Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mój sprzęt
IntelCoreDuo 2.13, 2 GBRam i GeForce6600 512Mb nie dały rady...
Klatkuje strasznie, gdy próbuję włączyć grę i przejść po pokładzie.
Finek, na takim rzęchu próbowałeś odpalić?
Jak widać na załączonym obrazku CO? Nie można mieć nadziei? Ale menu chodzi płynnie
Ale przyznam, że i tak się zabieram za modyfikację kompa... I potrzebowałem impulsu. Teraz mam już powód... I teraz... Co polecicie kupić, aby było tanio, a SH5 w miarę dobrze poszło? Bo zaczynam powoli składać nowy komputerek.
Teraz muszę tylko skończyć burdel z komputerem (nie pamiętam od jakiego czasu żadne Nero nie gościło na dysku, a rzeczy do wypalenia nazbierało się się około 30 giga) i mogę się zabierać za zbieranie na nowego.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 11 Marzec 2010, 15:10
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Co polecicie kupić, aby było tanio, a SH5 w miarę dobrze poszło? Bo zaczynam powoli składać nowy komputerek.
1. Moc karty graficznej ściśle uzależniona od rozdzielczości monitora.
2. Sprzęt ma tylko odpalać płynnie SH5, na full detal czy "full detal plus" (znaczy wersja rozwojowa)
3. A CO zamieszasz upgradeować? Cały komp? Grafę? Zestaw MBD+CPU+RAM+GPU?
4. Zobacz wstępnie tutaj.
#6 Wysłany: 11 Marzec 2010, 19:12
Patrząc na koszta, to 1500zł maks myślę wydać... I jakoś nie mam do AMD zaufania. Zawsze jakoś pentiuma wolałem
Jeśli chodzi o grafikę, to nie schodź poniżej modeli GTX 220 (lub odpowiednie modele Radków), ale te 1GB na takim monitorku to sobie możesz podarować.
2GB RAMu to ciągle standard i tak będzie przez najbliższe 3 lata (za duża popularność XP), więc to sobie możesz darować.
Płytę główną MUSISZ zmienić? Bo jak taka sama podstawka to po co się mordować - sam procek wystarczy.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#8 Wysłany: 11 Marzec 2010, 19:23
ja z moimi planami finansowymi na obecny komputer, wyłożyłem się na... zasilaniu. zabrakło mi kasy, by kupić zasilacz który uciągnął by grafikę którą chciałem
Choć cały czas myślę, czy procka też na coś innego nie zmieniać.
Choć widzę, że Intelowe 4 rdzeniówki są dość... drogie... Choć z drugiej strony... Czy 4 rdzenie będą mi potrzebne?
To teraz 2 posty musisz dokleić. Bo zobaczyłem odpowiedź Andreva i odpowiedziałem...
PL_Andrev napisał/a:
Finku, nie jestem duchem świętem - myślałem że zmieniasz tylko podzespoły, a nie że chcesz złożyć całkiem nowego. No to kicha, bo za 1500 złociszy dobrego komputera nie złożysz.
Niby się da...
...ale w życiu bym takiego zestawu komuś nie zaproponował (mimo dobrego proca i grafiki).
To mój ostatni post:
Andrev. Już cenę trochę podnoszę... Bo też widzę, że się nie uda... Teraz, jaki pułap cenowy... 2000?
#14 Wysłany: 11 Marzec 2010, 20:47
Od razu lepiej:
Komentarz:
Procek: dobry
Płyta: Warto lepszą?. Do lepszej dopłata rzędu 50zł (bazowałem na ocenie ECONO).
RAM: dobra firma, a cena niewiele większa. Dodatkowo płyta obsłuży szybkie 1066MHz.
Karta graficzna: albo wyższe suszarki GF, albo najnowsze Radeony (minimum 5750).
Karta graficzna: 512 MB RAM (na małych monitorach nie warto 1GB)
Dysk twardy: szybki i pojemny. 500GB to naprawdę dużo.
Obudowa: wszystkie w podobnej cenie. Nie warto brać najtańszego szmelcu.
Zasilacz: minimum 400W. Dopłata do ciszy i marki: 50zł
Napędy: w podobnej cenie
Mysz+klawiatura: znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie, rozrzut cen znasz.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Marzec 2010, 21:04, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#15 Wysłany: 11 Marzec 2010, 20:54
To się boję myśleć ile w takim razie będzie kosztował komputer
"SHV+przyszłościowy", jak komp do SH5 będzie kosztował 2500...
Dokładnie. Andrev zaproponował dobrą maszynę, by w SH5 pograć na teraz. Za 2500 można pomyśleć o przyszłości, a w przyszłości szczególnie na ramie bym się skupił no i na procku. W grafikę też warto zainwestować. Dodatkowe 5 stów bym rozłożył:
#17 Wysłany: 11 Marzec 2010, 20:56
Hehe, PL_Storm87 ma rację...
W każdym razie zależy co dla kogo jest ważne. Ja w swoim "dziadku" przekroczyłem budźet, ale w moim przypadku priorytetem była cisza nad ceną. Ale model który zapodałem jest już mocno wypasiony. Ba, nawet w Crysisa pograsz...
Procek masz najmocniejszy w swojej cenie, tak samo grafę. Co prawda sugerowałbym bardziej ekonomiczne i szybsze Radki serii 5, ale niektórzy wolą GFy. Co do RAMu - to moim zdaniem nie warto pchać się w 4GB.
Tabela zbudowana w oparciu o:
Ranking podzespołów CHIPa (niestety mocno już niekatulny, a szkoda)
Konfigurator sklepu PROLINE.
Rozsądek w stosunku do zapotrzebowań.
---------------------------
Co do dysku, kliknęło mi się za dużo. W opisie pisze 500GB.
Obrazek poprawiłem. A i nie zapomnij o duperelach: klawiatura, mysz, ktoś to musi też złożyć.
Warto mieć też 10% marginesu błędu, bo a nuż coś lepszego znajdziesz...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Marzec 2010, 21:05, w całości zmieniany 3 razy
#19 Wysłany: 15 Marzec 2010, 15:44
Gigabyte to dobra marka, ale chodziło o zakres tolerancji cenowej, oraz stosunek możliwości (wydajności) płyty do ceny.
Tagana okazuje się mam ja, co prawda tylko 380W.
Jestem bardzo zadowolony z tego zasilacza, a właściwie z jego poziomu głośności.
Co do twojego pytania:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum