Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#9 Wysłany: 20 Maj 2010, 14:42
Bobas napisał/a:
Dokładnie.Nieważne czy będziesz miał kartę obsługującą DX 9,10 czy 11, grafika będzie wyglądała tak samo, bo twórcy zrobili ją "pod" DX9.
Dokładnie. Jeszcze żeby uprościć podam przykład, co z tego że mam kartę która obsługuje dx 10.0, w systemie zainstalowany 9.0c (XP) ale np. stary Carmageddon hasa na bodaj na efektach dx 5.0 (bo tylko jego możliwości wykorzystuje) i chociażbym się dwoił i troił, grafika nie będzie wyglądać lepiej, niż w dniu premiery 15 lat temu.
Nie rozumiecie sprawy.
Gra jest napisana w/pod dX9 i to że windows obsługuje dX10, grafika także
to nie oznacza że gra działa w dX10. SH V jest pisany w dX9 i nie uświadczy się w
nim efektów z dX10.
Gier "działających" czyli takich w których grafika korzysta z bibliotek dX10
z pamięci mogę wymienić, PT Boats, Company of Heroes (po specjalnym patchu),
World in Conflict, Crisys, i jeszcze kilkanaście się znajdzie.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#12 Wysłany: 21 Maj 2010, 10:09
I dodam, że każdy zestaw bibliotek directx ma wbudowane biblioteki poprzednie, bez tego starsza gra, która wykorzystuje np. tylko biblioteki dx 9.0c, 8.1, czy 7.0 na dx 10.0 by się po prostu nie uruchomiła.
No i co z tego że moja karta grafiki obsługuje dx11 jak gra jest zrobiona pod 9 i choćbym sie starał i bugwie co robił to niepójdzie na wyższych directach .BO JEST ZROBIONA POD 9.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum