Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"KJF-3 v.2"
15 X 1939 17:30
Morze spokojnie, niewielkie zachmurzenie
U-Boot: VIIB 1939
Załoga: Zawodowiec
Czas misji: 90-120 minut
Tło historyczne:
W owym czasie niemiecki wywiad przechwytywał całą brytyjską łączność radiową i wiele z niej dekodował. Dzięki temu Niemcy wiedzieli między innymi o pojawieniu się szybkiego konwoju KJF-3 na krótko istniejącej trasie z Kingston na Jamajce. Donitz skierował swoje stado na spotkanie konwoju, choć tylko dwa okręty typu VIIB mogły wykonać ten rozkaz.
Odprawa:
Z rozszyfrowanej transmisji brytyjskiej udało nam się zlokalizować brytyjski szybki konwój KJF. Zajmijcie pozycje przed nim i zaatakujcie go. Strzelajcie celnie. Drugiej szansy na atak nie będzie.
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli
PL_CMDR Blue R - SURV
1 MT "Tanker" 11783 BRT (T3 tanker)
1 SS "Crazy Marco" 8046 BRT (troop transport)
1 SS "Ubisofter" 6427 BRT (medium cargo) [o tym statku, patrz niżej]
Gregory_11 - SURV
Wymyślona na patrolu formułka programowa
(Jeżeli PL_CMDR Blue R=1, Tes=1 ;chodzi o obecności w grze
gregory_11_status=1 ;1=SURV, 0=KIA)
Tes - KIA.... na niecałą minutę przed końcem patrolu.
Ale w pobliżu widać było tesowe torpedy... Czyżby walczył z eskortą?
Ruszyliśmy grzecznie i kulturalnie na powierzchni. Tes narzekał, że daleko do konwoju... Po godzinie gry (gdy już wszyscy byli za konwojem) zapytałem, czy dalej uważa, że to 15-minutowe podejście to długo... Nie dostałem odpowiedzi...
Wszedłem do konwoju bardzo blisko niszczyciela. Na szczęście alarm w konwoju został podniesiony chwilę później. Planuję atak. 4 dziobowe do dwóch T3, rufowa do Troopa. Już się ustawiam, gdy drugi T3 (ten mniejszy) wylatuje po trafieniu torpedą... No to zmiana planów... Atak na T3 i Troopa. T3 grzecznie wyleciał w powietrze po drugiej torpedzie, Troop stanął po 1. Zawracam po cichu, bo ten DD, co go mijałem, kręci się i rzuca bomby. Torpeda do troopa za 30 stopni... Kurka wodna? Wylatuje? Zaraz... Ale dlaczego tylko dziób? W tej chwili zza dziobu wyłania się wybuchający Chatman... No to dobitka. Troop tonie. Zbliża się stary liniowiec... 1 torpeda... Niecelna... Dobrze, zaraz coś przeładują.... Co? Dopiero połowa ładowania? Przecież było pół ładowania, gdy ten DD się zbliżył! Ile czasu? 4:30?!... 4:30.... 4:30....?.... 4:30... KURKA WODNA! Wyłączyć cichy bieg! Torpeda przeładowana. Medium Cargo w celowniku. Ostatni statek konwoju. Znów włączam cichy bieg, bo DD rzuca bomby tuż za mną... Zakręca... Kurka wodna, on skręca na mnie... Cisza na pokładzie... PING!. Gdzie on jest? 270? CAŁA WSTECZ! DD wykonał ostry zwrot, ale bomby poszły przede mną.... Wyrzucając dziób na powierzchni. Torpeda do celu i wiejemy! Już mam się zanurzać, gdy patrzę, że 40 sekund do trafienia.... Nie... Zostanę te 40 sekund (5 minut było do następnej torpedy, jakby ktoś myślał, że to była szarża, aby wystrzelić dobitkę)... Torpeda w celu, fotka i spóźnione zanurzenie. 155 metrów i cicha ucieczka. A jeszcze 40 minut patrolu....
I właśnie. Tutaj jest ciekawostka dotycząca Medium Cargo. Gdy się zanurzałem on jeszcze płynął. Tes twierdzi, że posłał torpedę, ta trafiła i frachtowiec wybuchł, ale nie pojawił się w tabelce. Co ciekawe, pojawił się u mnie... Jakby Tes trafił we wrak... Ale dlaczego frachtowiec tak nagle wyleciał? Mieliśmy z Tesem obgadać podział tonażu w barze, ale niestety, nie przeżył ataku jako jedyny.
Za to Gregory_11 przeżył swój kolejny patrol! Gratulujemy!
1.JPG Płonie tanker w konwoju.... U-Boot idzie do boju...
Plik ściągnięto 7931 raz(y) 11.73 KB
5.JPG Ostatnie trafienie, dla uwiecznienia którego opóźniłem ucieczkę...
Plik ściągnięto 7931 raz(y) 12.74 KB
6.JPG Ping trafił na U-Boota, od bomb gorąca woda. U-Boot schodzi głęboko, śmierć mu zagląda w oko...
Dzięki za gratulacje. . Ale celność nie była moją mocną stroną na tym patrolu. 6 pudeł. . Były też plusy: cztry razy mnie namierzali i udało się uciec , no i oczywiście SURV
Tes - KIA.... na niecałą minutę przed końcem patrolu.
Ale w pobliżu widać było tesowe torpedy... Czyżby walczył z eskortą?
Tes, 1 minuta
Finek, no to 10 patroli masz za sobą .
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum