POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 138 - "Pułapka pod Murmańskiem"
Autor Wiadomość
PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#1  Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 23:35   Patrol nr 138 - "Pułapka pod Murmańskiem"

Godzina losowania: 20:25
Start serwera: , godz: 20:25

Cytat:
Pułapka pod Murmańskiem

(MURMANSK AMBUSH)

1942.06.07 / 17:00
u-boats: VIIC 1942 all players
crew: veterans
game time: 2 hours max
game level: 100% realistic
(lower levels for noobs only)

Find a convoy and attack!

author: W.A.R.D.C_sOnar
www.submania.fora.pl
sonarpl(at)gmail.com

modified by PL_Cmd_Jacek (25/10/2009)

W patrolu udział wzięli:

PL_Woonteerxd - DISC KIA nieliczony

W.A.R.D.C sOnar - SURV
Cargo Steamer (light) "Cargo Steamer#1" - 5 492
---------------------------------------------------
Razem: 5 492 BRT

PL_Tes - SURV
Cargo Steamer (light) "Cargo Steamer#6" - 5 497
Tanker T3 (light) "T3 tanker (light)#3" - 11 585
Large Merchant "US Large Cargo#1" - 14 021
Razem: 31 103 BRT

PL_w_wilk - SURV
Arrow Tanker "Tanker 09#3" - 8 507
Arrow Tanker "Tanker 09#4" - 8 508
Tanker T3 (light) "T3 tanker (light)#1" - 11 583
Tanker T3 (light) "T3 tanker (light)#2" - 11 584
Razem: 40 182 BRT

Było nas dwóch chętnych do gry i niezdecydowany Sonar którego trzeba było namówić do gry. Trudno zachęcać kogokolwiek misją z maja 45 roku więc wybrałem pierwszą rezerwową.
Patrol grałem po raz drugi i muszę powiedzieć, że był również ciekawy.
Niestety PL_Woonteerxd wyrzuciło na początku gry.
Wpływam po cichu do konwoju (byłem z boku i musiałem gonić) a tu łup ktoś odpalił torpedy i postawił eskortę na nogi. :schock A trzeba powiedzieć, że była ruchliwa. Skuteczność może miała średnią :) ale ganiała wokół mnie i nawet dwa razy obrzuciła bombami. Na szczęście bez rezultatu :)
W tej sytuacji strzelałem torpedy trzymając peryskop nisko i rezultaty były różne. Nieźle tonęły tankowce inne statki trafione uciekały.

Screenshot_7.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 129.61 KB

Screenshot_8.jpg
Plik ściągnięto 190 raz(y) 156.18 KB

Screenshot_9.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 197.63 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Czerwiec 2010, 16:17, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 07:06   

Cytat:
Trudno zachęcać kogokolwiek misją z maja 45 roku więc wybrałem pierwszą rezerwową
.

A ja teraz zadam jedno pytanie do ogółu.

Dlaczego prowadzimy ranking, skoro są równi i równiejsi? Tak, to samo pytanie, które Marco miał wspomnieć (ale zedytował posta), co kiedyś zostało zadane przez 1 gracza.
Ja rozumiem, że można wybrać inną misję, jak są problemy techniczne. Ale płynięcie innej misji ze względu na rok? I jeszcze płynięcie po raz 4-5 tej samej misji, gdy nie płynięto drugiej ani razu? Powiem tak, że o ile zastanawiałem się, co zrobić z patrolem 138, to teraz jestem pewny, że tutaj trwa wybieranie misji "aby nabić sobie ładny tonaż". Czyli odrzucami misje w nocy/mgle (dodam, że słabszej, niż tej, co kiedyś była, a gracze wracali z tonażem)/sztormie/1945/może też 1944/"a kiedyś w tej misji był kiatrol".

Nie pamiętam, czyją misją jest ostatni atak. Ale patrząc na to, że większość autorów boi się 1945 mam dziwne podejrzenie, że to moja misja. Nie wiem, czy to nie ta pisana na XXI z 60m pod kilem, którą zmodyfikowałem. Nie pamiętam teraz zupełnie, a nie mam misji na kompie, aby sprawdzić. Dodam tylko dla pewnej osoby, że mnie teraz zupełnie nie obchodzi, czyja to misja. Tak samo, jak ostatnio mnie nie obchodziło, czyja była misja w 138 patrolu

Po prostu bardzo się cieszę, że PÓŁTOREJ TYGODNIA do końca rankingu, wy go po prostu rozwalacie. Bardzo mnie to cieszy.

I nie piszcie, że skoro bardzo chcę, to mam go zrobić nierankingowym, bo pływacie dla zabawy. Bo jakbyście płynęli dla zabawy, to co by wam przeszkodziło popłynąć w 1945 roku? Zginiecie szybko, to zaczniecie inną misję. Możecie wtedy pogadać na Ventrillo i sprawach misji. A potem zrobić raport z gry nierankingowej, aby się pochwalić. Nie. Wy zgłosiliście go jako ranking, będący niejako zawodami. A nic tak nie cieszy w zawodach, jak to, że są równi i równiejsi. Gratuluję.

Powiem tak. Pływajcie jak chcecie, gadajcie, włączcie sygnaturki, kamerę zewnętrzną, pływajcie misje spoza rankingu. Dla mnie ten ranking stał się parodią, a nie rankingiem.
A wszystko przez to, że byliśmy dobrzy i daliśmy wam wybór alternatywy, aby nie było sytuacji, że "Misja X? Była już 5 razy". 2 ostatnie patrole i 2 razy misja, której nie płynięto została wylosowana. A wy "wybieracie" patrole. Gratuluję.

Chce ktoś tabele Excela? Bo mi się po tych 2 patrolach już nie chce tego nawet wklepywać. Gratulowałem W_Wilkowi świetnej kariery niedawno. Możesz mi powiedzieć ile tam patroli było "wybieranych", a nie losowanych? Będzie choć jedna, to cofam gratulacje, bo to było oszustwo, a nie świetna kariera. Tak bardzo wam zależy na świetnym wyniku w rankingu, że na wszelkie sposoby chcecie sobie podnieść punkty? Powiem tak. Teraz muszę z Jackiem i Marco pogadać (postaram się dziś być na Ventrillo, bo do Piątku mam wolne). Powiem tak. Jak okaże się, że patrole wybierane przechodzą, to ja się z tego rankingu wypisuję i usuwam moje wpisy. Nie zamierzam się pokazywać w sąsiedztwie osób, które nie znają zasad Fair Play.

Miałem poważne zastrzeżenia co do nieokreślonego sposobu wybierania misji. Ale ogólnie argumentacja o "bo trafi się 5 raz ta sama misja" przeważyła. Szkoda tylko, że teraz to służy do tego, "Aby trafiła się 5 raz ta sama misja", bo niepłyniętej nie chcemy.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#3  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 07:40   

Zdaje się, że chłopaki mieli do wyboru grac we dwójkę, albo w trójkę misję inną niż w 45.
Nie jest to znowu aż takie przewinienie. Gramy dla zabawy, al ranking tez jest prowadzony dla zabawy... i współzawodnictwa.

A co do misji z 44 i 45 to widocznie są zbyt wymagające. No, może jak uzgodnimy że w 42 mnożymy tonaż x2 a w 45 to x3 to może się znajdą jacyś chętni...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Czerwiec 2010, 07:43, w całości zmieniany 1 raz  

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 12:33   

Co do ostatniej misji. Było nas dwóch chętnych (ja i Tes, PL_Woonteerxd doszedł już w trakcie grania patrolu - cofaliśmy się po niego) do gry i Sonar niezdecydowany. Faktycznie masz racje można było zagrać misję towarzyską ale nie ma tam takiego dreszczyka emocji jak możliwość zatopienia i zakończenia kariery więc wybrałem pierwszą rezerwową (nie szukałem misji z 40 roku). Przez cały ranking nikt nie płynął misji głównej :schock i nie było uwag.
Natomiast co do kariery to pływłem różne misje nawet 45 rok (ostatni konwój) a noc i złe waunki już nie robią na mnie wrażenia (orkan - którego nikt nie pływał).
Masz poważne zastrzeżenia co do nieokreślonego sposobu wybierania misji i może słusznie ale ja pływam w sumie dość krótko i stosuje się do ogólnie przyjętych zasad, których się tu nauczyłem. Może trzeba zmienić regulamin ale wówczas trzeba dobierać rozsądnie misje bo gracze z zaawansowaną karierą po zobaczeniu misji z losomatora będą wybierać patrole (mogą to robić i obecnie).
Pewnym problemem w rankingu jest ilość pływanych misji. Łatwiej jest tym pływającym dużo (np mnie) zrobić długą karierę. Jeśli boli Cię że doganiam Twoją pozycję w rankingu to nie oznacza to, że uważam się za lepszego gracza. Po prostu więcej pływam. Jeśli ranking ma być powodem takich emocji to go zakończmy na ostatnim policzonym też będę zadowolony.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 13:04   

PL_w_wilk napisał/a:
Przez cały ranking nikt nie płynął misji głównej :schock i nie było uwag.
(...)
Pewnym problemem w rankingu jest ilość pływanych misji. Łatwiej jest tym pływającym dużo (np mnie) zrobić długą karierę. Jeśli boli Cię że doganiam Twoją pozycję w rankingu to nie oznacza to, że uważam się za lepszego gracza. Po prostu więcej pływam. Jeśli ranking ma być powodem takich emocji to go zakończmy na ostatnim policzonym też będę zadowolony.

1. Nie było uwag? Z tego co pamiętam, to zawsze przy wyborze innej misji niż pierwsza było pytanie ode mnie lub od Marco o to.

2. Co do wzoru rankingowego, który rzeczywiście promuje większe pływanie. W zeszłym sezonie był wzór liczący średni wynik. To wtedy było niezadowolenie, że potem już nie za mocno zmienia się wynik (poniekąd słuszne) i wprowadzono obecny wzór. Nie jest on idealny. Ale świetnie się sprawdza.
Co do miejsca. I cytatu "Jeżeli boli cię".

NINIEJSZYM OGŁASZAM, ŻE W PRZYSZŁEJ EDYCJI NIE BIORĘ UDZIAŁU, BO NIE ZAMIERZAM PO RAZ KOLEJNY WYSŁUCHIWAĆ, ŻE BOLI MNIE MIEJSCE!
TYLKO JAK W PRZYSZŁYM SEZONIE USŁYSZĘ "NIE GRASZ, TO NIE ODZYWAJ SIĘ", JAK USŁYSZAŁEM KILKA SEZONÓW TEMU TO WIEDZCIE, ŻE COŚ MNIE TRAFI! I MNIE NIE BĘDZIE OBCHODZIŁO, CZY MISJE SĄ NUDNE, Z DŁUGIM PODEJŚCIEM, CZY CO! SAMI NIE CHCECIE FINKA W RANKINGU, WIĘC OPRĘ SIĘ NA TESTACH!

Wkurza mnie to, że... jestem dobry w te klocki. Bo przez to wszelka walka o fair-play jest spychana na drugi plan. Jestem pewny, że jakbym prowadził ranking i był w środku, to też bym się czepiał o fair-play. Problem taki, że jestem u góry rankingu.

Pamiętam jak poruszyłem temat "podkradania tonażu", gdy 1 z graczy niejako ukradł 35.000 BRT. Oczywiście z tego 24.000 BRT było moje, więc od razu poszło o to, że to ja chcę swój tonaż, a nie idzie o fair-play.

Nie. Ja zostałem już zdetronizowany (Jacek wyprzedził mnie też w starym wzorze liczącym średnią na patrol) i mnie ciąg dalszy wyścigu o pierwsze miejsce niezbyt interesuje. Widzę, że w_wilk mnie w końcu wyprzedzi, bo pływa. I jak dla mnie ranking może trwać nawet do końca wakacji (wtedy jeszcze może Tes i Wolfx mnie wyprzedzą).
Cieszą mnie wysokie wyniki (bo to świadczy o poziomie. A zawsze lepiej dobrze przegrać, niż wygrać ze słabszymi). Dlatego gratulowałem kariery, która była lepsza od mojej. Bo wiem ile to wysiłku, umiejętności i szczęścia potrzeba, aby to osiągnąć. Nie osiągnie się tego tylko szczęściem i czasem.

Niemniej ciekawi mnie jedna rzecz.

Wszyscy pieprzą (za przeproszeniem) o tym, że grają dla zabawy, ale jednocześnie... wszyscy chcą mieć miejsce w rankingu. Pamiętacie sprawę starego wzoru? Nie było gier, bo "moje miejsce i tak się nie zmieni".
To zadam proste pytanie "To jest :cenzura: granie dla zabawy, a ranking jest przy okazji?"
Moim zdaniem zasłanianie się zabawą, a zarzucanie Finkowi myślenia tylko o rankingu jest obłudą, bo każdy patrzy na ranking.
Jak słusznie mówi W_wilk. Ten dreszczyk przy dużej karierze, gdy lecą bomby. Te emocje, czy uda się zdobyć to SURV! Przeżyłem to, dziękowałem szczęściu/Bogu/Losowi [niepotrzebne skreślić] oraz autorowi misji, gdy dał mi szuflę piachu na 207 metrach, która umożliwiła mi przeżycie. Wiem, jakie to fajne emocje.
Żałuję, że nie mogę obecnie brać udziału w rozgrywkach. Dopiero za tydzień kończę egzaminy, więc zdążę co najwyżej na ostatni patrol.
Niemniej, skoro ranking jest przy okazji, dlaczego w takim razie takie emocje i zarzucanie walki o miejsce towarzyszą mu? Dlaczego gracz, którego kariera zeszła na -10.000 BRT przestał grać? Przecież to tylko zabawa!

Wywód nie jest pisany do Andreva, czy W_Wilka, (bo jak słusznie zobaczycie, oni prawie nic z tego co mówię nie zrobili) tylko do ogółu.

Jako ojciec rankingu [który wówczas upadł] (Pierwszy patrol pt. Wsparcie dla Norwegii został rozegrany w grudniu 2006 w składzie Ja (host, 10000 BRT (3 cele)), Foster (0 BRT), Maniek (2000 lub 8000 BRT (1 lub 2)) i późniejszy współorganizator rankingu, który trwa do dziś [marzec 2007, wraz z Marco, na okrojonym GWX autorstwa Bobika] przeżyłem wiele upadków i wzlotów rankingu. Spotykałem się z wieloma problemami rankingu (np. zarzutem PL_Mirko na PL_Ml@da o wybieranie misji, który wspomniałem w tym patrolu). Byłem też autorem regulaminu w którym najpopularniejszym słowem było (obok słowa"ranking") "fair-play". [Co ciekawe dość szybko zniknął]

Co do misji 1945 i 1944, czy mnożenia punktów. Andrev, wiesz, że na 1944 rok da się zrobić prostą misję, a na 1940 trudną? Skoro nikt nie płynął misji, to skąd wiadomo, że misja jest trudna? Spotkałem się z misjami, gdzie w 1944 roku była większa przeżywalność, niż w 1942. Wszystko zależy od autora misji. A jak za trudność misji damy mnożnik, to gwarantuję, że się zacznie "1943 za x3 punktów? Nie, to za trudne. O! 1945 za x1? To coś łatwego, płyniemy".

Jestem przeciwnikiem wybierania misji po roku, autorze, czy porze dnia. Wogóle jestem przeciwny wybieraniu misji. Po to w losomatorze pojawił się wybór, aby w razie kolejnego wylosowania tej samej misji, wybrać inną!
A tymczasem ostatnio odrzucane są misje, które NIE BYŁY PRZEPŁYNIĘTE, a wybierane misje spoza losomatora albo wogóle spoza.
Ja od początku byłem przeciwnikiem zbyt liberalnego losomatora. Ale przegłosowano mnie słowami, że "gracze dopilnują fair-play". Właśnie widzę. Że jakbym ja hostował, to by była płynięta inna misja, a jak nie było mnie to inna. Fajne fair play, nie?

Kończę swój długi wywód i zaczynam podsumowanie.

Czy skoro pływamy dla zabawy, to takie trudne jest popłynąć misję nierankingową lub popłynąć tą misję w 1945 roku i spróbować pokazać, że ma się jaja i w takim roku też się osiąga sukces?

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 14:14   

Bardzo niedobrze że nie będziesz pływał w rankingu bo jak sam powiedziałeś chce się pływać z lepszymi. I przykro mi jest jeżeli moje wypowiedzi są jednym z powodów. :zawstydzony:
Nie jest prawdą, że ranking jest obojętny. W jakiś sposób potwierdza umiejętności gracza. Dogonienie Ciebie w rankingu jest dla mnie dużą frajdą pomimo świadomości w różnicy ilości przepłyniętych patroli. :)
Myślę, że wystarczy poprawić regulamin. Natomiast pomimo rywalizacji wydaje mi się, że zasady fair-play są zachowane - staram się dzielić uczciwie tonażem z każdym i pomagać innym tak jak mnie pomagano w początkowym okresie.
Przemyśl decyzję bo chętnie się z Tobą "pościgam" w przyszłym rankingu w duchu fair-play. Pływanie z dobrymi graczami jest przyjemnością i wyzwaniem dla których warto siadać do kompa.
Pozdrawiam :piwko:

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 14:23   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
NINIEJSZYM OGŁASZAM, ŻE W PRZYSZŁEJ EDYCJI NIE BIORĘ UDZIAŁU, BO NIE ZAMIERZAM PO RAZ KOLEJNY WYSŁUCHIWAĆ, ŻE BOLI MNIE MIEJSCE!

Finek, a tobie słoneczko nie szkodzi przypadkiem?
Czy ktokolwiek ma pretensje o twoje miejsce w rankingu? Słusznie go zdobyłeś bo jesteś dobrym graczem i jakbyś pływał to może i zrobiłbyś te 500.000 BRT. A że chłopakom się niektóre misje nie podobają... cóż, decyduje większość i to taka która chce grać. Mają chłopaki ograniczenie to wybierają jedną z trzech misji - rzadko bo rzadko zdarzają się odstępstwa. Po drugie mało osób już grywa (gdzie te czasy gdzie się stawiało drugi serwer a i tak był wypełniony na maksa?) więc czy miejsce się zmieni czy nie, to już nie ma takiego większego znaczenia.
A może ma znaczenie?

Tu nie chodzi o "posiadanie jaj" czy o "największy tonaż" aby najwyżej być w rankingu. CHodzi o zabawę, a ranking jest tylko dodatkowym motywatorem, dlatego prosiłbym Cię abyś nie robił scen. Nic się nie stanie jeżeli nie znajdziesz się w pierwszej piątce najlepszych graczy, w końcu twoja średnia zatopień na patrol mówi sama za siebie. Po drugie ty jesteś moderem w tym dziale i opiekujesz się rankigiem, więc twoje umiejętności nie powinny / nie mogą mieć żadnego znaczenia. Zasady są jasne, ale można je nagiąć. Ja tez nie lubię misji nocnych i staram się ich unikać. A jeśli ktoś tak uważa że "powinienem mieć jaja" to trudno - jego problem. Wolę się bawić przy grze, ale nie się męczyć!

A po za tym, Finek - nie wiem czy zauważyłeś ale to m.inn. TWOJE wyniki motywują innych do gry (aby uzyskać lepszy wynik), a że uzyskają to w 5x większej ilości patroli albo w tych łatwych... boli Cię to? To TWOJE wyniki motywują ludzi do zabawy i to powinno być dla Ciebie wystarczającą satysfakcją. Ale nie przesadzajmy z restrykcyjnością, to tylko zabawa.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 14:32   

PL_Andrev napisał/a:
A po za tym, Finek - nie wiem czy zauważyłeś ale to m.inn. TWOJE wyniki motywują innych do gry (...)

I są powodem, dla którego wiele osób w każdym moim poście o patrol/tonaż szuka, że mi chodzi o to, abym miał jeszcze więcej.
I to mnie denerwuje.
Bo spójrz:
Cytat:
Tu nie chodzi o "posiadanie jaj" czy o "największy tonaż" aby najwyżej być w rankingu. CHodzi o zabawę, a ranking jest tylko dodatkowym motywatorem, dlatego prosiłbym Cię abyś nie robił scen. Nic się nie stanie jeżeli nie znajdziesz się w pierwszej piątce najlepszych graczy, w końcu twoja średnia zatopień na patrol mówi sama za siebie.

Zadam ci pytanie. Czy problemem w tym patrolu jest to, że mnie W_Wilk powoli wyprzedza? Mnie nie obchodzi, na którym miejscu będę. Jak mówię: Mogę nawet być na 5, jak poprowadzimy ranking do końca wakacji i Tesowaty z Wolfixowatym mnie wyprzedzą. Ale chcę, aby to było fair. Bo jak mówicie: Miejsce motywuje.
A co ma powiedzieć gracz (jak niegdyś Mirko) pływający to, co się wylosowało, gdy ktoś dobiera sobie misje?

Ps.
Dziękuje W_Wilkowi za słowa zachęty.
Na marginesie powiem, że nie wiem, czy wytrzymałbym sezon, bez przepłynięcia patrolu.

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#9  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 14:50   

Andrev napisałeś że zasady są po to aby je naginać, tylko w tym wypadku
widzisz jak kończy się naginanie zasad. Nigdy z tego nic dobrego nie wyszło.
Jak komuś się ślizgnie i nikt nie wie, to ok.
Była już kilka lat temu o tym "głośna" sprawa i skończyło się tym
że dwóch dobrych graczy przestało pływać.

A pytania moje czy Finka, czy zawsze świadczyły
o tym że ktoś się tym interesuje i dogląda.

Zwróciła mi się w oczy ciekawa sprawa.
Otóż w poprzednim patrolu do którego miałem (i mam nadal "ale") napisaliście że misja była płynięto kilka razy, natomiast w tym patrolu (jeśli wierzyć słowom Finka) popłynęliście misje którą płynięto kilkukrotnie i już to wam nie przeszkadzało i to mnie dziwi.

A najbardziej w tym wszystkim boli mnie to że dosłownie na kilka dni przed końce rankingu wyszły takie niesmaki :|
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 22 Czerwiec 2010, 14:56, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 14:57   

To że ktoś wybiera jedną z 3 misji to jest naginanie zasad. Są różne przyczyny tego naginania, bo np. "a bo ta misja była często", "tamtej nie było", "nie pływam na II i XXI", "nie pływam w nocy".
Chcecie to grajcie inną, lepiej grać inną misję niż nie grać w ogóle. Ważne że coś się dzieje.
Nikt nikomu nie każe płynąć w tę misję. Zawsze można powiedzieć "a w tą nie gram" i już. Gość wyjdzie z gry albo podczas logowania na serwer - i nic. To taka sama sytuacja, też naginanie zasad. Ale jeśli ktoś wybiera misję spoza 3 wylosowanych misji to jest już "fair play".

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#11  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 15:41   

Panowie, spokojnie. :kroliczek: :czytam:

Święty Regulamin napisał/a:

5. Gra wybierana jest przez "Losomator" ( link do loswnika jest opublikowany na forum i stronie klanowej ). Z trzech wylosowanych map, należy wybrać jedną. Wybór musi być zatwierdzony przez wszystkich graczy. Jeżeli nie ma zgody, wybierana jest "mapa aktualna". Należy bezwzględnie trzymać się tej zasady w celu uniknięcia nieporozumień.

:! Nikt nie nagina zasad. Gracze mają prawo wybrać misję jedną z trzech. Jeżeli nie ma zgody, to wybierają pierwszą. :!

Bywały takie sytuacje, gdzie gracze nie doszli do porozumienia i ... nie było głosowania, ani płynięcia na siłe. Po prostu gracze popłynęli inną misję jako patrol nierankingowy. Np. tutaj
Panowie, więcej luzu nie róbmy niepotrzebnego szumu pod koniec tego bardzo wyczerpującego rankingu. :zimniutko:

Będzie nowy ranking, będziemy dyskutowali na temat nowych zasad.
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#12  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 15:47   

PL_Marco napisał/a:

Zwróciła mi się w oczy ciekawa sprawa.
Otóż w poprzednim patrolu do którego miałem (i mam nadal "ale") napisaliście że misja była płynięto kilka razy, natomiast w tym patrolu (jeśli wierzyć słowom Finka) popłynęliście misje którą płynięto kilkukrotnie i już to wam nie przeszkadzało i to mnie dziwi.

Marco, to jest lekko bezczelne. Poniewaz nie zadales sobie nawet wiekszego trudu by sprawdzic dokladnie. A wiec...
Misja "Zmierz Bogow" - Grana juz 6 razy!, w szczegolnosci przez osoby biorace udzial w patrolu nr.138:
- gregory - 5 razy
- tes, wilk - 3 razy
Misja nr. 139. Ja ja gralem chyba raz i to dawno temu. Wilk powiedzial ze jej nie gral, coz widac sie pomyli, graj ja raz.
Ale mniejsza z tym. To JA hostowalem patrol nr. 138. Z roznych wzgledow (patrz raport) poszedlem graczom na reke i wzialem inna misje. Misje z tego samego roku co glowna, misje teoretycznie trudniejsza (wilk przez 30 min uciekal 4 escortowca elite!). Po tym co sie wczoraj naczytalem, zdecydowalem ze nie zahostuje juz ZADNEGO patrolu, bo nie mam juz sily sluchac, raz marudzenia graczy, dwa jekow moderatorow. Wczoraj przyszedlem na stala godzine, ktos hostowal , zagralem i tyle. I gilga mnie jak zostanie ten patrol potraktowany.
Jedno jest przykre. Ferujecie wyroki w sprawie wilka, nie maja zielonego pojecia jak gra. Marco, Finek kiedy ostatni raz graliscie? Odstepstwa od misji glownej byly wczesniej i to nie jeden raz. Dlaczego nikt wtedy nie postawil sprawy jasno. Gramy glowna i basta.

Inna sprawa. Nawet nie wiec jak ciezko ostatnio postawic serwer, czlowiek sie stara jak moze, by puscic jakis patrol rankingowy, a tu noz w plecy :/

Ps. Skoro juz pierzemy brudy. W losomatorze wciaz siedzia dwie niegrywalne misje. Przez caly ranking nikt nie pofatygowal sie, aby je usunac badz zmienic. Potem placz, graja cos innego. EOT.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 22 Czerwiec 2010, 15:58, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:15   

tes napisał/a:
Jedno jest przykre. Ferujecie wyroki w sprawie wilka, nie maja zielonego pojecia jak gra. Marco, Finek kiedy ostatni raz graliscie? Odstepstwa od misji glownej byly wczesniej i to nie jeden raz. Dlaczego nikt wtedy nie postawil sprawy jasno. Gramy glowna i basta.

BO SZLIŚMY NA RĘKĘ!
Tak samo jak podany przez Jacka punkt, który WYLECI Z HUKIEM!

Został dany dla Fair-play, ale skoro nie ma fair-play, to..

A jedno jest chore:

Finek pływa = walczy o wynik, myśli tylko o miejscu, nie gra fair, że patrzy jak tu innym uciąć punkty
Finek NIE pływa = nie ma prawa głosu.

Tes. Przeczytaj wyżej, co napisałem WIELKIMI LITERAMI.

Tak. Właśnie mnie Szlag trafia tutaj.

PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Panowie, spokojnie. :kroliczek: :czytam:

Święty Regulamin napisał/a:

5. Gra wybierana jest przez "Losomator" ( link do loswnika jest opublikowany na forum i stronie klanowej ). Z trzech wylosowanych map, należy wybrać jedną. Wybór musi być zatwierdzony przez wszystkich graczy. Jeżeli nie ma zgody, wybierana jest "mapa aktualna". Należy bezwzględnie trzymać się tej zasady w celu uniknięcia nieporozumień.

:! Nikt nie nagina zasad. Gracze mają prawo wybrać misję jedną z trzech. Jeżeli nie ma zgody, to wybierają pierwszą. :!

Bywały takie sytuacje, gdzie gracze nie doszli do porozumienia i ... nie było głosowania, ani płynięcia na siłe. Po prostu gracze popłynęli inną misję jako patrol nierankingowy. Np. tutaj
Panowie, więcej luzu nie róbmy niepotrzebnego szumu pod koniec tego bardzo wyczerpującego rankingu. :zimniutko:

Będzie nowy ranking, będziemy dyskutowali na temat nowych zasad.

Jacek. Kto poparł ten punkt. To podziękuj sobie i tym, co go poparli, że Finka w rankingu nie zobaczycie, do czasu aż ten punkt zniknie. Bo ja gram fair-play, a nie "wybieram sobie patrolek, patrolek, patrolek, nie pływam na dwójkach w środę i wtorek i wtorek i wtorek"

Punkt powstał dla fair-play.!!!! A zobacz, że ten regulamin mi daje możliwość płynięcia misji samemu. Bo zgodnie z nim to jak jest coś niezgodne, to UCZESTNICY patrolu decydują. I ja zdecyduję, że popłynę sam. I to na łatwym poziomie trudności.

A jak ktoś powie NIE, to pamiętacie co było z tym, jak powiedziałem o "zatwierdzaniu" raportów, że ja to sobie mogę, bo to tylko płynący decydują?

Powiem tak. Nie miałem nic do tego punktu, do czasu aż służył zasadzie fair-play. Ale jak się stał furtką prawną, to jestem mu przeciwny.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Czerwiec 2010, 16:30, w całości zmieniany 6 razy  

PL_Marco 

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:29   

Primo - nie czepiam się patrolu 139 bo znam zapis regulaminu (dodatkowo Jacek zacytował).
Secundo - mam mieszane uczucia co do patrolu 138.
I jeśli zajdzie taka potrzeba to tam będę kontynuował swoja wypowiedz, aby nie
robić w tym temacie niepotrzebnego zamieszania.

Co do tych dwóch misji - masz racje - nadal są.

A co do tego że nie zadałem sobie trudu.
A właśnie ze zadałem i dobrze wiem ile razy (i kto) był grany "Zmierzch bogów"
I wiem ile razy był grany "Zimny poranek" "(bodajże Ty i Gregory_11 po dwa razy)
I także wiem ile razy był grany "Delphin kontra tankowce" - ani razu w rankingu.

I ok, tylko proszę mi powiedzieć (i tu nie chodzi o zaufanie) jak przyjdzie nowy gracz i powie że, tej misji nie zagram bo 45, tej nie zagram bo mi świeci w monitor, a ta jest na 3 graczy, więc wybierzmy inną. Czy takie coś będzie Ok ? Jak się zdarzy raz, to potem każdy będzie miał argument i pytał Mnie dlaczegoż Jemu/Im pozwoliłeś, a Nam/Mi już nie ?

Proszę postawić się na Moim/Jacka/Finka miejscu i odpowiedzieć takiej osobie.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:32   

Własnie doedytowałem posta, więc napiszę jeszcze tutaj.

Ja nie mam nic do tego punktu. O ile jest używany zgodnie z fair-play.
Czyli. Wylosowało misję, co płynęliśmy 3 razy. To wybieramy alternatywną. A nie, że wylosowano i patrzymy "gdzie pancernik, gdzie łatwo, gdzie był kiatrol, gdzie jest jaki rok, jeszcze edytorkiem je pooglądamy, tu za płytko, tu to..."
Temu jestem przeciwny.

Patrol 138 (dawny) unieważniłem. Nie był płynięty zgodnie z regulaminem. Sami chcieliście, aby mocno trzymać się regulaminu, to się go trzymam.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Czerwiec 2010, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:36   

Jacek. Kto poparł ten punkt. To podziękuj sobie i tym, co go poparli, że Finka w rankingu nie zobaczycie, do czasu aż ten punkt zniknie. Bo ja gram fair-play, a nie "wybieram sobie patrolek, patrolek, patrolek, nie pływam na dwójkach w środę i wtorek i wtorek i wtorek".

Oj, no to nie będziesz pływał. Co to, mamy Cię na kolanach błagać żebyś pływał?
Ja widocznie nie gram fair play, bo nie pływam w nocy (chyba że arktycznej), i powiem Ci że sobie będę wybierał patrole w których będę pływał. Jak jest noc, to nie płynę i kropka. Nie jest fair? Nie będę Cię zmuszał do gry ze mną, a siebie do katowania oczu.
;|
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Czerwiec 2010, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:43   

PL_Andrev napisał/a:
Jacek. Kto poparł ten punkt. To podziękuj sobie i tym, co go poparli, że Finka w rankingu nie zobaczycie, do czasu aż ten punkt zniknie. Bo ja gram fair-play, a nie "wybieram sobie patrolek, patrolek, patrolek, nie pływam na dwójkach w środę i wtorek i wtorek i wtorek".

Oj, no to nie będziesz pływał. Co to, mamy Cię na kolanach błagać żebyś pływał?
Ja widocznie nie gram fair play, bo nie pływam w nocy (chyba że arktycznej), i powiem Ci że sobie będę wybierał patrole w których będę pływał. Jak jest noc, to nie płynę i kropka. Nie jest fair? Nie będę Cię zmuszał do gry ze mną, a siebie do katowania oczu.
;|

Wiedziałem, że miejscowe dogryzidło nie wytrzyma bez napisania.
Właśnie dogryzłeś Finkowi, cieszysz się? Gratuluję, ciesz się, pochwal się kumplom.

Ale jedno jest pewne. Jak w rankingu nie będzie zasady fair-play, tylko całkowita samowolka, to mnie nie zobaczycie.
Bo jaki jest sens rankingu, gdy jedni wybierają misje po roku, inni po porze, może jeszcze X nie popłynie, jak na czele nie płynie pancernik, a Y nie popłynie, bo II, a on chce VII lub IX. Z na dodatek nie popłynie, bo on pływa tylko misje swojego autorstwa lub misje w których w edytorze można sprawdzić prędkość konwoju. A Ż pływa tylko misje, gdzie jest maksymalnie 1 eskortowiec na głowę. Nie mówiąc o A, który popłynie tylko wtedy, gdy w edytorze zobaczy same statki z amunicją.

PS. Andrev. panel sterowania->opcje ekranu->Nie wiem co masz za kartę, u mnie panel nvidia=>Rozjaśnienie na czas gry=>GRA->panel sterowania, itd.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 22 Czerwiec 2010, 16:48, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Marco 

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:48   

Należy sobie zdać sprawę z tego iż, jeśli ktoś nie popłynie bo mu się misja nie podoba, to ok jego sprawa, ale jeśli zmieniamy misje z tego względu to już jest niefajnie.

PS. Jacek, da się załatwić jeszcze to łoże małżeńskie ?
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 22 Czerwiec 2010, 16:50, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#19  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:48   

Jacek. Kto poparł ten punkt. To podziękuj sobie i tym, co go poparli, że Finka w rankingu nie zobaczycie, do czasu aż ten punkt zniknie. Bo ja gram fair-play, a nie "wybieram sobie patrolek, patrolek, patrolek, nie pływam na dwójkach w środę i wtorek i wtorek i wtorek"

Drogi Finku, punkt powstał na zasadzie kompromisu, biorąc pod uwagę praktycznie każdorazowe problemy z wyborem misji w poprzednim patrolu. Zatwierdziliśmy go WSZYSCY.

I bacz proszę na sformułowania, gdyż zarzucasz MNIE i innym graczom, że przez całe 138 patroli nie graliśmy "fair-play". Nigdy nie wybierałem sobie roku ani misji. Trzeba było pływać na II-jkach to płynąłem i topiłem. Zresztą inni także: pamiętacie Harpego, jak kaczuchą wytopił całą eskortę ?????

@Marco

Złączymy łoża w jeden dłuuugi szereg. Ale Ja rezerwuję spanie na skraju :bokser:
ściana i tak zawsze swoje wie"

Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 22 Czerwiec 2010, 16:50, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 16:49   

PL_Cmd_Jacek napisał/a:

Drogi Finku, punkt powstał na zasadzie kompromisu, biorąc pod uwagę praktycznie każdorazowe problemy z wyborem misji w poprzednim patrolu. Zatwierdziliśmy go WSZYSCY.

I bacz proszę na sformułowania, gdyż zarzucasz MNIE i innym graczom, że przez całe 138 patroli nie graliśmy "fair-play". Nigdy nie wybierałem sobie roku ani misji. Trzeba było pływać na II-jkach to płynąłem i topiłem. Zresztą inni także: pamiętacie Harpego, jak kaczuchą wytopił całą eskortę ?????

A kto powiedział, że całe 138 było nie fair-play? Napisałem, że teraz zaczyna się wybieranie patroli. Wcześniej było to normalnie. Ale teraz 2 razy pod rząd wybrany patrol i 2 razy pod rząd przecząca sobie argumentacja.
I przeczytaj, co pisałem dalej, bo nie doczytałeś chyba.
Ps. A jak coś jestem na Ventrillo

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi