Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#21 Wysłany: 15 Marzec 2010, 17:40
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Wiesz. Przy okazji sprzętu wolę nie ufać za bardzo googlowi.
Dzięki za informację
A komu, Finek?
Nikt tu nie jest specjalistą czy ekspertem w tej dziedzinie, produktów jest... tysiące.
Najmniej powinieneś ufać sprzedawcy, a googiel to twój jedyny doradca.
Tu masz ostatni proponowany zestaw z podstawkami s.775 pod C2D (i C2Q):
Niestety szukałem, ale nie znalazłem w miarę nowych testów porównawczych płyt głównych dla tej podstawki... pozostaje Ci jedynie grzebanie w internecie na temat produktów ECONO lub z porównywarkami cech.
Chyba że wolisz jakąś inna rozwojową platformę jak np. pod procki serii i5 (oficjalny następca serii C2D)...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 15 Marzec 2010, 17:44, w całości zmieniany 1 raz
Finek zobacz na to:
http://allegro.pl/item952...bddr5_500w.html
tu akurat taki przykład w cenie ok 2400zł.
Komp jest bardzo wypasiony, jeśli miałbym zjeżdżać cenowo to zdecydowanie pamięć z 8gb do 4 lub ostatecznie 2gb (oszczędzisz ponad 200zł czyli wyszło by w granicach 2200).
Dodatkowo można też oszczędzić na dysku z 1TB na spokojnie 500gb (pewnie stówke zaoszczędzisz...) zatem masz na prawdę bardzo dobrego kompa za ok 2100zł.
Ja bym teraz brał czterojajowce od AMD, podobno się kapitalnie kręcą o ponad 30%.
Płyty MSI również są z półki raczej wyższej. Jeśli miałbyś jednak powiedzmy zamiast tych 2100zł to dopłacić można do jakiegoś markowego większego zasilacza te 100zł i żyć nie umierać
możliwości jest wiele:)
#24 Wysłany: 15 Marzec 2010, 21:39
Nie zapominaj że niektórzy mają w nosie to "jak się kręcą" i nie stanowi to dla nich jakieś istotnego elementu, bo i tak nie będą podkręcać.
Finek coś wspominał o Intelu wcześniej, a ze swojej strony dodam małą potrzebę inwestycji w 4@ (chociaż przyznam, bardzo szybki jest, a już na pewno nie jest cichy), 8MB RAM to lekkie nabijanie klientów w butelkę (zwłaszcza jak nie wiadomo co to za kości i jaka wynosi ich szybkość taktowania), dysk gigant, magiczna nagrywarka, no i ciut za mocna karta (kolejne 50zł oszczędności na 512MB) jak na niskie rozdzielczości
Tak tak co czego bym się na szybko przyczepił.
Finku, jak pisałem już Marco, czekam na jeden artykuł o najnowszych Radkach (ma się ukazać na dniach) ale ze swojej strony zaczynam zwracać się powoli na tańszy model 5750/512MB, zwłaszcza że ceny już się ustabilizowały. Artykuł ma pokazać Radosławy do 550 złociszy, w tym kilka / kilkanaście modeli niereferencyjnych (z autorskim chłodzeniem).
Z tego co patrzyłem to na słabsze modele Radków (56xx) nie ma co patrzeć bo dorównują wydajnością serii GF 9800GT.
Andrev - po części się z Tobą tylko zgodzę. Co do pamięci i dysku to razem to pisaliśmy, co do procesora to prócz (gratisowego) dobrego kręcenia (wiem że większości to nie interesuje) to w podstawie pracy jest bardzo dobra wydajność za zdecydowanie mniejszą cenę niż intel. Sam mam C2 Duo i teraz brałbym od AMD bo ma lepszy stosunek jakości/ceny.
Natomiast co do grafiki, tutaj bym brał na Finka miejscu najlepszą, na jaką go po prostu stać. Teraz powiedzmy ten radek będzie akurat, ale gdy Finek zmieni monitor to już 1gb się przyda. W ogóle ten radek 5770 to taka dobra średnia półka (ok 630zł) więc schodzenie niżej jest nie opłacalne.
Podsumowując: cztery rdzenie amd, dobry Radeon, min 2gb pamięci i firmowy zasilacz min 500W zagwarantuje już fajną grę w shV i nie tylko...
_________________ Newbe:) Witam
Ostatnio zmieniony przez PL_kolosm 16 Marzec 2010, 09:02, w całości zmieniany 1 raz
#26 Wysłany: 16 Marzec 2010, 09:36
PL_kolosm napisał/a:
Natomiast co do grafiki, tutaj bym brał na Finka miejscu najlepszą, na jaką go po prostu stać. Teraz powiedzmy ten radek będzie akurat, ale gdy Finek zmieni monitor to już 1gb się przyda. W ogóle ten radek 5770 to taka dobra średnia półka (ok 630zł) więc schodzenie niżej jest nie opłacalne.
Co prawda z ilością pamięci na karcie graficznej można się zgodzić, to kwota powyżej 600zł to już bardzo dużo jak na kartę grafiki. No chyba że ktoś zamierza grać w najnowsze gry FPP...
A mógłbyś tak wyjaśnić laikowi jakim jest Finek, czym (modelem) jest "dobry Radeon"? Bo ja ostatnio w sprzęcie wogóle nie siedzę. I dla mnie cyferki przy modelach w chwili obecnej nic nie mówią...
W sumie jedyne co rozróżniam to ilość RAM i cenę....
Finku, na wstępie napiszę że żaden ze mnie znachor, wiem tyle co czytam na necie lub dowiaduję się od znajomych. Powiem w skrócie tak, wyszła nowa linia radeonów serii 5xxx, które już obsługują dx11 (oczywiście gier z dx11 jak na razie jak na lekarstwo, ale będą się pojawiać) i to jest ich główna zaleta nad GF. Oczywiście Radeony seri niskich 5xxx np 53xx, 55xx są bardzo słabe lub średnie (porównywalne nawet ze starymi kartami GF 9600, 8800 czy nawet 8600) natomiast już serie 57xx i wzwyż to ciekawe pozycje. Z tego co wiem to najlepszą na razie obecnie na rynku jest radeon 5970 za ponad 2tysie:/
Natomiast tak jak już wspominałem choćby radeon 5770 za nawet mniej niż 600zł np:
http://allegro.pl/item954...lep_fv_wwa.html
jest bardzo ciekawą propozycją!
Jednak doradzałbym zdecydowanie wstrzymać się z kupnem jeszcze z 2-3tyg, ponieważ za kilka dni premierę światową będą miały nowe GeForce'y i wszyscy spekulują iż ceny obecnych kart (głównie radeonów) powinny nieco stanieć.
Oczywiście można też pomyśleć nad GF do 600zł np: GF 260 :
http://allegro.pl/item952..._poznan_fv.html
choć z tego co wiem, to ten GF jest ciut wolniejszy od radeona 5770 no i przede wszystkim nie ma wsparcia dla DX11.
Ogólnie słyszałem też takie info, iż powinno się dobierać procka i grafe parami tzn jeśli wybieramy AMD to Radeona natomiast jeśli Intel to Geforce'y:)
Pamiętaj, że którą byś kartę z tych co wymieniałem nie wybrał musisz mieć dobry zasilacz min 500W dobrej firmy (czyli nie tańszy niż 160zł:)
Uff mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłem:)
#29 Wysłany: 16 Marzec 2010, 22:19
To prawda ale...
Zaletami nowych Radosławów jest głównie niższy proces technologiczny, co przekłada się na wyższe osiągi przy mniejszym poborze prądu i mniejszej wielkości obrotów wiatraka.
Andrev, mz nie jest za wielki ten 500w zasilacz. Na teraz Finek miałby spokojną głowę aby nic się nie spaliło, ale może za 2-3lata zapragnie zmiany procka/grafiki i wtedy na prawie na pewno zasilacz np 400/450w byłby za słaby.
A dołożyć 40zł do zasilacza to też nie majątek ... a noce spokojniejsze...
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#32 Wysłany: 25 Marzec 2010, 13:52
Na zasilaczu nie warto oszczędzać. Liczą się tuutaj nie waty ale sprawność i wydajność poszczególnych linii. Nie kupować nieznanych firm Zapas mocy powoduje też że zasilacz jest cichszy i mniej się grzeje. Zasilacz powinien być ciężki. Mój ma 600W i oceniam że jest w sam raz.
Właściwie to "twoja" konfiguracja, ale mocniejszy zasilacz Chieftec'a i Blue-Ray do tego (no i mysz i klawierkę do starego kompa, który będę oddawał musiałem nabyć, bo od jeszcze starszego kompa nie pasują. No, ale myszką za 19zł, nie będę szpanował...)
1 Intel Core 2 Duo E7500 2,93 GHz 3MB cache s. 775
2 Gigabyte GA-EP41-UD3L G41 s.775
3 Patriot DDR2 Dual Chanel 2x1GB 1066 5-5-5-15
4 Gainward GTS250 512MB 256bit PCI-E Deep Green DDR3
5 Seagate ST3500412AS 500GB sATA II 16MB
6 Midi ATX Tracer TRO-765 MARS B/Z
7 LG Blu-Ray odczyt CH08LS10 Sata Black OEM
(...) rzeczy dla starego komputera. Mysz, klawierka, itd.
11 Chieftec GPS-450AA-101A 450W
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum