Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 9 Maj 2009, 08:22 Sztylet we Mgle
Patrol byłby jak najbardziej rankingowy, gdyby ktoś zrobił tabelki. Robię ten raport tylko ze względu na dosyć ciekawe screeny z rozgrywki. Dla mnie misja była niemożliwa i jako kapitan suba nie zdecydowałbym się na atak tego konwoju (np. w kampanii) widoczność? 100m, jak nie mniej.
pierwszy kontakt.jpg ekhm... zauważyłem go w tym momencie
Plik ściągnięto 16 raz(y) 545.44 KB
widoczność 1.jpg widoczność
Plik ściągnięto 22 raz(y) 516.52 KB
widoczność 2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 512.24 KB
kolejny atak.jpg atakowały łobuzy mój peryskop
Plik ściągnięto 18 raz(y) 526.17 KB
ostatni kontakt.jpg taran ;(
Plik ściągnięto 21 raz(y) 518.71 KB
śmierć.jpg walnąłem w dno na 300 i po minucie było po mnie (3 razy wypuszczałem balast)
Plik ściągnięto 19 raz(y) 640.55 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 9 Maj 2009, 09:41, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#2 Wysłany: 9 Maj 2009, 09:39
Fox kilka zasadniczych pytań:
- kto grał,
- kto hostował,
- jaki był status graczy po patrolu,
- dlaczego nie wykonano print screenów tabelek końcowych.
Co do kwestii ograniczonej widoczności: Sztylet we Mgle jest rozgrywany przy stanie zachmurzenia HIGH i stanie mgły MEDIUM, co oznacza, że:
- załoga zamelduje ci kontakt wzrokowy z okrętem znajdującym się około 2 km od ciebie,
- ty będziesz w stanie dostrzec zarys jednostki z poziomu peryskopu/UZO z około 1 800 m.
Te kilkaset metrów różnicy daje wystarczająco dużo czasu na zanurzenie się do peryskopowej, nawet gdy idziesz na powierzchni... PolishSeamen Pack, którego używamy w rozgrywkach MP poprawia znacząco widoczność w warunkach mgły - spędziliśmy sporo czasu na testowaniu i balansowaniu tego parametru - i jak na razie sprawdza się on również w innych misjach (choćby "Attu - Mgły Wojny").
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 9 Maj 2009, 09:59, w całości zmieniany 2 razy
Pasterz niestety ja hostowałem tą misję, i całą winę biorę na siebie Po zakończeniu patrolu zapomniałem zrobić tabelkę, ale Lukas powiedział że ją ma. Jak się okazało później Lukas zrobiłby screena gdyby nie pomylił klawiszy. Zamiast ctrl F11 nacisnął ctrl F12. No niestety nikt tabelki nie zrobił, tylko tyle co wiem to wszyscy mieli KIA bez zatopień oprócz Lukasa który przeżył i zatopił 4000 brt.
Wszedłem sobie poczytać fajne, nasycone zdjęciami raporty.. I fajnie się czyta... Ale widzę, że też macie standardowy problem.
Pablo, a ci pozostali zatopieni zrobili tabelki? Zawsze można odzyskać choć część patrolu. Chyba, że standardowo uznali, że skoro wychodzą wcześniej, nie muszą robić tabelki. I potem są takie problemy. (sam tak kiedyś z 20 000 BRT straciłem, bo u mnie nie wyszła 1 tabelka, a inni uznali "Finek mówi, że robi tabelki, to ja nie muszę". (a regulamin mówi, że każdy na wszelki (czyli właśnie taki jak ten) wypadek robi screena.
Ps. Fajne zdjęcia... Może kiedyś też się wybiorę na SH4...
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#5 Wysłany: 9 Maj 2009, 10:45
Panowie, temat był już wałkowany kilka razy, więc odsyłam jeszcze raz do regulaminu:
13. Host, bądź wskazany przez niego gracz ma obowiązek przygotować tzw. komentarz do gry rankingowej (patrz odpowiednia sekcja forum), podając w nim:
• nicki dowódców biorących udział w patrolu,
• krótki opis przebiegu misji,
• rezultaty patrolu (liczba i tonaż zatopionych okrętów dla każdego z graczy),
• printscreeny wykonane w trakcie misji, w tym obowiązkowo printscreen tabelki końcowej,
• dodatkowe komentarze raportujacego (dotyczące np. przypadków współdzielonego tonażu).
Sporządzenie komentarza rankingowego i przesłanie raportu powinno nastąpić w ciągu 3 dni od daty rozegrania patrolu. Niedopełnienie tego wymogu może stanowić podstawę do uznania rozgrywki za pozarankingową.
Dobrą praktyką, jest wskazanie raportującego już w momencie rozpoczęcia rozgrywki (tak jak robiliśmy to do tej pory). Na osobie tej spoczywa obowiązek udokumentowania patrolu, czyli robienia screenów w trakcie misji jak i po jej zakończeniu! Możecie oczywiście stosować zasadę "ograniczonego zaufania" wobec raportującego (każdy z graczy wykonuje print screen tabelki przed zakończeniem patrolu/opuszczeniem serwera), jednak generalnie odpowiedzialność zawsze ponosi osoba, która została wyznaczona do sporządzenia raportu.
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 9 Maj 2009, 10:46, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum