Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Dobra...Ok porzucam poprzednią koncepcje, teraz inaczej.
Niech będzie że pojedyncze statki przedzierały się na Bałtyk z oblężonego Leningradu i Kronsztadu powiedzmy od kwietnia 1942 roku i dopiero na "otwartych" wodach sformowano konwój. Teraz pasuje ?
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 16 Listopad 2009, 00:37, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
#42 Wysłany: 16 Listopad 2009, 08:05
Powiem tak, że oglądanie tej dysputy zaczyna być smutne. Dorabiasz Finku ideologię do kupy , która leży na trawie. Owszem jest to piękne, ale czy potrzebne aby każdego nakierować na jedną ścieżkę myślennia. Chyba wszyscy mają wyobraźnię i potrafią dorobić sobie jakiekolwiek rozwinięcie do misji, a jeżeli nie to lepiej niech grają w gry fabularne i tam ich miszczunio niech im bredzi o klimatach, koligacjach rodzinnych, łącznie z opisami przyrody. My tu topimy statki i okręty. Tyle
Historia konwoju jest? Jest.
Co z tego że naciagana albo się nie trzyma kupy.
Projektując misje w SH4 też niekiedy zmieniałem rok i miesiąc misji bo akurat okazywało się że jednostka która "koniecznie" miała być w konwoju miała nie taką jak trzeba datę wejścia / wyjścia.
Lepiej byś Marco napisał że po prostu przeoczyłeś datę i dyskusja by się zakończyła dużo dużo wcześniej.
Powiem tak. Smutne zaczyna być, że jeżeli ktoś stwierdzi, że np. Polska nie zaczęła wojny we wrześniu 1941 roku, tylko 1939 roku, to jest potem za to zjechany, że nie zgadza się, że w 1 września 1941 roku polski konwój ucieka z Gdyni na Hel. Bo może w takim razie ta planowana misja z IIA i nieskończoną ilością torped, to nie taka zła opcja, skoro tylko mamy potopić statki, a nie przejmować się niczym [ogólnymi założeniami historii*]? Czekam na atak XXI na konwój w 1939 roku.
Cytat:
Owszem jest to piękne, ale czy potrzebne aby każdego nakierować na jedną ścieżkę myślennia
Od kiedy historia 2 wojny światowej to ścieżka myślenia? Myślałem, że historia to fakty...
Dostałem paradoks jak polski konwój w Zatoce Gdańskiej w IX 1941 i zacząłem pytać, o co chodzi i dostawałem odpowiedź, jakby wszyscy wiedzieli, że wtedy pływały.
PL_Marco. Teraz zaś zmieniasz, co się stało, jak rękawiczki.
To w końcu pomyliłeś datę misji (tzn. że pomyliłeś datę Barbarossy) i fabularnie powinna być wcześniej, czy zaś to "łamacze blokad"?
Pominę detal, że powiedzenie "fakt, powinna być rok wcześniej, ale stateczek, który chciałem wstawić jest dopiero w tym roku", czy też "wydawało mi się, ze atak na ZSRR był to 1942" zakończyłoby dyskusję od razu, bo jeżeli to fabuła na 26 VI 1941 (tylko pomyliłeś rok i stąd takie coś), to zupełnie pasuje.
Bo zaś mi się kojarzy misja, w której Anglicy pokonani podczas Wesserubung uciekają do Wielkiej Brytanii.... Wiosną 1941 roku.
*Ogólne założenie historii, czyli trzymanie się choć najbliższych faktów II wojny światowej, albo choć zaznaczenie alternatywy. Bo co jak ktoś przeczyta post Marco, a potem wystrzeli na lekcji historii, że przecież Rzesza napadła na ZSRR w 1942 roku? Nikt nie każe robić historycznych misji. Ale też raczej są rzeczy, których wypadałoby się choć trochę trzymać. Np. daty rozpoczęcia wojny.
Piszę teraz misję "Festung Danzig". Ewakuacja Prus Wschodnich; III 1945. Co byście powiedzieli o niej, jakby była w III 1942 roku?
Cytat:
Witamy Cię na stronie Klanu POLISHSEAMEN.
Jesteśmy grupą przyjaciół, których łączy wspólne zamiłowanie do symulatorów morskich, a zwłaszcza gier „Silent Hunter II” - „Destroyer Command” , "Silent Hunter III" oraz "Silent Hunter 4 Wolves of the Pacific" w trybie multi. Interesujemy się historią II Wojny Światowej na morzach i oceanach.
No i z okazji tego zdania ciągnę.
Marco. Może warto było uznać, że pomyliłeś się w dacie i po krzyku?
Ps. Możesz nie edytować swoich postów na które jest odpowiedź, a potem usuwać historii edycji? Bo teraz zaś wychodzi, ze ja nie umiem czytać i czytając 22 czerwca 1941 zacytowałem cię i zmieniłem datę na 42, aby ci dokopać.
"Z przyczyn losowych nastąpił błąd i konwój zamiast 4 dni po rozpoczęciu operacji Barbarossa pojawił się rok później, co spowodowało małą nieścisłość fabularną.
Tyle w kwestii spraw fabuły misji"
Chcę tylko dostać akceptację, aby znów nie rozgorzała tam dyskusja.
A ten temat wyrzucimy do magazynu, bo nie będzie potrzebny. Pasuje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum