Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 27 Sierpień 2010, 15:35 Hearts Of Irons III
Heh, z całym szacunkiem - jedna z najlepszych strategii...?
Spróbuj w takim razie Hearts Of Irons III, Sudden Strike bądź jakiejkolwiek części Combat Missions. Wtedy zrozumiesz czym jest strategia :PPP
Sorry - musiałem...
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 2 Wrzesień 2010, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Tak, jest już doprowadzone do porządku - w sensie wszelkie algorytmy AI, zachowanie podległych dowódców, zaopatrzenie i micro-ekonomia są właściwie sprowadzone do zasad zdających egzamin w II-ce
Ale dla mnie i tak bomba - może dlatego, że jestem fanem całej serii, włącznie z Europa Universlis i pewnie podchodzę do tematu trochę bezkrytycznie
KIA KIA KIA KIA KIA
Hm, ja nie miałem tego problemu a nie posiadałem jakiejś mega-mocnej karty graficznej. X3 wymaga dużej ilości pamięci ram, ale z to co wiem to dopiero po rozszerzeniu podstawowej wersji o dodatki.
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#6 Wysłany: 1 Wrzesień 2010, 18:23
Co do Hearts of Iron, to nie grałem w żadną część, oprócz, można rzec bliźniaczej gry Europa Universalis:II Wojna Światowa. Wcześniej za bardzo jej nie lubiłem, ale teraz skończyłem samouczek, i op kapowałem, jak grać, więc nawet mi się podoba. Tylko mam jeden problem, nie mogę Polską wygrać z Niemcami!. Tylko Polską mi się dobrze gra, bo innymi państwami, nie wyrabiam z czytaniem komunikatów, podejmowaniem decyzji, rozmieszczaniem wojsk itp.
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
#8 Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 16:58
No, można przenieść tą rozmowę do Hearts of Iron
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
#9 Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 19:12
Co do Hearts of Iron, mam kilka pytań: Dlaczego, gdy gram Polską, to moje oddziały(16 dywizji) przegrywa z 2 dywizjami wroga? O co chodzi z organizacją? Dlaczego, gdy wypowiadam wojnę Litwie, ZSRR też mi wypowiada wojnę?(Państwa nie są w sojuszu).
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 2 Wrzesień 2010, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Piotrek
#11 Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 22:56
bo Rosja to wojowniczy kraj, a ty wypowiadając komuś wojnę dostajesz punkty wojowniczości im więcej ich masz tym bardziej liberalne kraje przyłączą się do wojny przeciwko
co do przegrywania, to nie jednostki wygrywają wojny, a plan ich działania, w skróci doktryny
Ja obecnie gram w HoI2:Armageddon.
Co do wygrywania/przegrywania bądź w ogóle starć wojsk to szalę zwycięstwa przede wszystkim przeważają opracowane ulepszenia technologiczne, morale wojska i doktryny. Z tymi ostatnimi trzeba bardzo uważać - każda doktryna właściwie całkowicie reguluje Twoje poczynania w trakcie gry. Do tego zapleczenie mikro-ekonimczne, dowódcy, teren na którym walczysz - tych wskaźników jest mnóstwo.
Generalnie clue jest takie, że w tej grze nie ma z góry przesądzonych wyników starć - i to jest piękne.
Ja sam stosuję dość kontrowersyjną metodę (z historii radzieckiej armii) która polega na nie liczeniu strat. Jeśli dochodzi do bitwy i mam nikłe szanse na zwycięstwo to i tak walczę. Oczywiście przegrywam, ale rozbudowane technologie pozwalają mi na długą i męczącą walkę obronną. W tym czasie ściągam posiłki i po wykrwawieniu jednostki broniącej atakuję nowym trzonem
KIA KIA KIA KIA KIA
#13 Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 15:52
Dzięki za pomoc udało mi się Polską zająć Litwę i rozmieściłem armię na granicy z ZSRR, i mnie nie atakują (agresywność wroga - Normalny) chyba się mnie boją Teraz zajmuję Łotwę. Tylko może być nie za fajnie, jak mnie Niemcy zaatakują
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 4 Wrzesień 2010, 15:55, w całości zmieniany 1 raz
#15 Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 18:20
No niestety, nie trzeba było Niemiec,abym poniósł klęskę Ruscy są zbyt potężni,abym mógł z nimi wygrać. Ale cieszy mnie zajęcie Litwy i Łotwy . Przedtem przegrywałem, bo nie robiłem doktryn, ponieważ uważałem, że robią się za długo, i są zbyt drogie. Mam jeszcze kilka pytań: Jak zmieniać ustrój kraju, oprócz zdarzeń takie jak delegalizacja partii czy wybory? Jakie technologie robić oprócz doktryn?
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#16 Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 22:28
Zależy na co stawiasz... Jeśli grasz takim krajem jak np. Japonia to trzeba stawiać na marynarkę i lotnictwo, jeśli grasz np. Niemcami to tu trzeba typowo stawiać na szybkie oddziały czyli dywizje pancerne i zmotoryzowane a ruskie... tu wystarczy rozwijać piechotę ... Niech pomyślę... Francuzi to trzeba ich tylko nauczyć się poddawać... Angole to zbyt dużo do odkrywania jak Ameryka, u nich zawsze coś trzeba nie odkrywać by coś innego było lepsze... A Polska? jak grałem w HoI 2 to ciężko było z nimi cokolwiek zrobić bo z jednej strony wrogowie i z drugiej, i ani się tu nie zbudujesz i ani się tu nie rozwiniesz bo do tego trzeba czasu. Ja zawsze byłem za krajem kwitnącej wiśni jeśli chodzi o HoI
Imię: Piotrek
#17 Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 09:58
w 1 z tego co pamiętam to szybkie zajęcie Czechosłowacji tylko pomagało w zabijaniu Niemców bo dużo większy przyrost pp miałeś niż po zajęciu Litwy i Łotwy. Pamietaj kawaleria jest bardzo fajna pozwala tworzyć kociołki w których po prostu niszczy się całkowicie kilka dywizji
#18 Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 13:49
Heh, zacząłem grać Włochami, nawet fajnie, tylko mam jedno pytanie: Jak załadować Piechotę na statki?
#20 Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 19:55
No portów mam aż nadto. Chcę władować piechotę morską na transportowce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum