Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Przeciwuderzenie"
U-Booty: VIIB (1942) lub VIIC (1942), zawodowcy
Czas misji 2h
29 IX 1942 g. 07:00 Pogoda: zachmurzenie duże
--- TŁO HISTORYCZNE ---
29 września 1942 Na północ od Stalingradu radzieckie 51 i 57 armie wykonały przeciwuderzenie i zaskoczyły Niemców. 51 armia wdarła się prawie 5 km w głąb niemieckiej obrony 75 km od południowego skraju Stalingradu, a 57 armia na głębokość ok 18 km i opanowały rejon Sadowego położony jeszcze bardziej na południe.
--- ODPRAWA ---
10 godzin temu U-415 zauważył konwój płynący kursem SWW. Pozycja została oznaczona na mapie. Czekajcie na kolejną wiadomość i zatopcie przeciwnika
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
Misja dosyć wymagająca,pogoda wredna niewiele widać mgła i deszcz .Mimo obaw wyszedłem na powierzchnię lecz długo nie poszalałem gdyż nie wiadomo kiedy z mgły wyskoczył niszczyciel gnając w naszym kierunku . Uciekłem na 25 metrów zmieniając jednocześnie kierunek,zredukowałem prędkość i czekałem na dalsze wydarzenia klnąc w duchu co mnie podkusiło .... . Doszły mnie ciche pingi jednak DD szukał ale prawdopodobnie znalazł lub nie kogoś innego,posypały się bomby .Odpłynąłem na możliwie bezpieczną odległość i wyszedłem na peryskopową ,jednak byłem w błędzie bo DD wracał chyba do konwoju i przepłynął w niewielkiej odległości od mojego kiosku uffff....nie wykrył mnie na szczęście .Jakimś cudem udało się wejść do konwoju ,jednak niewiele widząc odpaliłem torpedy do najbliższych jednostek.Konwój tak szybko jak się wyłonił z mgły równie szybko w niej znikł więc nie mając nic więcej do roboty będąc na bezpiecznych pozycjach zakończyliśmy patrol.
P.s.
Gratulacje dla PL_W_Wilk za odważne podejście do pierwszego patrolu który wcale do łatwych nie należy, chrzest bojowy masz już za sobą i w pięknym stylu oby tak dalej
SH3Img@20-3-2010_21.52.35_890.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 378.36 KB
SH3Img@20-3-2010_21.52.43_484.jpg
Plik ściągnięto 85 raz(y) 392.8 KB
SH3Img@20-3-2010_21.27.8_500.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 301.24 KB
SH3Img@20-3-2010_21.0.58_265.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 541.89 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 21 Marzec 2010, 14:23, w całości zmieniany 3 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 21 Marzec 2010, 10:20
Gratulacje. Ostatni raz jak płynąłem tę misję to legnąłem na dnie. Swoją drogą tę misję przerabiam pod SH5 - aby mieć porównanie.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 21 Marzec 2010, 11:37
Dzięki wszystkim za możliwość odbycia z wami ciekawego patrolu.
Przyznam się że ponieważ płynołem pierwszy raz online moim głównym zadaniem było nie zginąć zbyt szybko. W związku z tym bardzo długo i ostrożnie podchodziłem pod konwój omijając eskortę. Po wpłynięciu w konwój czasu było już niezbyt dużo więc pośpiesznie wystrzeliłem salwę do palącego się statku oceniając go na nieruchomy co było błędem. Torpeda z tylnej wyrzutni powinna trafić w mijający mnie statek bo cel był bardzo blisko, ale pewnie nie uzbroiła się do uderzenia. Tak więc sukces niezbyt pełny. Boirąc jednak pod uwagę że dotychczas pływałem najwyżej na realiźmie wysokim uważam że było niżle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum