Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 10 Luty 2010, 19:15 Karta do wzrokowego pomiaru odległości i AOB
Jak zapewne część z was wie, Hitman pracuje nad nowym interfejsem, będącym już w fazie beta-testów. Jest w nim jedna rzecz, która sama w sobie zasługuje na osobny temat i którą tu pokrótce chciałbym opisać, tj. karta do wzrokowego pomiaru odległości i AOB - jak dla mnie rzecz zupełnie świeża i przydatna (znów też nie wiem, czy to dla was jakaś nowość).
Karta znajduje się po prawej stronie i dzieli się na dwie części - u góry mamy pomiar odległości (messtafel), a u dołu pomiar AOB (lagewinkel).
Rysunki statków w pomiarze odległości przedstawiają statki w momencie zajmowania całej długości peryskopu i zwrócone pod kątem prostym (jeśli pod innym kątem, trzeba sobie wyobrazić jaką długość zajmowałyby pod prostym). Pośrodku mamy odległość, w jakiej dany statek zajmuje w peryskopie taką pozycję w powiększeniu 1x (czyli bez powiększenia) - czyli np. niszczyciel zajmuje całą długość w odległości 100m. Teraz, po prawej stronie mamy dwie kolumny z wartościami odległości dla powiększenia 1,5x i 6x - czyli standardowe peryskopu, tak więc np. w powiększeniu 6x ten sam niszczyciel zajmie całą długość peryskopu na 750m. Łatwo się domyślić że dowcip polega na tym, że gdy niszczyciel zajmuje połowę długości peryskopu, to możemy wtedy pomnożyć daną wartość przez 2 i wiemy, że w powiększeniu 6x znajduje się w odległości 1500m. Podobnie, gdy zajmie 1/3 peryskopu itd. Uzyskane wartości są oczywiście "z grubsza".
Dla mnie osobiście wspaniałą sprawą jest ten prosty rysunek na dole pomocny w odgadnięciu aob. Takie wiarusy jak na tym forum potrafią już pewnie ocenić aob bez podobnych pomocy, jednak dla początkującego we wzrokowym określaniu aob, okazało się to dla mnie niezwykle pomocne i skuteczne - zasada jest chyba jasna i nie trzeba tłumaczyć.
Zaproponowałem autorowi, by opublikował taką kartę w wyższej rozdzielczości tak aby każdy mógł sobie wydrukować i korzystać niezależnie od używanego modu, tak więc pojawi się ona niezależnie od modu w dniu jego wydania.
Jeszcze trochę o modzie - Hitman jest specem pod względem historycznym i historycznym realizmem kieruje się w opracowywaniu tego moda. W porównaniu do innych gui jest to pod kilkoma względami zupełnie inne podejście, ufundowane przede wszystkim na wzrokowej ocenie "z grubsza" (ukryty jest np. podręcznik do rozpoznawania statków i nie ma identyfikacji, na szczęście można znaleźć podręcznik pod jednym z klawiszy aby poćwiczyć).
O tej "karcie" czytałem na necie, ba nawet na forum chyba przewijał się wątek o tym.
Chyba jest gdzieś (w jednym z muzeum) taka oryginalna wydobyta z U-Boota.
Osobiście, lubię jak jest tak klarownie, z tym że mam też słabość do tego by peryskop (jego "okular" ale ten co widzimy) był jak największy. Co Mi się tu nie podoba to to ze jest to jakoś (jak w innych odsłonach tego autora) jakoś tak, jakby to określić - bardzo czysto ?!
Wolałbym żeby było trochę brudu, tu coś trochę porysowane i nie chodzi Mi tylko o przyrządy ale także o optykę.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 10 Luty 2010, 23:06
znamy, znamy, zatopiłem Hood-a z tym interfejsem
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
A znacie pierwsze wersje Hitman Opitcs? Jak nie znacie to wasze szczęście, to dopiero był...
Zgadzam się, stare gui mi się nie podobało. Zresztą, trzeba tam chyba było dodatkowo podrukować jakieś tabelki żeby cokolwiek się dowiedzieć. W tym nowym niespodzianka - tabelki są na jednym z paneli Dodatkowo ma piękny duży kompas i jeszcze piękniejszy "Lagewinkelscheibe" - dysk AOB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum