Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 10 Październik 2010, 22:29 Patrol nr 10 - "Atak na Wolne Miasto"
Patrol nr 10 - "Atak na Wolne Miasto"
Godzina losowania: 20:00
Start serwera: niedziela 10.10.2010, godz: 20:00
Cytat:
"Atak na Wolne Miasto"
U-Booty: IXB (1940), zawodowcy
Czas misji 90-120 min
19 X 1940 g. 22:00 Pogoda: bezchmurnie
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Konwoje SL (Sierra Leone - Liverpool) kursowały przez całą wojnę, zaopatrując Wielką Brytanie w życiodajne zapasy.
--- ODPRAWA ---
Konwój zbiera się wokół Freetown. Ma ruszyć wzdłuż wybrzeża. Wasze stado zaatakuje zanim zostanie zorganizowana skuteczna ochrona.
<<"Generator raportów SH3 v. 1.0" PL_Mirko>>
----------------------------------
U-255 przecinał wody ciepłych wód przybrzeżnych niedaleko Freetown. Ostatni meldunek mówił o gromadzących się statkach. Kapitan wytyczył kurs i skierował się na namiary hydroakustyka. Namiary były coraz głośniejsze, więc po wynurzeniu cała naprzód pognał na południowy zachód. Księżyc pięknie oświetlał horyzont dając nadzieję na cenne łupy.
Wtem, jeden z obserwator krzyknął.
"ALAAAARRRRMMM, peryskop przed nami"
był idealnie przed U-255, który zrobił zwrot unikając zderzenia z kapitanem Janko. Dalej podróż odbywała się już bez niespodzianek, a dymy na horyzoncie pokazywały kierunek wyścigu. Okręt zanurzył się i podchodził cicho w kierunku ofiar. Eskortowce przeczesywały teren przed konwojem, aczkolwiek kapitanowi udało się wejść między statki i zaatakować.
Na pierwszy ogień poszedł polski frachtowiec. Zatonął gdy celna torpeda złamała mu kil.
Kolejne dwa podwodne pociski zniszczyły węglowiec.
Następnie 2 torpedy uszkodziły transportowiec typu Catham. Śmiertelny cios zadał za to kapitan Janko.
Po przeładowaniu torped, kapitan wycelował w trzy tankowce, które po kolei pogrążyły się w odmętach oceanu.
Wychodząc z konwoju odpalił torpedę w kierunku 3 frachtowców, lecz tylko jedna zatopiła średni frachtowiec.
Omijając polującą eskortę, wyrwał się z miejsca zagrożenia, po czym nadał meldunek o swoich sukcesach.
Na koniec tabelki:
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 11 Październik 2010, 09:02
Na peryskopowej.
Bardzo rzadko schodzę w głębiny, gdy już nie mam innego wyjścia (późny rocznik, duża ilość atakującej mnie eskorty). Wolę mieć dokładny przegląd sytuacji, co się wokół mnie dzieje.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Patrzę na niego wersja szeroka (szerokości starego rankingu) i wersja ściaśniona (obecna wersja)...
Czy wykres na razie* ma sens? Bo patrzę na niego i na razie nie jestem zadowolony...
Bo to kreski i kropki. Żadnych załamań, żadnych wyścigów... Nic specjalnego...
Nuda... Po prostu przerwa jaka, czy co? [ (r) by Maciej Stuhr]
Więc pytam każdego z was... Zakładać już temat z wykresem i tabelą? Czy na razie z samą tabelą (jak za chwilę zrobię)
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#11 Wysłany: 11 Październik 2010, 16:54
jestem totalnie załamany po wczorajszym patrolu . Wzorcowe podejśćie , a zostałem wykryty przez małą łódke ze szperaczem . Zato Jacek wykonał wejście w stylu Delta Force . Pogratulować umiejętnośći i szczęścia .
sOnar [Usunięty] Kommodore
#12 Wysłany: 11 Październik 2010, 17:24
wow mam 4te miejsce. całkiem nieźle jak na to że gram tylko dla towarzystwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum