Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
2 lata temu w moim folderze SH3/Misje/ pojawił się folder "Twierdza Danzig". Misja początkowo miała być przeznaczona do BOTH 1.1, ale ze względu na brak potrzebnych jednostek i brak możliwości ich uzyskania od strony SD misja została zawieszona. Przez półtora roku plik leżał grzecznie na komputerze. Niedawno sobie o nim przypomniałem i przystąpiłem do zmian. Usunąłem Rosjan atakujących na początku Niemiecki okręt szpitalny, potem zmniejszyłem trochę konwój... a potem.... zacząłem od nowa. Została tylko data i godzina. Datę też zmieniłem, gdy szykowałem tło historyczne. Godzinę też zmieniłem. Tytuł także uległ całkowitemu zniemczeniu. Pozostał tylko ogólny zamysł.
Marzec 1945, wieczór. Gdańsk opuszczają niemieccy uchodźcy. Zaczyna się bitwa, której stawką jest życie tysięcy osób...
10 marca, znajdujące się w Zatoce Gdańskiej ciężkie okręty Kriegsmarine rozpoczęły ostrzał celów lądowych.
23 marca, pod Sopotem radzieckie czołgi przedzierają się do morza, odcinając Gdańsk od Gdyni. Niszczyciel Z-34 zbliża się do brzegu i niszczy czołgi, otwierając połączenie na kolejne 12h.
25 marca, Gdańsk opuszcza ostatni statek "Ubena" z około 4000 ludzi na pokładzie.
Dziś będziecie wraz z niszczycielem Z-34 eskortować do półwyspu Hel frachtowiec z uchodźcami Ubena.
Uważajcie. Gdańsk jest w zasięgu rosyjskiej artylerii, więc zachowajcie ostrożność. W waszych rękach spoczywa życie tysięcy naszych rodaków.
Cytat:
25 III 1945, 17:30, 2h
U-Boot: IID 1945
Załoga: Rekruci
Tło historyczne:
10 marca, znajdujące się w Zatoce Gdańskiej ciężkie okręty Kriegsmarine rozpoczęły ostrzał celów lądowych.
23 marca, pod Sopotem radzieckie czołgi przedzierają się do morza, odcinając Gdańsk od Gdyni. Niszczyciel Z-34 zbliża się do brzegu i niszczy czołgi, otwierając połączenie na kolejne 12h.
25 marca, Gdańsk opuszcza ostatni statek "Ubena" z około 4000 ludzi na pokładzie.
Pod koniec marca 1945 wojska radzieckie i polskie przystąpiły do szturmu na miasto.
30 marca 1945 Gdańsk zostaje zdobyty.
Odprawa:
Prusy Wschodnie są naciskane przez Rosjan, a jedyna droga ucieczki to Bałtyk.
Dziś będziecie wraz z niszczycielem Z-34 eskortować do półwyspu Hel frachtowiec z uchodźcami Ubena. Potem będziecie eskortować do Gdańska frachtowiec Herzer.
Uważajcie. Gdańsk jest w zasięgu rosyjskiej artylerii, więc zachowajcie ostrożność. W waszych rękach spoczywa życie tysięcy naszych rodaków.
Powodzenia!
PL_CMDR Blue R
Mały komentarz autora
Misja czerpie z pomysłów, które kiedyś testowałem z różnym skutkiem. Jeden z nich sięga misji pt. "PS_Brest", która miała wchodzić w skład pierwszego pakietu misji PS do SH3, ale miałem problem ze złym akwenem do startu. Choć zaczynało się fajnie od nalotu i U-Bootów opuszczających bunkry, to jednak (ówczesne misje trwały 90 minut) wróg był ciut za daleko. Misja miała potem kończyć kampanię On-Line "od Pekingu po Brest", ale znów nie wyszło.
Drugi sprawdzony motyw to znany z misji pt. "Nerwy ze Stali", a konkretniej jej początku, gdzie U-Booty są w defensywie i muszą eskortować sojuszników. Motyw co prawda ma korzenie równe odległe jak "PS_Brest", [konkretniej misja "PS_Bitwa w Zatoce Biskajskiej"], ale z podobnej przyczyny i ówczesnego poziomu łącz internetowych, misja nie została wypuszczona. Mam nadzieję, że misja wpisze się "do kanonu dobrych misji", jak Nerwy ze Stali, czy Rejs przez Arktykę. Na razie na etapie testów sprawdziliśmy sam początek (10 minut) gry. I ten etap spełnił moje oczekiwania. Ostrzał artyleryjski jest na tyle losowy, że nie można oddalić się na 200m od epicentrum ostrzału i czuć się bezpiecznie. Pocisk może spaść wszędzie, o czym przekonał się sOnar, gdy nagle jeden z pocisków uszkodził mu okręt. Planowany czas wydania misji: Następny pakiet misji.
v.001b - 10.11.2009
Odnalezienie na dysku starej wersji misji. Usunięcie ostrzeliwanego przez Rosjan okrętu szpitalnego.
v.001c - 13.11.2009
Przystąpienie do prac nad misją "od nowa" na zasadzie wcześniejszych założeń.
v.002 - 14.11.2009
Wstawienie niemieckich jednostek nawodnych, rosyjskiej artylerii oraz sprawdzenie położenia startowego U-Bootów. Dostrojenie radzieckiej artylerii, aby losowo ostrzeliwała teren portu (sOnar jako pierwszy z testerów został trafiony przez pocisk artyleryjski). Przygotowanie tła historycznego. Przygotowanie komunikatów radiowych na pierwsze 30 minut gry.
v.003 - 15.11.2009
Przygotowanie odprawy. Wprawienie w ruch frachtowca Herzer. Przygotowanie komunikatów na pierwszą godzinę gry oraz komunikatów o utraconych jednostkach.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III
#2 Wysłany: 15 Listopad 2009, 18:48
z tymi ubotami uciekającymi z bunkrów, podsunąłeś mi świetny pomysł na misje, choć nie wiem czy wykonalny dla UTW. Czy uboty AI możnaq ustawić tak by płynęły pod wodą?
Z tego co mi wiadomo to tak, ale jednocześnie chyba nie da im się zmieniać głębokości podczas płynięcia... Ps. Tylko wiesz, ze U-Boot AI to ten, w którym nie da się dać ptaszka przy HUMAN CONTROL? Ten z HUMAN CONTROL to będzie "stojący kamień"... Bo chyba w AI sOnar w UTW nie wnikał...
Podaj mi na PW o co ci idzie z pomysłem, to podzielę się wiedzą i sztuczkami, jakie można stosować w tym zakresie...
[ Dodano: 19 Listopad 2009, 15:53 ]
I zaczęło się właściwe tworzenie misji. Wstawiono Rosjan i testowano, testowano i testowano. I gdy wszystko wyglądało, że skończy się dobrze... nagle na teście na 5 osób coś poszło nie tak. Rosjanie się spóźnili, Prinz Eugen wycofał się, a potem atakował podpływające niszczyciele! Zniszczył nie tylko te przeznaczone na stratę w walce z nim, ale także i eskortę konwoju. Został zatopiony, ale wtedy przybył Lutzow (o wiele za wcześnie) i wyciął w pień pół konwoju zanim udało się go uspokoić... Misja znów wróciła do punktu "wstawiono Rosjan". Parę fotek:
Pierwszy test misji. Rosyjskie siły uderzeniowe kontra Prinz Eugen.
Wynik pierwszego testu. Rosjanie byli za słabi...
Samoloty sprawiają problemy podczas testów.
Ubenia zostaje zbombardowana...
Mission Failed....
Rosyjski konwój w pierwszej grze wersji BETA
Niemieckie siły podczas pierwszej gry na 5 osób się przegrupowały i zaczęła się masakra
v.004 - 16.11.2009
Wstawiono rosyjskie siły uderzeniowe i wprawiono je w ruch.
v.005 alfa - 17.11.2009
Dodano konwój rosyjski. Dalsze testy.
v.006 beta - 18.11.2009
Misja pod głębokimi testami. Wieczorem w 1 pełnej grze testowej coś poszło nie tak. Misja wraca do stadium alfa.
v.007 alfa - 19.11.2009
Poprawiono ruch Rosjan, dodano kilka dodatkowych punktów na mapie
v.008 alfa - 21.11.2009
Rosjanie się rozminęli z Niemcami. Misja wymaga dalszych poprawek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum