Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Pruszcz Gd.
#1 Wysłany: 7 Luty 2009, 00:34 problem z wczytaniem save'a
wykonałem misję. Uciekałem powolutku pod wodą - zapisałem grę (1). Po drodze (niedaleko portów japońskich) natrafiłem na grupę operacyjną - lotniskowce, krążowniki i inne ciacha. Zatopiłem lotniskowiec i nadal będąc pod wodą zapisałem grę i z niej wyszedłem. Kiedy chciałem wczytać spowrotem wywala mnie do windy (XP). Niby ładnie wczcytuje, ale kiedy wyświetlany jest na monitorze napis proszę czekać po chwili pojawia się błąd gry i wywala do windy. Taki sam problem pojawia się z savem, który zrobiłem jako 1.
Jest na to jakiś sposób, czy muszę zaczynać grę od początku??
Imię: Timo Hallmann Pomógł: 4 razy Wiek: 106 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 458 Skąd: Berlin
#2 Wysłany: 7 Luty 2009, 02:06
Nie rób save'a jak jesteś pod woda bo tak właśnie się dzieje wywala do Windowsa zacznij grac od save'a co jesteś na powierzchni. A ten temat chyba już był poruszany o ile pamiętam.
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#3 Wysłany: 7 Luty 2009, 08:58
Sokół,
Kilka rad odnośnie save'owania:
1. Upewnij się, że spatchowałeś grę co najmniej do wersji 1.4 (bądź alternatywnie do 1.5 czyli dodatek U-Boat Missions) - w ten sposób zaoszczędzisz sobie frustracji związanymi z save'owaniem, które prześladowały wcześniejsze wersje.
2. Wykonuj save'a bedąc w widoku mapy taktycznej (wiem, że brzmi śmiesznie ale faktycznie save'y robione na widoku peryskopu, gdy "na zewnątrz" sporo się dzieje lubią się wysypywać... Zresztą wątki znalezione na subsim.com wydają się potwierdzać tę regułę).
3. Unikaj robienia save'ów w zanurzeniu, a w szczególności na płyciznach, w pobliżu dna. Wczytanie takiego save'a kończy się z reguły komunikatem o obrażeniach załogi (a czasami również uszkodzeniami okrętu).
Dobrą praktyką jest robienie save'a w momencie:
- wykrycia wrogiego konwoju/grupy uderzeniowej (sonar/radar),
- otrzymania komunikatu od COMSUBPAC/BdU o obecności wrogich jednostek - w momencie gdy rozpoczynasz przechwytywanie celu.
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum