Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Wielkie Łowy v.2"
15 III 1943: 22:30
U-Boot: VIIC/41 1943 lub IXC 1943
Załoga: Weteran
Czas misji 2h
Tło historyczne:
Marzec 1943. Surowe przedwiośnie uziemiło bazujące na Islandii Liberatory. Przez 10 dni nie dało się odczytać niemieckiej łączności radiowej, co miało poważny wpływ na wytyczanie bezpiecznych tras konwojów. W tym samym czasie wrogi B-dienst swobodnie dekodował aliancka łączność radiową.
Zapowiedź nieszczęścia nadeszła, kiedy Sekcja Namierzania Okrętów Podwodnych poinformowała, że dwa duże konwoje znalazły się w rejonie, gdzie stwierdzono dużą liczbę U-Bootów. 15 Marca oddalone od siebie o 120 mil konwoje, zostały zlokalizoane i namierzone przez co najmniej 38 U-Bootów.
Odprawa:
W kierunku waszej pozycji kierują się dwa wrogie konwoje. Przechwycone informacje podały, że mają was ominąć południem. Powodzenia!
MISJA WYMAGA DOBREGO HOSTA ZE WZGLĘDU NA ILOŚĆ JEDNOSTEK!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
W.A.R.D.C_sOnar - KIA
zyziek_b - SURV
Destroyer Hunt III - 1050 BRT
Frigate Black Swan - 1250 BRT
Small Merchant - 2338 BRT
Frigate Black Swan - 1250 BRT
--------------------------------------
Razem: 2338 + 3550 BRT
Zaatakowałem północny konwój,innych rzuciło na ten drugi.Pierwszy legł sOnar. Ja dochodząc samotnie do konwoju napotykałem okręty eskorty,za każdym razem pingowany. załoga jednak miała nerwy ze stali bo podjęła walkę i zatopiła 3 z 4 eskortowców, niestety nie dało to nam dobrej pozycji do ataku konwoju. Sukces jednak że powróciliśmy żywi. McClane atakował na końcu patrolu z powierzchni zatapiając 2 okręty w tym jeden rzutem na taśmę:)
1.jpg Pierwszy a za nim konwój.
Plik ściągnięto 103 raz(y) 36.74 KB
2.jpg Drugi.
Plik ściągnięto 108 raz(y) 38.46 KB
3.jpg A ten pod Polską banderą przeżył.
Plik ściągnięto 108 raz(y) 36.78 KB
4.jpg Na 5 min przed końcem atak z powierzchni i zatopiona po czasie korweta.
Imię: Dominik
#3 Wysłany: 8 Listopad 2009, 16:45
Ja co prawda hostowalem ale zaczolem grac dopiero po ok. 40min pozniej, wiec jak sie dosiadlem potem do mojej kanapki (laptopa) najpierw za nim spojrzalem przez peryskop musialem sie wokol mnie osluchac i uslyszalem ze idzie jakis niszczyciel od przodu mojej sterburty i ze jest bardzo blisko. Wiec wystawilem peryskop i zobaczylem Buckley´a idacego w moja strone, mnie wogole nie przypuszczajac. Obliczylem szybko bieg torpedy i wypuscilem ja do wody. Buckley oberwal. Zaraz potem zatopielm c2.
Obok mnie byl sOnar. Wiec nie wiem czy moim atakiem na eskorte zwalilem na nas dwa blaszaki: jescze jednego buckley´a i Volkswagen´a (V&W-Destroyer). Nasz dzielny autor tego moda zostal wyweszony i oberwal kijem po plecach
sOnar = KIA
Ja widzac co sie dzialo przez peryskop, postanowilem sie nie ruszac az blaszaki opuszcza ten teren skarzony U-Bootami.
Dopiero po 50min. wyszedlem na powiezchnie w poscigu za konwojem. Moim ponownym przybyciem zainteresowaly sie V&W i Buckley.
Musialem pomscic sOnara, wiec kazalem zalodze zajac stanowiska bojowe i udalo sie, zatopilem te dwa blaszaki.
Juz bylo czasie gry ale zatopilem z dzialka jeszcze jednego Buckley´a.
poscig za konwojem.jpg
Plik ściągnięto 5312 raz(y) 14.61 KB
Logbuch.jpg
Plik ściągnięto 110 raz(y) 62.49 KB
Ostatnio zmieniony przez Cpt.McClane 8 Listopad 2009, 16:48, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 8 Listopad 2009, 17:40
Cpt.McClane napisał/a:
Volkswagen´a (V&W-Destroyer). Nasz dzielny autor tego moda zostal wyweszony i oberwal kijem po plecach
podoba mi się Volkswagen
kolejne słowa do słownika podwodniaka
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum