Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: K Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 243 Skąd: 3miasto
#47 Wysłany: 20 Maj 2010, 19:36
Sobotnia rozgrywka jest zaplanowana na godz 20:00
Wcześniej (jakieś 30-40 min przed) spotykamy się na GameSpy, który służy nam do końcowych ustaleń przed grą (jako czat), unikamy stosowania w tym momencie dodatkowych komunikatorów bo wprowadza to zbędny zamęt.
Łączymy się bezpośrednio po przez IP -będzie podane na GameSpy.
W czasie rozgrywki będzie używany TeamSpeak -podam wcześniej wszystkie dane na forum DW.pl. Poniżej link do strony gdzie wszystko do tego spotkania jest ustalane oraz opisu scenariusza:
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#48 Wysłany: 25 Maj 2010, 14:34
Ja niestety nie dalem rady ale jestem ciekaw jak WAM poszlo?? Moze jakies male sreszczenie??
#49 Wysłany: 28 Maj 2010, 21:39
Opis rozgrywki z perspektywy strony atakującej (niebieskie symbole)
Sytuacja początkowa:
początek działań:
Pierwsze otwarcie ognia nastąpiło ze strony BLUE, fregata FFG-41 (matrose) omyłkowo zaatakowała rakietami jednostkę cywilną wchodzącą w rejon zatoki. Chwilę później OP typu i688 LOS ANGELES odpalił salwę 2 torped w kierunku VICTORa III (dobedoo) i ŁADY -torpedy po długim biegu nie osignęły bezpośrednich trafień, jednak VICTOR III sygnalizował poważne uszkodzenia (najprawdopodobniej w wyniku kolizji z dnem).
początek wymiany ognia między stronami:
Idąca z maksymalną prędkością (>40w) ALFA niepostrzeżenie znałazła się w pobliżu wrogiego OP typu STURGEON (jednostki minęły się w odległości poniżej 1 mili!), jednak STURGEON jako pierwszy odkrył obecność przeciwnika i między okrętami doszło do b.ciekwego starcia manewrowego -nie rozstrzygniętego (najprawdopodobniej przez pośpiesznie programowane torpedy). Po krótkiej wymianie ognia okręty rozeszły się, ALFA wtargnęła jednak dalej w głąb zatoki.
"dogfight: ALFA & STURGEON"
Mój okęt nawodny (niszczyciel UDALOY) był pierwszą stratą z powodu wrogiego ostrzału.. Wraz z OP VICTOR III ustalono pozycję wrogiej fregaty O.H.PERRY (wrogi okręt szedł pod przykryciem wychodzącej z zatoki jednostki handlowej) , próba ostrzelania okrętu rakietami nie powiodła się (rakiety nie były w stanie dosięgnąć celu) dlatego oddano krótką serię z armaty -część pocisków niestety uszkodziła frachtowiec (prawdopodobnie jedno trafienie otrzymała fregata), w odpowiedzi wroga O.H.PERRY odpowidziała serią rakiet SM-1. Znaczną część rakiet udało się uniknąć dzięki stawainym obłokom chaff'ów, niestety okręt odniósł ciężkie uszkodzenia i w wyniku dalszego strzału utracił możliwości manewrowe i w końcu zatonął.
Początek końca mojego niszczyciela:
Po utracie niszczyciela, skoncenrowałem swoją uwagę na OP typu ŁADA, który znajdował się na południe od wyspy na środku akwenu. Utrata własnej jednostki i poważne uszkodzenie innej (OP typu VICTOR III) skłoniło nas do natychmiastowego podjęcia odwetowych działań.. W skoordynowanym ataku rakietowym (ŁADA i drugi UDALOY) zniszczona została fregata FFG-50 (pogromca mojej jednostki nawodnej).
Następnie skierowałem swój OP na kurs NE aby obejść od wschodu wyspę i wejść w rejon zatoki. Kilka minut później na sonarze holowanym pojawił się kontakt z OP manewrującym po drugiej (północnej) stronie wyspy -okręt sklasyfikowano jako zachodni OP typu i688 lub COLLINS. Odpalono jedną torpedę UGST, celem okazał się COLLINS -wrogi OP zatonął.
Kontratak na fregatę i OP COLLINS:
Jakiś czas później UDALOY (AchtAchtel) wewspółpracy z OP ALFA i VICTOR III (Roni) ustalił pozycję wrogiej fregaty FFG-41 (matrose). Pomiędzy okrętami doszło do wymiany ognia, fregata rakietami SM-1 uszkodziła niszczyciel, kolejnymi trafieniami zmuszając go do wycofania się. Do walki włączony został OP ŁADA -jedna z 2 rakiet osiągnęła cel. Niestety w tym samym czasie ciężko uszkodzony niszczyciel zatonął.
Przeciwnik w kleszczach
Skromny zapas rakiet na ŁADZIE wyczerpał się, więc w kierunku fregaty odpalono pojedyńczą rakieto-torpedę.. po uwolnieniu się nad celem od rakiety-nosicela, torpeda opadła na spadochronie za rufą uszkodzonej fregaty i natychmiast złapała kontakt. Chwilę później wrogi okręt otrzymał śmiertelne trafienie.
W między czasie w rejonie ujawnił się jeszcze jeden wrogi OP, usiłujący atakować naszą ŁADĘ. Obecność francuskiego OP typu AMETHYSTE potwierdziły charakterystyki akustyczne jego torped jednak sam OP chodził na małej prędkości, przez co możliwe było jedynie określenie prawdopodobnego rejonu w którym mógł się znajdować.
Ostatnie chwile drugiej wrogiej fregaty i OP AMETHYSTE
Po przejściu kilku mil w głąb zatoki z dużą prędkością udało się wreszcie uchwycić wyraźny kontakt z AMETHYSTE'm -co ciekawe, kontakt interferował z drugim OP (typu STURGEON), który był kilka mil dalej w tym samym namiarze za francuskim OP, uznano jednak, że cel prawdopodobnie operuje pojazdem UUV. Odpalono pojedynczą torpedę UGST, która po przejściu około 12 mil złapała kontakt i zaliczyła celne trafienie.
Rozgrywka trwała ok 3h, zakończyła się zwycięstwem agresora
#50 Wysłany: 28 Maj 2010, 22:01
Nooooooo, niezle szkoda ze sie nie zalapalem ale nastepnym razem napewno poplyne
#53 Wysłany: 28 Maj 2010, 23:55
Nie było śmigieł, żeby wymusić mocniejszy nacisk na EMCONy i rozpoznanie własnymi środkami -moim zdaniem w tej grze to zagrało bardzo dobrze
PL_tnnn napisał/a:
A jak Wy gracie? 1 osoba to wiecej niz jedna platforma?
osoba, która miała obsadzić ŁADĘ nie pojawiła się, a my mieliśmy możliwość podpięcia dodatkowego laptopa.. tak więc zająłem się nią po utracie niszczyciela
osoba, która miała obsadzić ŁADĘ nie pojawiła się, a my mieliśmy możliwość podpięcia dodatkowego laptopa.. tak więc zająłem się nią po utracie niszczyciela
Hehe... na to nie wpadlem
Obronie sie to moze i ja sprobuje... Jakby co moge grac na 3 jednostki
#57 Wysłany: 31 Maj 2010, 16:16
Rzeczywiście RA_mod dodaje do bazy DW Marynarkę Wojenną RP -niestety nasze jednostki takie jak fregaty czy pokazany przez Matrose ORP ORZEŁ są niedostępne do grania. Może kolejne wersje moda to zmienią.
Reinforce Alert v.1.1 Mod - currently used (not newest though) version of mod. Current game sessions are being played with this mod installed. A must have!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum