Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Wyczytałem na subsim, że pływają tutaj jakieś patrole pod "swojską" banderą. Nigdy nie grałem w SH3 przez sieć, mam więc kilka pytań.
Wiem mniej więcej, co ściągnąć, tj. UTW (1.5 też?), wiem jak zainstalować i założyłem konto na stronie UBI.
Teraz - skąd się dowiedzieć zawczasu, że wypływacie na patrol? Trzeba gdzieś wypatrywać podanej godziny? I co później - w SH3 wejdę w multiplayer, połączę się jakoś z UBI i pojawi się wasz serwer o tej godzinie?
Czy mój PC da radę grać w MP na przedpotopowej kablówce 256/64 ? (Szybkość marna, ale jakość w porządku).
Dodatkowo dane mojego sprzętu:
Athlon 2,4
Geforce 7600GS
1 GB ram
Mam zainstalowane no-cd z forum subsim - czy z tym też będzie działać?
I jeszcze jedno - ile czasu trwają mniej więcej patrole po sieci, czas jest non stop x1?
1. Skonfiguruj Ventrillo. To znacząco ułatwi komunikację. Dostaniesz dostęp i tam jest pokój odnośnie spotykania się do gier. Bo czasami są drobne odsunięcia od normy.
http://www.forum.polishse...topic.php?t=261
2. Tak, UTW, a potem UTW 1.5
3. Staramy się wypływać około 20:00. Aczkolwiek czasami są lekkie przesunięcia. Np. Dziś do 20:10 czekaliśmy na Gregorego. Dlatego polecam punkt pierwszy. Ale orientacyjnie powiem, że startujemy zwykle między 20:00, a 20:30. I zwykle bliżej 20:00
4. Grałem na takim łączu, więc da radę.
A co do patroli.
x1 jest zawsze. Podczas multi nie ma kompresji czasu.
Patrole trwają od 90 minut do 2h (reguła to 2h)
Powiem tak. Nie masz mikrofonu, to nie problem.
Program ma opcję chatu i komentarzy.
Chodzi zwłaszcza o to, abyś mógł nas słyszeć i widzieć. Bo czasami np. ktoś siedzi na kanale sala odpraw SH3 i ma w opisie "Czekamy do 20:15 na Finka". Wtedy będzie wiadomo, że serwer będzie o tej godzinie. Czy sam fakt, że na Ventrillo liczona jest liczba graczy, czy też ogłaszane otwieracie serwera.
Powiem ci tak. Dziś płynął z nami U-129 Von Harpe. On nie jest Polakiem, ale gra z nami. W sumie chyba też nie ma mikrofonu i wchodzi i przez chat z nami gada, ale dzięki temu wie, kiedy gramy.
Chodzi o sam fakt, aby wiedzieć, kiedy czekać, a kiedy nie.
Czasami zdarzają się dni, że nie ma żadnej gry. Zasadniczo, jak o 20:00 na Ventrillo nie ma nikogo na sali odpraw, znaczy to, że nikt nie płynie.
Dlatego to bardzo przydane narzędzie, nawet bez mikrofonu.
Przykładowy wygląd Ventrillo, z otwartym chatem (przycisk po prawej) i komentarzem (przycisk pomiędzy chatem, a rozłączeniem. Otwiera się okno, wpisuje się tekst i on się pojawia obok nicku).
Tak, abyś się orientował, o co chodzi.
Dostęp zapewne Przemo da ci dopiero rano, bo teraz to chyba spać poszedł. I ja w sumie też idę...
Jeszcze dwa pytania:
-czy gracie bez kontaktów hydrofonu na mapie?
-bez stabilizacji peryskopu? (patrząc na ustawienia UTW dziwi mnie to, z racji braku realizmu "braku stabilizacji")
Jeszcze dwa pytania:
-czy gracie bez kontaktów hydrofonu na mapie?
-bez stabilizacji peryskopu? (patrząc na ustawienia UTW dziwi mnie to, z racji braku realizmu "braku stabilizacji")
1. Tzn? Chodzi ci bez tych linii, co łączą kontakt hydrofonu z okrętem?
Tak, bez nich
2. Wszystkie utrudnienia są włączone. Tzw. 100% realizmu.
2. Wszystkie utrudnienia są włączone. Tzw. 100% realizmu.
Zdziwiło mnie to, bo w innych "realistycznych" modach ta opcja nie jest zalecana właśnie jako nierealistyczne i sztuczne utrudnienie - peryskopy miały stabilizację.
Czy w UTW identyfikacji statków dokonuje się manualnie? Jeśli tak - jak sobie z tym radzicie? Próbowałem kiedyś, ale klikanie przez te wszystkie strony to była mordęga.
Co jeszcze mnie zaskoczyło - nie da się w UTW zanurzyć samego kadłuba i stać przy tym na kiosku - zaraz po komendzie choćby 6m wszystkich z kiosku wyrzuca, czyli albo pełna powierzchnia, albo peryskopowa... Inna sprawa to pewnie też kwestia różnicy w modach, jak GWX czy NYGM - w porównaniu do nich mam wrażenie jakby uboot w UTW był jakoś dziwnie szybki i zwrotny. Jeszcze jedna to ten osławiony "environment", który miał miażdżyć gwx - nic takiego nie widzę, zastanawiam się nawet czy dobrze się zainstalowało, bo w porównaniu z "olc gold environment" wygląda to blado - ale to już moje zrzędzenie na marginesie. W porównaniu do "aob finder" notes jest dużym uproszczeniem, wcześniej go nie używałem - drażni tylko wspomniany, sztuczny ruch peryskopu utrudniający pomiar masztu.
Co jeszcze mnie zaskoczyło - nie da się w UTW zanurzyć samego kadłuba i stać przy tym na kiosku - zaraz po komendzie choćby 6m wszystkich z kiosku wyrzuca, czyli albo pełna powierzchnia, albo peryskopowa...
Tak samo jak w GWX, czy większości modów. Pamiętam tylko 1 mod, gdzie było coś takiego...
Ale słuszna uwaga i godna uwzględnienia... Bo rzeczywiście jak płyniesz na półwynurzeniu, to nie możesz trzymać wachty...
A z ciekawości. Bo na peryskopach się nie znam. Jak to było regulowane?
In Real Life the Germans had a split prism stadimeter on the scope for range-finding (they also had the range/aob finder, but they only used that to get the aob). One of the big advantages of the split-prism is that both images move together when the scope moves up and down, and this pretty much negates the effect of the scope moving.
So, in this mod I have reduced the realism hit for periscope stabilisation to 0%. You can stabilise the scope and it will still say 100% realism, and you don't have to feel like you're cheating because IRL the scope moving up and down did not pose a problem when it came to getting the range.
Correction: They did use the range/aob finder to get the range once the number of vertical marks was known, but the split prism stadimeter was used to accurately find out the number of marks.
Czyli ów "split prism stadimeter" miał na celu m.in. właśnie precyzyjne określenie wysokości masztu - innymi słowy, "no stabilise view" nie jest opcją realistyczną, tylko sztucznym utrudnieniem (w peryskopie bojowym, bo w tym do obserwacji chyba tego nie mieli). Trudno się pewnie zdecydować, czy robić moda jak najtrudniejszego, czy też jak najbardziej "wiernego" rzeczywistości (zapewne spotkaliście się z takimi dyskusjami pomiędzy zwolennikami NYGM i GWX) - OLC w swoim filmie instruktażowym dokonał ciekawego spostrzeżenia, że nawet z opcją stabilizacji peryskopu w grze dokonywanie przez niego pomiarów jest trudniejsze od tego, z czym miał do czynienia realny operator.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum