POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
REKLAMA NA FORUM

Czy jestes za tym, zeby na FORUM byly umieszczane reklamy
Jestem ZA
61%
 61%  [ 11 ]
Jestem PRZECIWNY
33%
 33%  [ 6 ]
Nie mam zdania
5%
 5%  [ 1 ]
Głosowań: 18
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#1  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 10:06   REKLAMA NA FORUM

Panowie nigdy na naszej stronie ani na forum nie bylo zadnych reklam, ale chyba dojrzelismy na tyle zeby podjac decyzje. Otoz jak sami wiecie na innych forach sa umieszczane reklamy, czesto jest to upierdliwe i irytujace, dlatego tez chce poznac opinie WASZA na temat umieszczania reklam na naszym forum w postaci ankiety.
Mamy spora ilosc odwiedzin, duzo ludzi zarejestrowanych, co roku oplaty zwiazane z utrzymaniem serwera klanowego na ktorym stoi strona www i vento wiec moze zamiast placic z NASZEJ kieszeni, warto wyrwac grosz od reklamodawcow.
Oczywiscie nie mam tutaj na mysli box-ow reklamowych, typu POP-up gdzie osobne okienka sie wyswietlaja, gdyz to jest denerwujace i zaslania cala tresc. Mysle o reklamie typu stopka forum i naglowek oraz po pierwszym napisanym poscie lub przedostatnim poscie bedzie maly post z reklama.

Czas ankiety 30 dni i wyniki zobaczymy po tym czasie.

Jednoczesnie prosze o zabieranie dyskusji tylko na ten temat i po uprzednim oddaniu glosu w ankiecie
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 31 Lipiec 2009, 10:08, w całości zmieniany 4 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 10:32   

Mnie tam pasuje... Nie hałasuje (jak stara reklama SH4), cicho sobie siedzi... I jak dla mnie same korzyści...
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#3  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 10:47   

Jeśli chodzi o "stopkę i nagłówek" to jestem neutralny, natomiast jeśli mam mi się wpieprzać reklama jako post to jestem kategorycznie na nie.

witmanne 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Maciek

#4  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 14:05   

jestem za ! :)

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#5  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 16:13   

Ja dałem "nie mam zdania". W sumie to dość nowy tu jestem i moje zdanie warte jest tyle co U-Boot po intensywnym szorowaniu pokładu bombą głębinową, ale powiem co myślę.

Z własnego doświadczenia wiem (byłem swego czasu modem na hcfor.pl i takie tematy były dyskutowane), że dla forum PS znalezienie reklamodawcy to będzie cud nad Wisłą, a jeżeli już się znajdzie, to albo będzie płacił nędzne grosze, które każdy ze swojego kieszonkowego mógłby dorzucić, albo postawi takie warunki (banner na pół strony itp.) że będzie można za nie podziękować z marszu.

Wystarczy spojrzeć na statystyki strony: 848 zarejestrowanych użytkowników, najwięcej w tym samym czasie - 47 na forum zalogowanych, a przeciętnie siedzi w tym samym czasie kilka osób najwyżej. No powiedzmy sobie szczerze, dobra inwestycja to to nie jest. :/

Dla porównania na hcfor.pl (z pamięci mówię, bo mamy awarię serva ale stronka wróci niedługo) jest jakieś 20.000 zarejestrowanych, najwięcej userów w tym samym czasie to parę tysięcy. W rankingu stat24.com mamy 35 miejsce (swego czasu było lepiej o ładnych parę pozycji) na ileś tam tysięcy stron w Polsce zapisanych w tych statystykach. (Jesteśmy bardziej popularni niż GayLife.pl :8) ) Opłacenie serwera kosztuje 2 stówy na miesiąc, za reklamodawcami admin chodzić musiał przez miesiąc i się płaszczyć, bo żaden łaskawy nie był reklam wrzucić. W końcu się udało, wskoczyła na stałe reklama kontekstowa (między postami), jakiś banerek na stronie głównej na górze, a czasem i w stopce się trafi. A od czasu do czasu mamy paskudną reklamę z boku forum (strona główna, tematy) której żadnym dodatkiem do FireFoxa wyłączyć się nie da. Forum się trochę oszpeciło, ale to co z tych reklam płynie, to nawet połowy kosztów nie pokrywa, trochę dorzucają ofiarodawcy a ile zostanie to admin dopłaca za swoją kasę.

Tak więc z moich doświadczeń wynika, że z reklamą na forum może nie wypalić pomysł, bo zyski będą nieadekwatne do strat (w wyglądzie strony). Gdyby strona klanowa bardziej popularna była... no, wtedy można się w reklamę z sensem pobawić.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#6  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 18:23   

Nie mozna NASZEGO forum porownywac do jakiegokolwiek w polsce bo nie ma do czego gdyz jestesmy, jedynym tego typu forum. Gdyby nie kasowanie userow tych nieaktywnych bylo by nieczle 2000, ale po co nam tyle?? jestem MODEM na forum DW typowo warezowego forum gdzie jest ponad 750 tys z prawie 9 mln postow napisanych tam owszem liczy sie ilosc a u NAS jakosc bo na to przedewszystkim stawialismy od poczatku i staramy sie zeby tak bylo caly czas.
Patrzac na inne fora gdzie nie dorastaja takowe do forum PS, ilosc reklam umieszczonych jest wrecz liczona w dziesiatkach, rozmawialem z adminami takich for czy wyrwali jakis grosz, uslyszalem tyle co na waciki. Czyli na utrzymanie serwera itd. A mi wlasnie o to chodzi, zeby PS samo zarobilo na siebie bo skoro jest okazja to czemu jej nie wykorzystac?? A moze uda sie uzbierac pieniadze i zmienic np. nasza strone www??

Ja nie placze z tego powodu, ze trzeba co roku zaplacic na serwer bo nie tedy droga, nie mam problemu tez z tym zeby napisac posta, gdzie prosze userow o dobrowolne datki na utrzymanie strony, forum czy vento, nawet jesli by sie zdarzylo ze wplat nie ma to mnie osobiscie i jeszcze jest kilkoro ludzi w tym klanie- pisze tu o tzw. starej gwardii klanowej- stac na to zeby wylozyc kasiore na utrzymanie serwerow, ale jesli nadarzy sie okazja, zeby za pomoca forum czy strony wyrwac kasiore od reklamodawcow to czemu nie.

P.S. Znam osobicie naczelnego gaylife.pl p. ADLERA wiesz jaka kasiore trzepie z tego serwisu?? MASAKRA nie zeby jezdzil nowym mesiem ale dobrze na tym wychodzi.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#7  Wysłany: 31 Lipiec 2009, 20:51   

Ok, spoko, wszystko jasne. Ja w życiu nie miałem na myśli by na forum zarabiać, a tylko to, by się zwracało. A więc na serwer. I wybacz, nie widzę wielkich szans, by z reklam popłynęło dość kasy, by starczyło na utrzymanie, a forum się może zabrudzić. :( Z drugiej strony, forum PS jest w swojej treści dużo hm... "grzeczniejsze(?)" niż hcfor.pl. A niewielu reklamodawców jest chętnych wiązać swoją markę z "czymś takim" jak hc. Najczęściej więc mamy reklamy serwisów w stylu sexfotka ew. programów do ściągania plików z sieci, z rapida itp. PS jest dużo spokojniejsze w tematyce, więc kto wie? Może nie będzie odstraszać "inwestorów"? ;)

Aha i śmiem twierdzić, że hcfor.pl jest dużo silniej moderowane niż forum PS. :) Cała nasza, nazwijmy to, wielkość, to w 90% wartościowe informacje i materiały. A pozostałe 10%... cóż, zostawiamy by ludzi nie odstraszać za bardzo. ;] Z tą różnicą, że nie kasujemy nieaktywnych userów. Większość się tylko rejestruje, piszą jednego posta by dobrać się do "najciekawszych" działów i mają resztę gdzieś. Nie sposób z ciekawością ludzką walczyć, bo byłoby jeszcze więcej roboty, a i tak dziennie kilkadziesiąt postów leci do kosza. I lecą nawet za to, że autor posta do tematu nic nowego nie wniósł, albo napisał coś do bólu oczywistego. Forum wielce specyficzne, zapraszam, jak tylko się uporamy z awarią. ;)

DarkWarez również specyficzne forum, i też wielu reklamodawców z "czymś takim" wiązać się nie chce. Więc pomimo swego ogromu, jest omijane przez większość branży szerokim łukiem.

A tak z ciekawości, ile na miesiąc wychodzi utrzymanie serwera a ile np. Allegro płaci za tą dyskretną reklamę na dole? (jeśli mogę spytać?)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#8  Wysłany: 2 Sierpień 2009, 06:26   

Widzę... widzę... widzę... reklamkę na dole strony.
I tak ma zostać. Tam. A już broń Boże między postami...

I plus PL_U96 za inicjatywę.

Kempczol 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT

#9  Wysłany: 2 Sierpień 2009, 08:20   

Witam.
Zgadzam się z przedmówcą w 100%.
Pozdrawiam.

kapitan 

Kraj:
poland

Imię: Ryszard

#10  Wysłany: 2 Sierpień 2009, 09:20   REKLAMA NA FORUM

Witam wszystkich.Jestem za reklamami w razsądnych granicach.Proponuje umiesczać reklamy np.przez okres dwóch tygodnii ,zobaczyć jak będzie to wyglądało i po tym czasie podjąć ostateczną decyzje

PL_jaruzelski 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Sebastian

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #11  Wysłany: 2 Sierpień 2009, 13:36   

jestem za

PL_zyziek_b 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#12  Wysłany: 3 Sierpień 2009, 17:26   

Jak można wyrwać choć odrobinę do opłat za forum to czemu nie.Jeśli reklama ma wyglądać jak ta na dole strony to spoko.Natomiast wersja z wyskakującym oknem była by chyba upierdliwa.

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#13  Wysłany: 5 Sierpień 2009, 00:33   

Witam.

Najlepiej, zrzucić się na opłaty samemu.
Jest nas trochę aktywnych ludzi na tym forum.
Poza tym nie "trawię" wyskakujących okienek z reklamami, których nie można się czasem w żaden sosób pozbyć.

Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 5 Sierpień 2009, 00:38, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu