POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
War in the Pacific The struggle against Japan 1941-1945
Autor Wiadomość
janko175 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Janek

#1  Wysłany: 16 Październik 2010, 18:38   War in the Pacific The struggle against Japan 1941-1945

http://gry.gery.pl/pc/war...5/recenzja.html
Pozwoliłem sobie zamieścić linka z recenzją tej gry .
W skrócie : Gra turowa . W pewnym sensie przypomina grę planszową . Ilość szczegółów , zwala z nóg .
O to fragment recenzji . założe sie ,że znajdzie się kilku mamiaków ,którym ta gra przypadnie do gustu.

"Pierwszym, co wyróżnia tę produkcję jest spojrzenie na problem, którego dotyczy gra. Jak już się zapewne domyślacie WitP skupia się wokół wojny pomiędzy Japonią i USA, która miała miejsce w latach 1941-1945. Gracz może objąć dowództwo nad siłami każdej ze stron i rozegrać zarówno całą wojnę, jak i szereg mniejszych scenariuszy historycznych.

Nie byłoby w tym niczego niezwykłego, gdyby nie to że w przypadku tej gry stopień dowodzenia znacznie przewyższa to, co obecnie jest normą w grach strategicznych. Przede wszystkim autorzy zadbali o jak najrealistyczniejsze odwzorowanie stanów obu armii. Odwzorowanie to nie dotyczy jednak wyłącznie bogatych wpisów w encyklopedii, ale zaimplementowania do gry każdego dostępnego wtedy samolotu, okrętu i jednostki. W WitP nie dowodzimy anonimowymi wojskami. Każdy okręt wymieniony jest z funkcji i nazwy. Każdy samolot obsadzony jest przez pilota opisanego atrybutami, stopniem, statystykami służby i imieniem oraz nazwiskiem. Jednostki noszą nazwy zgodne z realiami historycznymi i dowodzone są przez oficerów nie tylko autentycznych historycznie, ale i opisanych stopniem oraz atrybutami.

Już samo to jest elementem, który ogromnie kusi do spędzenia czasu przy tym tytule. Jej prawdziwą siłą są jednak walki. One też są bardzo szczegółowe. Wszystkie jednostki występujące w grze są bardzo dokładnie opisane. Okręty na przykład podzielono na poszczególne stacje bojowe. Dzięki temu gracz może zapoznać się ze stanem każdego działa zamontowanego na okręcie. Do wglądu są też stany osobowe, a także wyposażenie jednostek naziemnych. Po co to wszystko? Po to, by bitwy mogły być tak realistyczne jak to tylko możliwe. W War in the Pacific nie ma sytuacji, w której uszkodzenia statku oceniamy po tym, że pasek się zrobił żółty albo czerwony. Nie! Tutaj jest jak w życiu. Okręt może stracić konkretne działa. Zniszczeniu mogą ulec konkretne sekcje. Pożar może być groźny lub łatwy do opanowania. Wreszcie dziura w burcie może być równoznaczna zatopieniu lub na tyle mała, by możliwe było dopłynięcie do portu. Tak samo jest z samolotami. Uszkodzenia mogą być na tyle duże, że maszyna będzie uziemiona przez wiele tygodni lub na tyle małe, że poleci na następny lot po godzinnym przeglądzie. Każda bitwa podsumowywana jest szczegółowymi raportami. Dowiedzieć się z nich można nie tylko o strategicznych skutkach starcia, ale i stratach zarówno w sprzęcie jak i stanach osobowych. Tutaj nie ma procentów, nie ma zgadywanek. W tej grze dokładnie wiadomo ile osób jest na danym okręcie, w danym samolocie i w danym oddziale. Wiadomo ilu zginęło, a ilu przeżyło. "

Gra ma też kilka minusów ,o których wspomniał autor recenzji , ale cóż ...
Ostatnio zmieniony przez janko175 16 Październik 2010, 18:44, w całości zmieniany 1 raz  

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#2  Wysłany: 17 Październik 2010, 17:02   

Mam to , od lat stoi pudelko na pólce i zadnej wojny nie ukonczylem bo nieprzebrnalem przez wszytkie szczególy, gra napewno wyjatkowa, interesujace jest ze mozna chyba odac sterowanie oddzialami, flota i lotnictwem komputerowi a zostawic sobie samo operowanie podwodniakami, wtedy bedzie cos na ksztalt silent war w komputerze. tak to sobie wyobrazam, ale pewności nie mam. Kiedyś to rozgryze.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 17 Październik 2010, 18:02   

Dlaczego ja nie mam czasu by grać w takie gry :beksa: :? :? :? :? :? :?
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#4  Wysłany: 17 Październik 2010, 18:41   

PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Dlaczego ja nie mam czasu by grać w takie gry :beksa: :? :? :? :? :? :?

Ja mam czas, ale dlaczego ja jeszcze tego nie mam?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 30 Kwiecień 2012, 18:21   

moge tylko sie zawstydzic ze do dzisiaj tej gry nie rozpracowalem i stoi czekajac w pudełku na połce :shy

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 1 Maj 2012, 11:13   

Dzisiaj z radoscia odkryłem że Polish strategy fans forum zmartwychwstało kolejny juz raz w ostatnich 12 latach :aniolek:

http://psff.pl/index.php

a tam jest polskie centrum znawcow tej gry jak i paru innych strategii, a wiec moze znajde motywacje aby sie w tym pobawic
Na razie zorientowalem sie że calosc dowodzenia flota okretow podwodnych polega na rozsylaniu ich po mapie i zbieraniu raportów co ture jesli ktorys cos spotkal, np:
Cytat:
Sub attack at 64,44

Japanese Ships
MSW Chitose Maru, Torpedo hits 1, on fire, heavy damage
MSW Wa 10

Allied Ships
SS Grenadier

Odpowiedz do tematu