Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
W plikach gry znajduje się plik scoring.lua, który odpowiada za końcową punktację gracza.
Najprawdopodobniej punktowana jest wyłącznie "działalność" gracza, czyli w przypadku jeśli steruje on okrętem lub wali bomby głębinowe, ostrzał artyleryjski jest kierowany przez AI i nie jest on wliczany do punktacji. Przykładowo w przypadku zarządzania jednostką wyłącznie z mapy taktycznej, suma uzyskanych punktów wyniesie zero.
Trafienie artylerią (gra rozróżnia ciężka, średnią i lekką)
Cytat:
Trafienie jednostki niższej klasy: 1 pkt
Trafienie jednostki wyższej klasy: 5pkt
W przypadku krążownika, trafienie innego krążownika lekką artylerią również 5 pkt
(rozróżnienie w ten sposób możliwości CA i CL)
Inne:
Cytat:
Trafienie torpedą okrętową: 40 pkt
Trafienie bombą głębinową: 5 pkt
Strącenie lub atak samolotem: 0 pkt
Atak działem AA, p-lotką (Flak): 0 pkt
Realizacja celu głównego +100pkt
Realizacja celu drugorzędnego +50pkt
Stosunkowo niskie "wyceny" samego zatopienia jednostek spowodowana jest tym, że gracz osobno zyskuje punkty za trafienia. Po co zatem punktować zatopienie? Sam fakt zatopienia jest równy wyeliminowania wrogiej jednostki z gry (gracze mają możliwość ograniczonej naprawy swoich okrętów). W ten sposób chcę wyeliminować problem znany z serii Silent Hunter tj. przyznawanie punktów wyłącznie za sam fakt zatopienia jednostki, niezależnie ile graczy i jak mocno uszkodziło cel.
Zapomniałem dodać, że jestem otwarty na wszelkie inne (uzasadnione) propozycje.
Podziękowania dla Adiq246 za projekt punktacji.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 1 Listopad 2009, 10:11, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze, rozumiem. Popłynęliśmy we 3 misję A i zdobyliśmy po X,Y i Z punktów. Potem popłynęliśmy misję B i zdobyliśmy po X',Y' i Z' punktów....
I co dalej? Bo wyliczenie X,Y i Z (oraz wersji prim) rozumiem, ale co dalej?
Jedno zastrzeżenie do "zatopienie jednostki". Może lepiej to rozróżnić na:
Zatopienie BB przez BB
Zatopienie BB przez CA
itd...
Bo tak to wiesz. CL sobie nabija punkty atakiem, a tu wpada BB i jedną salwą sprząta więcej niż gracz na CL zrobił przez dłuższy czas (bo musi podejść). Wiem, że CL może to nadrabiać potem ogniem, a co jeżeli nie dojdzie?
No bo co innego zatopić DD z pancernika, a co innego z niszczyciela. Niby DD zatapiając DD dopunktuje sobie trafieniami, ale jednocześnie będzie uszkodzony...
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#3 Wysłany: 1 Listopad 2009, 11:59
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Zatopienie BB przez BB
Zatopienie BB przez CA
itd...
Jak to mówiłem Andrevowi to na razie wstępna wersja rankingu (gadaliśmy o tym na Vento wczoraj) ale co do tego co wycytowałem z twojego postu finek to załóżmy że:
CA walczy z BB i wpakował w niego (załóżmy) 20 pocisków
przypływa sojuszniczy BB i zatapia BB (załóżmy) 9 pociskami
i teraz tak
CA dostaje 20 * 5 = 100
BB dostaje 9 * 1 + 50 za zatopienie = 59
dlatego jak mówiłem andrevowi brałem pod uwagę żeby jednoski np. CL atakujący CA dostawał te 5 punktów za trafienie a CA vs. CA tylko 1 za trafienie.
Też jeszcze inna sprawa czyli zwycięstwa i porażki.
W pierwszej wersji zakładałem np. Tokyo Exprees (gdzie trza było zatopić konwój i kluczowe jednostki Japońskie) coś takiego
załóżmy:
gracz A gra US i zatopił 2 DD (17 salw z CA) i zatopił 2 cargo shipy
gracz B gra US i zatopił pozostałe 2 cargo shipy (49 salw z DD)
gracz C gra IJN i zatopił CL (16 salw z DD + 2 torpedy)
gracz D gra IJN i zatopił DD (3 salwy z BB)
i teraz tak:
Amerykanie zatopili konwój + 100 pkt dla nich
Japończycy uratowali kluczowe jednostki + 100 ptk dla nich
żadna ze stron nie wykonała wszystkich celów misji więc nie ma Pełnego zwycięstwa/Pełnej porażki
więc zostaje tylko orzec Taktyczne zwycięstwo/Taktyczną porażkę i do tego by się podliczyło punkty wszystkich graczy i taktycznym zwycięzcą byłaby strona z większą ilością punktów
gracz A = 20 (dd) + 17 (salwy z CA) + 10 (cargo shipy) + 100 (wykonanie 1 celu misji) = 147
gracz B = 10 (cargo shipy) + 49 (salwy z DD) + 100 (wykonanie 1 celu misji) = 159
gracz C = 20 (cl) + 80 (salwy z DD w CL) + 80 (trafienie z torped) + 100 (cel misji) = 300
gracz D = 10 (dd) + 3 (salwy z BB) + 100 = 113
podliczywszy wyniki jest
306 US : 313 dla IJN
Japończycy wtedy odnoszą taktyczne zwycięstwo (gdyby zrobić ranking dla pojedynczych graczy gracze grający IJN mieli by po taktycznym zwycięstwie a ci z US po taktycznej porażce i pod koniec rankingu można by zrobić ranking dla stron i wyników pojedynczych graczy)
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 1 Listopad 2009, 12:07
Finek, dzięki za konstruktywną krytykę.
Dobrze, rozumiem. Popłynęliśmy we 3 misję A i zdobyliśmy po X,Y i Z punktów. Potem popłynęliśmy misję B i zdobyliśmy po X',Y' i Z' punktów....
I co dalej? Bo wyliczenie X,Y i Z (oraz wersji prim) rozumiem, ale co dalej?
Podobnie jak w przypadku innych gier: topisz na jednym patrolu 8000BRT, na kolejnym 12000BRT, ale co potem?
Średnia z patroli.
Zatopienie BB przez BB
Zatopienie BB przez CA
itd...
Nieracjonalne. Podobnie jak w przypadku gdy BB zabiera atakowanemu BB 99% paska ponosząc "nijako przy okazji" ciężkie straty, a taki jeden DD podpływa i zabiera mu ostatni 1%.
To tak jakby rozróżniać w SH3 typ torped, typ okrętu czy poziom wyszkolenia wrogiej eskorty...
Bo tak to wiesz. CL sobie nabija punkty atakiem, a tu wpada BB i jedną salwą sprząta więcej niż gracz na CL zrobił przez dłuższy czas (bo musi podejść). Wiem, że CL może to nadrabiać potem ogniem, a co jeżeli nie dojdzie?
No bo co innego zatopić DD z pancernika, a co innego z niszczyciela. Niby DD zatapiając DD dopunktuje sobie trafieniami, ale jednocześnie będzie uszkodzony...
Finku, ale jaki rozsądny gracz będzie porywał się samotnie DD czy CL na BB? Przecież wiadomo że żaden DD czy CL nie ma szans nawet na podejście z uwagi na dalekozasięgową, ciężką artylerię takiego BB.
Właśnie graliśmy taki patrolik i koszt oddania sawly przez DD na CA okupiłem zniszczeniem ponad połowy niszczyciela. Cóż, DD ma za zadanie zwalczać suby, a do bitwy włączać się jedynie pomocniczo i wtedy ma szansę na sukces.
#5 Wysłany: 1 Listopad 2009, 12:11
Adiq napisał/a:
podliczywszy wyniki jest
306 US : 313 dla IJN
Japończycy wtedy odnoszą taktyczne zwycięstwo (gdyby zrobić ranking dla pojedynczych graczy gracze grający IJN mieli by po taktycznym zwycięstwie a ci z US po taktycznej porażce i pod koniec rankingu można by zrobić ranking dla stron i wyników pojedynczych graczy)
Nie wiem czy to się sprawdzi (wszak podliczamy graczy a nie strony) ale mi się generalnie podoba.
W sumie chyba gdybiemy po próżnicy. W sumie możemy "zrobić" kilka patroli i wtedy się zastanowić... Czy okaże się, że BB kosi wszystkich, czy, że punktacja się wyrównuje... Jak tylko uda mi się spatchować grę, to z chęcią dołączę.
#10 Wysłany: 2 Listopad 2009, 10:00
Misja Ucieczka 4
-----------------------
Cel główny misji: zatopić japoński CA (100pkt)
Cel poboczny: oba amerykańskie CA muszą przetrwać (50pkt)
USA: Boolo: CA + DD - 100% SURV
1 x SS (20) + 10trafienSS (50) + 14trafieńCA (14) = 84 + 150 za zadania
PL_Andrev: CA + DD - 100% SURV
2 x SS (40) + CA (20) +
+18trafienCA (18) + 12 trafien.art SS (12) + 19trafien.dc SS (95) = 185 + 150 za zadania
IJN: Adiq246: CA + SS - KIA
2 x trafienie torp w DD (80) + 13 art CAvsCA (13) = 93 pkt
PL_Pasterz: SS + SS - 50% SURV
2 x trafienie torp w DD (80) = 80 pkt (prawdopodobne, nie przesłał wyniku)
#11 Wysłany: 2 Listopad 2009, 10:44
Jak widać z powyższych przykładów, punktacja za wykonanie zadania dość mocno destabilizuje punktację, w której przypomnę, KIA nie ma znaczenia.
Niestety BSM nie ogranicza wyboru jednostek do tylko jednego okrętu oddając dowództwo pod komendę AI tylko oddaje je "brakującym" graczom.
Z drugiej strony gracz dysponujący większa ilością jednostek może zdobyć więcej punktów (jak np. PL_Andrev zyskujący punkty za zatopienie SS przez DD jak i za zatopienie CA przez CA), jednak taki gracz musi kontrolować większą ilość jednostek (w powyższym przykładzie polować na SS DDkiem, jak również chronić własnego CA ale tak, aby Mogami nie uciekł) - tak że ocena wydaje się być wyważona, szczególnie jak atak pod kontrolą AI nie jest wliczany do ostatecznego wyniku.Oczywiście, na wynik powinien wpływać tylko stan realizacji celu głównego (tu: zatopienie Mogami), i ostatni SUB Pasterza ma status SURV.
Pod dyskusję można też poddać osobną punktację pod samo zatopienie wrogiej jednostki (punktowane tylko trafienia).
Pasterz ostatnio często sugerował, że SUBy mają słabe szanse w starciu z DDkiem (nie można go np. zatopić podczas celnego ataku z obu tylnych wyrzutni).
Ograniczona mechanika gry skłania mnie do trzech propozycji:
1) Wydłużenie czasu przebywania suba pod wodą
2) Ograniczenie zasięgu widoczności do odległości 1.0 mili ( w tym zasięgu AI automatycznie wykrywa okręty niezależnie od pogody)
3) Zwiększenia siły torped o 50% każda
Z drugiej strony widać, iż gracze dysponujący kilkoma okrętami ( w tym suby) mają ograniczone możliwości jeśli chodzi o koordynację swoich działań.
Trochę to dziwne, że przy grze 2DD vs. 3SUB, suby nadal nie mają szans. Fakt, celny atak z tylnych wyrzutni powinien chyba topić DDka...
#13 Wysłany: 2 Listopad 2009, 15:52
Co do 1 i 2...
A ile to w sumie teraz wynosi (sekund) oraz ile wynosi (mil morskich)?
1. Około 10 minut (czas misji to około 30 minut), jeśli się zanurzasz z pełnym zbiornikiem tlenu.
Często jest tak, że wynurzasz się tylko na kilka sekund żeby uzupełnić "pod ogniem" trochę tlenu.
2. 3.6 mil niezależnie od warunków pogodowych - taki radar...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum