Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 3 Październik 2009, 17:26
Polecam taki manewr:
Odejście z maksymalną prędkością na np. 20km (lub w nocy np. na 5, zależy od widoczności), potem kurs równoległy przez x km, a potem dojście na punkt spotkania.
i rozwiązanie prostego równania:
czas podróży celu = czas twojej podróży + rezerwowa 1h
czas = całkowita droga / prędkość
węzeł = 1.85 km/h
Jak będziesz miał kłopoty z wyliczeniem to daj znać.
Imię: Maciej Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 121 Skąd: Lublin
#8 Wysłany: 4 Październik 2009, 10:41
załatwiłem tak były warte jedna to był liniowiec koło 20k brt obraz troop transport a jako że były bez jakiejkolwiek osłony podpłynąłem do nich potraktowałęm z dział a następnie puściłem dla dobicia torpedy
Też miałem takie wątpliwości, ale nie, wszystko jest w porządku.
Nie sprawdzalem dokladnie na jakiej zasadzie dziala JSGME ale wydaje mi sie ze on po prostu podmienia pliki. Jak popatrzysz na GWX_Buoyancy... i Thomsen Ships to zobaczysz ze one podmieniaja te same pliki - jestes pewien ze po prostu jeden nie zastapil drugiego?
Storm, a jak wygląda sytuacja gdy np. DD chce przepuścić mercha i "zaciąga ręczny" ?
Miałeś takie sytuacje ? Dużo ten mod chyba nie waży, a warto by się nad tym zastanowić jako dodatek do multi.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#14 Wysłany: 8 Październik 2009, 12:54
Używam tego moda i jestem bardzo zadowolony. Najlepiej jest go przetestować na misji treningowej - strzał do tramp streamer-a, który stoi. Normalnie, jak strzelasz, praktycznie za każdym razem zauważy torpedę i ją wyminie. Po zainstalowaniu tego mod-a, jego reakcja jest bardzo spóźniona.
Nie wiem, czy da się na wprost zastosować tego moda do multi, ponieważ zmienia on pliki dla każdej jednostki - w oryginale jest kompatybilny z GWX 3.0 oraz Community Units - i tylko tym jednostkom zmienia czas reakcji.
Teraz dopiero zauważyłem, że to jest temat dot. SH4 - więc sorry za offtopic.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 8 Październik 2009, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#16 Wysłany: 8 Październik 2009, 17:42
Nie miałem jeszcze przypadków by jednostki wpadały na siebie. Bez kompresji czasu się to raczej nie zdarza. A z kompresją też chyba nie. Mod jest super, jeśli by go użyć na multi.... myślę że można go nawet na czysty SHIII zainstalować, to że jakaś jednostka jest w folderze sea nie znaczy, że gra ją automatycznie wykorzystuje, więc pojawienie się plików .sim (bo chyba o te chodzi) z jednostek których nie ma w 1.4 nie powinno w niczym wadzić. Gorzej dla nowych jednostek, których GWX czy Comm Units nie uwzględnia.
P.S. Jak ktoś chce z niego korzystać, to odradzam używać plików modyfikujących U-Booty. Powoduje to, że prędkość max naszych łajb spada o jakieś 2 węzły.
Cytat:
Nie sprawdzalem dokladnie na jakiej zasadzie dziala JSGME ale wydaje mi sie ze on po prostu podmienia pliki. Jak popatrzysz na GWX_Buoyancy... i Thomsen Ships to zobaczysz ze one podmieniaja te same pliki - jestes pewien ze po prostu jeden nie zastapil drugiego?
Tak, podmienia pliki z możliwością cofnięcia zmian. Ale autor moda, P. Thomsen, uczynił swoje pliki kompatybilnymi z Lifeboats & Debris. Wszystko będzie w porządku, wierz mi, bo sam gram na takiej kombinacji: Thomsen Ships nainstalowany na Lifeboats. Kolejność ważna rzecz!
EDIT: Jestem niemal na 100% pewien, że czytałem już o podobnej modyfikacji dla SH4.
P.S. Jak ktoś chce z niego korzystać, to odradzam używać plików modyfikujących U-Booty. Powoduje to, że prędkość max naszych łajb spada o jakieś 2 węzły.
W najnowszej wersji moda modyfikacje okretow podwodnych zostaly usuniete
Cytat:
Tak, podmienia pliki z możliwością cofnięcia zmian. Ale autor moda, P. Thomsen, uczynił swoje pliki kompatybilnymi z Lifeboats & Debris. Wszystko będzie w porządku, wierz mi, bo sam gram na takiej kombinacji: Thomsen Ships nainstalowany na Lifeboats.
Lifeboats and Debris niemal na pewno jest kompatybilny (podmienia po prostu inne pliki) z Thomsen Ships. Pytalem o kompatybilnosc tego opcjonalnego moda (GWX_Buoyancy&draught) z Lifeboats z Thomsenem. I tu wydaje mi sie ze jesli instalujesz Thomsena PO tym opcjonalnym to Thomsen po prostu nadpisuje pliki z GWX_Buoyancy&draught - wiec nie tyle jest komapatybilny co po prostu zastepuje.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#18 Wysłany: 10 Październik 2009, 15:54
Cytat:
Lifeboats and Debris niemal na pewno jest kompatybilny (podmienia po prostu inne pliki) z Thomsen Ships. Pytalem o kompatybilnosc tego opcjonalnego moda (GWX_Buoyancy&draught) z Lifeboats z Thomsenem. I tu wydaje mi sie ze jesli instalujesz Thomsena PO tym opcjonalnym to Thomsen po prostu nadpisuje pliki z GWX_Buoyancy&draught - wiec nie tyle jest komapatybilny co po prostu zastepuje.
Dlatego że pliki .sim zawierają między innymi dane na temat modelu pływania okrętów. W takim układzie używanie GWX_Buoyancy&draught jest bezcelowe, bo właśnie Thomsen Ships zmienia ten model na lepsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum