POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Prawo, a swastyka, a gry, a filmy...
Autor Wiadomość
PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Grzesiek
Ulubiona Gra: SH3, WoT, Assetto Corsa, Project Cars 1

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #21  Wysłany: 7 Marzec 2010, 00:44   

Cytat:
Nie wierzysz? Wyjdź na ulicę i pytaj ludzi, nawet dwunastolatków "przepraszam, czy wiesz jak wyglądała flaga III Rzeszy?" Podejrzewam, że ilość zorientowanych w temacie będzie oscylować w granicach.... 100%

Tak, może oni będą wiedzieć jak wygląda ale czy będą rozumieli "tragedię jaką spowodowała" to już inna sprawa.

SH3 jest od: 7+
Ostatnio zmieniony przez PL_gregory_11 7 Marzec 2010, 00:45, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#22  Wysłany: 7 Marzec 2010, 00:57   

PL_gregory_11 napisał/a:
Cytat:
Nie wierzysz? Wyjdź na ulicę i pytaj ludzi, nawet dwunastolatków "przepraszam, czy wiesz jak wyglądała flaga III Rzeszy?" Podejrzewam, że ilość zorientowanych w temacie będzie oscylować w granicach.... 100%

Tak, może oni będą wiedzieć jak wygląda ale czy będą rozumieli "tragedię jaką spowodowała" to już inna sprawa.

SH3 jest od: 7+

Nie swastyka, a naziści. To tylko symbol. Martwy symbol nieistniejącego państwa (i słabego ruchu, który nie ma wielkich szans go wskrzesić). Sam w sobie symbol nie jest nic wart i nie wyrządza żadnej szkody. Historia gier nie zna takiego przypadku.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#23  Wysłany: 7 Marzec 2010, 09:04   

PL_Storm87 napisał/a:
Nie swastyka, a naziści. To tylko symbol. Martwy symbol nieistniejącego państwa (i słabego ruchu, który nie ma wielkich szans go wskrzesić). Sam w sobie symbol nie jest nic wart i nie wyrządza żadnej szkody. Historia gier nie zna takiego przypadku.

Tyle że ten symbol nadal budzi negatywne skojarzenia głównie ze zbrodniami nazizmu, chociaż z drugiej strony symbolizuje potęgę III Rzeszy (bo nikt mi nie powie że państwo które w ciągu 6 lat tak rozwinęło przemysł aby zawojować całą kontynentalną Europę, zdołało "prawie" rzucić Anglię na kolana i prowadziło jeszcze innowacyjne technologicznie programy jak. XXI, V2, ME262 było słabe).

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#24  Wysłany: 7 Marzec 2010, 10:59   

Ja do powyższych dodam tylko 1 rzecz:

Cytat:
Nie odwracaj kota ogonem, bo to już jest sytuacja. Jest pole do pomyłek, bo o prowokacji gliwickiej wiele osób może nie wiedzieć.

I CO Z TEGO ŻE MOŻE NIE WIEDZIEĆ?
To, jak ktoś o czymś może nie wiedzieć już każe/pozwala zakłamywać historię?
Nieładnie Storm, nieładnie. Sam każesz zakłamywać historię :P
Choć zgodzę się, że więcej szumu zrobili dziennikarze.

Czy każdy z graczy wie jakiemu systemowi służy?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Marzec 2010, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#25  Wysłany: 7 Marzec 2010, 16:38   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ja do powyższych dodam tylko 1 rzecz:

Cytat:
Nie odwracaj kota ogonem, bo to już jest sytuacja. Jest pole do pomyłek, bo o prowokacji gliwickiej wiele osób może nie wiedzieć.

I CO Z TEGO ŻE MOŻE NIE WIEDZIEĆ?
To, jak ktoś o czymś może nie wiedzieć już każe/pozwala zakłamywać historię?
Nieładnie Storm, nieładnie. Sam każesz zakłamywać historię :P
Choć zgodzę się, że więcej szumu zrobili dziennikarze.

Czy każdy z graczy wie jakiemu systemowi służy?

Eh, Finek.... Poziom, do którego sprowadziłeś dyskusję zasługuje na o wiele mocniejsze słowa, ale powiem Ci tylko że nie cierpię demagogii. I nie mam więcej grochu do rzucania....

PL_Andrev napisał/a:
Tyle że ten symbol nadal budzi negatywne skojarzenia głównie ze zbrodniami nazizmu, chociaż z drugiej strony symbolizuje potęgę III Rzeszy (bo nikt mi nie powie że państwo które w ciągu 6 lat tak rozwinęło przemysł aby zawojować całą kontynentalną Europę, zdołało "prawie" rzucić Anglię na kolana i prowadziło jeszcze innowacyjne technologicznie programy jak. XXI, V2, ME262 było słabe).

Naziści, jak doskonale wiecie, ów symbol znany od setek lat jedynie zapożyczyli.

Poza tym nie traktujmy ludzi jak niedorozwiniętych, którym jak tylko do ręki dać zapałki, to zaraz podpalą wszystko i wszystkich dookoła, a na końcu siebie. Jak w kimś sama swastyka zaczyna budzić pronazistowskie skojarzenia, to jest to wybitne problem tej osoby. Ze samą sobą.

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 7 Marzec 2010, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#26  Wysłany: 7 Marzec 2010, 18:25   

PL_Storm87 napisał/a:
Jak w kimś sama swastyka zaczyna budzić pronazistowskie skojarzenia, to jest to wybitne problem tej osoby. Ze samą sobą.

Jak sama swastyka?

STORM!!!

PŁYWANIE POD NAZISTOWSKĄ SWASTYKĄ!

Bo sama swastyka mogłaby sobie wisieć. Ale to jest (w grze) DOBRA FLAGA NAZISTÓW!
Problem w Sh5 nie polega na tym, że tam jest swastyka (dobrze, że powinna być, a jej nie ma). Ale na tym, w jakim kontekście się tam miałaby pojawiać. W kontekście DOBREJ FLAGI.

Ale jak tego nie rozumiesz, to kto tu robi demagogię?
Ja demagogii nie widzę. A jak widzisz ją ty? Trudno.

Ale zwróć uwagę, że ty odcinasz swastykę w grze od całości i osądzasz ją jako sam złamany krzyż równoramienny.
A tu chodzi o coś więcej. Powiem ci, że o samą swastykę, to ja nic nie ma. Ot symbol. Używany od dawien dawna. Nawet Fińskie siły lotnicze jej używały. Tu nie chodzi o samą swastykę, a o flagę Trzeciej Rzeszy i akcent, że to twoja flaga, pod którą pływasz i z której masz być dumny.
Weź Swastykę w SH5 jako całość, a nie jako sam symbol, który się znajduje na fladze.

I jak ci cały czas mówię. Ja też wolę mieć swastykę w grze.
Ale ja (w odróżnieniu od ciebie) nie widzę tu zakłamywania historii (A co ciekawe w innych rzeczach ty zakłamania historii nie widzisz, bo "ktoś może nie wiedzieć"), tylko próbę wyjścia obronną ręką z nieciekawej sytuacji, w której mogłaby się znaleźć gra adresowana dla wszystkich. Czyli sprawa "Dobrej nazistowskiej flagi (a jak wiadomo flaga ma za sobą też cały dorobek) z której gracz jest dumny".

Wiesz, tak samo dla klimatu mogliby dodać gazety z propagandą. Przyznam, że ja taki mod bym z chęcią widział dla klimatu. Ale wiesz. Jak sam powiedziałeś "nie każdy wie". I nie każdy wie, co za zbrodnie kryją się za flagą ze swastyką, co kryje się za propagandą, itd.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Marzec 2010, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#27  Wysłany: 7 Marzec 2010, 23:05   

PL_Storm87 napisał/a:
Jak w kimś sama swastyka zaczyna budzić pronazistowskie skojarzenia, to jest to wybitne problem tej osoby. Ze samą sobą.

STORM!!!

PŁYWANIE POD NAZISTOWSKĄ SWASTYKĄ!

Bo sama swastyka mogłaby sobie wisieć. Ale to jest (w grze) DOBRA FLAGA NAZISTÓW!
Problem w Sh5 nie polega na tym, że tam jest swastyka (dobrze, że powinna być, a jej nie ma). Ale na tym, w jakim kontekście się tam miałaby pojawiać. W kontekście DOBREJ FLAGI.

Finku, spokojnie. Bo się zagryziemy.

Nie moja wina, że rozumiesz moje słowa tak jak to jest dla Ciebie wygodne. Napisałem pronazistowskie skojarzenia nie bez przyczyny. Powiedz mi, czy Ty wierzysz, że pływanie pod flagą Kriegsmarine/Rzeszy może wywołać jakieś negatywne następstwa w psychice ludzkiej?

Już Ci napisałem że każda gra to gra w odgrywanie ról. Czasem grasz "tych dobrych" czasem na odwrót (choć w przypadku gier stricte wojennych zawsze ten ciężar leży gdzieś pośrodku moim zdaniem). Pływanie pod banderą ze swastyką nie uczyni z nikogo potencjalnego nazisty, tak jak granie w strzelanki nie czyni nikogo potencjalnym mordercą (a zauważ, że strzelanie "wprost" do ludzi budzić powinno zdecydowanie gorsze skojarzenia od symboli nazistowskich). Zauważ również, że flaga użyta w tym kontekście (bo i o kontekście wspomniałeś) jest:

a) flagą nieistniejącego już państwa
b) flagą Niemieckiej Marynarki Wojennej z okresu II Wojny Światowej

Nie jest natomiast symbolem NSDAP i jej programu oraz uczynków jej Wodza. W tym kontekście, powtarzam.

Nie demonizujmy. To w końcu tylko gra, choć historycznych realiach. I nie widzę powodu by w nie ingerować bardziej, niż wymaga tego fabuła gry. Nie zgodzisz się ze mną?

Wyraźniej już tego napisać nie umiem. Mam nadzieję, że się lepiej zrozumiemy tym razem....

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#28  Wysłany: 8 Marzec 2010, 00:30   

Dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji...

Storm jak kiedyś zacząłem grać w Silent Hunter 3 to zrobiłem na historię pracę/plakat na temat u-bootów, w której zasugerowałem się opisem z książeczki dołączonej do gry i przedstawiłem kriegsmarine jako bohaterów. Zostałem pozytywnie oceniony za plakat (inicjatywa) aczkolwiek plakat ten nie został w pełni upubliczniony z kilku powodów:

1) Przedstawienie kriegsmarine jako "tych dobrych".
2) Brak pewności w jaki sposób plakat może być odebrany przez opinie publiczną.

Wcale żalu nie mam do nauczyciela, który zamknął ten plakat w przechowalni. Domyślam się, że mógł mieć obawy co do reakcji publiki.

Dla nas, ludzi będących "w temacie" swastyka na banderze to "element naturalny" i wiemy, że to jest tylko element gry, który dodaje smaczku ale jednak dla laików może być niedopuszczalny w takiej czy innej zastosowanej formie.
Więc lepiej dmuchać na zimne tym bardziej, że poziom wiedzy naszego społeczeństwa (w tym szczególnie ludzi w moim wieku) jest żenująco niski i takie "smaczki" mogą stać się podwaliną (niestety) do źle wyciąganych wniosków.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#29  Wysłany: 8 Marzec 2010, 04:06   

PL_Matrose napisał/a:
Dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji...

Storm jak kiedyś zacząłem grać w Silent Hunter 3 to zrobiłem na historię pracę/plakat na temat u-bootów, w której zasugerowałem się opisem z książeczki dołączonej do gry i przedstawiłem kriegsmarine jako bohaterów. Zostałem pozytywnie oceniony za plakat (inicjatywa) aczkolwiek plakat ten nie został w pełni upubliczniony z kilku powodów:

1) Przedstawienie kriegsmarine jako "tych dobrych".
2) Brak pewności w jaki sposób plakat może być odebrany przez opinie publiczną.

Wcale żalu nie mam do nauczyciela, który zamknął ten plakat w przechowalni. Domyślam się, że mógł mieć obawy co do reakcji publiki.

Dla nas, ludzi będących "w temacie" swastyka na banderze to "element naturalny" i wiemy, że to jest tylko element gry, który dodaje smaczku ale jednak dla laików może być niedopuszczalny w takiej czy innej zastosowanej formie.
Więc lepiej dmuchać na zimne tym bardziej, że poziom wiedzy naszego społeczeństwa (w tym szczególnie ludzi w moim wieku) jest żenująco niski i takie "smaczki" mogą stać się podwaliną (niestety) do źle wyciąganych wniosków.

To już nawet nie w tym problem, że można urazić uczucia pojedynczych osób. Na USA poszedł przecież SH ze swastykami i gitarka. To problem durnych przepisów w niektórych krajach, które mają na celu walkę ze współczesnymi przedstawicielami ruchu nazistowskiego (zakaz propagowania) pod co niestety podpadają (lub mogą podpadać, dystrybutor nie chce ryzykować sprawy w sądzie, choć pewnie by ją wygrał) gry komputerowe. I to o to chodzi, nie o realną troskę, że ktoś coś źle może pojąć.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#30  Wysłany: 8 Marzec 2010, 13:20   

Cytat:
To problem durnych przepisów w niektórych krajach, które mają na celu walkę ze współczesnymi przedstawicielami ruchu nazistowskiego (zakaz propagowania) pod co niestety podpadają (lub mogą podpadać, dystrybutor nie chce ryzykować sprawy w sądzie, choć pewnie by ją wygrał) gry komputerowe.

No i widzę, ze dochodzimy w końcu do tego, o czym piszę:

I pada 1 pytanie. Czy na pewno durne?
Bo to jak z dyskusją o aborcji, czy in vitro. Postawisz 2 skrajne przypadki, każdy ma rację. A zaczniesz się zbliżać nimi do siebie powoli.... I gdzie jest granica, że "dotąd ma rację A, a dotąd ma rację B"?

Tak samo z ruchem pronazistowskim. Gdzie ma zaczynać się "zakazywanie", a gdzie być "przyzwolenie"?
Tak jak napisał Matrose. Kriegsmarine jako bohaterowie. Ale musiało to pójść pod klucz. Można się wykłócać, ale... osoba odbierająca musi znać historię. Powiem ci, ze rozmawiałem kiedyś o tym z dwoma wujkami. Jeden znał się na historii, drugi nie. I z pierwszym pogadałem. A z drugim... To były śmiechy, że radar, czy HF-DF to było coś ważnego. A podejście do wilczych stad? "Słuchaj, oni czekali zaraz przy portach i wypływali za statkami i dopadali wszystko, co wypłynęło". Taką wiedzę próbował mi wpoić, wyśmiewając książki, które czytałem
Bo teraz można tak samo oderwać od całości jak to robisz ty:
Cytat:
a) flagą nieistniejącego już państwa
b) flagą Niemieckiej Marynarki Wojennej z okresu II Wojny Światowej

Nie jest natomiast symbolem NSDAP i jej programu oraz uczynków jej Wodza. W tym kontekście, powtarzam.

Ale czy na pewno bandera Kriegsmarine nie jest powiązana z uczynkami jej Wodza? Czy oni nie bronili i nie walczyli za niego?
Jak się spojrzy na to, jako na całość osiągamy coś zupełnie innego. Owszem. Swastyka, a nawet Kriegsmarine oderwane od Adolfka, nie jest niczym złym. Ale było bardzo z nim powiązane.
Zwróć uwagę Storm, że ty cały czas wyrywasz coś z kontekstu i komentujesz. A spójrz na całość.

Bo zróbmy eksperyment. Postawmy na 1 linii zaimpletowanie Swastyki w Sh5 i organizację Krew i Honor (czy jak tam się zwą).

Jak już odzoomujesz ekran po tym, aby zobaczysz, jak to daleko i wrócisz do czytania, to pokontynuuję :D
Tak, kawał odległości. Zupełnie oderwane od siebie... I jak widać jedno jest złe, drugie neutralne.
Ale teraz zacznij powoli przesuwać się od swastyki w SH5 i powiedz mi, gdzie jest granica?
Zapewne po drodze znajdzie się wiele punktów, które też będą jako "dobre". Ale potem zacznie się pojawiać szarość.... I zanim przejdzie w czerń minie bardzo długi kawał na tej osi.
Ale gdzie jest granica?
Dlatego niektórzy wolą chuchać na zimne.

A to, czy można inaczej zdefiniować przepisy do walki z neonazizmem, to temat na o wiele większą dyskusję.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#31  Wysłany: 8 Marzec 2010, 15:15   

No i widzę, ze dochodzimy w końcu do tego, o czym piszę:

I pada 1 pytanie. Czy na pewno durne?
Bo to jak z dyskusją o aborcji, czy in vitro. Postawisz 2 skrajne przypadki, każdy ma rację. A zaczniesz się zbliżać nimi do siebie powoli.... I gdzie jest granica, że "dotąd ma rację A, a dotąd ma rację B"?

Tak samo z ruchem pronazistowskim. Gdzie ma zaczynać się "zakazywanie", a gdzie być "przyzwolenie"?

Tak jak napisał Matrose. Kriegsmarine jako bohaterowie. Ale musiało to pójść pod klucz. Można się wykłócać, ale... osoba odbierająca musi znać historię. Powiem ci, ze rozmawiałem kiedyś o tym z dwoma wujkami. Jeden znał się na historii, drugi nie. I z pierwszym pogadałem. A z drugim... To były śmiechy, że radar, czy HF-DF to było coś ważnego. A podejście do wilczych stad? "Słuchaj, oni czekali zaraz przy portach i wypływali za statkami i dopadali wszystko, co wypłynęło". Taką wiedzę próbował mi wpoić, wyśmiewając książki, które czytałem

W tym akurat przypadku pytanie o granicę to trochę abstrakcja. Bo jak można podejrzewać twórców neutralnej światopoglądowo gry komputerowej (co się zawsze przewijało, np. w instrukcjach do gry, że jest dedykowana wszystkim którzy polegli w walkach na oceanie, niezależnie od strony konfliktu) o propagowanie ideologii nazistowskiej?

Co do przykładu jaki podałeś o wujkach, widzisz to nadal jest problem tych osób (brak odpowiedniej edukacji to nie jest coś, za co Twórcy gry, lub ktokolwiek inny ma odpowiadać).

Przy wytyczaniu granic może nam pomóc kryterium celowości (cel w jakim postała gra, cel w jakim postała UBIsoft Romania ;) itp.) łatwo odróżnią propagatorów od twórców czysto komercyjnego wytworu komputerowej rozrywki.

Również nie powiem, że odbiorca "musi" znać historię. Każdy powinien, w jakimś chociaż podstawowym stopniu, mieć ogólne pojęcie co w trawie piszczy, coś wynieść ze szkoły. Może moje podejście jest tu dość liberalne, ale to że ktoś z tej szkoły jednak nic nie wyniósł, powinno być bez znaczenia dla historycznego tła prezentowanego w grze. W końcu historyczna prawda jest, że tak powiem jedna, bez znaczenia czy ta osoba trzecia zwana graczem, się w niej orientuje. :)

Cytat:
Ale czy na pewno bandera Kriegsmarine nie jest powiązana z uczynkami jej Wodza? Czy oni nie bronili i nie walczyli za niego?
Jak się spojrzy na to, jako na całość osiągamy coś zupełnie innego. Owszem. Swastyka, a nawet Kriegsmarine oderwane od Adolfka, nie jest niczym złym. Ale było bardzo z nim powiązane.
Zwróć uwagę Storm, że ty cały czas wyrywasz coś z kontekstu i komentujesz. A spójrz na całość.

Wyrywanie z kontekstu to ostatnie, co by mi przyszło do głowy. Widzę natomiast że znów trochę nadinterpretujesz to co napisałem o uczynkach wodza. ;) Żeby nie było wątpliwości - miałem na myśli ideologię, antysemityzm, ludobójstwo, segregację rasową. A nie działania typowo wojenne, co jest przecież treścią gry. (fakt, nieograniczona wojna podwodna zbyt szlachetna nie była, ale w tej i każdej wojnie, tak naprawdę obie strony brudzą sobie łapki nieszlachetnymi uczynkami) Taka już natura konfliktów międzynarodowych - jest napastnik i kraj broniący się. Granie agresorem to już chyba żadna ujma dla gracza?

Cytat:
Bo zróbmy eksperyment. Postawmy na 1 linii zaimpletowanie Swastyki w Sh5 i organizację Krew i Honor (czy jak tam się zwą).

Jak już odzoomujesz ekran po tym, aby zobaczysz, jak to daleko i wrócisz do czytania, to pokontynuuję :D
Tak, kawał odległości. Zupełnie oderwane od siebie... I jak widać jedno jest złe, drugie neutralne.
Ale teraz zacznij powoli przesuwać się od swastyki w SH5 i powiedz mi, gdzie jest granica?
Zapewne po drodze znajdzie się wiele punktów, które też będą jako "dobre". Ale potem zacznie się pojawiać szarość.... I zanim przejdzie w czerń minie bardzo długi kawał na tej osi.
Ale gdzie jest granica?
Dlatego niektórzy wolą chuchać na zimne.

Jak już Ci napisałem - dla mnie wyznacznikiem jest kryterium celowości, czyli pytanie "po co?" Czy w SH jest to narzędzie współczesnej walki politycznej? Zdecydowanie nie, to jedynie prezentacja historycznych faktów. Jeśli zaś symbol swastyki wykorzystuje znana organizacja neonazistowska - cel jest oczywisty - propagowanie nazizmu, polityczna agitacja.

Masz rację, dmucha się na zimne, szczególnie w krajach, gdzie te ruchy są silne. Ale w tym dmuchaniu zagubił się gdzieś zdrowy rozsądek.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#32  Wysłany: 8 Marzec 2010, 18:37   

Cytat:

Bo jak można podejrzewać twórców neutralnej światopoglądowo gry komputerowej (co się zawsze przewijało, np. w instrukcjach do gry, że jest dedykowana wszystkim którzy polegli w walkach na oceanie, niezależnie od strony konfliktu) o propagowanie ideologii nazistowskiej?

Jedna tylko rzecz.
A gra nie może być specjalnie zrobiona dla propagowania? Nie jest to może Americas Army, czy jak tam to leci, ale nie może być?
Pewnie znasz klip na YouTube U-Boot Lied (translated). Czasami warto poczytać, co ludzie piszą w komentarzach pod tym klipem... przyznam, że można znaleźć pełną gamę osób. I takich, dla których ten klip to coś niemoralnego, jak i drugą stronę.
I dlatego może zakończmy to tym:

Cytat:
Masz rację, dmucha się na zimne, szczególnie w krajach, gdzie te ruchy są silne. Ale w tym dmuchaniu zagubił się gdzieś zdrowy rozsądek.

I tu też się trochę zgodzę.
Ale nie zgodzę się, że to fałszowanie historii.
To tylko dostosowanie się do prawa.

Doszliśmy do konsensusu?

Ale z innej beczki

Cytat:
Co do przykładu jaki podałeś o wujkach, widzisz to nadal jest problem tych osób (brak odpowiedniej edukacji to nie jest coś, za co Twórcy gry, lub ktokolwiek inny ma odpowiadać).

Więc jak to z tym Codename Panzer i kontratakiem na agresora (Polskę)? Bo przyznam, że tu mam mieszane uczucia, do tego pytania...
Ale już nie w kwestii sprawy swastyki, tą mam nadzieję, to powyżej zakończyło.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#33  Wysłany: 9 Marzec 2010, 02:31   

Jedna tylko rzecz.
A gra nie może być specjalnie zrobiona dla propagowania? Nie jest to może Americas Army, czy jak tam to leci, ale nie może być?
Pewnie znasz klip na YouTube U-Boot Lied (translated). Czasami warto poczytać, co ludzie piszą w komentarzach pod tym klipem... przyznam, że można znaleźć pełną gamę osób. I takich, dla których ten klip to coś niemoralnego, jak i drugą stronę.

A pewnie że może, toż ja temu nie przeczę. Ale SH zdecydowanie taką grą nie jest.

Cytat:
I dlatego może zakończmy to tym:

Cytat:

I tu też się trochę zgodzę.
Ale nie zgodzę się, że to fałszowanie historii.
To tylko dostosowanie się do prawa.

Doszliśmy do konsensusu?

Niechaj będzie. :) Fakt faktem, "fałszowane historii" to trochę zbyt mocne określenie jak na tak skromną skalę problemu.

Cytat:
Ale z innej beczki

Cytat:

Więc jak to z tym Codename Panzer i kontratakiem na agresora (Polskę)? Bo przyznam, że tu mam mieszane uczucia, do tego pytania...
Ale już nie w kwestii sprawy swastyki, tą mam nadzieję, to powyżej zakończyło.

No więc, trzeba by przyjrzeć się jak afera powstała.

Wyłapał to (lub dostał cynka) jakiś nazbyt ambitny dziennikarzyna, który choć zapewne się orientował w temacie, postanowił zrobić burdę. Napisał paszkwila, zapytał jakiegoś weterana "co pan sądzi o grze, w której to Niemcy jedynie się bronią przed polską agresją, a Warszawy broni banda meneli?" (odpowiedź nie była trudna do przewidzenia). I afera gotowa.

Ja tam przeciwko wystawianiu gracza na ówczesną propagandę nie mam nic przeciwko, chociaż to ryzykowna sprawa (jak dla mnie ideał: odprawa swoje, czyli "hulaj dusza piekła nie ma" + komentarz historyczny do kampanii) bo w tedy i nikt by się nie przywalił, a i walory edukacyjne gry znacznie by wzrosły.

To oczywiście tyczy się słowa pisanego, swastyka jako symbol może się pojawiać do woli, jak długo nie dostajemy misji typu "spacyfikuj wioskę", "wspomagaj lokalne oddziały SS w eskorcie 1200 lokalnych żydów", "rozstrzelaj schwytanych jeńców sowieckich" itp. W końcu w grach prowadzimy typowe działania wojenne, nie obóz koncentracyjny. ;)

Odpowiedz do tematu