Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Zatoka Meksykańska v.2"
28 V 1942 6:00
Pogodnie, ranek
U-Boot: IX
Załoga: Rekrut
Czas misji: 2h
Tło historyczne:
W kwietniu Amerykanie zastosowali system zwany "Bucket Brigade" polegający na tym, że nieformalne grupy statków pływały wzdłuż wybrzeża w dzień, eskortowane przez wszystkie dostępne okręty, a na noc kierowano je do bezpiecznych kotwicowisk. Donitz odpowiedział na to przesunięciem centrum operacji dalej na południe. U-Booty ponownie zbierały obfite żniwo bez poważniejszych przeszkód. W maju zatopiono 41 statków, łącznie 250 tys. BRT, w większości w Zatoce Meksykańskiej
Odprawa:
Waszym celem są tankowce wroga. Im więcej z nich zostanie zatopionych, tym mniej paliwa dotrze do Wielkiej Brytanii. Pozbawiona paliwa Wielka Brytania będzie musiała się ugiąć przed potęgą III Rzeszy! Powodzenia!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
Sygula1 - KIA
USS June 1850 GRT
USS Killer 2325 GRT
USS Sir Henry Morgan 10509 GRT
-----------------------
Razem 14684 GRT
Kolczasty - KIA
bez zatapiania
PL_Fox6 - KIA liczony (rozłączony po ok 45min)
bez zatapiania
PL_Cmd_Jacek - SURV
USS Fuel 11849 GRT
-----------------------------
Przepiękna pogoda, słoneczko i wspaniała atmosfera wakacji odbiła się piętnem na załogach ubootów. Gnaliśmy na powierzchni szukając łupu. Obok nas płynął inny uboot. Nagle zauważyliśmy okręt wojenny wyłaniający się z mgły i pędzący na nas - ALARM !!!. Dostajemy serię bombek, które uszkadzają nam radio, lecz gubimy go, a może ..... Tak DD-ek zajął się tym drugim ubootem. Po chwili dochodzi do nas wiadomość o zatopieniu Kolczastego. Powoli oddalamy się, gdyż w sumie szuka nas 5 eskortowców.
Tymczasem kapitan Suguła1 po drugiej stronie toczy bój artyleryjski z niszczycielem. Prawie, prawie, prawie się udało ...... ale celna salwa amerykańskiego okrętu trafia w uboota wyrzucając za burtę oficera i dwóch marynarzy oraz raniąc trzech kolejnych - zanurzenie alarmowe i unik.
Gubimy wreszcie pościg i wychodzimy na peryskopową kierując się na namiar. Obok nas przepływa mały tankowiec. Torpeda poszła, słuchamy ..... odbiła się. Niedoszła ofiara obraca się do nas rufą i ucieka. Atmosfera staje się fatalna, lecz nagle zauważamy kolejne dymy na horyzoncie, zwrot na prawą burtę. W odległości ok 4,5 km przepływają duże tankowce. Strzelamy i trafiamy jeden, który tonie po wielkiej eksplozji. Niestety pościg zostaje przerwanym, gdyż pojawiają się samoloty.
polowanie.jpg ta sfora nas goniła, a wcześniej ubiła Kolczastego
Plik ściągnięto 7853 raz(y) 4.39 KB
trafienie.jpg Trafienie z 4,5 km
Plik ściągnięto 109 raz(y) 20.07 KB
tab1.jpg
Plik ściągnięto 103 raz(y) 24.43 KB
tab2.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 19.42 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 4 Listopad 2009, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 3 Listopad 2009, 22:44
ekhm... czy moje rozłączenie na pewno można liczyć identycznie jak czystą śmierć Kolczastego? Nie byłem ani atakowany, ani wykryty, a nawet blisko kowoju nie byłem (uciekł mi) - nie wiedziałem że jest drugi, ale to nie ma znaczenia, gdyż netia mnie rozłączyła i musiałem kompa resetować.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 3 Listopad 2009, 23:12
PL_fox6 napisał/a:
ekhm... czy moje rozłączenie na pewno można liczyć identycznie jak czystą śmierć Kolczastego? Nie byłem ani atakowany, ani wykryty, a nawet blisko kowoju nie byłem (uciekł mi) - nie wiedziałem że jest drugi, ale to nie ma znaczenia, gdyż netia mnie rozłączyła i musiałem kompa resetować.
brałeś udział w akcji, minęła już prawie połowa patrolu, więc zgodnie z regulaminem twoje rozłączenie traktujemy jako KIA liczony
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 3 Listopad 2009, 23:12, w całości zmieniany 1 raz
3 rozłączenia? Czy 1 rozłączenie, a KIA liczony to zwykłe KIA? Bo to teraz ważne, bo tak zapisałeś, że ciężko określić, czy wywaliło ci wszystkich graczy, czy 1, a reszta to KIA
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 4 Listopad 2009, 15:06
poprawiłem, tylko Fox był rozłączony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum