Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Ferie w Tunisie"
U-Booty: VIIB (1942) lub VIIC (1942) weteran
Czas misji 2h 28.02.1943 g 16:30 Pogoda: średnie zachmurzenie
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Operacja Torch w Afryce Zachodniej i zagrożenie walką na dwa fronty w niedogodnym terenie przekonało Hitlera i Duce, by wycofać się do Tunezji. Tam Rommel miał przygotować się do długotrwałej obrony by trzymać „afrykańską twierdzę” za wszelką cenę.
--- ODPRAWA ---
Nasza obecność w Afryce jest kluczowa dla losów tej wojny. Nasze samoloty wykryły konwój, płynący w kierunku portów zajętych przez Aliantów. Znaleźć i zniszczyć przeciwnika.
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
W konwoju chyba musiala trwac w najlepsze niezla biba. Statki plywaly jak chcialy i gdzie chcialy. Trafienie czegokolwiek graniczylo z cudem. Chyba jeszcze wiekszym cudem bylo zatopienie Large Merchanta z 3 km. Jakby tego bylo malo fregata i motorowka stwierdzily, ze czas polowic sobie ryby. Zatrzymaly sie i przez ostatnie 20 minut nic nie robily, sry lowili dorsze albo szprotki Prawdziwe ferie w Tunisie....
Udzial wzieli:
PL_Imidar - DISC - KIA nieliczony
W.a.r.d.c_Sonar - KIA
PL_Markow - SURV
PL_wolfx - SURV
PL_tes - SURV
S.S. Queen Anne - Large Merchant - 13 940 BRT
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 26 Listopad 2009, 00:39
Dzięki Tes za raport.
Patrol grany przeze mnie z doskoku - w tle pilna praca, ale nie mogłem oprzeć się popłynięciu dzisiaj.
Kierując się na namiar z hydrofonu i meldunek o konwoju, natknąłem się na polujące niszczyciele, ominąłem je szerokim łukiem i wpłynąłem w konwój. Celując do tankowca, nie zauważyłem frachtowca, który uszkodził mi kiosk. Nie przeszkodziło mi to jednak wystrzelić torpedy w kierunku T3 - tankowiec zanurzył się lekko na rufę, ale płynął dalej. Kolejna torpeda trafiła pod pierwszym masztem - znowu bez efektu. Dopiero 3 spowodowała potężną eksplozję i zatonięcie.
Szukam celu, gdy nagle słyszę pingi - DDek wyskoczył zza frachtowca i ruszył na mnie. Cała naprzód, zanurzenie i zwrot. Bomby wybuchają z prawej strony - brak uszkodzeń. Powoli uciekam kierując się na namiary statków handlowych. DD-ek oddala się, a ja przeładowuję torpedy i wychodzę na peryskopową. Konwój odchodzi na ENE, a ja zauważam stojący C2. z prawej burty zbliżają się szybko dwa eskortowce. Wypuszczam pełną salwę (4 torpedy) w kierunku C2 i zanurzenie. W samą porę bo pingi już przechodzą po kadłubie. Obserwuję zegar i TDC - 3 trafienia moje - "jednostka wroga została zniszczona". Schodzę na 230 m, unikam serii bombek za rufą i wracam do pracy, czekając na koniec patrolu.
1.jpg zatopienie tankowca
Plik ściągnięto 112 raz(y) 110.78 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#3 Wysłany: 26 Listopad 2009, 08:38
Gratulacje Panowie ładnie daliście radę,mi jakoś nie poszedł ten patrol przeżyłem ale moje rybki jakoś nie mogły dopaść celu byłem na uboczu dosyć daleko i mimo wszelkich wysiłków nie udało mi się nic posłać na dno,miałem oczywiście cel na talerzu ale jak to bywa zwaliłem sprawę nie wiem czy nie trafiłem, czy też przeszły torpedy pod celem ;<
Cytat:
PL_Cmd_Jacek - SURV
M/V Daldorch - C2 Medium Cargo - 6223 BRT
T.K. Sourabaya - Tanker T3 - 11822 BRT
Waliłem do tego tankowca ale byłem za daleko a ten C2 dostał dwie torpedy ale był zbyt blisko więc nie zdążyły się uzbroić i po prostu odbiły się od niego , stał po moim trafieniu centralnie w rufę i tyle z moich dokonań .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum