POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: PL_Cmd_Jacek
25 Listopad 2009, 12:36
TUNNGLE problem z connect w lanie
Autor Wiadomość
ita80 

Kraj:
poland

Imię: H

#1  Wysłany: 25 Listopad 2009, 11:26   TUNNGLE problem z connect w lanie

Witaj
Widzialem instrukcje http://forum.polishseamen...opic.php?t=5344

Niestety jednak Tworzac host w lanie w grze gracze widza moja siec ale dolaczyc do niej nie moga.
Tyczy sie to gry FIFA10, i co wiecej zamiast ip z TUNNGLE w grze widza moje ip wewnetrzne z routera . Wszystko mam poustawiane nawet sam instrukcje wykonywalem dla graczy by im ulatwic sposob laczenia sie tym programem.

Narazie ten program TESTUJE "rozgryzam" Dlatego tez pisze tu moze mi ktos pomoze to ustawic.

Bo chce wiedziec co robie zle moze cos pomijam co nalezy...

wspomne tylko ze
karta sieciowa tunngle w polaczeniach sieciowych jest na 1 miejscu
nastepnie porty mam all otwarte zapory wylaczone antywirus z firewalllem dodane maja reguly i sa takze wylaczone na wszelki wypadek.

I lipa , wchodze w lan hostuje ludzie widza moja siec ale dolaczyc nie moga co jest tego przycyzna co robie nie tak ? Za netem nie ejstem odrazu mowie bo w poalczneiu bezposrednim spokojnie moge hostowac ale mi sie rozchodzi o lan by moc grac np w ta gre 4 vs 4 itd wspomne tylko ze gameranger taki program dziala be zproblemow ale slyszalem tez o tunngle zatem szukam info czy ktos cos wie na ten temat.

Z gory dzikeuje za informacje.

Bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje

ITA80 gg://4631973

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#2  Wysłany: 25 Listopad 2009, 11:38   

Jest kilka osób co zna się na tym programie, ale musisz być cierpliwy, bo większość jest w pracy.

Ja osobiście tego programu nie używam, bo zamiast niego mam Hamachi. Może jego spróbujesz w wolnej chwili.

ita80 

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 25 Listopad 2009, 11:46   

znam hamaka i wiem ze nie jest najlepszy ...
Tunngle bije na glowe podobno hamaka chodz przywiazanie gracyz do hamaka jets spore wiem.

Mimo to ja wole cos co jest znacznie lepsze.
Przyklad GAMERANGER program ktory nie wymaga od usera jakies szczgeolnej wiedzy itd i prosty w obsludze do gier np typu fifa

Dowiaduje sie o tunngle i zaczyna byc problem z ustawieniami wiec dlatego pytam. Szukalem info na ten temat an stronie producenta ( niemiecki ) szukalem info w rpogramie od graczy ale niewiele sie dowiedzialem ( dzieciaki glownie polaczenie bezposrednie grywaja ) no i szukalem info od gracyz co widizalem z elan na tym graja ale jakos rozmowni zbytnio nie byli... ech... dlatego szukam wszedzie tam gdzie mozna znalesc odpowiedz.

Oczywiscie jestem cierpliwy bo jelsi by tak nie bylo juz danwo dalbym sobiespokoj z tym rpogramem ale wiem ze sie da tylko pytanie co ja pomijijam zatem w konfiguracji ze to dziala ale jeszcze nie w pelni....

ech...

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#4  Wysłany: 25 Listopad 2009, 11:54   

<edit> doczytuje posta na szybko

Cytat:
Używasz routera? Ta informacja jest dla Ciebie

Info na temat jak forwardowac porty na danym routerze w Tunngle:
http://www.tunngle.net/en/support/router/

Pytanie1. Czy twoi koledzy zrobili to samo?
Pytanie2. Czy twoi koledzy maja i uzywaja Tunngle?
Pytanie3. Czy w Tunngle jest kanal dla Fifa10 i twoi koledzy sie tam zalogowali?
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 25 Listopad 2009, 12:04, w całości zmieniany 8 razy  

ita80 

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 25 Listopad 2009, 12:15   

Pytanie1. Czy twoi koledzy zrobili to samo? odpowiedz TAK
Pytanie2. Czy twoi koledzy maja i uzywaja Tunngle? odpowiedz TAK maja ale maja ten sam problem co ja pozostali gracz etego rpoblemu nie maja z tego co widze po programie mowa o zagranicznych graczach ale jakos sklonni do pomocy nie sa wiec szukam info wszedzie gdzie sie da.
Pytanie3. Czy w Tunngle jest kanal dla Fifa10 i twoi koledzy sie tam zalogowali? TAK jest jest to do roznych gier wiec nie ma z tym problemu ...

Zadajes zpytania pdostawowe na ktore odpowiedzialem ( bez urazy )

Czekam na wypowied zkogos kto zna ten program... i moze ze mna pogadac o tym na gg://4631973

ps. i prosze mi nie pisac szukaj na google i wstylu dziecka bo to juz zrobilem dosc dawno wydajac poradnik do ktorego dopisuje dalsze rzeczy by dzialalo na biezaco poprawki wprowadzam pod adresem --> http://www.fifacros.com/s..._instalacja.pdf

dla tych co chca poznac gameranger tez zorbilem opis ale tera zpytam o tunngle
a oto link opisowy do gameranger jak by ktos chcial http://www.fifacros.com/s...fifa_porada.htm

Z gory dziekuje za pomoc czekam dalej bo jak narazie nie mam sensownych podpowiedzi odpowiedzi ( bez urazy )

dodam ze tunngle jest o niebo lepsze niz hamak dlatego mnie tak b ten program interesuje.
Ostatnio zmieniony przez ita80 25 Listopad 2009, 12:22, w całości zmieniany 2 razy  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#6  Wysłany: 25 Listopad 2009, 12:38   

Zadaje pytania podstawowe, poniwaz 99% problemow rozbija sie o podstawy.

W sh4 to bylo/jest proste:
1. Instalacja Tunngle.
2. Rejestracja na stronce.
3. Odblokowanie portow Tunngle.
4. Zalogowanie sie do Tunngle.
5. Przejscie na kanal
6. Jedna z osob hostuje, pozostale dolaczaja sie po LAN'ie. Do hosta moga sie dolaczyc, tylko i wylacznie osoby, ktore widza jego w Tunngle. Pytanie. Czy tylko Ty masz problem?.

Jedynym problemem, ktory napotkalem podas przygody z Tunngle i Sh4 byly porty. Nic pozatym. Mam tylko nadzieje, ze Wasza gra nie blokuje takich uslug, jak to mam miejsce z SH3 i najnowszymi wersjami Hamachi.

Wiecej Tobie nie pomoge.

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 25 Listopad 2009, 12:39, w całości zmieniany 2 razy  

ita80 

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 25 Listopad 2009, 12:48   

W sh4 to bylo/jest proste:
1. Instalacja Tunngle.
2. Rejestracja na stronce.
3. Odblokowanie portow Tunngle.
4. Zalogowanie sie do Tunngle.
5. Przejscie na kanal
6. Jedna z osob hostuje, pozostale dolaczaja sie po LAN'ie. Do hosta moga sie dolaczyc, tylko i wylacznie osoby, ktore widza jego w Tunngle. Pytanie. Czy tylko Ty masz problem?.

To wsyztsko robie wiem jak he he ( be zurazy ) ale rozbrajaja mnie tego typu teksty tym bradziej ze w powyzszym psocie dalem linak do instrukcji...

Nie dziala LAN widac siec nie mozna dolaczyc poza tym zamaist ip z tunngle widnieje ip wewnetrzne ze w tym uptaruje problem .

I pytam tych co wiecej na ten temat wiedza... ( bez utrazy ) ale siedze juz and tym 3 dni i pojecie mam dosc duze na temat takich rzeczy ale z tym mam klopot dlatego pytam dalej,...

Jak juz wspomnialem wyzej zagraniczni gracze graja na codzien uzywaja programu robia lan w tej grze ale nie sa jakos specialnie sklonni do pomocy wiec pytam gdzie sie da by rozwiazac ten problem...

POzdrawiam i licze na to ze sie w koncu dowiem moze cos przeoczylem jeszcze nie wiem szukam szperam proboje...

Mimo to doceniam Twoj wklad ze staras zsie mi pomoc jesczze raz dzieki....
Ostatnio zmieniony przez ita80 25 Listopad 2009, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

psv90 

Kraj:
poland

Imię: Aleksander Nowak

#8  Wysłany: 25 Listopad 2009, 12:56   

Problem ten ma nie tylko mój kolega.
Ja takze gralem z niemcem przez tunngle na bezposrenim polaczeniu (czyli on hostuje a ja spisuje jego IP z tunngle i sie lacze) i bylo OK
Rewanz zaproponowałem abysmy grali na LAN'ie on hostowal ja widzialem go tyle ze zamiast IP z tunngle (7.x.x.x) widzialem jej normalne IP (198.x.x.x) i chcac dolaczyc do niego pojawial sie blad "nie mozna nawiazać polączenia"
Ostatnio zmieniony przez psv90 25 Listopad 2009, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

ita80 

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 25 Listopad 2009, 13:03   

no dokladnie o to sie rozchodzi widizalem jak obcokrajowiec postawil host na lanie i bylo wyraznie ip z tunngle zatem sie da napewno. Kwestia konfiguracji pytanie brzmi co trzeba zrobic by ip tunngle bylo pierwsze i sie tam wyswietlalo. Jak jzu wspomnialem wyzej zagraniczni gracze nie s askloni do pomocy niestety wiec pytam ekspertow czyli osoby co juz graly lan w tym programie TUNNGLE

cos napewno przeoczylem w ustawieniach pytanie co i jak to zrobic...

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#10  Wysłany: 25 Listopad 2009, 13:20   

Bez urazy, ale to nie jest forum o problemach z połączeniem przez Tunngle.
Więc prawda jest taka że za bardzo nie masz co liczyć na konstruktywne odpowiedzi.

Zaledwie kilku graczy używało Tunngle, ale tylko część z nich (Ci co mieli router) mieli jakieś przeboje. Odpowiedzią był / jest link podany powyżej przez Tes-a, który właściwie ukierunkował całą resztę. Być może problem obija się o twój typ routera.

W każdym razie profilaktycznie zalecam cierpliwość, bo a nuż jakiś mądry zjawi się wieczorkiem.
I pisząc posta nie spiesz się bo czasami mam problem aby zrozumieć o co Ci chodzi.

psv90 

Kraj:
poland

Imię: Aleksander Nowak

#11  Wysłany: 25 Listopad 2009, 13:28   

PL_Andrev napisał/a:
Być może problem obija się o twój typ routera.

Ja nie mam rutera, mam accespointa i ten sam problem.

ita80 

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 25 Listopad 2009, 13:56   

Tak wiem ze to forum jest o innej tematyce nie mniej jednak post jest na temat TUNNGLE i do niego wlasnie nawiazuje pytajac co jest nie tak tych co juz sie tym bawili...
poniewaz instrukcja jest na to wyglada niewystarczajaca by dzialal LAN w pelni lub my cos zle robimy a chcemy sie upewnic co i znalesc przyczyne problemu. Z tad ten post i czekanie cierpliwe na jakies konkrety od osob co moze wiedza cos wiecej

ita80 

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 26 Listopad 2009, 16:25   

Rozwiazalem problem LANu w TUNNGLE i dziala
jako przyklad moge zapodac ss z tego

instrukcje napisze nowa oparta o router i bez routera beda 2
TUNNGLE latwo sie instaluje ale jak sie wczesniej cos mialo moga byc problemy dlatego instrukcja ta co wykonam powinna pomoc takim osoba zrozumiec ten problem.

POlecam sie jak cos...

POzdrawiam

ita80 

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 27 Listopad 2009, 10:23   

dodam ze lan dziala i mzona hostowac jak sie odlaczy router i sie da bezposrednio polaczenie komp - internet + zainstalowany tunngle

natomiast z
komputer - router - internet sa problemy z ustawieniem routera.
Mimo odblokowanych portow o ktorych mowi producent programu efekkt jest taki ze widac ze sie stawia host ale gracze wbic nie moga w fifie do tego hosta wiec cos jeszcze blokuje ale na routerze. Pytanie co....

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#15  Wysłany: 27 Listopad 2009, 17:07   

Hmm, używam Tunngle od samego początku - we sensie od momentu, w którym zaczęliśmy testować jego możliwości w hostowaniu gier multi na SH4. Posiadam router (D-Link DIR300 - a więc klasyczny bez gadżetów) i nigdy nie miałem problemów z postawieniem gry, uzyskaniem połączenia, zrywaniem, blokowaniem i innych podobnych przypadków.

Jedyne kłopoty jakie dało się zauważyć były wynikiem zmian w działaniu samego programu a co za tym idzie jego najnowszych wersji.
To zresztą nawet opisywane jest na stronie oficjalnej Tunngle.

No ale cóż - jako, że ranking SH4 umarł więc rozważania w tej kwestii wydają się być czysto teoretyczne.
I tak - pozwoliłem sobie na odrobinę goryczki hyh :)

ita80 

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 30 Listopad 2009, 19:16   

Przygladnolem sie problemowi i podstawa rzecza jest odblokowanie 2 portow To raz ale to czasem za malo !!!
Niektore routery wymaga wyalczenia opcji UPN oraz protection atackt ddos !!! by moglo zaistniec polaczenie.

Dodatkowo nalezy dodac ze porty warto czasem w zapore wpisac oraz wymagane jest zrobienie reguly w firewallu programowym np nod32.
Nod32 od wersji 4 bez problemu zglasza czy odblokowac itd ale wersje w dol juz nie bardzo i wtedy tzreba recznie jak sie daje host w lanie i tu byl problem jaki ja zauwazylem. Poza tym jest to dosc dobry program i polecam.

Jako ciekawostke podam ze jest tez GameRenger tez fajny i prosty w obsludze.

Pozdrawiam

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#17  Wysłany: 30 Listopad 2009, 19:50   

ita80 napisał/a:
Przyglądnąłem się problemowi i podstawową rzeczą jest odblokowanie 2 portów. To raz, ale to czasem za mało !!!
Niektóre routery wymaga wyłączenia opcji UPN oraz protection attack ddos !!! (dop. Wykrzyknik w środku zdania?) by mogło zaistnieć połączenie.

Dodatkowo należy dodać, że porty warto czasem wpisać w zaporę oraz wymagane jest zrobienie reguły w firewallu programowym np nod32.
Nod32 od wersji 4 bez problemu zgłasza, czy odblokować itd ale wersje w dół już nie bardzo i wtedy trzeba ręcznie jak się daje host w lanie i tu był problem jaki ja zauważyłem. Poza tym jest to dość dobry program i polecam (dop. brakuje dopełniacza).

Jako ciekawostkę podam, że jest też GameRenger tez fajny i prosty w obsłudze.

Pozdrawiam

Literówki przeżyłbym... Ale gramatyka w kilku miejscach się kłania... Czy też brak końcówek słów...

Cytat:
i wtedy trzeba ręcznie jak się daje host w lanie

I co wtedy trzeba ręcznie? Bo tego nie kumam
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

Odpowiedz do tematu