POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Trigger Maru (1.7) już jest!
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 31 Marzec 2009, 18:31   Nowy Trigger Maru (1.7) już jest!

Wyszedł nowy Trigger Maru! - wersja 1.7 zastępuje wszystkie poprzednie wersje.

Waga pliku: 347.93 MB

Z ciekawszych zmian (znacznie obszerniejsza lista po kliknięciu na powyższy link):

* added Hud Mod for TMO by Cpt. America
* AI machine guns will now fire at the player from a range of 3000 meters (where as it used to be 1500 meters)
* Some merchants have had modified to equip 3 to 4 machine guns, 1 to 2 search lights, and 0 to 4 additional deck guns

Manonixi 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Adam

#2  Wysłany: 31 Marzec 2009, 19:09   

Oczywiście mod działa bez patcha 1.5 ?? :schock

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 31 Marzec 2009, 20:01   

Manonixi napisał/a:
Oczywiście mod działa bez patcha 1.5 ?? :schock

Oczywiście że działa... ALE...
...musisz tylko ściągnąć wersję 162 (tutaj link),
Wyższe wersje (takie jak np. 1.63, 1.7) obsługują tylko patch 1.5 (czyli dodatek Uboat Mission).
:placzus:

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#4  Wysłany: 31 Marzec 2009, 22:26   

Hmm... Zmiany idą w dobrą stronę. A te mają dla nas dużo większe znaczenie (problem niejednokrotnie zauważany na patrolach multi):

Cytat:
* Damage model adjustments.
( The goal of these adjustments was to reduce or eliminate the player's boat being stranded by having all engines/motors destroyed. An occurance that was far too common)

- removed Parent/child relationship between some damage zones in the player subs.

- reduced engine and motor damage zones in width and placed them farther apart from each other.

*Changed max torpedo launch depth for Tambor, Gar, Gato, Balao, and Tench to 150 Feet.

...to też brzmi bardzo obiecująco - "szperacze" na okrętach (jak na razie to tylko Nippon Maru je posiadał)...

Cytat:
*The following ships have had modified to equip 3 to 4 machine guns, 1 to 2 search lights, and 0 to 4 additional deck guns: Nagara - Hakusika - Akita - Heito - Zinbu - Biyo - Kinposan - Tahihosan - Kasagisan - Nippon - Buzyun - Haruna - Conte Verde liner - Horai - Kiturin - Tyohei
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 31 Marzec 2009, 22:29, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 2 Kwiecień 2009, 20:27   

Inny link do TM 1.7, jeśli ktoś miałby problemy ze ściągnięciem z powyższego...

http://www.silenthuntermo...php?topic=107.0

kris66 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: krzysiek

#6  Wysłany: 3 Maj 2009, 23:13   

Jako że to mój pierwszy post więc hejka wszystkim
Dzisiaj zacząłem grać w SH4 v 1.5 z TM 1.7, do tej pory grałem w SH4 v 1.4 i nieco w u-boot mission. Mam więc takie pytanka:

1 czy istnieje mod przywracający znaczniki mapy nawigacyjnej (tak to się chyba nazywało w GWX z SH3), chodzi mi o te ogonki na ikonkach statków określające ich kurs oraz o znaczek kursu naszego okrętu w zanurzeniu.
2 można się spodziewać spolszczenie w najbliższej przyszłości?

P.S. co sądzicie o skuteczności torped?
nie licząc 7 trafień w niszczyciel i tylko jedno :bum: (historyczny realizm aż do bólu :makarena: ) to zatopienie 1600 tonowego niszczyciela dopiero 3 torpedą eksplodującą pod kilem to chyba lekka przesada ze strony twórców :hmm

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#7  Wysłany: 4 Maj 2009, 17:23   

Cytat:
1 czy istnieje mod przywracający znaczniki mapy nawigacyjnej (tak to się chyba nazywało w GWX z SH3), chodzi mi o te ogonki na ikonkach statków określające ich kurs oraz o znaczek kursu naszego okrętu w zanurzeniu.

Nie trzeba do tego żadnego moda. Zdeaktywuj TM a potem usuń te dwa pliki:
\Data\Menu\gui\ContLine.dds
\Data\Menu\gui\DashLine.dds

I tu rodzi się pytanie czy warto? W "fabrycznym" SH4 było to sensowne, ponieważ konwoje i grupy uderzeniowe poruszały się kursami zgodnymi z otrzymanym komunikatem. Przy zastosowaniu kilku podstawowych praw z dziedziny trygonometrii dało się przechwytywać cele na niewiarygodnie dużych wręcz dystansach. TM natomiast wprowadza większy realizm w tym względzie: konwoje kluczą, zmieniają kurs i prędkość więc przydatność komunikatów COMSUBPAC sprowadza się w zasadzie do przypadków, w których dosłownie "wpadasz" na konwój...

Cytat:
można się spodziewać spolszczenie w najbliższej przyszłości?

Był taki plan, ze względu na wykorzystanie tego moda w naszych rozgrywkach multiplayer. Nie mniej jednak na chwile obecną nie jest planowane wydanie spolszczenia (przynajmniej nic mi o takowych planach nie wiadomo). Kompletne spolszczenie (menu, rozkazy, komunikaty itp.) zajęłoby około 2-3 tygodni, którymi jak na razie żaden z nas nie dysponuje. Po drugie TM to mod w fazie ciągłego rozwoju... A biorąc pod uwagę częstotliwość wydawania przez Ducimusa nowych "release-ów" - mogłoby to się skończyć efektem "błędnego koła"...

Cytat:
co sądzicie o skuteczności torped?

Jak sam już zauważyłeś TM stawia na względny realizm, w szczególności co do charakterystyk i skuteczności torped. Nie martw się, wraz z rozwojem kampanii SH4 będzie lepiej - skuteczność torped poprawia się w widoczny sposób na przełomie marca/kwietnia 1943... Opcjonalnie możesz zainstalować niewielki mod, którego używamy w trakcie naszych patroli multiplayer - tzw. PolishSeamen Pack (do pobrania tutaj). To powinno ograniczyć liczbę niewypałów i problemów z nastawami głębokości torped.

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#8  Wysłany: 4 Maj 2009, 17:28   

Zagralem dzis jeden patrol na najnowszym TM (kariera Middle 1943). I jest chyba, ok. Trafilem na duzy konwoj.
Jak, ze chcialem rozeznac sie w zachowaniu eskorty podchodzilem 3 razy.
Podejscie na peryskopie lub na 30m od czola zawsze konczylo sie wykryciem przez liderujacego DD z dosc sporej odleglosci, choc udalo mi sie go zwiesc i wyslac wiazke torped to konwoju.
Za trzecim razem podszedlem konwoj "powiedzmy" profesjonalnie. Wykrycie, krotka lustracja peryskopem, ciche podejscie na 65-70m, peryskopowa, identyfikacja celow, namiary, salwa 2*torp do 1 tankera, namiary, 4*torp do drugiego, odejscie i oczywiscie wymiganie sie od oslony (z niewielkim dmg, ktory dosc szybko udalo sie naprawic).
Rezultat: Pierwszy tankowiec -> 1 torpeda minela cel, 2 trafila niemal w srodokrecie. Chyba zaliczylem criticala, bo tankowiec momentalnie wylecial w powietrze. Drugi tankowiec 3 na 4 w celu, nie wiem jak zatonal bo dawalem juz ostrego dive'a pod naciskiem eskorty. 20k tonazu i ogromna satysfakcja z udanego ataku^^.
Ustawienia: Realizm 100% ( wlaczone tylko uaktualnianie mapy), "badziewne" amerykanskie torpedy (kontakty, rozne ustawienia glebokosci).

Ogolnie pozytywnie odbieram TM i jak widac nie mialem wiekszych problemow z torpedami (fart?). Szczegolnie fajne sa odglosy towarzyszace atakowi DD'kow na mojego subka.

BTw. DD ogolnie nie jest latwym celem do ataku, no chyba z gra sie easy mode^^.

<Edit> A... do konwoju doszedlem na podstawie meldunku z bazy(innego suba?), wiec chyba nie jest az tak zle z raportami. Warto rowniez znac troche historii, raz zwieksza to nasze szanse na przechwycenie jakies grupy uderzeniowej, dwa milo jest sie znalesc czasem w srodku bitwy i ....

P
/tes
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 4 Maj 2009, 17:37, w całości zmieniany 5 razy  

kris66 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: krzysiek

#9  Wysłany: 4 Maj 2009, 21:04   

Mówiąć że 1600 tonowy niszczyciel zatonoł po 3 eksplozji miałem na myśli to że 2 wcześniejsze torpedy też trafiły i wybuchły a niszczyciel dalej robił ok 14 w z nie wielkim przechyłem na sterburte i dopiero 3 torpeda go zatopiła w realu po eksplozji 3 torped każda z prawie 300 kg trotylu tub torpexu z takiego okrętu raczej niewiele by pozostało.

Zauważyłem też że na początku dobrzez zabrać ze sobą kilka torped mk 10 może i przestarzałe ale zapalnik kontaktowy mniej zawodny (u mnie ok 80%) no i głębokość biegu trzyma w miare ustawionej wartości :)

PL_Pasterz dzieki za pomoc ale pliki trzeba usunąc na aktywnym TM a nie dezaktywowanym :)
Ostatnio zmieniony przez kris66 4 Maj 2009, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu