POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 11 - FROZEN WIND
Autor Wiadomość
PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 6 Październik 2009, 22:58   Patrol 11 - FROZEN WIND

Patrol 11 : Mroźny wiatr

Cytat:
(U-BOATS: TOTAL WAR MOD GAME)

(FROZEN WIND)

1943.07.17 / 06:00
u-boats: VIIC/42 1943 all players
crew: veterans
game time: 2 hours max
game level: 100% realistic
(lower levels for noobs only)

Find a convoy and attack!

author: W.A.R.D.C_sOnar
www.submania.fora.pl

Zyziek_b - KIA <= należało się (dopisał Finek :D )
- Fleet Auxilary Ammunition 7366 BRT
- Fleet Auxilary Ammunition 7367 BRT
- Old Passanger Liner 14595 BR
- Tacoma Frigate 1430 BRT
-------------------------------
Razem: 30758 BRT

Sygula1 - KIA
- DD JCButler Class 1350
- Fleet Auxilary Ammunition 7365 BRT
--------------------------------
Razem: 8715 BRT

Cpt.McClane - KIA
- Tacoma Frigate 1430 BR

PL_wolfx - KIA
bez zatapiania

Pablo107 - KIA Nieliczony
bez zatapiania

PL_Fox6 - KIA
bez zatapiania

PL_Marco - DISC (nieliczony, rozłączony na początku patrolu)
bez zatapiania

PL_Cmd_Jacek - SURV
- Granville Freighter 4702 BRT
- Arrow Tanker 8505 BRT
----------------------------
Razem: 13207 BRT

-----------------------
Było gorąco. Najpierw powolne i ciche podejście do nieprzyjaciela. Rozrywkę zapewnił nam Fox, który wyskoczył na powierzchnię niczym polska husaria i z "plotką" w dłoniach zaatakował zbliżające się eskortowce - skutek ..... wiadomy.

Ja podszedłem do konwoju od północy, pierwszą torpedą zatopiłem frachtowiec. Drugą wycelowałem w Liberty, który zrobił zwrot o 90 st. i torpeda przeszła przed nim , trafiając Troop Ship w następnym rzędzie, niestety nie zatonął :( . Wokół pojawiły się fregaty i niszczyciele, więc po cichu zacząłem się oddalać, by w końcu odpalić dwie torpedy do tankowca. A potem się zaczęło - pingowanie i obrzucanie bombami, tak na zmianę. Szczęście że wody pod kilem było sporo. Na sam koniec wynurzyłem się za konwojem i zaatakowałem stojącą jakieś 3000m ode mnie C2, Niestety fatalna pomyłka (odpalenie rufowej wyrzutni, zamiast dziobowej) spowodowała, że tylko 1 rybka dosięgła celu i było to niewystarczające. Ale przeżyłem i to mnie cieszy najbardziej.

tab1.jpg
Plik ściągnięto 110 raz(y) 56.25 KB

tab2.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 69.6 KB

torp.jpg
ostania torpeda, niestety nie wystarczająca. C2 nigdy nie chcą tonąć.
Plik ściągnięto 108 raz(y) 36.44 KB

ucieczka.jpg
tak uciekałem
Plik ściągnięto 124 raz(y) 27.77 KB

status.jpg
Plik ściągnięto 114 raz(y) 79.39 KB

ściana i tak zawsze swoje wie"

Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Październik 2009, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#2  Wysłany: 6 Październik 2009, 23:01   

Zyziek jak mogles tego nie dowiesc do konca:D
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 6 Październik 2009, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  

PL_zyziek_b 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 7 Październik 2009, 10:35   

Patrolik zacząłem chyba gdzieś w środku i nieco z tyłu, tak przynajmniej było słychać na sonarze. Już po kilku minutach usłyszałem jakiegoś U-boota na powierzchni a się nie mylę bo sami wiecie jak to pięknie słychać. A potem plusk bomb i .... cisza.do konwoju wpłynąłem od przodu mając po prawej 3 pędzące eskortowce.Jeden pingował i wiązka fal śliznęła po kadłubie,na szczęście był już przede mną gdy zaczął robić zwrot na mnie, wtedy dostał cygaro z rufowej. A potem to normalnie kilka trafień i wydawać by się mogło że będzie git a tu przechodzący tyłem niszczyciel zrzucił bombki ok widziałem cała naprzód i KIA. Zapomniałem że oprócz zrzucanych z tyłu wystrzelił także z bocznych i te mnie zabiły.

1.jpg
Te nakładające się będą moje.
Plik ściągnięto 119 raz(y) 67.73 KB

3.jpg
Już nie będzie mnie pingował.
Plik ściągnięto 113 raz(y) 71.04 KB

4.jpg
Cuś tu za ciasno.
Plik ściągnięto 115 raz(y) 67.55 KB

5.jpg
A ten to ten drugi.
Plik ściągnięto 110 raz(y) 71.31 KB

6.jpg
Kapitanie!!! Na co pan czeka ,mamy miejsce i dla Pana.
Plik ściągnięto 122 raz(y) 107.75 KB

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#4  Wysłany: 7 Październik 2009, 16:28   

Zachowanie Foxa pozostawia wiele do życzenia. Oburzyło ono Clane'a i przez Foxa także zginął. Najpierw się wynurzył w 1943 roku, złapały go radary a potem dał nura i schował się pod Clane'a... wystawiając go - a przede wszystkim cały zespół. :cenzura:

Nie ukrywam, że i ja uważam takie zachowanie na patrolu jako nieodpowiedzialne. Przekazuję jedynie opinię Clane'a cenzurując ją jak mogę. Był bardzo wkurzony dopytując się mnie kim ów nieodpowiedzialny człek jest...

KIA by się nie posypały tak licznie jakby nie ta 'wystawka' - co jest oczywiste. Więcej powagi na patrolach kolego ponieważ wkurzasz ludzi swoimi corridami! :|

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#5  Wysłany: 7 Październik 2009, 17:11   

To już nadmieńcie że jeszcze ktoś wylazł na powierzchnie bo były dwa U-booty i z ciągły eskortę.
Osobiście sam nie byłem tym zachwycony, ale każdy gra jak chce i potrafi, inna bajka to to że jestem przeciwny takiemu rozstawianiu U-bootów właśnie z w/w powodów.

A suma summarum po około 30 minutach kolejne CTD i odfajkowałem następne sterowniki do grafiki - lecz tym razem przetestuje je przed właściwym patrolem.

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#6  Wysłany: 7 Październik 2009, 17:27   

Marco, a czy to nie problemy z siecia? Cmd_Jacek mial podobnie problemy z DC'kami. Moze jest w stanie Tobie pomoc?

PL_Pablo107 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#7  Wysłany: 7 Październik 2009, 18:13   

Dlaczego ja mam KIA skoro mnie rozłączyło i nioe byłem w ogóle atakowany. :? Przyjmowałem pozycję do ataku na konwój i router zgubił sygnał. :chusteczka:

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#8  Wysłany: 7 Październik 2009, 18:14   

To prawda. Pablo rozłączyło i wcale nie miał KIA... :|

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#9  Wysłany: 7 Październik 2009, 19:25   

No to już do raportującego trzeba zagadać, zresztą Ja to rozumiem kończy się patrol i zostaje przeważnie kilku graczy, a potem host z pamięci musi pisać.

Co do KIA i DC - zasada jest prosta nie byłeś atakowany i nie atakowałeś, czyli twoja obecność nie wpłynęła na grę to jest jako KIA NIELICZONY czy jak kto woli ROZŁĄCZONY NIE ATAKOWANY (czyli tak jakby ta osoba w ogóle nie płynęła w patrolu).

Schody zaczynają się gdy dana osoba była atakowana, lub atakowała - tu dochodzi aspekt czy okręt doznał uszkodzeń/gracz coś zatopił.

A co do twojego pytania Tes-u - to jest to problem z sterownikami ATI (tylko bez komentowania mogłeś wybrać nVidię :) )
Ja to już kiedyś przerabiałem tu sie robi konflikt na lini bodaj SP 3 do XP-ka a najnowsze sterowniki. Ale chyba bardziej ATI. Swego czasu miałem sprawdzone stery ale je przekichałem i teraz mam jakieś 10 wersji :/ do sprawdzenia.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 7 Październik 2009, 19:29, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 7 Październik 2009, 19:43   

Pablo107 napisał/a:
Dlaczego ja mam KIA skoro mnie rozłączyło i nioe byłem w ogóle atakowany. :? Przyjmowałem pozycję do ataku na konwój i router zgubił sygnał. :chusteczka:

Przepraszam Pablo, rzeczywiście tak było. Poprosiłem Finka, by zmienił mój post.
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel

#11  Wysłany: 8 Październik 2009, 15:36   

Sonar! mam prawo wyjść na powierzchnię w nawet w 45', a to że byliśmy tak blisko siebie jest winą autora misji. NIE schowałem się pod Claina. Nie wystawiłem nikogo! DDki zaczęły naparzać w tą gromadkę stojących na peryskopowej subów, dopiero jak gęsto poleciały na nie torpedy- znacznie po tym jak mnie zatopiły,. Zatopienie mnie, można było wręcz wykorzystać. Acha, mam gdzieś opinię Claina, z tego co wiem, to nie jest on w klanie - nie będzie mi podczas patrolu wytykał moich błędów, a z tego co pamiętam padło nawet pewne niecenzuralne słowo pod moim adresem i jakieś groźby że mnie zatopi. Czy gry rankingowe nie powinny być nieco bardziej niedostępne dla osób trzecich? w końcu to nie publik :|

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#12  Wysłany: 8 Październik 2009, 16:01   

PL_fox6 napisał/a:
Sonar! mam prawo wyjść na powierzchnię w nawet w 45', a to że byliśmy tak blisko siebie jest winą autora misji. NIE schowałem się pod Claina. Nie wystawiłem nikogo! DDki zaczęły naparzać w tą gromadkę stojących na peryskopowej subów, dopiero jak gęsto poleciały na nie torpedy- znacznie po tym jak mnie zatopiły,. Zatopienie mnie, można było wręcz wykorzystać. Acha, mam gdzieś opinię Claina, z tego co wiem, to nie jest on w klanie - nie będzie mi podczas patrolu wytykał moich błędów, a z tego co pamiętam padło nawet pewne niecenzuralne słowo pod moim adresem i jakieś groźby że mnie zatopi. Czy gry rankingowe nie powinny być nieco bardziej niedostępne dla osób trzecich? w końcu to nie publik :|

Fox6. Ranking jest w tej edycji współtworzony z W.A.R.D.C... I Claine przychodzi od tamtej strony i ma pełne prawo grać z nami, tak samo jak i ty.

Co do sytuacji, to proszę obie strony o spokój.
Fox6 ma rację, że ma prawo tak grać, a to, że od razu obok były inne suby... To skąd miał to wiedzieć bez sygnaturek? Raz grałem patrol, gdzie losowa pozycja rzuciła 2 graczy w pobliże i Wilk do nas doszedł na powierzchni i DD zrobiły nam 3 masakrę... Ale śmiechu było co niemiara, choć były 3 KIA. To był najkrótszy patrol rankingowy, jaki był wpisany do rankingu. I tutaj stanę w obronie Fox6, jeżeli te niecenzuralne słowa naprawdę leciały. No i rozstawienie, to też nie wina foxa...

Z drugiej strony lekko skrytykuję foxika, ale za coś innego. Opinię o 1945. W 1945 powinieneś raczej unikać powierzchni, dla własnego bezpieczeństwa. Gdyby było inne ustawienie grupy (rozproszeni), to wtedy byś im i pomógł i zaszkodził. Dlaczego? Pomógł = odciągnął część eskorty; zaszkodził = bo podnosisz alarm w konwoju. Ale oczywiście ty najbardziej w tym oberwiesz, więc same DD ci pokażą, jaki to błąd...

Co do jednej rzeczy. Był to 1943. W tym roku CZASAMI da się jeszcze iść na powierzchni. Więc samo wyjście na powierzchnię nie było niczym złym. Nie ma reguł, jak należy podchodzić... Wystawienie stada, które wyszło z tej przyczyny, było spowodowane przez foxa, ale nie można też zrzucać na niego winy, bo:
1) skąd miał wiedzieć, że jesteście obok siebie
2) Zatopili was... A wiać się nie dało? Czytam, że zamiast wiać i próbować zgubić DD i po 30 minutach zaatakować konwój z flanki, odpalono serie torped...

Tak więc, fox6 nieświadomie znacząco utrudnił wam grę, ale nie można za to jego winić, a zwłaszcza przekazywać zastrzeżeń w tak niecenzuralny sposób... Nie można było spokojnie potem powiedzieć co się stało i POPROSIĆ, aby więcej tak nie robił, bo to wystawiło drużynę? Może odrobinę spokoju i kultury z obu stron, okej?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#13  Wysłany: 8 Październik 2009, 16:03   

PL_fox6 napisał/a:
Sonar! mam prawo wyjść na powierzchnię w nawet w 45', a to że byliśmy tak blisko siebie jest winą autora misji.

100% poparcia pod oboma zdaniami. Każdy gra jak lubi.

PL_fox6 napisał/a:
NIE schowałem się pod Claina. Nie wystawiłem nikogo!

A nawet jeśli to co z tego? Grasz tak aby przeżyć.
No chyba że używałeś sygnaturek - wtedy to żółta kartka.

PL_fox6 napisał/a:
Acha, mam gdzieś opinię Claina, z tego co wiem, to nie jest on w klanie - nie będzie mi podczas patrolu wytykał moich błędów, a z tego co pamiętam padło nawet pewne niecenzuralne słowo pod moim adresem (...)

Dla Claina czerwona kartka. Nikt nie ma prawa nikogo obrażać. Wolna wola - nie chcesz grać z daną osobą (bo według Ciebie gra jak leszcz) to nie graj. Znajdź sobie inny serwer. Absolutny zakaz używania niecenzuralnych słów, w szczególności obrażania innych osób na serwerze - dotyczy to każdego klanowicza.

PL_fox6 napisał/a:
(...) i jakieś groźby że mnie zatopi.

A to mu wolno, i wtedy ty nie powinieneś mieć żalu do niego. Na topienie ubootów jest przyzwolenie.
:lol

PL_fox6 napisał/a:
Czy gry rankingowe nie powinny być nieco bardziej niedostępne dla osób trzecich? w końcu to nie publik :|

A tak przypadkiem nie było hasła na serwer? Jeśli ktoś zaprasza osoby z zewnątrz, to jak najbardziej jest na to przyzwolenie (w końcu wszyscy gramy dla wspólnej zabawy), ale wtedy taka osoba odpowiada za zachowanie "obcego".

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi