POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Darmowy "Windows"
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 10 Styczeń 2010, 20:51   Darmowy "Windows"

Co prawda w fazie alfa, ale miłe, naprawdę miłe...
Może nie będzie konieczności przesiadki na Win8...

http://nvision.pl/ReactOS...ndetails-1.html

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#2  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 18:41   

Że wersja alfa?

--------------------------------------------------------------------------------
Post wyedytowany. Storm, uwazaj co piszesz
PL_U-96

Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 12 Styczeń 2010, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

woonteerxd 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Patryk
Ulubiona Gra: Seria SH, Fifa 11, F1 2010, CM03-04

#3  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 21:33   

Specjalnie dla tych którzy nie mają kasy ;D

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#4  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 21:52   

woonteerxd napisał/a:
Specjalnie dla tych którzy nie mają kasy ;D

Niezupelnie o to chodzi ;)

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 21:52   

Mogę zapytać (wolę na forum publicznym) dlaczego przeciw mym słowom władztwo administracyjne zostało wytoczone? :) Toż ja punktu 13 nie złamałem nawet w maleńkiej części. Nie udostępniam, nie rozpowszechniam, nie propaguję... Słowem, nie zrobiłem niczego, co mogłoby temu forum zaszkodzić w jakikolwiek sposób. Tym bardziej wiem co piszę i ile mogę, że studiuję kierunek prawniczy. :)

Naprawdę administracja jest ciut ciut nadwrażliwa. :)

EDIT: No bo jakie to łamanie pkt. 13 regulaminu, jeśli mówię wprost, że nie wszystko na moim kompie jest w 100% z legalnych źródeł? Toż ja fakt stwierdzam i kropka, poza faktu stwierdzenie nie wykraczam... :zawstydzony:

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 12 Styczeń 2010, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#6  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 22:15   

Nie kopiujemy, nie podajemy linkow, i NIE PISZEMY PUBLICZNIE o tym, ze sciagamy z NETA.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 22:42   

PL_U-96 napisał/a:
Nie kopiujemy, nie podajemy linkow, i NIE PISZEMY PUBLICZNIE o tym, ze sciagamy z NETA.

Oj przepraszam (mam nadzieję że nie dostanę warna za czepialstwo) ale nie masz prawa powoływać się na regulamin w takim przypadku, gdyż on takich sytuacji nie przewiduje. Nie zaznajamiasz ludzi z "prawem" a chcesz, by go przestrzegali?

Jest tam jedynie informacja że nie wolno w celu piracenia forum wykorzystywać i tego nie robię, wszystko jest okej. Zgodnie z regulaminem i polskim prawem. :)

Poza tym muszę się przyczepić o jeszcze jedną rzecz, jako nie tylko osoba siedząca nad kodeksami, ale jako moderator na innym forum. Tzn, takie niepotrzebne, alergiczne reakcje na każdy objaw łamania zasad (choć tutaj nawet to nie nastąpiło) bez wcześniejszej analizy stopnia szkodliwości społecznej, że tak powiem. :)

Bo to trochę tak wygląda, jakbyśmy się zamknęli przed rzeczywistością, stworzyli minispołeczność internetowych amiszów i udawali przed samymi sobą, że nie ma czegoś takiego jak bittorrent, rapidshare, sieć P2P i tak dalej, natomiast jeśli ktoś powie któreś z takich "szatańskich" słów (a nuż belzebub torrentowy ze studni wyskoczy na ich dźwięk? :P ) to mu się należy hańba, pokuta, sto rózeg na dupę i jeszcze tak tonę węgla na głowę zrzucić.

Przecież każdy z nas coś ściąga, narusza na każdym kroku prawa autorskie, ba! Wśród samych policjantów z którymi pracować miałem przyjemność, ani jednego pod tym względem "czystego" nie spotkałem. Wiec dlaczego naiwnie udawać że rzeczywistość jest biała, podczas gdy jest zielona w różowe paski? :) Zapytuję, po co takie alergiczne reakcję i przede wszystkim, CZEMU MAJĄ ONE SŁUŻYĆ?

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 12 Styczeń 2010, 22:44, w całości zmieniany 2 razy  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 23:23   

pkt 13 mowi sam za siebie, ze tego forum nie mozna wykorzystywac do rozpowrzechniania piractwa, wiec nie trudno sie domyslec- a zakladam, ze jestes myslacym facetem- ze pisanie na forum ogolnym gdzie maja wszyscy dostep, ze zostalo Ci tylko 100 MB do zassania z torentow WINDY 7, przyznasz ze nie jest na miejscu?

Byc moze duzo ludzi robi to co TY, w sumie mnie to nie interesuje bo to sprawa kazdego z NAS ale nikt nie pisze o tym na FORUM, to tak jakbys udal sie na komisariat policji na przesluchanie i przyznal sie do tego ze przed chwila cos ukradles- oczywiscie, nie pisze ze jestes zlodziejem, bron mnie partio!!!

To nie jest forum z warezami, ani dzieci NEO, jakbys nie wiedzial wspolpracowalismy juz dwa razy z CENEGA, pracujac nad polska wersja jezykowa SH3 i SH4 i zgadnij co by bylo gdyby przed tymi pracami weszli sobie na nasze forum i poczytali posty w stylu, a ja wlasnie przed chwila sciagnolem zajebi... film z torentow, a ja wlasnie zasysam nowy koncert MADONNY, a w trakcie tych postow zaden ADMIN nie kiwnal nawet palcem to jak myslisz LOGO naszego klanu wraz z linkiem do strony znalazlo by sie na okladce pudelka SH3 i w MANUALU SH4?? Czy to jest nadwrazliwosc i widzi mi sie lub czepialstwo??

Nie wiadomo co NAM przyniesie przyszlosc, czy bedziemy czy nie bedziemy wspolpracowac z CENEGA czy innymi wydawcami, dlatego ja patrze na dobro tego klanu a nie jednostki.

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#9  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 23:30   

Przemek do jasnej cholery :! marzec się zbliżą czy co :! My sobie o Tym porozmawiamy, ale nie tutaj. Storm słusznie zwrócił uwagę jaki jest bublowaty p. 13 i tyle. Proszę daj już spokój i pogadamy na ventrilo.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 23:32   

MARCO nie upominaj mnie prosze bo ja wiem dokladnie co robie a zdaje mi sie, ze twoj wiek nie pozwala Ci pewnych spraw zrozumiec

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 12 Styczeń 2010, 23:52   

Cytat:
pkt 13 mowi sam za siebie, ze tego forum nie mozna wykorzystywac do rozpowrzechniania piractwa, wiec nie trudno sie domyslec- a zakladam, ze jestes myslacym facetem- ze pisanie na forum ogolnym gdzie maja wszyscy dostep, ze zostalo Ci tylko 100 MB do zassania z torentow WINDY 7, przyznasz ze nie jest na miejscu?

Mnie, jako podmiot regulaminu forum, z czysto formalnej strony, nie powinno interesować co jest "na miejscu" a co nie. Mnie interesuje: czy to co robię jest zgodne z regulaminem? Jedna z podstawowych kwestii w prawie administracyjnym (zasada praworządności się kłania): organy administracji (w tym przypadku forumowej ;) ) mogą działać wyłącznie na podstawie i w granicach prawa (regulamin forum). Czyli tłumacząc łopatologicznie - dla mnie, to co nie jest zabronione jest dozwolone, Ty zaś jako administrator jesteś związany przepisami które ustanowiłeś. Tak długo jak nie łamię regulaminu (a nie złamałem, nawet nie naruszyłem) tak długo Ty nie masz prawa stosować władztwa wobec mnie. W przeciwnym wypadku i nie przesadzę tu, Twoja postawa jest despotyczna, ponieważ nie działasz w granicach prawa a poza prawem, na podstawie własnego "widzi mi się".

Nie pisz też, że ja się mam czegokolwiek domyślać, bo prawa nie można budować na "domysłach" (znowuż się kłania, tym razem konstytucyjna, zasada stanowienia przejrzystego prawa). To tak jakbyś postawił przy drodze znak "ograniczenie prędkości" a nie napisał do ilu km. i potem zatrzymuje kogoś policja i mówi "no przecież pisze "ograniczenie", to powinien się pan domyśleć, że na tym odcinku jazda 70 km/h jest trochę nie na miejscu". :8) A kierowca na to: :schock

Cytat:
Byc moze duzo ludzi robi to co TY, w sumie mnie to nie interesuje bo to sprawa kazdego z NAS ale nikt nie pisze o tym na FORUM, to tak jakbys udal sie na komisariat policji na przesluchanie i przyznal sie do tego ze przed chwila cos ukradles- oczywiscie, nie pisze ze jestes zlodziejem, bron mnie partio!!!

Twierdzę że 99,9% użytkowników internetu robi to co ja, nie ma się co czarować. :) Tuszę, że nie jest to forum policyjne, a klan PolishSeamen nie zajmuje się ściganiem piractwa w sieci? ;)

Cytat:
To nie jest forum z warezami, ani dzieci NEO, jakbys nie wiedzial wspolpracowalismy juz dwa razy z CENEGA, pracujac nad polska wersja jezykowa SH3 i SH4 i zgadnij co by bylo gdyby przed tymi pracami weszli sobie na nasze forum i poczytali posty w stylu, a ja wlasnie przed chwila sciagnolem zajebi... film z torentow, a ja wlasnie zasysam nowy koncert MADONNY, a w trakcie tych postow zaden ADMIN nie kiwnal nawet palcem to jak myslisz LOGO naszego klanu wraz z linkiem do strony znalazlo by sie na okladce pudelka SH3 i w MANUALU SH4?? Czy to jest nadwrazliwosc i widzi mi sie lub czepialstwo??

Wiem o zasługach klanu dla lokalizacji SH, ale one nie mają nic do rzeczy. Absolutnie nic, niepotrzebnie to wywlekasz. Liczy się tylko mój czyn na tle regulaminu forum i na tym się skoncentrujmy. :)

Cytat:
Nie wiadomo co NAM przyniesie przyszlosc, czy bedziemy czy nie bedziemy wspolpracowac z CENEGA czy innymi wydawcami, dlatego ja patrze na dobro tego klanu a nie jednostki.

Klan jest dla jednostek (morskich ;p), a nie jednostki dla klanu, bez jednostek klan nie istnieje. Jeżeli z tej dyskusji mają popłynąć jakieś pouczające wnioski to ja już jeden wysnuję - aktualizacja regulaminu, napisanie go w sposób jasny i przejrzysty, bez niedomówień. To takie proste a ile przy tym można uniknąć niepotrzebnych napięć? :)

Tym niemniej, uważam że powinieneś przywrócić oryginalną treść mojego posta do czasu aktualizacji regulaminu, by się zasadzie praworządności stało zadość. ;]

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 13 Styczeń 2010, 00:13   

Oczywiscie, ze nie przywroce

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 13 Styczeń 2010, 01:09   

PL_U-96 napisał/a:
Oczywiscie, ze nie przywroce

Toż ja się wcale nie dziwię. ;) No dobra, to teraz, aby odpracować swoje niencne czyny w świecie torrentowym, walnę propozycję na aktualizację szczęśliwiej 13-tki:

13. Zabrania się wykorzystywania forum PS w jakikolwiek sposób do nielegalnej wymiany materiałów chronionych prawem autorskim, takich jak oprogramowanie, gry, filmy, muzyka czy książki, pod każdą postacią, oraz wszelkich działań sprzyjających takiemu rozpowszechnianiu w/w materiałów, a w szczególności:

a) podawania linków do stron oraz hostingów internetowych, które umożliwiają bezpośrednio lub pośrednio pobieranie takich materiałów.

b) rozpowszechniania jakichkolwiek informacji o technikach łamania zabezpieczeń programów komputerowych bądź też narzędzi, danych lub plików służących w tym celu, takich jak klucze seryjne czy pliki programów, które zmodyfikowano z naruszeniem praw autorskich.

c) rozpowszechniania informacji o metodach nielegalnego pobierania i udostępniania materiałów chronionych prawami autorskimi, zarówno znanymi obecnie jak i mogących się pojawić w przyszłości.

c) propagowania w jakikolwiek sposób piractwa komputerowego, szczególnie wypowiedzi zachwalających ewentualne korzyści, wynikające z korzystania z nielegalnie kopiowanych materiałów, lub mogących takie korzyści sugerować.

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 13 Styczeń 2010, 01:13, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#14  Wysłany: 13 Styczeń 2010, 07:01   

Tak czy siak, wadliwe prawo czy jego niemoc nie mają nic wspólnego z samym faktem pobierania i używania nielegalnych wersji programu.

Chcesz korzystać to płać ile chcemy.
Nie? To nikt Cie nie zmusza do zakupu.
Być może są jakieś alternatywy - i to było celem przewodnim pierwszego postu, a nie poszukiwanie sposobów zainstalowania nielegalnej wersji OS.

I tak można się cieszyć. My mamy jeszcze możliwość wyboru.
(Gdzie to było? W Orwellowskim "Roku 1984" nie można było wyłączyć telewizora?)

kapitan 

Kraj:
poland

Imię: Ryszard

#15  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 10:02   

Zgadzam się z poglądem PL_U-96 i PL_Andrev ,chodzi o dobro forum :piwko:

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#16  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 12:08   

Ale ptk. 13 napisany w temacie mógłby się znaleźć w regulaminie. :aniolek:

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#17  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 12:53   

A regulamin zawierać 200 stron A4, tak? Łącznie z tym, że nie wolno na forum obrażać głowy państwa.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 13:33   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
A regulamin zawierać 200 stron A4, tak? Łącznie z tym, że nie wolno na forum obrażać głowy państwa.

Więc w takim razie nie pociągajcie do odpowiedzialności użytkowników, takich jak ja, przywróćcie to co napisałem, ponieważ nie złamałem absolutnie żadnego punktu regulaminu. Proste jak drut.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#19  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:00   

Paweł, daj spokój. Nie jesteśmy w sądzie.

Przypomina mi się napis na piłce do nogi - "nie połykać", bo jeśli nie byłoby napisane, to przecież można by było ją zjeść.

Poważnie. O pewnych tematach, kto co robi w domu, nie powinno się pisać. Temat jest kontrowersyjny i niejednoznaczny. Zmiany w reglaminie pewnie by ten temat wyjaśniły, ale potem pojawią się kolejne i kolejne sprawy.

Uważam, że warto czasami użyć zdrowego rozsądku, a nie po prostu iść w zaparte, byle by pokazać who is the winner .
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#20  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:31   

Poza tym forum podlega także pod inne prawa, np. polskie prawo, netykieta, itd.
A z tego co czytałem, to przynajmniej 1 z nich zostało złamane.

I dokładnie to, co pisze Jacek.
Storm. Nie dostałeś żadnego ostrzeżenia, tylko dokonano edycji, bo chodzi o dobro ogółu i pewne zasady.

Tak samo regulamin nie posiada masy innych przepisów, do których dobrze wiemy, że należy się stosować

Ps. Jak coś zmieniamy, to można napisać:
13. Piractwu mówimy stanowcze NIE!
Krócej, a wyjdzie na to samo.

Bo jak słusznie zauważono regulamin to nie prawo, gdzie szuka się luki.

To tak jak np. X przykazań (podejrzewam, że w Polsce to nawet niekatolik wie, o co z nimi idzie). Niech prawnik nad tym siądzie. Zapewne znajdzie 10 000 000 możliwości obejścia tego.
Tak samo regulamin. Można do niego przepisać netykietę, prawo Polskie, itd. Tylko... po co? Aby był mniej czytelny?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu