Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Patryk
Ulubiona Gra: Seria SH, Fifa 11, F1 2010, CM03-04 Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 396 Skąd: Rogów
#61 Wysłany: 28 Marzec 2010, 20:41
Taka zabawa, bitwa poprzez niedociągnięcia aż to śmieszne. Finek coś napisze, storm odpowie, finek napisze ze to go obraziło, weźmie niedociągnięcia i napisze w swojej odpowiedzi, dla storma bedzie to obraźliwe i zrobi to samo.
Ostatnio zmieniony przez woonteerxd 28 Marzec 2010, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
Powiem tak.. W pracy jak ktoś z moich ludzi upiera się, że ma racje przypominam tak delikatnie że nie wiem czy to ważne, ale na koniec miesiąca i tak ja dzielę premie. Odziwo wtedy wszyscy zaczynają się ze mną zgadzć.
Admin odpowiada za całość więc się z nim nie dyskutuje.
To się nazywa szacunek.
Wiem że nie każdemu będzie się podobać moje porównanie.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#63 Wysłany: 28 Marzec 2010, 21:21
Jedna osoba stawia na Finka, jedna osoba stawia na mnie, Marco się waha. Co pozwala mi stwierdzić, że chyba obydwoje się zapędziliśmy za daleko w tej dyskusji.
Do w tej sytuacji? Rozwiązanie Marco (choć niestety bez Finlandii 0,7) uważam za niezłe w tej sytuacji.
Taki więc, Finku, łapa na zgodę. Zamknijmy temat (najlepiej pogońmy precz do kosza) i róbmy dalej swoje.
Ja się zgadzam.
Łapa na zgodę. Kiedyś się tam soczku napijemy.
Tylko dalej mam 1 pytanie..
Jak to jest z SH5? Można go zgodnie z licencją modować? Bo w sumie tak się zastanowiłem, że twórcy się chwalili łatwością modowania... A lincecje zwykle swoje...
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#66 Wysłany: 28 Marzec 2010, 23:37
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ja się zgadzam.
Łapa na zgodę. Kiedyś się tam soczku napijemy.
No to zgoda. Cieszę się, że wszystko zakończyło się happy endem.
Cytat:
Tylko dalej mam 1 pytanie..
Cytat:
Jak to jest z SH5? Można go zgodnie z licencją modować? Bo w sumie tak się zastanowiłem, że twórcy się chwalili łatwością modowania... A lincecje zwykle swoje...
Aj, zapomniałem. No więc tak: są to kwestie które w prawie mogą stanowić problem, bo prawo (głupie) nie nadąża za światem, a większość parlamentarzystów pewnie nie wie co to "mod". Na szybko więc sprawę przybliżę. Mamy:
- Prawo autorskie (ustawa o prawie autorskim i prawach pochodnych) - wiąże każdego.
- Umowa licencyjna - wiąże tego, kto związał się licencją instalując grę.
Pierwsza zabrania rozpowszechniania i używania (wydanie moda to rozpowszechnianie w myśl tej ustawy).
Druga - modyfikowania + prawo autorskie.
Na podstawie prawa autorskiego może polecieć pozew z urzędu, ale sąd głupi nie jest plus UBI (jeśli ktoś by wniósł o składanie wyjaśnień przez przedstawicielstwo) prawdopodobnie wnioskowałoby o umorzenie sprawy. Nawet bez stanowiska UBI sprawa by poszła do umorzenia - znikoma szkodliwość społeczna (w zasadzie brak, bo nie ochrona takich programów jak gier jest głównym celem ustawy o prawie autorskim). Jedak, gdyby ktoś w sądzie się bardzo uparł i nie lubił piratów (bo sędziemu np. pirat zabił matkę i zgwałcił psa) mógłby na tej podstawie kogoś skazać.
Łamanie postanowień umowy licencyjnej - tylko ściganie na wniosek UBI. Co w przypadków modów jest abstrakcją. Już by pół SubSima poszło siedzieć gdyby tak się działo a byłby to pierwszy w dziejach taki przypadek. Nawiasem mówiąc, za taki numer by gracze UBI na kopach ponieśli ze 3 kilometry.
Niemniej jednak, w czystej teorii papierowej (czyli w myśl ustawy OPAiPP), Wypuszczanie modów jest takim samym występkiem, jak wypuszczanie pełnej wersji SH5 na torrenta. Prawo tego nie odróżnia. Ale sąd (o ile kumaty) z pewnością tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum