Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam pytanie, w jakim miejscu znajdowal sie na U-boocie punkt pomiaru glebokosci? Na wysokosci kiosku? Pod kilem? Czy w roznych typach U-bootow punkt ten znajdowal sie w innym miejscu?
_________________ Kapitänleutnant Hartmann
Kommandant von U-56
V - U-Boot Flotilla "Emsmann"
Odrazu zaznaczam że piszę to w ciemno. Przypuszczam że do pomiaru głębokości służył po prostu odpowiednio wyskalowany manometr czyli wraz ze wzrostem głębokości wzrastało ciśmnienie (hehe chyba nic odkrywczego nie napisałem) więc wydaje mi się że w sumie różnica wysokości między kilem a kioskiem nie odgrywała tak dużego znaczenia:) Jednak to są tylko moje przypuszczenia.
Pewnie nie długo jakiś znawca dokładnie określi gdzie znajdował się wlot głębokościomierza :
Imię: Maciej
#3 Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 13:01
Pytanie zwala z nog? Czy ja wiem...Napewno masz racje, ze jak zajrzy tu jakis znawca, to pytanie zostanie rozwiazane. Zaczalem sie nad nim zastanawiac juz od pewnego czasu, a motorem do tego byla "glebokosc peryskopowa". Jak wiadomo w typie VII jest to 14 metrow, no i tu wlasnie sie zaczelo. 14 metrow od czego, kila, pokladu, szczytu kiosku...
No nic, czekam dalej na odpowiedz, bo ja poki co jej znalezc nie moge
Kommandant von U-56
Pisząc poprzedniego posta tezsie nad tym zastanawiałem:) Jedyne co mi przychodziło do głowy to tzw U-rurka (nawet w grze ją widać jak się wejdzie do przediału peryskopu) wystarczy odpowiednia ciecz i już możemy ocenić głebokość. (Jak wcześniej wspomniałem to tylko moje własne wywody niczym nie poparte)
A ze zwaleniem z nóg to chodziło mi o umiejscowienie poziomu odniesienia na okręcie :
Imię: Jacek Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2005 Posty: 215 Skąd: Szczecin
#5 Wysłany: 13 Czerwiec 2005, 18:33
Co prtawda jest to zagwozdka, ale wydaje mi się, że może to być mierzone od stępki.
Zwróćcie uwagę jak to jest w grze. Nawet przy pływaniu nawodnym na głębokościomierzu pokazywane jest jakieś tam zanurzenie.
Co wy na to ??
Imię: Maciej
#6 Wysłany: 16 Czerwiec 2005, 16:55
Rowniez sie nad tym zastanawialem, a po obejrzeniu planow typu VIIC doszedlem do nastepujacych wnioskow:
Odleglosc stepki do pokladu wynosila 6,54m, a od stepki do szczytu oslony kiosku 9,4m. Biorac teraz pod uwage, ze peryskop wysowal sie ca. 3 metry, mozna dosc do wniosku, ze faktycznie glebokosc peryskopowa 14m jest mierzona od stepki.
To sa wyniki dedukcji w oparciu o plany U-boota. Wydaje mi sie to dosc logiczne, ale czy tak bylo faktycznie...
Kommandant von U-56
witam Panów, ale myślę, że na U-bootach i innych O.P. głębokość mierzono od linii wodnicy ( linia zanurzenia okrętu) , przemawiało by za tym usytuowanie manometru (głębokościomierza) głównego w centrali mniej więcej na tej właśnie wysokości.
Przynajmniej właśnie tak jest w U-995, w Laboe. zakres głębokości peryskopowej liczony był od 11-13 m, w grze jest tropche inaczej
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum