POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
sprzet do Sh5
Autor Wiadomość
majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#1  Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 15:00   sprzet do Sh5

Niepotrafie znalesc watkow dot sprzetu do silent hunter 5 i ogolnie dot sprzetu komputerowego, dajcie namiar jak zostalo przeniesione.

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#2  Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 15:05   

http://forum.polishseamen...opic.php?t=6169

Sokół 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#3  Wysłany: 9 Kwiecień 2010, 10:20   

Mogę dopisać, że ważny jest system operacyjny.

Mam dość dobrego kompa z w miarę dobrą grafiką. Miałem Viste Home premium 64 i gra lubiła "skakać". Po zmianie na win 7 komp przyspieszył i to bardzo widocznie - nie ma np. żadnych widzianych uprzednio przeskoków.

Eberhardt Mock 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#4  Wysłany: 9 Kwiecień 2010, 10:53   

A mógłbyś podać parametry twojego kompa? Chciałbym sobie porównać z moim.
Ostatnio zmieniony przez Eberhardt Mock 9 Kwiecień 2010, 10:53, w całości zmieniany 1 raz  

Sokół 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Michał

#5  Wysłany: 9 Kwiecień 2010, 11:06   

Na Viście 64 przeskakiwała mi co kilka sekund woda przy rozdzielczości 1440x900 i full detalach. Po zmianie na win7 wszystko śmiga aż miło. To zresztą nie dotyczy tylko SH5, ale innych gier (np. BF2)

procek intel core quad 9550, 6gb ram ddr3 i GF GTS250 512mb ddr3

seba999 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: seba
Ulubiona Gra: SH5+ Wolves of Stell

#6  Wysłany: 10 Kwiecień 2010, 07:52   

Sokół napisał/a:
Na Viście 64 przeskakiwała mi co kilka sekund woda przy rozdzielczości 1440x900 i full detalach. Po zmianie na win7 wszystko śmiga aż miło. To zresztą nie dotyczy tylko SH5, ale innych gier (np. BF2)

procek intel core quad 9550, 6gb ram ddr3 i GF GTS250 512mb ddr3

No to masz niezle wypasiony. Moze z czasem cos takiego sobie kupie :) Ty juz napewno nie masz i nie bedziesz mial zadnych problemow z grami przez dlugi czas. Jak kupowalem swojego prawie dwa lata temu tez bylem zadowolony... Mimo to SH5 ciagnie bez najmniejszych problemow. No czsami poprzycina lekko. AA na x2, 1440x900 i wszystko na max

AMD 64X2 4400+, 4GB ram DDR2, 2x8800 GTX, win7

Najzabawniejsze jest to ze SH5 wykryl u mnie DX11 :)
Ostatnio zmieniony przez seba999 10 Kwiecień 2010, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  

Olaf 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Olaf

#7  Wysłany: 5 Lipiec 2010, 20:16   

No i znalazł się tani egzemplarz. Teraz każdy empik sprzedaje SH5 w cenie 69,90zł.
Nie było chyba jak na razie taniej... Zapraszam sprawdzić.

A tak na marginesie podnosząc temat możliwości sprzętu mam nadzieję, że laptop pociągnie grę płynnie.
Od roku posiadam pavilion Dv6 4 GB DDR3, HD4530 Intel Core 2 Duo 6400 i gra automatycznie ustawiła się na najwyższych parametrach graficznych. Mimo tego bardzo powoli działa funkcja "rozglądania" się po okręcie. Może coś obniżę, aby hulało szybciej.

Obecnie brak czasu na wypłynięcie na patrol...

Seawolf 

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#8  Wysłany: 16 Lipiec 2010, 22:30   

Właśnie sprawdziłem empik i mam SH5 w tej cenie od kilku dni.

Na razie gra chodzi mi na laptopie płynnie na max detalach ale bez AA i w mniejszej rozdzielczości niż natywna. Wygląda to całkiem miło tylko nie wiem czy to normalne ale gra mi spowalnia wewnątrz U-boota...ogólnie niemile uczucie to spowolnienie reakcji wskaźnika myszy na jej ruchy. :schock

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#9  Wysłany: 19 Lipiec 2010, 09:36   

zmniejsz detale to będziesz miał płynne wnętrze

Seawolf 

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#10  Wysłany: 26 Lipiec 2010, 14:10   

A co konkretnie rozumiesz przez "detale"?

PS. Ponadto zauważyłem, że za spowolnienie FPS we wnętrzu U-boota odpowiada przede wszystkim animacja jego załogi i w ogóle ruchomych obiektów. Po pierwsze występuje znaczna różnica w płynności gry gdy stoi się na pustym pomoście w kiosku w porównaniu z tym, gdy zejdzie się do "zaludnionej" centrali okrętu już nie mówiąc o maszynowni (animacja diesli). Po drugie to samo widać też we właśnie wypuszczonej becie modu Ducimusa o nazwie 9D2 dla SH4 (dostępny an Subsim).
Ostatnio zmieniony przez Seawolf 26 Lipiec 2010, 14:24, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Iroks 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Piotrek

#11  Wysłany: 26 Lipiec 2010, 22:11   

jak masz włączone AA to wyłącz albo tekstury zmniejsz szczegółowość o 1 poziom

seba999 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 18 Wrzesień 2010, 18:54   

Witam wszystich serdecznie po "malej" przerwie. Wiem ze moze moj post nie jest na temat ale pozwolilem go sobie napisac. Jakis czas temu napisalem o problemach z komputerem. Wymiany poszczegolnych podzespolow nie przyniosly efektu. Po wymianie procka okazalo sie ze komp chodzil mi okm 1 tydzien. W koncu po konsultacji z kumpali i odwiedzanych forach juz chyba jestem pewien na czy polegal prawdziwy problem. Windows 7! Niestety to on jest przyczyna awari sprzetu. 3 moich kolegow rowniez narzekalo na awarie. Jeden wyminil laptopa w ramach gwarancji. Nowe sprzety z i-core dzialaly bez zarzutu. Starsze np moj z amd x2 po prostu palily sie z przeciazenia. Jest jakis blad. W jakis sytuacjach bez powodu zostaje "przeciazony" caly sprzet. U mnie prawdopodobnie byl to procek. Po wymianie plyty wszystko wrocilo do normy ale na niedlugo. procek wymienony dzialal tylko tydzien. i znowu bez mojego SH!!! chyba czeka mnie kupno nowego kompa :-( nie oplaca mi sie inwestowac w mojego.

PL_Marco 

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 18 Wrzesień 2010, 19:47   

Osobiście to ja w takie coś nie wierzę. Za taki stan spraw najpierw obwiniałbym zasilacz.
Jeśli w biosie jest ustawiona (a zasadniczo jest) temp. graniczna (powoduje restart) to oprócz zabaw z napięciem nie da się "uwalić" procesora :|

No bo niby jak ? Obciążysz go w 100% to się może grzać a od tego jest już wentylator i w razie czego jak napisałem "blokada".
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 18 Wrzesień 2010, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

seba999 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 19:34   

:8) tez w to nie wierzylem dopoki nie doczytalem ze 7 jest w pelni kompatybilna z najnowszymi procesorami. Niestety amd x2 nie jest pierwszej swiezosci. Zaznaczam ze nie jestem w tym wypadku odosobniony. Jak w takim razie mozesz to wytlumaczyc ze po wymianie podzespolow. Karta, procek, pamiatki i co? i nic. Po tygodniu wszystko znowu padlo? Zasilka jest ok. byla sprawdzana. Chlodnica Zalmana dwukrotnie silniejsza niz standard. Bez overclocka. No to chyba pech PL Marco no nie? :8) Chociaz moge sie mylic i faktycznie musialbym przyznac Ci racje. Moze zalilka wali mi psikusy ale na testach nic nie wykazalo. Zreszta niewazne. W przyszlym miesiacu kupuje laptopa. Z bebechami ktore powinny bez problemu pociagnac SH5 na max detalach. Troszke kosztuje ale powinien starczyc przynajmniej do momentu wyjscia SH6. Mam taka nadzieje ze wyjdzie a programisci z ubi w koncu wezma sugestie Nas czyli graczy i chociaz raz wypuszcza dopracowany produkt. Na razie i tak czekam na cos takiego jak GWX do SH5. Mam nadzieje ze wyjdzie...

PL_Marco 

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 22:30   

Lisiu ma obecnie AMD X2 (dwa rdzenie) i odkąd ma ten nowy komputer
używa właśnie win7. To nie może być tak ze producent (nawet taki jak M$) wypuszcza system, który skreśla dość dużą część rynku, ba naraża użytkowników na szkody !
W USA nie o takie rzeczy ludzie wytaczali procesy...

Napisałeś iż:
Jak w takim razie mozesz to wytlumaczyc ze po wymianie podzespolow. Karta, procek, pamiatki i co? i nic. Po tygodniu wszystko znowu padlo?
To zdanie właśnie stricte zawęża winowajce, nawet go wskazuje - zasilacz.

Teraz jak był sprawdzany ? Bo programami, czy też w biosie to nie jest to samo co choćby zwykły miernik za 20 złotych.
Powie ci przykład z mojego doświadczenia, pisałem nawet na forum, miałem problemy z SH III, nic nie pomagało. Stwierdziłem ze to nie wina "softu" ale sprzętu.
Za pewnik wiozłem iż zasilacz za który dałem krocie (319 złotych, pamiętam jak dziś Tagan) i to był mój błąd. Zasilacz spalił procesor i prawdopodobnie płytę, walając kilka miesięcy wcześniej jedno złącze PCI E i taki był finał...

W każdym razie, ciesze się ze będziesz miał nową maszynę, ale lepiej nie wstawiaj do nowego sprzętu starego zasilacza :||

PS. No albo po prostu pech bo to też się zdarza.

Edit. Dodam ze oryginalny zasilacz, też Tagan padł po ponad roku, drugi nówka sztuka (to ten z opisu wyżej) przepracował też ponad rok. I teraz mam trzeci, także tagan, który też szwankuje bo czasem się nie chce uruchomić. Więcej tego badziewia nie kupię.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 19 Wrzesień 2010, 22:39, w całości zmieniany 2 razy  

CHUDY 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Dominik

#16  Wysłany: 23 Wrzesień 2010, 18:42   

PL_Marco napisał/a:

Napisałeś iż:
Jak w takim razie mozesz to wytlumaczyc ze po wymianie podzespolow. Karta, procek, pamiatki i co? i nic. Po tygodniu wszystko znowu padlo?
To zdanie właśnie stricte zawęża winowajce, nawet go wskazuje - zasilacz.

Czasami są przypadki rzadkie ale są to takie, że winowajca jest płyta główna.

Sokół napisał/a:
Mogę dopisać, że ważny jest system operacyjny.

Mam dość dobrego kompa z w miarę dobrą grafiką. Miałem Viste Home premium 64 i gra lubiła "skakać". Po zmianie na win 7 komp przyspieszył i to bardzo widocznie - nie ma np. żadnych widzianych uprzednio przeskoków.

Winda 7 jest tak zrobiona, że nawet jeśli program nie został napisany pod kilka rdzeniowe procki to i tak winda umie bez dodatkowego oprogramowania przedzielić proces na kilka rdzeni :)
dlatego tez zauważył Sokół w przyspieszenie :szpaner:

seba999 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 9 Październik 2010, 18:09   

CHUDY. Byc moze masz racje. Ciezko mi sie nie zgodzic z taka ocena jak w Twoim wykonaniu. Korzystalem z "kopi" wina 7 i moze to byla przyczyna takiego stanu rzeczy jak w moim jak rowniez i innych przypadkow. W chili obecnej po zmianie sprzetu mam oryginala 7 i jestem bardzo zadowolony szczegonie po sciagnieciu aktualizacji. Cos jednak bylo nie tak skoro nie jestem odosobnionym przypadkiem. Ale tego temetu byloby na tyle. Na chwile obecna nadrabiam stracony czas w SH5. Tu dopiero teraz docenilem zabezpieczenie ubi :-) Odpalilem na nowym kompie i mam swoje save :-) zamiast rozpoczynania gry od poczatku. Martwi mnie jednak ze jeszcze nic nie zrobiono z TDC i nadal ciezko ocenic odleglosc od statku...

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#18  Wysłany: 9 Październik 2010, 18:16   

seba999 napisał/a:
Martwi mnie jednak ze jeszcze nic nie zrobiono z TDC i nadal ciezko ocenic odleglosc od statku...

Problem TDC został rozwiązany w dwóch modach:
- Multiple UIs for SH5
- HiDef Realistic Interface

Opisy i odnośniki do stron z download znajdują się w zakłądce z modami do SH5 na forum.

Odpowiedz do tematu