POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Modele Haziaja.
Autor Wiadomość
Haziaj 

Kraj:
poland

Imię: Adrian
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1   Wysłany: 13 Październik 2010, 19:36   Modele Haziaja.

Widzę, że macie oddzielny dział dla modelarzy więc i ja zaprezentuje swoje dzieła.

Hughes AH-64 Apache: (niestety mój mały brzdąc dorwał w swoje ręce ten model i przestał istnieć :( )

Italiana fregata szkolna Amerigo Vespucci i żaglowiec szkolny hiszpańskiej marynarki wojennej - szkuner Juan Sebastian De Elcano. (w tej chwili wieńczą gablotę lokalnego klubu żeglarskiego w Kętrzynie):

Moje oczko w głowie trochę już sfatygowane przenosinami i wiekiem - galeon Mayflower:

Patrolowiec "Tobruk" mocno ukurzony ;-) :

Ogólnie to bardziej mi w strone modelarstwa papierowego, więcej dłubania i efekt dobry, można zawsze coś poprawić. Kiedyś robiłem także makiety traktujące o II WŚ, mam gdzieś zdjęcia w formie papierowej, muszę do taty podskoczyć i poskanować.

W swojej historii skleiłem mnóstwo modeli papierowych, jednak czas nie obszedł się z nimi życzliwie i zostały tylko nieliczne.

Pierwszy mój papierowy model to był samolot (już nie pamiętam nazwy) górnopłat z płozami do wodowania. Później był RWD-2 (Żwirko i Wigura), nastepnie amerykański M-2 Half Truck - opancerzony transporter uzywany w czasie II WŚ, śmigłowiec Mi-2, Su-27, F-14 Tom Cat z ruchomymi skrzydłami, krążownik niemiecki Nürnberg, lotniskowiec amerykański z II WŚ USS "Enterprise" (piękny model - 1,5 metra długości, dziesiątki samolotów na pokładzie, bardzo szczegółowy, kleiłem go przez 3 miesiące po kilka godzin dziennie, bez przerwy ;) przesłuchałem wtedy kilka płyt "Pantery" w tę i z powrotem), był też sowiecki T-34. Było jeszcze kilka, których nie pamiętam.

Natomiast w szufladzie czeka na lepsze czasy atomowy okręt podwodny USS "Ohio". Po sklejeniu ma mieć pół metra długości. Model prosty ale czasu na razie brak :| Na oku mam jeszcze U-Boota VIIC z tego samego wydawnictwa.

Jak coś będę dłubał na bieżąco będę umieszczał postęp prac.
Ostatnio zmieniony przez Haziaj 13 Październik 2010, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

PL_petryko6 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Michał

#2  Wysłany: 14 Październik 2010, 18:43   

No nieźle to wygląda. Ja jestem w trakcie sklejania Uboota VIIC revella. Co prawda prawie skończyłem, ale jakoś brak mi wiecznie czasu aby doprowadzić to do finalnego wyglądu.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#3  Wysłany: 14 Październik 2010, 19:22   

Petryko, a to model kartonowy?
Gdzie można zakupić dobrej jakości kartonówki? Ja obecnie kończę kłaść poszycie na swoim ORP Orzeł. Niedługo wrzucę kolejne fotki.

Haziaj 

Kraj:
poland

Imię: Adrian
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#4  Wysłany: 14 Październik 2010, 19:57   

Revell to pewnie plastik ;)

Kartonówki można nabyć tu:

Modelik:

http://modelik.nazwa1.pl/...bcb15d049fa9789

GPM:

http://www.gpm.pl/

czy jeszcze

http://www.halinski.com.pl/

może to pomoże ;)

http://www.papermodels.pl/index.php?topic=3183.0

PL_petryko6 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Michał

#5  Wysłany: 14 Październik 2010, 22:32   

Widziałem też gdzieś w necie kartonówkę VIIC do pobrania w pdf-ie. tylko nie bardzo pamiętam gdzie to było. Poszukaj, na pewno znajdziesz. A co do mojego modelu - tak to plastik. Próbowałem kiedyś kartonów jednak brak mi do nich cierpliwości.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#6  Wysłany: 15 Październik 2010, 09:24   

Tak, jeśli chodzi o dioramy do kartonówek to na sieci jest tego mnóstwo. Niestety ich jakość często pozostawia wiele do życzenia a dodatkowo dochodzi element wydruku na odpowiednim materiale.
Oczywiście, można pokusić się o wydruk na zwykłej kartce a potem podklejanie, tyle, że to zawsze wiąże się z osłabieniem jakości i dokładności poszczególnych części. Kiedyś kleiłem w ten sposób Vanguarda. Miałem wtedy dostęp do drukarki woskowej i było wcale nieźle do momentu sztukowania nadbudówki. Wtedy okazało się, że mam niekompletna dioramę - po prostu brakowało poszczególnych części.
Niestety, nie mam takich zdolności by samemu dorabiać pewne części :)

Odpowiedz do tematu