Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 20 Styczeń 2010, 23:18 Patrol 6 - Od morza do morza
Godzina losowania: 20:00
Start gry ok 20:10
Cytat:
"Od morza do morza"
U-BOOTY: IXB (1941) CZAS MISJI: 2 godz
15/07/1942 g. 19:00
POGODA: calkowite zachmurzenie, bardzo silny wiatr
To ze USA pocichu wspieralo panstwa Aliantow wiadomo bylo juz od dawna, lecz gdy po 7 grudnia 1941r. Ameryka przystapila do wojny U-booty moga wreszcie atakowac amerykanskie statki i okrety tam gdzie wydaja sie byc pozornie bezpieczne.
---ODPRAWA---
Ruch floty handlowej niedaleko wybrzezy USA jest tak duzy ze praktycznie co kilka dni mozecie natknac sie zarowno na samotne statki jak i slabo chronione konwoje.
------------------------
Kapitan przekazał informacje załodze o obecnej sytuacji. Okręt zmierza w kierunku kontaktu, który płynie w kierunku kanadyjskiego wybrzeża. U-107 na peryskopowej ustawia się tak, by przeciąć kurs konwoju i skutecznie zniszczyć powracające z Anglii frachtowce.
Z mgły wyłaniają się jednostki eskorty i przeszukują teren przed konwojem. Kapitan Jacek manewruje pomiędzy nimi i ustawia swój okręt do ataku. Dwie torpedy mkną w kierunku oddalonego o 1500m tankowca, który powoli zanurza się targany wewnętrznymi wybuchami.
Obrót peryskopu i atak na kolejny cel - frachtowiec. Trafiony w część rufową pogrąża się w odmętach oceanu.
Marynarze nie próżnują i w pocie czoła przeładowują torpedy. Kolejny statek - liniowiec typu Catham podchodzi pod wyrzutnie. Dwie celne torpedy w część rufową zatrzymują maszynownię i okręt staje.
Kapitan wstrzymuje się jednak od dobicia statku, gdyż zbliża się następna ofiara - Aquila. Torpeda ustawiona idealnie pod stępkę wybucha powodując eksplozję i zatonięcie statku. Czas zatem na dobicie "Pride of Wales"
Wypuszczona trzecia torpeda powoduje kolejne uszkodzenia, lecz statek nadal utrzymuje się na wodzie
U-107 obraca się i z rufowej wystrzeliwuję czwartą torpedę by przypieczętować los Dumy Walii. Torpeda eksploduje, po czym statek targany wewnętrznymi wybuchami wreszcie tonie.
Eskorta zaczyna się domyślać, skąd dochodzą strzały, więc kapitan podejmuje decyzję o odejściu na południe zaś załoga z pełnym profesjonalizmem świętuje swój sukces.
Jedyną rzeczą, jaka zakłóciła atmosferę radości, było to, że BdU nie uznało zatopienia "Dumy Walii" przez U-107, lecz zaliczyło go na konto innego okrętu.
15bj80ax.jpg
Plik ściągnięto 123 raz(y) 23.75 KB
ox9703n2.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 117.68 KB
status.jpg
Plik ściągnięto 125 raz(y) 82.71 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 20 Styczeń 2010, 23:29
Oficjalna.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#5 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 07:18
Patrol był... ciężki. Kontakty z jakiś dziwnych kierunków skutecznie mogło zmylić lub zmyliło. Stateczki pływały w jakimś dziwnym kierunku - zapewne przypadkowo, ale skutecznie dezorganizując atak.
Nie powiem, miałem DOSKONAŁĄ pozycję do ataku (ale dopiero pod koniec patrolu) - obok mnie przeszły: C3, C2, Troop, Chatcham, Greenville.
C3 zrobił "bączka" obracjąc się o około... 400°, tak że nie było sensu go ścigać. Z C2 sam zrezygnowałem (trudna łajba do topienia). W Troopa spudłowałem (poważne problemy z oceną odległości), Chatcham padł po 4 torpedzie celnej (prędkość torpedy korygowałem ręcznie, każda o 3kt więcej), wystrzeliwane do celu odległego o jakieś 1000m, bazując na kalkulowanym czasie zderzenia + 30 sekund. Greenville miał najdokładniej zmierzoną odległość (PRAWY CTRL Andrev, PRAWY), jednak zawaliłem z prędkością (Chatcham został trafiony przy 15 węzłach, w przypadku Greenville kalkulator mi obliczył jego prędkość na... 1kt), gdy był w odległości 600m!
Byłem wyjątkowo zniesmaczony warunkami w jakich był prowadzony ten patrol, mimo że było dopiero 1942 i w ostateczności można było płynąć na powierzchni. Tradycyjna już mgła i wyjątkowo wysoka fala. Na samą myśl już mnie oczy bolą.
Ale po obejrzeniu tabelki i porównaniu wyników z innymi... nie było tak źle...
A miałem Ci mówić po patrolu - były tam dwa konwoje.
Co do fali to działa w dnie strony (słyszalność mniejsza), ale faktycznie mgła + duże zachmurzenie to była zła kombinacja. Cóż nie zawsze było "różowo", lecz patrząc na wyniki
innych hmm... ważne ze dupa cała
#7 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 15:18
Widoczność ok 2,5-3km - więc jeszcze nie tak źle. Osobiście takie warunki najbardziej mi się w UTW podobają. Szarość dnia, ciężkie chmury, wyłaniające się statki i okręty - miodzio.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#8 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 16:59
Miałem na myśli fale... okrętem tak bujało że aż mi się nóż na autora misji otwierał. W moim przypadku precyzyjny pomiar odległości graniczył z cudem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum