Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 4 Kwiecień 2010, 19:30 SH4+UBM+TM - atak przy wzburzonym morzu 100% realizmu
Witam, jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum i mam takie pytanie.
Otóż ściągnąłem dzisiaj trigger maru, zacząłem jeszcze raz grac misję amerykanami i mam problem. Otóż widzę, że trigger maru podniosło poziom trudności, w kampanii na hard jest to teraz 100%. Nigdy wcześniej nie grałem na 100%, więc mam pytania.
1. Misja 1, dopłynąłem do wyznaczonej strefy, a następnie dostałem rozkaz zatopienia czegoś. Przeżyłem duże zdziwienie, gdy wróg zaznaczony był na mapie na szaro, ale zacząłem pościg i udało mi się dogonić transportowiec. Niestety, gdy wyciągnałem peryskop ponad wodę okazało się, że nie mogę go ani zidentyfikować, ani porządnie namierzyć, gdyż morze jest wzburzone, wielkie fale, a na 100% nie ma stabilizacji peryskopu. Co robicie w takiej sytuacji? Odpuszczacie atak? A może jakimś dziwnym sposobem potraficie namierzyć?
edit: ups, widzę, że zły dział. Przepraszam, proszę o przeniesienie do 'pytań i odpowiedzi'
Ostatnio zmieniony przez Dzoniak 4 Kwiecień 2010, 19:47, w całości zmieniany 2 razy
Nie grywam w SH4 ale co do szarości to napiszę tak: W SH3 np. w GWX (przypuszczam że tyczy się to też SH4 TM) jednostka jest na szaro żeby nie było wiadomo czy jest sojusznicza czy wroga. Najpierw musisz ją rozpoznać. Zaleta 100% realizmu. Musisz płynąć do każdej usłyszanej jednosti na hydro. Cała zabawa na tym polega. Resztę muszą Ci wyjaśnić bardziej obeznani w temacie SH4.
Ja bym poczekał do nocy i jak morze na to pozwoli, zatopił z działa. Swoją drogą w kampanii z kompresją 1x1 przepłynąłem już 2000 mil pod wodą w jednej misji . No i mam 3 zatopienia z pod wody. Fajna zabawa jest jak dorzucisz do gry czarno-biały filtr.
_________________ Korweta Flower
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 4 Kwiecień 2010, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#7 Wysłany: 5 Kwiecień 2010, 09:05
teraz też gram w TM 1.9 - misje amerykańskie.
jest kilka sposobów:
1.wynurzasz się i wtedy fale nie będą ci przysłaniały ci widoku
2.rozjaśniasz sobie gammę (w ustawieniach)
3. do indetyfikacji, nawet na 100%, możesz użyć specjalnego przycisku, który znajduje się na panelu z opcjami peryskopu. (statek i znak zapytania) - to pomaga ci rozpoznać wrogą jednostkę, ale nadal zostaje ci problem z namierzeniem celu,
Musisz podejść do niego najbliżej jak się da, nawet ryzykując wykryciem. Albo śledzić go aż do zapadnięcia zmierzchu i wtedy podpłynąc bliżej.
Jestem od niego jakieś 700m. Jestem wynurzony i przy pomocy tego urządzenia do namierzania (TBT?) próbuję zmierzyć odległość. Jednak cały okręt się chwieje i ciężko mi to zrobić. Rozumiem, że w takiej sytuacji odpuszczacie atak?
Pytam, bo może wam to umknęło, bo odpowiedzi niestety nadal nie uzyskałem. Ogólnie jest to chyba realistyczne, bo przy takich falach naprawdę ciężko mieli podwodniacy.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#9 Wysłany: 5 Kwiecień 2010, 10:58
ja nigdy nie odpuszczam! rób wszystko by jakoś go namierzyć, a w ostateczności faktycznie, lepiej użyj działa (tylko uważaj, bo w nowych TM, merchy mają szalenie denerwujące uzbrojenie - chyba 20-30mm działka)
Jestem wynurzony, a mimo to wzrasta mi poziom dwutlenku węgla. Nie wiem co robić, zawsze gdy się wynurzałem poziom ten spadał do zera. Jakieś rady? Coś kliknąłem, że załoga nie wymienia powietrza?
Grając w kampanie zakończyłem pierwszy patrol z zatopieniem niszczyciela i jakiegoś transportowca. Na koniec w wynikach był tonaż około ~10000 kg. Zauważyłem, że na dole jest pozycja "rating", ale było pusto. Ile trzeba nabić ton, żeby coś się tam wyświetliło?
I takie dziwne pytanie co do kampanii. Często zawijacie do portu? Bo przecież teoretycznie można tylko wpływać na uzupełnienie paliwa/uzbrojenia i wracać. Co robicie?
Przepraszam, za podwójny post, ale chciałem, żeby było widoczne, że coś dopisałem, edycja chyba tego nie załatwi.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Do portu po zapasy zawijam do czasu wypełnienia zadań.
Ta tabelka, o której mówisz... Tam są wpisywane tonaże dowódców, którzy rzeczywiście coś zatapiali (real) w danym okresie wojny i nie zależy to od Twoich wyników.
Jak już zawinę do bazy i jestem przy swoim biurku to jest takie pudełko na cygara i mogą w niej być medale. Ile muszę zatopić, żeby dostać medal? To od tego zależy? Dostałem już 2 medale, ale tylko dla załogi.
I obok jest zdjęcie i można czytać ile trzeba mieć patroli, żeby dostać awans. W moim przypadku 4 patrole z jakąś tam oceną. Gdzie sprawdzić tę ocenę?
Dostałem zadanie zrobienia zdjęć lotniskowcom w Manilli. Jak dotrzeć do gwiazdki?
Jest tam straszna płycizna, 90 stóp to max na ile zejdę. Na samym starcie płycizny pływają okręty i zawsze wrzucają puchy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum