Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 2 Styczeń 2010, 19:27 Zakończenie rankingu Wrzesień-Grudzień 2009
Jako, że ostatni patrol został już wpisany na forum i do wzoru, pokuszę się o kilka zdań podsumowania rankingu Wrzesień-Grudzień 2009:
W grach rankingowych wzięło udział 36 osób, z których 23 odbyły więcej niż 4 patrole, odbywających w sumie 84 patrole rankingowe. Co stanowi około 150% danych z poprzedniego sezonu
Pierwsza trójka w/g punktacji wygląda następująco:
1. PL_CMDR Blue R 202,45 pkt (Miejsce w zeszłym sezonie 1)
2. PL_CMD Jacek 158,90 pkt (Miejsce w zeszłym sezonie 2)
3. PL_Storm87 139,95 pkt (Pierwszy sezon i już zrzucił Marco z podium)
Średnia punktów wśród osób odbywających przynajmniej 5 patroli wyniosła 86,42 punktu (trochę więcej niż poprzednio). Powyżej tego pułapu (oprócz pierwszej trójki) znaleźli się także:
Pierwsza trójka z największą ilością zatopionych statków i okrętów w patrolach przeżytych:
1. PL_CMD Jacek 72 cele
2. PL_Syguła 56 celów
3. PL_Zyziek_B 55 celów
Średnia ilość zatopionych (z patroli przeżytych) celów wśród osób odbywających przynajmniej 5 patroli wyniosła 20,23 celu. Powyżej tego pułapu (oprócz pierwszej trójki) znaleźli się także:
4 Tes 45 celów
5 PL_CMDR Blue R 30 celów
6 PL_Marco 29 celów
6 W.A.R.D.C sOnar 29 celów
Pierwsza trójka osób z największym procentem powrotów
1 PL_CMDR Blue R 85,71%
2 PL_Storm87 i PL_Andrev 81,82%
Średni procent powrotów wśród osób odbywających przynajmniej 5 patroli wyniosła 46,18% (o 6% wyżej, niż w zeszłym sezonie, co bardzo mnie cieszy). Powyżej tego pułapu (oprócz pierwszej trójki) znaleźli się także:
Pierwsza trójka osób z największym średnim tonażem:
1 PL_CMDR Blue R 18 654 BRT/patol
2 PL_Marco 13 464 BRT/patrol
3 PL_Cmd_Jacek 11 820 BRT/patrol
Średni tonaż uśredniony wśród osób odbywających przynajmniej 5 patroli wyniósł 5801 (znów wzrost w porównaniu z poprzednim sezonem) BRT. Powyżej tego pułapu (oprócz pierwszej trójki) znaleźli się także:
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#3 Wysłany: 2 Styczeń 2010, 20:24
Zakończenie rankigu SH3
Z okazji rozegrania ostatniego patrolu krótkie podsumowanie 84 rozegranych patroli:
Osoby nieobecne - nierankingowe (poniżej 5 wykonanych patroli).
Garść statystyk:
W rankingu ogółem wzięło udział ogółem 37 osób, z czego prawie 2/3 (62%) wykonało ponad 5 patroli.
Najmłodszym stażowo graczem okazał się Woonderxd - dołączył do rankingu w 83 patrolu.
→ Największy przegrany: Zyziek_b (niewiele brakło do 3 miejsca).
→ Najlepsza kariera:
1. PL_CMD_BlueR: 258.896 BRT (SURV)
2. PL_Cmd_Jacek: 171.838 BRT (KIA)
3. Zyziek_b: 168.224 BRT (KIA)
→ Najdłuższa kariera:
1. PL_CMD_BlueR: 11 patroli (SURV)
2. PL_Cmd_Jacek: 11 patroli (KIA)
3. PL_Andrev: 9 patroli (KIA)
→ Najwięcej patroli (łącznie z patrolami KIA):
1. PL_Cmd_Jacek: 45 patroli (53% wszystkich rozegranych)
2. PL_Tes: 42 patroli
3. Syguła: 37 patroli
→ Najwyższa przeżywalność:
1. PL_CMD_BlueR: 87%
2. PL_Andrev: 83%
3. PL_Storm_87: 82%
→ Najwyższy tonaż w pojedynczym patrolu:
1. PL_Cmd_Jacek: 71.360 (Malta Convoy)
2. PL_CMD_BlueR: 58.652 (Szare Wilki)
3. PL_Marco: 54.947 (Convoy to Loch Eve)
→ Całkowity tonaż w rankingu (łącznie z patrolami KIA):
* - dla patroli 10, 20, ..., 80 wyniki mogą być obarczone błędem '3 karier' (błąd automatyki w zliczaniu karier) - wyniki były sumowane z 3 najlepszych karier. Jeśli karier było mniej, to wartość brakujących wynosiła zero BRT. Jako że błąd jest mało istotny (liczy się ostateczny wynik) a wyniki tą metodą są nieoficjalne postanowiłem nie korygować wyników (duuuużo pracy).
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 2 Styczeń 2010, 22:49
Serdeczne gratulacje dla zwycięzcy jesiennej edycji rankingu Silent Huter III. Finek obroniłeś pozycję lidera, chociaż starałem się jak mogłem by to Ci utrudnić .
Wielkie podziękowania dla:
sOnara za przygotowanie i udostępnienie moda Uboat Total War - wprowadził nowy klimat do SH3.
Finka za poprawki do moda misje oraz skrupulatne prowadzenie rankingu, a w końcu za podsumowanie
Andreva za nową propozycję punktacji rankingu, jej prowadzenie oraz podsumowanie
Marco za przygotowanie misji i nadzór nad pakietem
Zyźka, Pablo107 oraz Cobry za hostowanie wielu gier
Tes-a za hostowanie, misje oraz propozycje losomatora
Fox-a za misje
oraz dla wszystkich, których tu nie wymieniłem, a cierpliwie pływali, robili raporty, opisywali swoje przeżycia i załączali zdjęcia - naprawdę z przyjemnością czytało się wspomnienia z takich patroli.
A co na przyszłość ????
Od 15 stycznia rozpocznie kolejny, wiosenny ranking Silent Hunter III, na którego wszystkich serdecznie zapraszam !!!
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 2 Styczeń 2010, 23:39, w całości zmieniany 6 razy
1 PL_CMDR Blue R 85,71%
Cytat:
Jakim cudem te dane się nie pokrywają?Tonaż to wiem, bo się liczy też z patroli z KIA. Ale przeżywalność, liczba osób czy liczba patroli?
Czy ty inaczej KIA Liczone liczysz? Choć nie kojarzę, abyście wy 2 mieli KIA Liczone. Ja także nie miałem.
Tak samo u ciebie stoi 37 osób w rankingu u mnie 36.
I Jacek ma u ciebie 2 patrole więcej. Miał jakieś KIA Nieliczone, które liczyłeś?
Czy ja czegoś nie wpisałem.... Bo chyba odwołany patrol Kleszcze usunąłeś z twojego wzoru {Jeżeli nie, to by tłumaczyło 1 więcej patrol Jacka i moją wyższą przeżywalność}?
I dzięki za tabele. W końcu widzę, że cóż. Testowanie wzoru było utrudnione i to mocno.
Do 36 patrolu trwały strzelanki. Jak widać wtedy na pozycjach ustawili Syguła, Zyziek, Marco, sOnar i Jacek. Choć potem na trudniejszych misjach próbowali poprawić swój wynik i większości (poza Marco, który praktycznie nie grał z powodów technicznych (Marco życzymy w nowym roku mniejszej ilości wywałek, choć rekordu wywałek nie ustanowiłeś i było ich mniej, ale były i życzymy, abyś w następnym sezonie mógł stanąć do walki ramię w ramię.)) się to udało. Niemniej ciągle około 66,67% (2/3) karier tych osób opierało się na strzelankach.
Trochę to utrudnia, a praktycznie uniemożliwia praktyczne ocenienie wzoru, ale mam nadzieję, że następny sezon odbędzie się na równych warunkach (w planach jest TYLKO 1 pakiet misji na cały sezon. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy) i będzie można rzetelnie go ocenić. Bo założenie (jak każde) ma pewne wady i zalety. Oby tylko wad było o wiele mniej, czego życzę i trzymam kciuki
A właśnie. Jako, że stary wzór odchodzi do archiwum powiem, że istniał trik, który pozwalał na zdobycie bez wysiłku 11 miejsca. sOnar (10 lokata) ma 110,63 pkt. 110 pkt jest warte 100% przeżywalności bez zatopień. A więc odpalenie gry, zejście na 200m i ciche płynięcie. I tak 5 razy.
Jako, że za około 2 tygodnie rusza nowy ranking mam kilka informacji:
-W planie nowy pakiet misji (o czym wszyscy wiedzą), przewidziany na cały sezon. (Proszę trzymać kciuki)
-W planie patch 1.5 do UTW (skupiający się na ostatnio zauważonych błędach, czyli np. QM)
-Nowy FAQ http://forum.polishseamen...opic.php?t=5428
I tu mam prośbę do Andreva, czy przygotowałby najbardziej podstawowe informacje o wzorze (wygląd wzoru, odpowiedź na pytanie "dlaczego 3 kariery?" , czy też co z neutralami i wrogimi jednostkami oraz "co to jest "kariera"?". Bo mogę się założyć, ze takie pytania padną. Oczywiście nie musi być od razu. FAQ może przyjść lekko spóźniony, bo w końcu to najczęściej zadawane pytania.
UTW1.6/2.0 odłożony na następny sezon.
Cytat:
oraz dla wszystkich, których tu nie wymieniłem, a cierpliwie pływali, robili raporty, opisywali swoje przeżycia i załączali zdjęcia - naprawdę z przyjemnością czytało się wspomnienia z takich patroli.
Pełne poparcie. Ten ranking wniósł wiele świeżości. Raporty były zdecydowanie lepsze, niż sezon czy trzy temu (sezon równoległy do kampanii multi pomijamy).
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#8 Wysłany: 3 Styczeń 2010, 13:21
Dziekuje wszystkim za wspolna gre, zapomniane i niezapomniane emocje. Gratulacje dla wszystkich i zwyciezcow i pokonanych.
Dziekuje tez wszystkim za zaagazownie w roznych sprawach. Duzo bylo do zrobienia i duzo zrobiono. Mam nadzieje, ze owoce naszej wspolnej pracy znaczaco podniosa atrakcyjnosc nowego rankingu.
PS. Finek, strzelanki? Miales wtedy 2-3k BRT zatopien i 2 KIA (na 3 patrole)
PS. Finek, strzelanki? Miales wtedy 2-3k BRT zatopien i 2 KIA (na 3 patrole)
1. Miałem więcej BRT Przynajmniej 5x więcej.
2. 1 KIA miałem z głupoty. Rusha zrobiłem
3. Drugie KIA miałem z całkiem niezłym tonażem
4. 1 misja to moja misja pt. Demony Szybkości, które nie zalicza się do strzelanek
Czyli reasumując. Płynąłem 2 misje strzelankowe, z czego na 1 zatopiony zostałem przez własną głupotę (rushowałem pod okiem DD). A potem nie było czasu pływać, gdy topiono po ponad 60k na patrol.
Widziałeś kiedyś takie zagęszczenie patroli o takim tonażu?
Bo spójrz dalej. Jakoś nie ma aż tak ogromnych wyników, a są ci sami gracze. Przypadek?
Poza tym ułożenie graczy na starcie na idealnych pozycjach, długie konwoje, statki pełne amunicji, itd.
To były misje strzelankowe, z czym każdy się zgadzał. Nawet sOnar potwierdzał, że te misje miały być takie, a nie wiedział, że polecą do rankingu.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#11 Wysłany: 3 Styczeń 2010, 17:43
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Cytat:
1 PL_CMDR Blue R 85,71%
Cytat:
Jakim cudem te dane się nie pokrywają?Tonaż to wiem, bo się liczy też z patroli z KIA. Ale przeżywalność, liczba osób czy liczba patroli?
Czy ty inaczej KIA Liczone liczysz? Choć nie kojarzę, abyście wy 2 mieli KIA Liczone. Ja także nie miałem.
Tak samo u ciebie stoi 37 osób w rankingu u mnie 36.
I Jacek ma u ciebie 2 patrole więcej. Miał jakieś KIA Nieliczone, które liczyłeś?
Czy ja czegoś nie wpisałem.... Bo chyba odwołany patrol Kleszcze usunąłeś z twojego wzoru {Jeżeli nie, to by tłumaczyło 1 więcej patrol Jacka i moją wyższą przeżywalność}?
Kalkulacje zacząłem prowadzić od zdaje się 50-tego patrolu. Znaczy to że poprzednie 49 musiałem wprowadzić de facto "w tym samym czasie". Bazowałem głównie na zestawieniach bazując też na tabelkach. Możliwe że się gdzieś machnąłem.
I pytanie. Gdzie ty miałeś 12 patrol? Bo ja mam 11 wpisane... Któryś z nas się pomylił. Teraz pytanie, ja czy ty. Będę musiał przejrzeć ranking i ciebie jeszcze raz podliczyć, bo równie dobrze mogłem się sam machnąć..
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#13 Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:51
Miło sie czyta o pływaniu w stadzie. Zachęcające to jest i chętnie kiedys bym zagrał. Tylko nie umiem znaleść informacji jak rozpoznajecie o której godzinie w jakim dniu i jak długo bedzie nastepna gra oraz jakie sa hasła do wejścia. Znalazłem info o modzie UTW 1.4 i mapach, zakładam że gracie na najwyzszym poziomie realizmu (100%) a ventrilo tez wymagacie do wejscia? Nie znalazłem namiaru na nie a gdzie niegdzie sie wspomina o tym komunikatorze.
Tak przy okazji chciałem zapytac czy ktos wie jakich portów uzywa Sh3 do multiplayera?
Co do gry to grywamy prawie codziennie, zbieramy się ok. 20:00- 20:15. Teraz mamy przerwę w rankingu więc trudniej będzie zagrać, ale od 15 stycznia ruszamy znowu, więc zapraszam.
Vento warto sobie skonfigurować, lecz gdybyś nie miał na to czasu, hasło na nasz serwer na UBI przeważnie brzmi HUNT.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 4 Styczeń 2010, 21:45, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#16 Wysłany: 5 Styczeń 2010, 15:42
Jako autor moda U-BOATS TOTAL WAR pragnę podziękować każdemu kto zagrał na moim modzie oraz osobom które przyczyniły się walnie do udoskonalenia go, do tego rankingu oraz rozsławienia UTW w Polsce i nie tylko...
Wolfixowi i Irkowi - za silne wsparcie duchowe przy produkcji
Finkowi - za dopieszczenie UTW, misje, hosty
Jackowi - za pomoc wszelaką i misje
Tesowi - za hostowanie
Cobrze - za hostowanie
Zyźkowi - za hostowanie
Foxowi - za misje
Marco - za misje i kontrolę jakości
Von Harpe i wielu innym - za docenienie mojego moda
Dziękuję też wszystkim którym UTW dostarczył wspaniałych wrażeń na patrolach i tym którzy dzięki UTW zaczęli grać rankingowo w SH III...
Wspaniała robota Panowie!
Tak trzymać!
Zapraszam na drugą edycję rankingu na U-BOATS: TOTAL WAR życząc wspaniałych przeżyć i przygód w mrocznym świecie UTW
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#17 Wysłany: 5 Styczeń 2010, 17:25
Pragnę Wam wszystkim podziękować przede wszystkim sOnarowi, za ciężką pracę i udostępnienie nam moda UTW,oraz wielką cierpliwość i pomoc której udziela nowicjuszom takim jak ja.
Dziękuję Wam za misje które napisaliście i które dostarczyły nam niesamowitych i niezapomnianych wrażeń, za to że umożliwiacie nam wspaniałą zabawę i możliwość rozgrywki oraz za pasję w której nie ustajecie co powoduje że dołączają do nas wciąż nowi ludzie.
Nie wymienię po raz kolejny Tesa,Jacka,Finka czy Marco ponieważ te podziękowania kieruję do Was wszystkich .
Na koniec życzę nam wszystkim żeby kolejne gry rankingowe przyniosły takie same lub jeszcze większe wrażenia i satysfakcję z wirtualnych wojaży
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#18 Wysłany: 5 Styczeń 2010, 18:42
ehehe! po 5 KIA z rzędu w następnym pakiecie, będziecie przeklinali dzień w którym stworzyłem te misje
I tak macie szczęście, że Finek jedną nieco ułatwił.
IID w 45r, na płyciźnie
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#20 Wysłany: 5 Styczeń 2010, 20:20
to będzie specjalna misja niespodzianka - o niej wiedzą tylko 3 osoby ze mną oczywiście, nie gwarantuję wam że przeżyjecie, nie gwarantuję wam, że coś zatopicie. Gwarantuję jednak dobrą i ciekawą zabawę. powieje świeżością.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum