Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin
#1 Wysłany: 11 Marzec 2010, 17:27 Jak z tego celować ? ( KT nie bardzo automatyczny)
Nie jestem pro, możecie wyzywać od noobów, ale jak mam cokolwiek zatopić jak celowanie z torped jest albo przez podawanie parametrów typu odległość, prędkość, kąt ( to jest chyba KT wyłączone) albo na oko .... jak zablokuje cel ( zaznacze ) to i tak sam muszę nastawić parę stopni przed cel aby być może trafić ... nie wiem jak to opisać w sumie ... Nieruchomy cel trafie bo widzę trajektorie torpedy i jako taki zarys statku na mini mapie, ale przy ruchomym celu tak się nie da bo ten niby automat nie uwzględnia tego ze cel się przemieszcza. Wylicza tor lotu torpedy na daną chwile. Nie ma wyprzedzenia ... tak to zrobili czy mam coś wyłączone ? W SH3 to działało ... i proszę o nie pouczanie mnie ze większa satysfakcja jest z trafienia na "ręcznym" bo zdaje sobie z tego sprawę ale nie mam na tyle czasu aby się aż tak zagłębiać w te grę, to ma być przyjemność
Nie mam SHV wiec moge sie mylic, ale z tego co wyczytalem na innych watkach to w SHV musisz dwukrotnie zmierzyc odleglosc - raz na poczatku i jeszcze raz po wprowadzeniu pozostalych danych.
Niech sie moze wypowie jakis (nie)szczesliwy posiadacz SHV i mnie poprawi
Imię: Michał Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Pruszcz Gd.
#3 Wysłany: 11 Marzec 2010, 20:31
Więc tak.... postaram Ci się wytłumaczyć to punkt po punkcie, bo chyba pełen automat nie bardzo działa.
- Znajdź cel i zanim go zablokujesz, to włącz KT
- wybierz statek z książki. Nie musisz wybrać na 100%. Wybierz taki który Twoim zdaniem najbardziej odpowiada widzianemu w szkiełku i temu z książki,
- Na małej mapce podświetli się zalokowany cel. Najedź na niego myszką i w prawym dolnym rogu pojawią się informacje o odległości i prędkości. Wprowadź te informacje do KT za pomocą klawiatury numerycznej.
- jedyne co musisz sam zrobić, to wyliczyć kąt kursowy. Najlepiej włącz dużą mapę i sprawdź to za pomocą kątomierza. Kąt kursowy jest to kąt pomiędzy kierunkiem w którym płynie statek, a Twoim okrętem. Mierzyć możesz pauzując grę.
rysunek jak wyznaczyć kąt kursowy
kąt kursowy.JPG
Plik ściągnięto 63 raz(y) 36.78 KB
Ostatnio zmieniony przez Sokół 11 Marzec 2010, 20:40, w całości zmieniany 5 razy
Imię: Marcin
#4 Wysłany: 11 Marzec 2010, 21:59
Tak więc nie ma już takiego systemu jak w SH3 ? Czyli znajdź cel, zablokuj, otwórz wyrzutnie i pal ? Ale ten system obliczania nie wydaje się trudny, potrenuję i pewnie się nauczę. A co do samego kąta .. jak włączam KT to jakiś kąt już tam się pojawia, czy to czasem nie ten który mam wyliczyć ? nie mam teraz możliwości sprawdzić w praktyce tej metody ale podpadło mi wcześniej że jakiś kąt tam wskakuje.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#5 Wysłany: 11 Marzec 2010, 22:24
soviet napisał/a:
Tak więc nie ma już takiego systemu jak w SH3 ? Czyli znajdź cel, zablokuj, otwórz wyrzutnie i pal ? Ale ten system obliczania nie wydaje się trudny, potrenuję i pewnie się nauczę. A co do samego kąta .. jak włączam KT to jakiś kąt już tam się pojawia, czy to czasem nie ten który mam wyliczyć ? nie mam teraz możliwości sprawdzić w praktyce tej metody ale podpadło mi wcześniej że jakiś kąt tam wskakuje.
Jest, tylko że na niższych poziomach trudności. Innowacją jest to, że peryskop nie blokuje się po zalogowaniu celu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Marzec 2010, 22:24, w całości zmieniany 1 raz
W kampanii na poziome trudności niskim i średnim można zrezygnować z ręcznego celowania opierając się na doświadczeniu załogi. Aby strzelać z automatu wystarczy tylko patrzeć na cel (bez włączania logowania celu !!!). Zalogowanie spacją powoduje, że torpeda pędzi po linii prostej nie uwzględniając ruchu statku. Przy tym trzeba oczywieście wyłączyć KT, gdyż jego włączenie wymusza ustawianie wszystkich parametrów ręcznie. Aby strzelać automatycznie w misjach historycznych wystarczy w opcjach wyłączyć celowanie ręczne.
Przy okazji zapytam się o inną rzecz której jeszcze nie rozgryzłem. Czasem na linii przedstawiającej trajektorie statku oraz torpedy pojawiają się białe kółka z cyferkami (1, 2 lub 3). Wie ktoś co one oznaczają?
Swoją drogą takie informacje powinny być dostępne w instrukcji lub w misjach szkoleniowych.
Imię: U 700
#9 Wysłany: 20 Maj 2010, 16:07
Kupiłem sobie nie dawno SH5, miło się gra ale zaczyna mnie strasznie irytować zbieranie danych celu
Sokół napisał/a:
- Na małej mapce podświetli się zalokowany cel. Najedź na niego myszką i w prawym dolnym rogu pojawią się informacje o odległości i prędkości. Wprowadź te informacje do KT za pomocą klawiatury numerycznej.
Gdzie jest ta stara przyjemność zbierania danych jaka była w SH3? Gdzie tak moim zdaniem ciekawie i realistycznie zbierało się dane, identyfikując cel, określając odległość na skali peryskopu, szacując kąt kursu, prędkość przy pomocy zegarka. Tu jest jakaś dupa, wszystko na mapce.
Może ja coś źle robię? Czy da się zbierać dane wspomniany przez zemnie sposób?
Imię: Piotrek
#10 Wysłany: 20 Maj 2010, 17:32
jak zalogujesz cel z włączonym TDC to masz tam zbieranie informacji podobne do SH3 ale nie ogarniam mierzenia prędkości celu, w 3 nastawiam loguje i czekam 10-20-30sec a tu ciąge nie można zbadać prędkości
Imię: U 700
#11 Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 12:06
Przepraszam że dopiero teraz dziękuje, ale żona ostatnio nie pozwalała mi grać SH5. Znalazłem Szkoda że instrukcja jest taka uboga i tak wiele nie jest opisane. Dzięki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum