Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 31 Marzec 2009, 18:31 Nowy Trigger Maru (1.7) już jest!
Wyszedł nowy Trigger Maru! - wersja 1.7 zastępuje wszystkie poprzednie wersje.
Waga pliku: 347.93 MB
Z ciekawszych zmian (znacznie obszerniejsza lista po kliknięciu na powyższy link):
* added Hud Mod for TMO by Cpt. America
* AI machine guns will now fire at the player from a range of 3000 meters (where as it used to be 1500 meters)
* Some merchants have had modified to equip 3 to 4 machine guns, 1 to 2 search lights, and 0 to 4 additional deck guns
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#3 Wysłany: 31 Marzec 2009, 20:01
Manonixi napisał/a:
Oczywiście mod działa bez patcha 1.5 ??
Oczywiście że działa... ALE...
...musisz tylko ściągnąć wersję 162 (tutaj link),
Wyższe wersje (takie jak np. 1.63, 1.7) obsługują tylko patch 1.5 (czyli dodatek Uboat Mission).
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#4 Wysłany: 31 Marzec 2009, 22:26
Hmm... Zmiany idą w dobrą stronę. A te mają dla nas dużo większe znaczenie (problem niejednokrotnie zauważany na patrolach multi):
Cytat:
* Damage model adjustments.
( The goal of these adjustments was to reduce or eliminate the player's boat being stranded by having all engines/motors destroyed. An occurance that was far too common)
- removed Parent/child relationship between some damage zones in the player subs.
- reduced engine and motor damage zones in width and placed them farther apart from each other.
*Changed max torpedo launch depth for Tambor, Gar, Gato, Balao, and Tench to 150 Feet.
...to też brzmi bardzo obiecująco - "szperacze" na okrętach (jak na razie to tylko Nippon Maru je posiadał)...
Cytat:
*The following ships have had modified to equip 3 to 4 machine guns, 1 to 2 search lights, and 0 to 4 additional deck guns: Nagara - Hakusika - Akita - Heito - Zinbu - Biyo - Kinposan - Tahihosan - Kasagisan - Nippon - Buzyun - Haruna - Conte Verde liner - Horai - Kiturin - Tyohei
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 31 Marzec 2009, 22:29, w całości zmieniany 2 razy
Imię: krzysiek
Wiek: 39 Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 77 Skąd: z otchłani
#6 Wysłany: 3 Maj 2009, 23:13
Jako że to mój pierwszy post więc hejka wszystkim
Dzisiaj zacząłem grać w SH4 v 1.5 z TM 1.7, do tej pory grałem w SH4 v 1.4 i nieco w u-boot mission. Mam więc takie pytanka:
1 czy istnieje mod przywracający znaczniki mapy nawigacyjnej (tak to się chyba nazywało w GWX z SH3), chodzi mi o te ogonki na ikonkach statków określające ich kurs oraz o znaczek kursu naszego okrętu w zanurzeniu.
2 można się spodziewać spolszczenie w najbliższej przyszłości?
P.S. co sądzicie o skuteczności torped?
nie licząc 7 trafień w niszczyciel i tylko jedno (historyczny realizm aż do bólu ) to zatopienie 1600 tonowego niszczyciela dopiero 3 torpedą eksplodującą pod kilem to chyba lekka przesada ze strony twórców
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#7 Wysłany: 4 Maj 2009, 17:23
Cytat:
1 czy istnieje mod przywracający znaczniki mapy nawigacyjnej (tak to się chyba nazywało w GWX z SH3), chodzi mi o te ogonki na ikonkach statków określające ich kurs oraz o znaczek kursu naszego okrętu w zanurzeniu.
Nie trzeba do tego żadnego moda. Zdeaktywuj TM a potem usuń te dwa pliki:
\Data\Menu\gui\ContLine.dds
\Data\Menu\gui\DashLine.dds
I tu rodzi się pytanie czy warto? W "fabrycznym" SH4 było to sensowne, ponieważ konwoje i grupy uderzeniowe poruszały się kursami zgodnymi z otrzymanym komunikatem. Przy zastosowaniu kilku podstawowych praw z dziedziny trygonometrii dało się przechwytywać cele na niewiarygodnie dużych wręcz dystansach. TM natomiast wprowadza większy realizm w tym względzie: konwoje kluczą, zmieniają kurs i prędkość więc przydatność komunikatów COMSUBPAC sprowadza się w zasadzie do przypadków, w których dosłownie "wpadasz" na konwój...
Cytat:
można się spodziewać spolszczenie w najbliższej przyszłości?
Był taki plan, ze względu na wykorzystanie tego moda w naszych rozgrywkach multiplayer. Nie mniej jednak na chwile obecną nie jest planowane wydanie spolszczenia (przynajmniej nic mi o takowych planach nie wiadomo). Kompletne spolszczenie (menu, rozkazy, komunikaty itp.) zajęłoby około 2-3 tygodni, którymi jak na razie żaden z nas nie dysponuje. Po drugie TM to mod w fazie ciągłego rozwoju... A biorąc pod uwagę częstotliwość wydawania przez Ducimusa nowych "release-ów" - mogłoby to się skończyć efektem "błędnego koła"...
Cytat:
co sądzicie o skuteczności torped?
Jak sam już zauważyłeś TM stawia na względny realizm, w szczególności co do charakterystyk i skuteczności torped. Nie martw się, wraz z rozwojem kampanii SH4 będzie lepiej - skuteczność torped poprawia się w widoczny sposób na przełomie marca/kwietnia 1943... Opcjonalnie możesz zainstalować niewielki mod, którego używamy w trakcie naszych patroli multiplayer - tzw. PolishSeamen Pack (do pobrania tutaj). To powinno ograniczyć liczbę niewypałów i problemów z nastawami głębokości torped.
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#8 Wysłany: 4 Maj 2009, 17:28
Zagralem dzis jeden patrol na najnowszym TM (kariera Middle 1943). I jest chyba, ok. Trafilem na duzy konwoj.
Jak, ze chcialem rozeznac sie w zachowaniu eskorty podchodzilem 3 razy.
Podejscie na peryskopie lub na 30m od czola zawsze konczylo sie wykryciem przez liderujacego DD z dosc sporej odleglosci, choc udalo mi sie go zwiesc i wyslac wiazke torped to konwoju.
Za trzecim razem podszedlem konwoj "powiedzmy" profesjonalnie. Wykrycie, krotka lustracja peryskopem, ciche podejscie na 65-70m, peryskopowa, identyfikacja celow, namiary, salwa 2*torp do 1 tankera, namiary, 4*torp do drugiego, odejscie i oczywiscie wymiganie sie od oslony (z niewielkim dmg, ktory dosc szybko udalo sie naprawic).
Rezultat: Pierwszy tankowiec -> 1 torpeda minela cel, 2 trafila niemal w srodokrecie. Chyba zaliczylem criticala, bo tankowiec momentalnie wylecial w powietrze. Drugi tankowiec 3 na 4 w celu, nie wiem jak zatonal bo dawalem juz ostrego dive'a pod naciskiem eskorty. 20k tonazu i ogromna satysfakcja z udanego ataku^^.
Ustawienia: Realizm 100% ( wlaczone tylko uaktualnianie mapy), "badziewne" amerykanskie torpedy (kontakty, rozne ustawienia glebokosci).
Ogolnie pozytywnie odbieram TM i jak widac nie mialem wiekszych problemow z torpedami (fart?). Szczegolnie fajne sa odglosy towarzyszace atakowi DD'kow na mojego subka.
BTw. DD ogolnie nie jest latwym celem do ataku, no chyba z gra sie easy mode^^.
<Edit> A... do konwoju doszedlem na podstawie meldunku z bazy(innego suba?), wiec chyba nie jest az tak zle z raportami. Warto rowniez znac troche historii, raz zwieksza to nasze szanse na przechwycenie jakies grupy uderzeniowej, dwa milo jest sie znalesc czasem w srodku bitwy i ....
Imię: krzysiek
Wiek: 39 Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 77 Skąd: z otchłani
#9 Wysłany: 4 Maj 2009, 21:04
Mówiąć że 1600 tonowy niszczyciel zatonoł po 3 eksplozji miałem na myśli to że 2 wcześniejsze torpedy też trafiły i wybuchły a niszczyciel dalej robił ok 14 w z nie wielkim przechyłem na sterburte i dopiero 3 torpeda go zatopiła w realu po eksplozji 3 torped każda z prawie 300 kg trotylu tub torpexu z takiego okrętu raczej niewiele by pozostało.
Zauważyłem też że na początku dobrzez zabrać ze sobą kilka torped mk 10 może i przestarzałe ale zapalnik kontaktowy mniej zawodny (u mnie ok 80%) no i głębokość biegu trzyma w miare ustawionej wartości
PL_Pasterz dzieki za pomoc ale pliki trzeba usunąc na aktywnym TM a nie dezaktywowanym
Ostatnio zmieniony przez kris66 4 Maj 2009, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum