POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
O grach
Autor Wiadomość
PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 27 Luty 2010, 09:32   O grach

Chciałbym tu poruszyć kilka kwestii, mam nadzieję, że niczego nie zapomnę w trakcie pisania.

Pierwsza sprawa to offtop (sory, ale akurat to mi wpadło do głowy).
*czy ściąganie z YT jest legalne? Mam tu pewne wątpliwości. W sumie głupie filmiki i materiały promocyjne (trailery) - ściągać można. Ale co np. z muzyką? na YT siedzą całe OST prawie do wszystkiego, mnóstwo utworów... no i właśnie, czy można sobie takie coś ściągnąć? Trochę zagadkowe jest to dla mnie.
Sprawa 2 (na temat)
*o tragicznej sytuacji w kwestii nowych gir na PC. Do tej pory to tylko konsolowcy musieli płacić za każdy drobny dodatek DLC itd. Dam za przykład ME i DragonAge (Bioware). Niedawno w sklepach, pojawiły się paczki punktowe. 60zł - 1600pkt. Nastała era, gdy PC-towcy też muszą za wszystko płacić. Twórcy jak najbardziej zubażają produkt, obcinają od niego mapy, bronie, misje itd. tylko po to, by gracz musiał wyłożyć za grę drugie tyle... jak nie lepiej. 1600pkt. starczy chyba na 3 dodatki do DragonAge (a jest ich masa). Z ME2 będzie podobnie. Dodatki można ściągnąć, chyba nawet legalnie za darmo, ale płacić trzeba za klucz, aktywację, jeżeli stracimy połączenie z internetem, wszystkie dodatki się dezaktywują (nie można nawet sav-ów odczytać). 100zł+ za grę to i tak jest dużo. A wydawcy żerują na tym że gra jest świetna.
sprawa 3
*zapomniałem... nie... hmmm....
aha, nowe zabezpieczenia. Ostatnio albo grę kupuję, albo w nią nie gram. No trudno. Coraz więcej gier korzysta z bardziej wymyślnych zabezpieczeń - które dla zwykłego, uczciwego gracza są nawet wygodne, a dla pirata to nóż w plecy. Steam, Microsoft Live, sieć Bioware - wszystko to wymaga połączenia z internetem, odpowiednich kluczy. Gracz ma teraz ułatwione ściąganie sobie wszelkich patchy i dodatków, natomiast ci źli... no cóż. Dobrze im tak. (nie lubię ostatnio piratów, bo w mojej opinii psują potem znacznie dochody produktu i to może zniechęcić wydawców - szczególnie do PC-towców)
Mam nadzieję, że nie narusza to regulaminu.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 27 Luty 2010, 10:26   Re: O grach

Nie bój, nic co napisałeś nie łamie regulaminu.

PL_fox6 napisał/a:
Pierwsza sprawa to offtop (sory, ale akurat to mi wpadło do głowy).
*czy ściąganie z YT jest legalne? Mam tu pewne wątpliwości. W sumie głupie filmiki i materiały promocyjne (trailery) - ściągać można. Ale co np. z muzyką? na YT siedzą całe OST prawie do wszystkiego, mnóstwo utworów... no i właśnie, czy można sobie takie coś ściągnąć? Trochę zagadkowe jest to dla mnie.

Wiesz co Foxiu, wszystko można...
No zdrowy rozum to jakość materiałów na YT jest tak słaba, że nie warto zawracać sobie głowy piractwem. Ba, zdaje się że nawet najnowsze Windy mają zabezpieczenia DRM polegające na obniżeniu jakości sygnału HD. Zatem Winda nie pozwala na piracenie treści w jakości HD, a pozwala na piracenie w słabszej jakości. Hipokryzja?
Z drugiej strony są serwisy (jak np. wrzuta) które publikują legalnie utwory i filmiki (też słabej jakości) tyle że zwykły Kowalski nie jest w stanie sobie skopiować na swój HDD utworu, a serwis zarabia na reklamach i pewnie oddaje z tego część kasy twórcom odtwarzanych utworów. Ale obejście zabezpieczeń i skopiowanie takiego utworu to już jest piractwo.
I mała dygresja: głośno ostatnio jest o sprawach sądowych o piractwo w USA. Zauważyłeś może, że organizacje takie jak RIAA ciągają po sądach nie tych którzy ściągają ale tych którzy udostępniają pliki w sieci?
Podsumowywując:
Sprawa jest śliska. Korzystaj z tego co jest na sieci, ale lepiej nic nie ściągać na dysk, bo a nuż okaże się że było nielegalne. Wracając jeszcze do "głupich filmików" - dlaczego uważasz że nie są objęte prawem autorskim? Jeśli taki "głupi filmik" ściągniesz, będziesz rozpowszechniał i nie daj Boże będziesz na tym zarabiał, to możesz spodziewać się pozwu...
A dlaczego? A bo nie miałeś zgody autora no rozpowszechnianie i zarabianie bez jego zgody...

Co do reszty tematu:
Przecież to logiczne, że po co zarobić na danym tytule raz skoro można zarobić dwa razy?
Tu wchodzi prosta zasada rynku. Nie podobają Ci się warunki? To nie kupuj, nikt Cię nie zmusza. Niestety producenci nie zauważają że zwykle cierpi na tym ich opinia, którą potem naprawdę ciężko naprawić.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 27 Luty 2010, 10:28, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 27 Luty 2010, 10:52   

co do jakości mp3 to bym się kłócił. Wideo racja. ale jak ktoś wrzuci OST (np. z filmu) - to ściągając w formacie mp3 - będzie to ta sama jakość co np. na Itunes.

co do reszty - jest to nieco nie fair...

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#4  Wysłany: 27 Luty 2010, 11:47   

Foxiu a od kiedy ludzie są fair?

Wydawcy celowo tną gry żeby te mapy i rzeczy które powinny być w nich od początku tylko po to aby zarobić dobre kilkaset tysięcy $, w końcu trzeba mieć na premie dla prezesów...

Co do YT... może i jakość filmów jest słaba ale co to za problem przerobić np. teledysk na mp3? przy obecnych programach żaden.

Co do Praw Autorskich na YT sytuacja bardzo zrozumiała dlatego dobrze wam radze nie dawajcie do filmów muzyk wydanych przez Universala i Warnera bo przez to że YT nie podpisał korzystnych umów z WMG i UGM, o własne muzyki się nie czepiają ale to już trza umieć ją robić lub umieć obsługiwać takie programy jak np. FL Studio...

A zabezpieczenia to istna droga przez mękę a takie systemy (wg. mnie) jak Steam, Windows Live czy osławiony DRM jeszcze bardziej wykrwawiają rynek komputerowy, PC to oaza piractwa (różne torrenty, programy P2P i inne...) Xbox przynajmniej tak słyszałem że jak piratem podłączasz się do gry multiplayer to mogą ci zbanować konsole (i bardzo dobrze) a PS3... nie słyszałem aby dało rade je jakoś przerobić (chyba Bóg ma w opiece tą konsole). Tylko też ceny gier drastycznie się różnią. ludzie tłumaczą piractwo tym że "Nie zamierzają kupować szajsu", "Nie stać mnie na tą grę" albo "Tylko sprawdzam tą grę czy warto ją kupić". Dla mnie to chore wytłumaczenia przez co Polskie konta Xbox live oraz konsole Xbox nie są obsługiwane przez Xbox Live bo polska jest "Unsupported".

Nowo wychodząca gra na "blaszaka" kosztuje max 139zł. (Simsy od 2 zawsze kosztowały na premierach 169zł.) na Xboxa wydaje mi się że już od 300zł. zaczynają się ceny, tak samo PS3 i jaki z tego morał? A no taki że na każdą z tych platform wychodzą exclusivy czyli gry wyłącznie na tą platformę oraz gry które tylko możemy zobaczyć na konsolach (np. Burnout [z wyjątkiem Paradise], Tekken, Soul Calibur, i wiele innych [Choćby Fable 2 i 3]).

Poza tym YT był tworzony żeby oglądać/słuchać tych utworów a nie robić sobie z niego serwis do ściągania piosenek.

Swoją drogą to trochę zabawne, mój kumpel który mieszka obok mnie zajmuje się FL'em od prawie 6-7 lat a drugi kumpel który mieszka przystanek tramwajowy ode mnie zajmuje się od 2 lat machinimą z (nie śmiać się) Gothica ba. Nawet zrobił najdłuższą przeróbkę z Gothica na całym YT

EDIT
właśnie zobaczyłem to na stronie CD-Action
http://www.cdaction.pl/ne...typirackim.html

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P
Ostatnio zmieniony przez Adiq 27 Luty 2010, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 1 Marzec 2010, 18:47   

Cytat:
Może się wydawać, że to błahy problem – w końcu żołnierze nie po to wysyłani są na wojnę, by grać w gry. Warto jednak zdać sobie sprawę, że często może to być dla nich jedyna dostępna forma rozrywki. A przez nowe zabezpieczenia Ubisoftu wielu wojaków nie będzie mogło bawić się w ich produkcje.

Jeden z takich żołnierzy zdradził redakcji portalu Ars Technica, że informacja o nowych zabezpieczeniach bardzo zdenerwowała jego i jego kolegów. W bazach w Iraku internet jest bowiem niezwykle drogi – za komercyjne połączenie o szybkości 192 kb/s (!) płaci się tam… 150 dolarów (!!), natomiast na łącze sponsorowane przez rząd nakładane są limity. Do tego, niezależnie od dostawcy, łącze często zrywa połączenie.

no fakt, Ubi stoczyło się ze swoją strategią na samo dno.
Cytat:

A z innej beczki – w wyznaniach dla serwisu Ars Technica anonimowy żołnierz przyznał, że większość wojsk USA gra nie na konsolach, a na pecetach. I to nie w byle jakie produkcje: jego baza jest dobrze zaopatrzona, jeśli chodzi o nowe gry - ostatnio na topie jest tam m.in. Mass Effect 2. Zupełnie, jak u nas...

hehe i kto rządzi?

Teraz miałem dylemat: kupić ME2, SH5 czy BadCompany 2.
Ubi skutecznie skrócił moją listę, a biorąc pod uwagę średnią ocen, wybrałem ME. Może jak Ubi pójdzie po rozum do głowy, to wrócę do nowego Silenta.

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 1 Marzec 2010, 21:31   

ja bym fox na twoim miejscu wziął Bad Company 2 :||

Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_kolosm 

Kraj:
poland

Imię: Michał

#7  Wysłany: 1 Marzec 2010, 21:59   

Ja właśnie zakupiłem wersję elektroniczną Bad Company 2 poprzez EA Store:) Będzie rano już ściągnięta, klucz mam. Grałem sporo w betę i ogromnie wciąga.
ME2 to nie moje klimaty (pomimo tego iż gra jest podobno rewelacyjna) ponieważ nastawiam się głównie na multi.
Natomiast sh5 pewnie zakupię, ale po dowiedzeniu się jak ona ogólnie wypadła (i po pierwszych patchach)

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 1 Marzec 2010, 22:00   

wziąłem ME 2 - mój klimat i trafiła gierka w moje gusta idealnie. w większości zbiera oceny 10/10 (tak samo jak pierwsza część) - musi to z czegoś wynikać :8)
dalej, za powiedzmy miesiąc, może zdecyduję się na kolejny tytuł. SH5 - z jednej strony strasznie zniechęca, no a z drugiej... t jednak SH.
Bad Company 2? Nigdy jeszcze w Battlefielda na multi nie grałem. do tej pory przekonywał mnie bardzo średnio (oprócz 1942). JEDYNĄ rzeczą, która mnie ciągnie do tej gry - to zapowiedziana możliwość 100% demolki otoczenia.

można tto jeszcze sprowadzić do takiej kwestii -
BC2 - akcja, akcja i jeszcze raz akcja
ME2 - fabuła, fabuła i lekka domieszka akcji by nie zasnąć.
co kto lubi

Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 1 Marzec 2010, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 1 Marzec 2010, 23:24   

@Kolosom... ALE Z CIEBIE FARCIARZ....

@Fox
Każdy woli co innego, ja natomiast (przyznaje się bez bicia) grałem tylko w Battlefielda 1942 (ach... ten mod Forgotten Hope... cudo) który w moich odczuciach był zaje.... grą która w 100% zasłużyła na swoją markę tak samo jak Call of Duty (ale to tylko moje zdanie).

W BC2 piękne jest to że można wszystko zniszczyć (Boże błogosław silnik Frostbite) co daje ogromne możliwości taktyczne a nie opierać się schematom jak w CoD, tutaj będzie jak z ArmĄ 2, w każdej sytuacji można zastosować zupełnie inną taktykę.

Ja jestem bardziej Soldatem niż RPGowcem dlatego zawsze będę wolał dobrego FPS'a od RPG połączonego z FPS (wyjątek Borderlands)

Zakończył karierę.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 2 Marzec 2010, 19:42   

Cytat:
Ja jestem bardziej Soldatem niż RPGowcem dlatego zawsze będę wolał dobrego FPS'a od RPG połączonego z FPS (wyjątek Borderlands)

tylko pamiętaj - oceny 10/10 (większość serwisów o grach, sławni recenzenci...) - nie dostaje gra skierowana do wąskiej grupy fanów. Nie myśł że w ME strzelania nie ma. Jest i to nawet sporo - system rodem z Gears of War (trzecioosobowy) - FPS taktyczny - ponieważ masz tryb aktywnej pauzy. Jest tam kilka ciekawych bajerów.

co do premier - teraz gry wychodzą jak grzyby po deszczu, szkoda że kasa nie rośnie w tym samym tempie. premiery - SH5, BC2, Napoleon: Total War... ehhh

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#11  Wysłany: 2 Marzec 2010, 22:16   

Filmy czy muzykę możesz legalnie ściągać. Nie ty jesteś piratem, a ten, kto je udostępnia i to udostępnianie jest karalne, nie ściąganie.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 2 Marzec 2010, 22:19   

taaaak... no nie wiem Storm. z tym ściąganiem to są skrajnie różne opinie.

Adiq, uwierzysz -
http://www.youtube.com/wa...feature=related
w tym cinematic-u jest grafika taka jak w grze :8)
a cinematici mają to do siebie że są robione osobno i często z grą nie mają nic wspólnego :8)
to jest podobnie jak w CoDzie - NIESAMOWITA grafika i stosunkowo niewielkie wymagania - to lubię

Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 2 Marzec 2010, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 3 Marzec 2010, 08:12   

Fox mnie rzadko interesowały oceny serwisów i czasopism (no z wyjątkiem CD-Actiona) ja wole na własne oczy zagrać, zobaczyć i ocenić grę a nie liczyć na recenzentów, oceny rekomendowanych czasopism wg. mnie dają jako takie pojęcie o grze i przybliżają ją do nagród które może dostać (Powiedz mi tak szczerze dlaczego Dragon Age dostał nagrodę jako najlepszy RPG 2009r.? bo nie miał konkurencji, jak ja w niego zagrałem to dla mnie to było kolejne RPG w którym musiałeś ocalić świat z hektolitrami krwi i fajnymi animacjami dobitki [ach te Ogry i Arcydemon] ale to moje zdanie).

Ja po prostu wole samemu się przekonać co w grze jest fajnego a że częściej do gustu przypadały mi RTS'y i FPS'y to po prostu preferuje ten gatunek, z RPG BioWare'u bardzo mi się podobał Star Wars Knigts of The Old Republic ponieważ tam to jak gra się skończy zależało od ciebie (czy skończysz ją jako Jedi czy Sith) w NWN i DA miałeś narzucony koniec (Gdzie to musiałeś pokonać zło i Arcydemona), dlaczego choć raz nie można grać schematem RPG'a tyle że złymi i skończyć go jak źli?

Zakończył karierę.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 3 Marzec 2010, 09:11   

Adiq napisał/a:
Fox mnie rzadko interesowały oceny serwisów i czasopism (no z wyjątkiem CD-Actiona) ja wole na własne oczy zagrać, zobaczyć i ocenić grę a nie liczyć na recenzentów, oceny rekomendowanych czasopism wg. mnie dają jako takie pojęcie o grze

Notabene UBISOFT (ach, znowu ten Ubisoft) uwarunkował udostępnienie pewnej redakcji wstępnej wersji "Assassin Creed 2" pod warunkiem uzyskania oceny "Sehr Gut". Sprawa się rypła jak redakcja oficjalnie powiadomiła czytelników że nie oceni tej gry przed jej wydaniem, bo... producent zażądał wystawienia takiej właśnie oceny.

Ale siara...
:lol :lol :lol

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 3 Marzec 2010, 10:59   

ta prawda, była z tym afera

Zakończył karierę.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 4 Marzec 2010, 15:07   

Wbiegam dzisiaj zdyszany do Empiku (mało czasu miałem) i szukam nowości. Są. BCII, Assasin Creed II i z boku, na półce leży kilka egzemplarzy SH5 (zwykła edycja) - 120zł :schock Lecę więc do Saturna - a tam nie ma SH 5 :beksa: może to i lepiej. i tak nie byłem zdecydowany czy kupić. Z tych gier, najlepsze opinie słyszałem o BC 2, podczas gdy o SH5, było wczoraj na vento głośno. Ani Boolo, ani Zyziek nie byli szczególnie zadowoleni z nowego SH.
Jak na to wszystko patrzę, to chyba zainwestuję w... punkty Bioware. Będę miał więcej ME dla siebie.
aha i jeżeli ktoś chce, to mam elektroniczną wersję komiksu ME (część 1 z 4)

Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 4 Marzec 2010, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 4 Marzec 2010, 16:24   

PL_fox6 napisał/a:
Ani Boolo, ani Zyziek nie byli szczególnie zadowoleni z nowego SH.

Cóż...
SH5 jest po prostu... inny.
Bazujemy na starych przyzwyczajeniach: to jest be, tamto nieładne... a trudno powiedzieć żeby po jednym, dwóch dniach użytkowania ocenić produkt: docenić zalety, wyeksponować wady.

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#18  Wysłany: 4 Marzec 2010, 16:57   

PL_Andrev napisał/a:

Cóż...
SH5 jest po prostu... inny.
Bazujemy na starych przyzwyczajeniach: to jest be, tamto nieładne... a trudno powiedzieć żeby po jednym, dwóch dniach użytkowania ocenić produkt: docenić zalety, wyeksponować wady.

Odwazna teza. Jezeli cos na starcie nie przekonuje, to prawdopodobienstwo, ze to sie zmieni jest raczej nieznane. Jezeli cos jest znakomie to przewaznie daje takie wrazenie od poczatku. Jezeli nie to niesmak pozostaje do konca.
To moja prywatna opinia.

W przypadku SH5 mamy ten sam standard co SH4 i SH3. Jeszcze wiele wody w Wisle uplynie zanim stanie sie grywalny. Nic nowego.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 5 Marzec 2010, 08:06   

Bad Company 2, czy to?

Punkty-Bioware_Electronic-Arts,images_product,19,5035225088347.jpg
Plik ściągnięto 8444 raz(y) 24.01 KB

Odpowiedz do tematu