Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 20 Styczeń 2010, 19:22
Ach ta polityczna poprawność, już widzę pierwszą modyfikację moderów.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#6 Wysłany: 21 Styczeń 2010, 05:51
PL_CMDR Blue R napisał/a:
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Ach ta polityczna poprawność, już widzę pierwszą modyfikację moderów.
Jest poprawa. W SH3 było białe kółko.
Ps. I pewnie też jak w SH3 wrzucą też plik ze swastyką, tylko trzeba będzie nazwę 1 pliku zmienić.
Ja tam nie widzę poprawy, a permanentne fałszowanie historycznych realiów. Skoro akcja gry toczy się w latach 1939-1943, to jaki jest sens w oszukiwaniu się co do wyglądu niemieckiej flagi państwowej w latach 1933-1945?
Każdy wie jaka była flaga III Rzeszy, więc po co okłamywać samego siebie i udawać, że nie gra się siłami nazistowskich Niemiec?
Równie dobrze, biorąc pod uwagę liczbę ofiar chrześcijaństwa (sporo większą, niż ofiary nazizmu, sama tylko inkwizycja to ok. 7 milionów na całą Europę) powinno się krzyże cenzurować.
Tu niestety autorzy gry nie mają pola manewru. Wersja na Europe musi być bez swastyki.
W SH III było tak samo, jedynie wersja US była inna.
Za Wikipedią:
Cytat:
Skojarzona ze zbrodniami niemieckiego systemu nazistowskiego, swastyka obecnie uważana jest za symbol nazistowski i konkretnie jako taki (w stylistyce używanej przez nazistów) jest prawnie zabroniona w wielu krajach (np. w Niemczech regulują to przepisy §86 i §86a niemieckiego kodeksu karnego StGB).
Więc z tego jasno wynika ze wymalowanie swastyki na okręcie III Rzeszy w tamtych latach
podpada pod ten paragraf.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 21 Styczeń 2010, 10:51, w całości zmieniany 1 raz
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#8 Wysłany: 21 Styczeń 2010, 11:16
PL_Marco napisał/a:
Tu niestety autorzy gry nie mają pola manewru. Wersja na Europe musi być bez swastyki.
W SH III było tak samo, jedynie wersja US była inna.
Za Wikipedią:
Cytat:
Skojarzona ze zbrodniami niemieckiego systemu nazistowskiego, swastyka obecnie uważana jest za symbol nazistowski i konkretnie jako taki (w stylistyce używanej przez nazistów) jest prawnie zabroniona w wielu krajach (np. w Niemczech regulują to przepisy §86 i §86a niemieckiego kodeksu karnego StGB).
Więc z tego jasno wynika ze wymalowanie swastyki na okręcie III Rzeszy w tamtych latach
podpada pod ten paragraf.
A jednocześnie można ją umieszczać w książkach, dokumentach, filmach, toczących się w epoce? SH3 jest grą mającą historyczny charakter, więc jest to bezsens. Jak dla mnie chodzi tylko o paranoiczny strach przed pozwami jakichś nawiedzonych fanatyków a przede wszystkim o to, że rodzice, niezagłębiający się w temat, nie kupią swoim "niewinnym i bezbronnym" dzieciom nowej zabawki, jak zobaczą w niej jakieś tam swastyki. Nadopiekuńcza zgraja, co dzieci pieniądzem chowa, a pretensje o luki w wychowaniu ma do szkoły. Pomyślą sobie: "Że niby gra?!? Aha, jasne! Dzisiaj Silent Hunter, jutro Mein Kampf!"
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#9 Wysłany: 21 Styczeń 2010, 12:18
Muszę się zgodzić ze Stormem, że zakrawa to na jakiś absurd. Przy produkcji filmu "Valkiria" opowiadającego o zamachu na Hitlera, "udekorowano" cały Raichstag zgodnymi z orginałem nazistowskimi flagami...
Więc jak to jest - w fimach wolno, a w grach nie wolno?
Muszę się zgodzić ze Stormem, że zakrawa to na jakiś absurd. Przy produkcji filmu "Valkiria" opowiadającego o zamachu na Hitlera, "udekorowano" cały Raichstag zgodnymi z orginałem nazistowskimi flagami...
Więc jak to jest - w fimach wolno, a w grach nie wolno?
A nie mieli do tego pozwoleń? Bo pamiętam, ze w Polsce coś było, że w takim przypadku trzeba prosić o pozwolenie....
#11 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 08:48
A nie mieli do tego pozwoleń? Bo pamiętam, ze w Polsce coś było, że w takim przypadku trzeba prosić o pozwolenie....
Zezwolenie... na co?
Bo inną sprawą jest wywieszenie nizistowskiej flagi, a inną puszczenie filmu w kinach czy tylko na DVD... bo żeby puścić / wypożyczyć film w którym jest prezentowana hackenkreuz (w takiej czy innej formie) to chyba zezwolenia nie trzeba? A gra nie różni się za bardzo od filmu np "Indiana Jones i naziści"...
Kto tam się chwalił, że prawo studiuje...
Na użycie flagi w filmie, czy czymś. Pamiętam, że było kiedyś o to coś, że potrzebowali pozwoleń, aby kręcić film w którym była swastyka...
Tylko nie pamiętam, czy to szło ogólnie o swastykę, czy o ujęcia plenerowe ze swastyką.
#13 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 13:12
Cytat:
Zezwolenie... na co?
Na użycie flagi w filmie, czy czymś. Pamiętam, że było kiedyś o to coś, że potrzebowali pozwoleń, aby kręcić film w którym była swastyka...
Tylko nie pamiętam, czy to szło ogólnie o swastykę, czy o ujęcia plenerowe ze swastyką.
No to się zgadza: zezwolenie na wywieszenie swastyki, którą potem sfilmuje kamera.
Ale pytanie jest inne: czy film w którym już jest swastyka (przykładowy Indiana Jones) musi mieć specjalne zezwolenie na rozpowszechnianie takiego filmu? Bo czym się różni taki CoD czy pierwszy Wolfenstein od filmu? To i to służy rozrywce mas...
#15 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 15:28
Pomyślmy jako SH5 vs Film
W Sh5 to ty jesteś tym, który walczy pod tą flagą, podczas gdy w Filmie oglądasz tych, co walczą pod tą flagą... W sumie jest jakaś różnica...
To jak sugerować, że każdy kto walczy pod tą flagą to co najmniej zbrodniarz wojenny, podpalacz, złodziej, gwałciciel i morderca. To tylko flaga. Flagi flagami, a człowiek człowiekiem. Przecież gra nie udaje że nie gramy siłami III Rzeszy, a wobec tego faktu flaga powinna odgrywać naprawdę marginalne znaczenie. Bo każdy wie jak swastyka wygląda i każdy wie, pod jakimi znakami pływała Kriegsmarine.
I co ciekawsze, jakoś nie spotkałem się z przypadkami cenzurowania sierpa i młota, a przecież ofiar komunizmu było o wiele, wiele więcej. Lecz historia, jak zwykle, zwycięzców nie ocenia. Bo przecież to Hitler napadał, a biedny Stalin się bronił, tylko że od obrony szybko przeszedł do natarcia, po drodze czyniąc niechcący ogrom zbrodni i zajmując pół Europy. Ale to oczywiście swastykę trzeba "okratować". I pomyśleć, że nam wmawiają że cenzury nie ma....
I co ciekawsze, jakoś nie spotkałem się z przypadkami cenzurowania sierpa i młota, a przecież ofiar komunizmu było o wiele
Ty się interesujesz, co się dzieje w kraju? Jesienią nasi parlamentarzyści wpadli na ten pomysł cenzurowania takich produktów. Nie wiem tylko, czy go przegłosowali.
Dość, że potem miałem problem nabycia piersiówki z sierpem i młotem, a rok wcześniej tego towaru było od groma...
Co do swastyki i gry. Łatwiej jest zrobić jedną wersje na rynek europejski gdzie w wielu krajach mogą krzywo patrzeć na swastykę jako symbol III Rzeszy niż bawić się w wersje na rynki poszczególnych państw. I ma się przysłowiowy święty spokój.
A pro po flagi, zauważyliście że tylko nasz naród potrafi bazgrać teksty, nazwy miast itp. na fladze narodowej. Nie wiem czemu ale mnie takie buractwo strasznie denerwuje.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 22 Styczeń 2010, 16:16, w całości zmieniany 2 razy
#18 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 17:04
Cytat:
I co ciekawsze, jakoś nie spotkałem się z przypadkami cenzurowania sierpa i młota, a przecież ofiar komunizmu było o wiele
Ty się interesujesz, co się dzieje w kraju? Jesienią nasi parlamentarzyści wpadli na ten pomysł cenzurowania takich produktów. Nie wiem tylko, czy go przegłosowali.
Dość, że potem miałem problem nabycia piersiówki z sierpem i młotem, a rok wcześniej tego towaru było od groma...
A tak, już sobie przypominam. Była o to jakaś jazda. Nie oglądam telewizji więc nie wszystkie fakty do mnie docierają. Chyba przepchnęli. Oszołomy. Tak czy inaczej, martwe prawo. Nikt nikogo nie skaże na jego podstawie. Zostanie pewnie za jakiś czas wyeliminowane z obrotu jako bezużyteczne. Albo i nie, bo w końcu to nowelizacja jednego artykułu.
Niemniej jednak, co innego propagowanie, a co innego umieszczanie symbolu sierpa, młota czy swastyki tam gdzie ich historyczne miejsce. Zakaz propagowania faszyzmu mamy od lat, a w różnych CoD, wolfensteinach i innych takich swastyk nie brakuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum