Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#1 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 16:54 Fani SH przeciwko DRM
W związku ze znaną nam wszystkim nową polityką UBI$oftu, która uderzyła w graczy i spowodowała falę oburzenia w kręgach miłośników SH (wystarczy poczytać co się na SubSimie mówi), proponuję wam, drodzy klanowicze, wypiąć się na UBI$oft i jego marketingowe zagrywki, poprzez ZIGNOROWANIE NAJNOWSZEGO SH5 W PIERWSZYCH MIESIĄCACH OD PREMIERY.
Przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek, to właśnie pierwsze miesiące, a w tej branży nawet tygodnie czy dni, decydują o dalszej polityce firmy. Jeżeli nie nachapią się na starcie tak jak oczekiwali, a jednocześnie dostana czytelny sygnał od środowiska fanów Cichego: "Wypchajcie się swoim okaleczonym półproduktem", ich polityka może runąć na fali paniki jaką wywoła groźba strat, dużo gorszych niż spowodowanych piractwem komputerowym.
Dlatego proszę aby w tym temacie wypowiedziały się osoby chętne do bojkotu gry w pierwszych miesiącach od premiery. To od nas zależy, czy ta polityka maksymalizacji zysku kosztem swobody gracza będzie kontynuowana.
Statystyka mówi, że takie akcje raczej mają małe szanse powodzenia - powiedzmy sobie uczciwie - nie jesteśmy "targetem" SH5
Co nie zmienia faktu, że tak jak już pisałem, nie kupię SH5 dopóki nie zostanie pozbawione tego zabezpieczenia. Należy tylko pamiętać, że SH3 w KK nie miało żadnych zabezpieczeń (heh... kupiłem nawet 2gą kopie - na zapas ;D) ale BS:M z KK bylo dalej "zabezpieczone". Więc zobaczymy jak to będzie.
Ostatnio zmieniony przez PL_tnnn 31 Styczeń 2010, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#5 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 19:08
Jedyne co mogli byśmy to wysłać do Ubi oficjalną notę Klanu Polishseamen ale i tak jesteśmy tylko małym odsetkiem graczy więc sami wiecie.....
Mnie też możecie dopisać kupię grę dopiero jak będzie w PL bo ten anglikański niestety dla mnie jest nieznany więc wstrzymam się aż gra będzie wydana w naszym języku.....
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#6 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 19:15
PL_tnnn napisał/a:
Statystyka mówi, że takie akcje raczej mają małe szanse powodzenia - powiedzmy sobie uczciwie - nie jesteśmy "targetem" SH5
Ale to dobry początek. Z resztą chłopaki ze SubSima i BtS myślą podobnie, a to przecież największy bastion miłośników symulatorów morskich w sieci, z którymi, jak sądzę, nawet UBI$oft musi się co nieco liczyć. Jeśli SubSim spizga grę na dzień dobry, to nie bata, by tego nie odczuli w kieszeni.
Odczują odczują. Zwłaszcza że nie wszyscy grający mają stały dostęp do sieci. Pomysł z DRM idiotyczny na 'helloU' daje im cios w kieszeń. Akcje ruchu oporu dadzą kolejny cios. DRM nie zniknie. Wątpię w to. Za daleko się z tym posunęli by to odkręcać. Oczywiście przystaję do ruchu oporu mimo że wątpię w usunięcie DRM...
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#9 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 20:52
Cytat:
W związku ze znaną nam wszystkim nową polityką UBI$oftu, która uderzyła w graczy (...) i miłośników SH
Jak na razie system DRM Ubisoftu w nikogo nie uderzył, no chyba, że "Battle of the Atlantic" został wydany w nocy z soboty na niedzielę. O ile się orientuję to pierwowzór nowego systemu zabezpieczeń został dotychczas zaimplementowany m.in. w grze "Anno 1404"... Nikt natomiast nie wie jaki będzie ostateczny kształt tego systemu w przypadku SH5, ani jak będzie się on sprawdzał w praktyce.
Nie do końca rozumiem po co został założony ten wątek? Dyskusja na temat nowego modelu zabezpieczeń DRM toczy się w "głównym wątku" dotyczącym SH5. Nie widzę zatem sensu dublowania tematów - tym bardziej, że zdecydowana większość aktywnych użytkowników forum zdążyła już zabrać głos w dyskusji (a wątki w stylu „przyłączam się do protestu bo SH5 i tak mi nie pójdzie” raczej nie wnoszą nic nowego).
Nie akceptujesz rozwiązań zaproponowanych przez Ubisoft, bo uważasz, że ograniczają one swobodne użytkowanie produktem za który zaplaciłeś – nie kupuj tej gry. Jesteś skłonny zaakceptować nowy system DRM ale masz obawy co do jego praktycznego działania – poczekaj do premiery gry i podejmij decyzję w oparciu o fakty (np. recenzje innych graczy) a nie domysły i spekulacje.
Ewentualna decyzja co do zakupu gry (bądź jego braku) jest indywidualną kwestią każdego gracza, i nie widzę najmniejszego sensu ogłaszania „bojkotu” lub prowadzenia akcji agitacyjnych przeciwko premierze SH5. Zakładam, że użytkownicy tego forum są na tyle dojrzali, by samodzielnie wyrobić sobie zdanie w tej kwestii.
Każdy kto ma odrobinę zdrowego rozsądku zdaje sobie sprawę, że tego typu akcje są z góry skazane na porażkę. Mimo, że seria Silent Hunter jest (i od początku była) produktem niszowym, nawet zdecydowany sprzeciw społeczności takich jak subsim.com ma znikome szanse na zmianę stanowiska prezentowanego przez dystrybutora gry.
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
#10 Wysłany: 1 Luty 2010, 01:27
Pożyjemy - zobaczymy. Podstawowe zasady działania systemu DRM są nam już teraz znane. Tym większa szansa na zmiany przed premierą, jak już teraz widać negatywną reakcję społeczności. Ja tematem nie próbuję wpływać na UBI, ale na spadek sprzedaży tego produktu. Symulatory morskie to nisza, sprzedaż nie będzie powalająca, dlatego liczy się każda niesprzedana w pierwszych miesiącach kopia gry.
Nie zgodzę się też ze słowami - "nie podoba się, to nie kupuj". Bo to właśnie konsumenci poprzez swoje decyzje na co dzień kształtują rynek. Przykładowo, wiesz co by się stało, gdyby nowego SH5 przez pierwszy tydzień sprzedało się tylko kilkadziesiąt egzemplarzy na świecie (powtórzę, to tylko przykład)? W następnym tygodniu cena by zmalała gdzieś o 50-70%, tak więc to my, konsumenci kształtujemy rynek, mówiąc jakie są nasze potrzeby i oczekiwania, a dobry producent/dystrybutor stara się im sprostać. Widać UBI$oft nie jest dobrym dystrybutorem, więc najwyższa pora dać mu prztyczka w nos.
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#11 Wysłany: 1 Luty 2010, 18:50
Gdyby sprzedaż Silent Hunter 5 utrzymywała się na poziomie kilku (ba! nawet kilkunastu) tysięcy egzemplarzy bezpośrednio po premierze - tak jak sugerujesz to w swoim przykładzie - to na pewno nie zaowocowałoby to spadkiem ceny tytułu ani tym bardziej decyzją developera o porzuceniu zabezpieczeń DRM. Prędzej nastąpiłoby radykalne ograniczenie budżetu developera w zakresie supportu technicznego (czytaj: liczby wydanych patchy i ewentualnych addonów), a w konsekwencji wycofanie się producenta z kontynuacji serii w przyszłości...
Cytat:
(...) to my, konsumenci kształtujemy rynek, mówiąc jakie są nasze potrzeby i oczekiwania, a dobry producent/dystrybutor stara się im sprostać.
Nic bardziej mylnego. Dla developera gra jest wyłącznie przedsięwzięciem inwestycyjnym (jednym z wielu), w które zaangażował on swój czas i pieniądze. Produktem, który ma być przede wszystkim rentowny. Nikt nie lubi dopłacać do biznesu, tym bardziej gdy chodzi o produkt niszowy, adresowany do ograniczonego grona konsumentów...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
#12 Wysłany: 1 Luty 2010, 21:57
Cytat:
Gdyby sprzedaż Silent Hunter 5 utrzymywała się na poziomie kilku (ba! nawet kilkunastu) tysięcy egzemplarzy bezpośrednio po premierze - tak jak sugerujesz to w swoim przykładzie - to na pewno nie zaowocowałoby to spadkiem ceny tytułu ani tym bardziej decyzją developera o porzuceniu zabezpieczeń DRM. Prędzej nastąpiłoby radykalne ograniczenie budżetu developera w zakresie supportu technicznego (czytaj: liczby wydanych patchy i ewentualnych addonów), a w konsekwencji wycofanie się producenta z kontynuacji serii w przyszłości...
Tyle tylko że podałem inny, bardziej abstrakcyjny przykład... A nie zauważyłeś co dzieje się z grami, które np. dostały słabe recenzje i kiepsko się sprzedają? Najpierw po stówie, po 2 miesiącach już po 50 a po kolejnych dwóch już za 20 zeta kupisz.
Cytat:
Nic bardziej mylnego. Dla developera gra jest wyłącznie przedsięwzięciem inwestycyjnym (jednym z wielu), w które zaangażował on swój czas i pieniądze. Produktem, który ma być przede wszystkim rentowny. Nikt nie lubi dopłacać do biznesu, tym bardziej gdy chodzi o produkt niszowy, adresowany do ograniczonego grona konsumentów...
Nie wziąłeś pod uwagę tego, co mówiłem parę postów wyżej. Przesłania graczy - "chcemy SH5, nie chcemy DRM!" Podejrzewam że irytująca polityka UBI$oftu wkurzy nie tylko miłośników SH5... Po innych grach też odczują spadek sprzedaży, za to świetnie będzie się miał rynek piracki, rozpowszechniający kopie bez zabezpieczeń, o wiele wygodniejsze w użytkowaniu. I sądzę, że z tych całych DRM-ów, jak z innych, niby rewolucyjnych metod walki z piractwem, UBI$oft się prędzej czy później wycofa. Bardziej prędzej.
Nie widzę też problemu, by chłopaki z Rumunii w razie spełnienia tego czarnego scenariusza pożegnali się z UBI i ruszyli w świat samopas, do normalniejszego developera.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#13 Wysłany: 1 Luty 2010, 23:00
Przesadzasz PL_Storm87, UBi było juz obsmarowane za bugi widoczne na fotkach, za kampanię do 43, za typy ubootów i teraz za ichnie DRM. Chwilę grałem w "Enemy Territory - Quake Wars" i jakoś mi specjalnie nie przeszkadzało to że gra ma właśnie taki sam mechanizm zabezpieczenia. Ot - kwestia pamiętania loginu i hasła, ale od czego jest pudełko czy nośnik. (Chodź przyznam, jeden z kolegów miał problemy ale były one związane z konkretnym dostawcą netu). Na chwilę obecną praktycznie każdy jest podłączony do sieci.
Druga sprawa to jakość gry: mimo że SH4 było obsmarowane za bugi, poważne niedociągnięcia etc to jednak wyniki sprzedaży były na tyle dobre że developer przychylił się do prośby graczy i wydał dodatek UBM (co prawda nijako wymusił zakup dodatku poprzez wbudowany patch). Ale powstał mimo to ciekawy dodatek - zwróć uwagę, że po raz pierwszy od czasów SH2/DC można było grać po obu stronach barykady... no, może tylko nie każdy oczekiwał ubootów na Pacyfiku... Jak widać dodatki to rzecz cenna i miejmy nadzieję że i taki powstanie też do SH5.
#14 Wysłany: 1 Luty 2010, 23:14
PL_Andrev napisał/a:
Przesadzasz PL_Storm87, UBi było juz obsmarowane za bugi widoczne na fotkach, za kampanię do 43, za typy ubootów i teraz za ichnie DRM. Chwilę grałem w "Enemy Territory - Quake Wars" i jakoś mi specjalnie nie przeszkadzało to że gra ma właśnie taki sam mechanizm zabezpieczenia. Ot - kwestia pamiętania loginu i hasła, ale od czego jest pudełko czy nośnik. (Chodź przyznam, jeden z kolegów miał problemy ale były one związane z konkretnym dostawcą netu). Na chwilę obecną praktycznie każdy jest podłączony do sieci.
Druga sprawa to jakość gry: mimo że SH4 było obsmarowane za bugi, poważne niedociągnięcia etc to jednak wyniki sprzedaży były na tyle dobre że developer przychylił się do prośby graczy i wydał dodatek UBM (co prawda nijako wymusił zakup dodatku poprzez wbudowany patch). Ale powstał mimo to ciekawy dodatek - zwróć uwagę, że po raz pierwszy od czasów SH2/DC można było grać po obu stronach barykady... no, może tylko nie każdy oczekiwał ubootów na Pacyfiku... Jak widać dodatki to rzecz cenna i miejmy nadzieję że i taki powstanie też do SH5.
Nie każdy też oczekiwał anglojęzycznych Niemców. ET:QW który nawiasem mówiąc całkiem lubię to sprawa nieco inna, bo w końcu sieciówka, więc gra bez stałego połączenia mija się z celem. Z resztą logowanie do konta sieciowego to nie konieczność, koledze na urodziny kupiłem tę grę a akurat miał przerwę w dostępie do sieci i grał na single.
W mojej ocenie, UBI na swojej polityce straci. Bo na starcie pozbywa się klientów którzy z różnych powodów nie mają dostępu do sieci, natomiast teamy pirackie zapewne zaproponują bardzo kuszącą alternatywę - graj gdzie chcesz, kiedy chcesz i to za friko.
Ale i nasz głos, choć drobny, jest ważny. Dla samej zasady. Tak to byśmy się patrzyli na innych a inni na innych jeszcze i rezultacie nikt by nic nie zrobił. A skoro mamy możliwość, to pokażmy że polscy fani też potrafią dołożyć do tego jakąś cegiełkę. Niech sobie UBI rozwija zabezpieczenia antypirackie, ale nie kosztem funkcjonalności i wygody gracza. To do dobrem graczy co rusz sobie gęby wycierają.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#17 Wysłany: 8 Luty 2010, 12:43
Na sieci pojawił się kolejny filmik obsmarowujący DRM w SH5. Bazą do tego "materiału" jest niezwykle podatna na wszelkie modyfikacje scena z filmu "Upadek".
Barbarzyński niestety wymagany do zrozumienia treści.
Najlepsza jest puenta, hehehe.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#18 Wysłany: 8 Luty 2010, 17:19
Bardzo dobre.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#20 Wysłany: 3 Marzec 2010, 15:35
Ja nawet nie wiem czy w ogóle pogram w SH5 , może za parę lat, bo w kompie by mi poszło, gdyby nie procek bez instrukcji SSE2, a na nowy nie mam kasy
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 3 Marzec 2010, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum