POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 46 - Konwoj na Malte
Autor Wiadomość
sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#1  Wysłany: 25 Luty 2010, 22:58   Patrol 46 - Konwoj na Malte

Kod:
Konwój na Maltę

(MALTA CONVOY)

1942.04.14 / 06:00
u-boats: VIIC/41 1942 all players
crew: veterans all players
game time: 2 hours max
game level: 100% realistic
(lower levels for noobs only)

Find a convoy and attack!

author: W.A.R.D.C_sOnar
www.submania.fora.pl
sonarpl(at)gmail.com

modified by PL_Cmd_Jacek (25/10/2009)

Zyziek_b KIA

Kent Class 10800t
Hunt III Class 1050t
Large Tanker 11824t

W.A.R.D.C_sOnar SURV
Illustrious 23000t

Pablo107 SURV
Arrow Tanker 8507t

PL_Tes SURV
Cargo Streamer 5427t

PL_Drzymek KIA
A&B Class 1350t

Majama KIA
0t

PL_Szylol - DISC - KIA nieliczony
0t

U129_Von_Harpe KIA
0t

Kolejny KIAtrol :lol rozpoczął się bardzo spokojnie. Jatka zaczęła się jak wszyscy rzucili się na zespół uderzeniowy:

Bliskie podejscie do tego zespołu było czystym samobójstwem - mimo to chętnych nie brakowało. W momencie posłali krążownik na dno.

Drugą ofiarą był lotniskowiec. Spokojnie go pokalkulowałem i posłałem mu cztery rybki z czego weszły właśnie cztery :kroliczek: Satysfakcja z uśpienia dziada z ponad 3 km była niesamowita... :bokser:

Pierwsza z torped...

Ostatnia (czwarta) finalizująca paradę lotniskowca torpeda...

no i nakrył się kopytami...

chwilę potem niszczyciel który ubił Drzymka wypingował mnie. Dostałem prosto w peryskopy i dziób. Zacząłem nabierać wody. Szaleńcze opadanie w dół zatrzymałem
na 199 metrach. Wyrównałem do 188 metrów i dalsze półtorej godziny wiałem ślepy jak kret na tej głębokości...

Tak z Pablem i Tesem dożyliśmy końca tego krwawego patrolu...

Było fajnie. Chciałem by mnie pogonili, chciałem coś ubić ciekawego - no i stało się. Przeżyłem fajną przygodę mimo że były sytuacje krytyczne...

:papapa:
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 26 Luty 2010, 15:42, w całości zmieniany 4 razy  

Drzymek 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Marcin
Ulubiona Gra: Silenthunter 3,CoH,SC.

#2  Wysłany: 25 Luty 2010, 23:06   

Szczerze mówiąc celowałem w lotniskowiec ale miałem problem z ustawieniem jego prędkości i torpeda w niego nie trafiła po chwili słyszę torpeda trafiła w cel wroga jednostka została zatopiona. Potem słyszałem tylko silnik i myślałem ze to samolot 5 sek później kia.

UO(100225-204151-64).jpg
Ten statek mnie zatopił i uszkodził sOnara. Nie myślałem że do mnie dopłynie.
Plik ściągnięto 160 raz(y) 50.11 KB

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 25 Luty 2010, 23:16   

Troche sie dzialo ;)

Screenshot_7.jpg
Drugi raz ktos probowal mnie stropedowac :/
Plik ściągnięto 9523 raz(y) 3.29 KB

finito.jpg
Plik ściągnięto 166 raz(y) 309.61 KB

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#4  Wysłany: 25 Luty 2010, 23:16   

To nie ten Ciebie zatopił Drzymek. Ten niszczyciel zatonął. Zatopił Cię dedek który zaszedł Cię od tyłu. Skąd wiem? Bo obserwowałem całą sytuację wiejąc od zatopionego lotniskowca...
Twoje zatopienie było około 400 metrów ode mnie...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 25 Luty 2010, 23:20, w całości zmieniany 2 razy  

Drzymek 
Bootsmann

Kraj:
poland

Ulubiona Gra: Silenthunter 3,CoH,SC.

#5  Wysłany: 26 Luty 2010, 08:54   

Mi się zdaje że to był ten bo jak byłem jako obserwator to on był najbliżej.E tam było minęło ktoś mnie zatopił i tyle.Ale i tak do mnie tamten przypłyną.
Ostatnio zmieniony przez Drzymek 26 Luty 2010, 09:07, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#6  Wysłany: 26 Luty 2010, 12:59   

Cholera tak chciałem sobie popłynąć to mi błąd wyskoczył :cenzura:

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 26 Luty 2010, 14:28   

A wlasnie w raporcie jest blad:
Cytat:
PL_Szylol KIA

Powinno byc:
PL_Szylol - DISC - KIA nieliczony lub jak to okreslilismy na patrolu KBU (Killed by UBI)

Finek popraw prosze.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 26 Luty 2010, 14:29, w całości zmieniany 1 raz  

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#8  Wysłany: 26 Luty 2010, 15:32   

Rozstrzelalismy ten zespól uderzeniowy jak kaczki w kurniku. Jest ktos kto nie trafil ani cruisera ani lotniskowca? I czemu zapisane sa tylko tym ktorym gra zaliczyla?
:slabe
Misja skopana dokładnie, ustawienie 8 graczy strzelajacych do dwoch celów na starcie dyskwalifikuje to z zasady przyznawania zatopienia tylko jednemu. Zarówno cruiser jak i carrier powinny byc podzielone tonazowo na wszystkich co trafili w te okrety. Ja wystrzelilem 3 torpedy do tych celów i dwie trafily na pewno, a trzecia prawdopodobnie by trafila jakby cel nie zostal rozerwany na kawalki po szesnastym trafieniu torpedą. Generalnie to wszystkie misje gdzie jest mniej celów niz graczy to sie nie nadaja do takich gier gdzie wystepuje rywalizacja.
Po pierwszym ataku zostaly nam 4 destroyery i zamieszanie takie że bardziej patrzylem aby kogos nie staranować niz czy cos slychac jeszcze na hydro. Niszczyciel mnie atakowal a ja chcialem mu sie tym samym odwdzieczyc kiedy jedno potezne trafienie zamienilo moj okret w czerwony wrak. Zastanawiam sie czy tam nie bylo samolotów albo nie oberwalem tarpedą. Zostalo mi 10% kadluba, DD-ek w poblizu i przecieki na calosci wiec moglem spokojnie wyjsc na obserwatora nie czekajac az mnie zgniecie na dnie.
Protestuje nad przydzialem zatopien tylko tym którym system przydzielil, i nad takimi misjami z totolotka lub strzelnicy rodem, bojkotuje nastepny miesiac, jak cos nie zostanie zmienione, o, wlasnie :foch

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#9  Wysłany: 26 Luty 2010, 15:50   

Szylol - poprawione

Cytat:
Misja skopana dokładnie, ustawienie 8 graczy strzelajacych do dwoch celów na starcie dyskwalifikuje to z zasady przyznawania zatopienia tylko jednemu.

Majama. Spieszę z wyjaśnieniem.

W rankingu nie ma obowiązku dzielenia się tonażem. 100% tonażu przysługuje osobie z tabelki.
Ale jeżeli osoba z tabelki CHCE podzielić się tonażem w duchu fair-play, po prostu to robi.
Ale nie ma obowiązku.

Ale jest druga strona medalu
Kto będzie chciał popłynąć ze "złodziejami" tonażu (czy jak kto woli kłusownikami)? Dlatego (zwłaszcza to widać w tym rankingu) 99% statków "wspólnych" zostało podzielonych. Nie raz po patrolu siedzieliśmy 10-15 minut i kolejno dzieliliśmy statki.

Ale jak napisałem.

NIE MA OBOWIĄZKU dzielenia tonażu.

W danym przypadku jest to wolna wola sOnara i Zyźka, którzy figurują w tabelce. Więc Majama, zamiast się wściekać, zagadaj do nich i niech oni się wypowiedzą. "
A jak powiedzą "nie", to cóż.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 26 Luty 2010, 16:17   

Majama spokojnie, ochlon prosze. Tak jak Finiek powiedzial nikt nie ma prawa sie dzielic. Juz kilka razy spotkalo mnie to samo co Ciebie i nie mam do nikogo zalu, ale jedno jest pewne, na pewno potraktuje tak samo te osoby. Pozostaje Tobie zapamietac osobnikow i traktowac ich wedle wlasnego uznania.

Dobra rada. Nie graj dla tonazu, graj dla przyjemnosci. Mania tonazu zabija jak papieros i nie potrzebnie flustruje. Wczoraj wiedzialem, ze gra nas 8 i gralem spojnie. Nigdzie sie nie pchalem, obserwowalem na spokojnie Wasz atak i na spokojnie odplynolem do konwoju. Jako ze pogoda byla dobra, zdecydowalem sie potrenowac strzaly z daleka. Zebralem cenne doswiadczenia, jak i fajnie sie bawilem uciekajac pod koniec przed chmara DD'kow i fregat.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 26 Luty 2010, 16:19, w całości zmieniany 3 razy  

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#11  Wysłany: 26 Luty 2010, 16:51   

Ja nie gram dla tonazu, ale wkurzony bylem i jak to sobie przypominam to czuje niesmak, bo tyle sie naustawialem, podpuscilem wroga, obliczylem kursy dla torped i fata, wystrzelilem a tu cele wybuchly zanim moje torpedy je dosiegneły, dwie na krązowniku wybuchly gdy juz byl trupem, fat obliczony dla spowalniajecego krazownika po nawrocie lub kolejnych mial w zamiarze szanse atakowac lotniskowca ale juz go nie bylo na powierzchni. Sprzatalismy sobie sprzed nosa cele na wyscigi i to mi sie nie podobalo.
Nie obrażam sie na nikogo, ale chyba zabawa zmierza w kierunku strzelanek jakich staram sie unikac.

PL_Pablo107 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#12  Wysłany: 26 Luty 2010, 18:34   

Jak dla mnie misja była bardzo dobra :) Gratulacje dla Sonara za pomysł misji :8) . Na początku posłałem dwie torpedy na krążownik z czego jedna trafiła i napewno byłby on moim dziełem gdyby nie następna torpeda innego z graczy. I nie będę się tu spierał o wyścigi, dzielenie tonażu itd. ponieważ pomysł z dzieleniem tonażu wydaje mi się być niezbyt trafionym. Nauczyło mnie już doświadczenie w SH3 multiplayer że jest to często powodem niepotrzebnych kłótni i sporów, tak było w poprzednim klanie Sea Devils a także w innych rankingach jakie znam.Jak dla mnie jest to gra w którym każdemu z graczy jest potrzebne trochę szczęścia a także biorąc pod uwagę fakty historyczne kapitanowie U-bootów nie dzielili się tonażem. Dlatego zadam pytanie czy jest to potrzebne :? Powracając do misji następną torpedę wystrzeliłem do CV-ki ale Sonar mnie ubiegł gratulacje :lol . Później powoli się oddaliłem od DD które atakowały innych graczy i spokojnie czekałem na okręty handlowe. Dużo się nastrzelałem lecz jednego uszkodziłem a drugiego zatopiłem. Pod koniec misji DD mnie wykryły i obrzucały bombami głębinowymi uszkadzając kiosk i działo, ale na szczęście udało mi się dotrwać do końca patrolu na głębokości 160m. SURV i trochę w górę w rankingu :kroliczek:

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#13  Wysłany: 26 Luty 2010, 20:15   

Cytat:
biorąc pod uwagę fakty historyczne kapitanowie U-bootów nie dzielili się tonażem.

Argumentem trafiłeś.... Takie pudło, że hej.

Bo tabela, to nie raport kapitana U-Boota, a prędzej powojenna analiza historyczna.

Spójrz, ile to kapitanowie nazgłaszali BRT, a ile potem po wojnie im "przyznano". I przy "przyznawaniu" następowało dzielenie, bo nie było do końca wiadomo, kto trafił. Tutaj mamy idealną wiedzę.

Ale powiedz mi jedną rzecz.

Czy jeżeli gracz A wpakuje 5 torped do celu, a gracz B wynurzy się i raz walnie z p-lotki, to czy gracz B powinien dostać tonaż, bo jednostka już tonęła?

Przyznam, ze raz była taka sytuacja. Ale gracz B zrobił to dla żartu i oddał cały tonaż, gdy zobaczył, co narobił.

I nie zgadzam się, że trzymamy się tabeli i basta.

Trzymamy się tabeli, ale MOŻEMY się podzielić, gdy uważamy to za stosowne.

Bo gramy dla przyjemności, a nie dla nerwów. Gra wzbudza emocje. Zatopienie każdego statku, to ileś minut nerwów, wytężenia umysłu, bólu kciuków (od zaciskania).
No i stara zasada: Chcesz, aby wobec ciebie byli gracze uczciwi, bądź uczciwy wobec nich.

Dlatego ja zawsze dzielę tonaż. Bo mam nadzieję, że dzięki temu, gdy ktoś mnie podwędzi statek, to się ze mną podzieli.

Ale jestem też przeciwny obowiązkowi dzielenia.

Dlatego zapis, że 100% tonażu należy do osoby z tabeli, ale MOŻE ona go podzielić, uważam za idealny.

Nie znam całej historii SD. Znam ją właściwie dobrze tylko od czasu BOTH i czasu, gdy się okazało, że ja byłem jedyną osobą z uprawnieniami (choć nie należałem do SD), która odwiedzała forum w końcowym okresie. Ale wiem, że u nas od początku rankingu były podziały DOBROWOLNE, a nie zmuszane i zawsze to działało. A jak ktoś nie chciał dzielić? To potem z nim się nie dzieliło i tyle... Albo z nim się podzieliło (Ps. Pewna osobo, pamiętasz 2 lotniskowce we mgle, co Finek zatopił, a ty uszkodziłeś? Wiem, że to czytasz :P ), aby tej osobie zrobiło się głupio i potem się sama podzieliła...

Dlatego obecny zapis POZWALAJĄCY na dzielenie tonażu uważam za dobry.

A co do misji (sam wcześniej płynąłem ją), to gdyby nie 1 rzecz (rozstawienie graczy, choć o niebo lepsze od "klasyczny sOnar UTW"), to bym misję uznał za genialną. Ale tak, to się robi ciut gorsza...
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Pablo107 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#14  Wysłany: 26 Luty 2010, 21:30   

Dobrze Finek jak zawsze masz rację. Powinniśmy grać uczciwie stosując reguły fair play :kroliczek: A co do tych lotniskowców to nie bardzo wiem o co chodzi :? Być może kiedyś się zdarzyło że ktoś się podzielił ze mną tonażem i być może ja z kimś także ale niestety wszystkich patroli nie pamiętam bo jest ich ok.500 które rozegrałem. A wiedzą historyczną napewno mnie wyprzedzasz co do tego nie mam wątpliwości :zawstydzony:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi