Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Koniec Asów"
U-Booty: VIIB (1940) lub VIIC (1940), zawodowcy
Czas misji 2h
16 III 1941 g. 04:15 Pogoda: zachmurzenie duże
--- TŁO HISTORYCZNE ---
W nocy z 15 na 16 marca, rozegrała się bitwa o konwój HX-112., w wyniku której pokonani zostali najlepsi z dowódców Ubootwaffe: Schepke oraz Kretschmer. Konwój HX-112 stracił 6 statków o tonażu 50.000BRT.
--- ODPRAWA ---
U-110 zauważył konwój płynący kursem E, przecinający Waszą pozycję, nawiązać kontakt z nieprzyjacielem i zniszczyć..
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
v.2 (22/10/2009)
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV
1 T3 "British Commodore" 11728 BRT
1 T2 "Ahamo" 10782 BRT
1 Nipiwan "Ocana" 2466 BRT
1 small merchant (zdobyty jako Crazy Finek) "Venetia" 2427 BRT
+uszkodzony krażownik Norfolk. Dostał 3 torpedy (2 wybuchły)+1 niewypał Jacka
=======================
4 zatopione jednostki o tonażu 27403 BRT
PL_Cmd Jacek - SURV
1 krążownik pomocniczy "HMS Ranpura" 17600 BRT
1 mały transportowiec "Everleigh" 4300 BRT
1 mały tankowiec "Diloma" 4256 BRT
=============================
3 zatopione jednostki o tonażu 26156 BRT
PL_bejkolczasty - KIA
PL_Fox6 - KIA
4:15... I potem liczyć godzinę... Około 4:30 nawiązałem kontakt z DD. Jeden na prawej stronie kogoś szukał. Zanurzyłem się i wszedłem do konwoju pod pingującymi DD. 2 torpedy T2 do tankowca T2, dostał i stoi. 1 torpeda do T3, wyleciał w powietrze. A Jacek już miał naciskać PAL. Dobitka T2. Zatonął. Druga do drugiego T2, ale uciekł. Przeładowałem torpedę. Drugi raz do drugiego T2. Niewypał. W tym czasie Fox toczył pojedunek na armaty. No to krążownik na celownik. 1 torpeda. Trafiony. Przechylił się na prawą stronę. Druga. Niewypał... Gonię go. Korwetka się przypałętała. Ale posłałem torpedę kontaktową. Trafiony. Teraz zaś chwieje się na boki jak Wańka-wstańka. No to szykujemy... PING! ALARMM!!!! Korwetka mnie goni, efekt, lekkie uszkodzenie kadłuba. A Jacek zaczyna dysputę "krążownikologiczną".. Uciekłem na dno, przeładowałem 2 torpedy. 15 minut do końca. 25m. Ping... ping.... ufff.... spokój.... peryskopowa. Tak, 2 korwetki za mną, jestem za konwojem. Torpeda do Nipiwana. W rufę. Wyleciał w powietrze. Ostatnia do małego mercha. Unieruchomiony. Czekamy, aż korwetki przepłyną. 1 wróciła do konwoju, a druga... kręci się cały czas. 5 minut do końca. Pozycja do "Crazy Finek'a" gotowa... Nagle patrzę... Czy ta korwetka wraca? Jak wróci, to o 6:14 będzie nademną i nici z zatopienia. A wtedy Jacek robi raport, bo zatopił wiecej... JEST! Zawraca. Jak obróciła się rufą. Wynurzyłem się. Zanim obie korwetki się obróciły i otworzyły celny ogień, ulokowałem kilka pocisków we frachtowcu. Fale zalewały działo i niewiele widziałem. Na szczęście oficer mi zameldował o eksplozji i zatonięciu okrętu. ZANURZENIE! Korwety strzelają. 6:15. Znikam pod wodą. 100% integralności. Koniec gry.
Do raportu dołączam aktualną tabelę.
1.JPG Pierwsze trafienie
Plik ściągnięto 164 raz(y) 35.88 KB
2.JPG Fox walczy na powierzchni... Twierdzi, że zatopił 1 CO.
Plik ściągnięto 159 raz(y) 36.44 KB
3.JPG efekt dobrze wycelowanej torpedy
Plik ściągnięto 161 raz(y) 45.59 KB
4.JPG Norfolk obrywa (Jacek pokaże, co się z nim potem stało)
Plik ściągnięto 163 raz(y) 40.68 KB
5.JPG Powrót Finka z głębiny. Nipiwan....
Plik ściągnięto 160 raz(y) 43.74 KB
6.JPG ...i mały merch
Plik ściągnięto 152 raz(y) 38.39 KB
7.JPG Crazy Finek LIVE! <dobijanie małego mercha>
Plik ściągnięto 158 raz(y) 86.04 KB
8.JPG 100% integralności. Tylko lekkie uszkodzenie kiosku od bomb.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 22 Listopad 2009, 01:09
Patrol zaczął się w zupełnych ciemnościach. Po wymianie informacji o pozycji oraz namiarów na konwój, wyznaczyłem trasę i ruszyłem do ataku. Minąłem dwa eskortowce i wdarłem się do konwoju celując w T3. Już mam naciskać spust, gdy tankowiec eksploduje i łamie się w pół .
Celuje w następny w linii transportowiec ok 4000 BRT, torpeda trafia go w dziób, zwalnia, lecz nie tonie. Puszczam kolejną - niewypał, z rufowej tonę pędzący ok 13 w. mały tankowiec. Już ma dobijać transportowca, jak w peryskop wchodzi mi trafiony frachtowiec, celuję, lecz kątem oka zauważam banderę - Szwed, a rozkazy otrzymaliśmy wyraźne, nie atakować neutralnych statków. Czekam, aż zejdzie z widoku i wykańczam transportowca.
Wokół mnie pojawia się i zatacza krąg uszkodzony HMS Norfolk, celuję w niego świeżo przeładowaną torpedę i strzelam, odległość ok. 600m - niewypał . Krążownik obraca się do mnie rufą i kołysząc się na boki odchodzi na wschód.
Ale, wreszcie los uśmiecha się do mnie i biorę na celownik krążownik pomocniczy, celna torpeda unieruchamia go, zaś kolejna dobija . Już ma robi zdjęcia, gdy niezauważony przeze mnie frachtowiec, przejeżdża mi po kiosku wpychając na 22 metry,
Puste wyrzutnie, a wokół mnie przechodzą takie kąski. Po lewej burcie 2 korwety kogoś szukają. Na sam koniec strzelam ostatnią torpedę w kierunku oddalającego się konwoju - bez widocznego efektu.
ktoś był pierwszy.jpg Finek mnie ubiegł
Plik ściągnięto 169 raz(y) 23.13 KB
pierwsze trafienie.jpg transportowiec zastopowany
Plik ściągnięto 143 raz(y) 24.01 KB
neutral.jpg Szwed na celowniku
Plik ściągnięto 158 raz(y) 26.04 KB
krazownik trafiony.jpg
Plik ściągnięto 155 raz(y) 26.05 KB
nie chce tonąc.jpg
Plik ściągnięto 161 raz(y) 49.4 KB
sztuczne ognie Finka.jpg
Plik ściągnięto 162 raz(y) 24.49 KB
status.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 81.92 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 22 Listopad 2009, 12:59
PL_fox6 napisał/a:
Przeżył bym to gdyby nie ten CA 200m. ode mnie. A korwetka poszła na dno po zaciekłej walce. To przez to Call of Duty - zbyt szybko tracę cierpliwość.
Wreszcie przydał się ciężki okręt do osłony konwoju. Fakt miał chronić przed rajderami niemieckimi, a nie przed u-bootami.
Nie wiem. Jak przyszedłem to serwer stał i sam tam byłeś, więc to TY powinieneś wiedzieć lepiej ode mnie dlaczego była ta...
I szkoda, ze jak pytałem "czy możemy zrobić reset dla kolegi", to nie usłyszałem od ciebie sprzeciwu (albo ty nie usłyszałeś pytania) i po resecie nie płynąłeś z nami...
#7 Wysłany: 22 Listopad 2009, 20:19
PL_Andrev napisał/a:
A tak zapytam z ciekawości...
Dlaczego nie graliście misji która była aktualnie w losomatorze?
Pomiędzy 20:00 a 20:30 w losomatorze była misja "Koniec Asów", dlatego w nią graliśmy.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#8 Wysłany: 22 Listopad 2009, 20:29
Cóż, Fox chciał i Syguła też chciał.
Z doświadczenia wiem że im więcej tym lepiej, więc tracąc jednego gracza zyskaliście dwóch innych. Tylko jak widzę Syguła w końcu nie zagrał. Nic to.
Nie mam o to do nikogo pretensji.
Dla mnie było po prostu za późno.
A co do misji, to zaczęliście przed 21-szą.
Tak tylko zapytałem...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Listopad 2009, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Serwer ruszył [w sensie start 2h zegara u mnie] na moim zegarku (idącym około 5 minut do przodu, abym na pociąg zdążył) o 20:44:45, po drodze były 3 resety. Ładowania trochę trwały, a nikt nie sprawdzał losomatora*, bo nie chodziło o zmianę misji. Zresztą wtedy by było "Robią resety, bo chcą inną misję"... Stawialiśmy koniec Asów. Nie słyszałem żadnego sprzeciwu przed resetem dla foxa, a tu nagle wyszedłeś mówiąc tylko, że "już nie grasz"... Pominę detal, że potem byłeś na Ventrillo. To nawet kilka sekund dłużej zostać i wyjaśnić zaskoczonym kolegom, co się stało nie mogłeś?
Poza tym Syguła przecież mówił, że raczej nie zagra, bo około 20-30 minut musielimyśmy czekać.
Jakby ktoś zajrzał na losomator to byłaby inna sprawa. Jeżeli ktoś robi reset i nagle patrzy "o nowe losowanie. Co dają? Eeee.. gorsza, płyniemy poprzednią", to co innego. Było wylosowane Koniec Asów i padło, że to popłyniemy. Nie patrzyłem na zegarek podczas 3 resetów i dopiero spojrzałem na zegarek, gdy wycykało 1 minutę (zmiana zegara z 0 na 1 to czas, gdy zapisuję godzinę gry odejmując 1 minutę)..
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#10 Wysłany: 22 Listopad 2009, 21:45
PL_CMDR Blue R napisał/a:
a tu nagle wyszedłeś mówiąc tylko, że "już nie grasz"... Pominę detal, że potem byłeś na Ventrillo. To nawet kilka sekund dłużej zostać i wyjaśnić zaskoczonym kolegom, co się stało nie mogłeś?
#13 Wysłany: 23 Listopad 2009, 00:46
Andrev, faktem jest, że mi też się głupio zrobiło, jak wyszedłeś - i tu nie chodzi o to, że Finek chciał Ci dobranoc powiedzieć.
W sumie stawialiśmy serwer od 20:00 i bez przerwy coś nie wychodziło. Wracaliśmy po prostu po graczy, którzy nie zdążyli na czas.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 23 Listopad 2009, 00:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum