledzonego konwoju, mogłem także zmienić cel np. na śledzący mnie niszczyciel, ale ping i tak wskazywał na oddalający się konwój. Było tak przez chwilkę, później znowu "nie wybrano celu".
Cholera go wie... ale przyznam szczerze, że w takiej funkcjonalności (jak działał)to sonar potrzebny mi jest jak drzwi w lesie.
Sądziłem, że chociaż jakieś echo zwrotne ładne będzie... a tu tylko "pum" i informacja.
Ostatnio zmieniony przez Hubert 18 Wrzesień 2008, 23:13, w całości zmieniany 1 raz
1. Cel musi być jasno określony (tzn. operator hydrofonu musi go słyszeć)
2. Odległość nie może przekroczyć pewnej wartości (nie wiem, czy nie 7km)
3. Echa nie mogą się nakładać (tzn. cele za blisko siebie)
Jak to wszystko spełnimy, patrz na screen (widoczny po zalogowaniu na forum)
<BTW. Screena zrobiłem w kampanii on-line.. Wy tam chyba będziecie bić się o sonar, gdy go wrzucę...>
Imię: Olamagato Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Paź 2005 Posty: 253 Skąd: z piekła rodem
#10 Wysłany: 1 Październik 2008, 09:27
Ja tylko od siebie dodam, że pierwszy ping jest często dość niedokładny. Puszczenie serii pingów (np. co sekundę) powoduje, że namierzona odległość zbliża się asymptotycznie do tej wykrywanej przez oficera na peryskopie. Stąd, żeby określić odległość tak do 20-50m dokładności trzeba puścić do kilkunastu pingów po sobie, albo liczyć na to, że pierwszy będzie wystarczająco dokładny (co też się zdarza).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum