Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#1 Wysłany: 30 Październik 2010, 15:51 Propozycja prezentacji wynikow rankingu
Hej,
Kiedys przy okazji jakies rozmowy, Pasterz zasugerowal zmiane sposobu prezentacji wynikow z rankinu na bardziej czytelny. Nie pamietam o ktory wykres chodzilo, ale dzis poprosilem Finka o dane z Exela. Bawiac sie Excelem, najciekawsza i chyba najbardziej przejrzysta forma prezentuje wykres skumulowany-slupkowy (chyba o ten Pastrzowi chodzilo). Przyklad ponizej:
Co wy na to? Niestety wiaze sie to ze zmiana wprowadzania danych. Finek musialby wprowdzac tylko to co gracze "ustrzela" miedzy patrolem X a Y, a wykres sam sumowalby wartosc calkowita (na przykladzie jest niepoprawnie). Trzeba tez odpowiednio posortowac ten wykres.
[UP]
Powiedzmy chodzi o cos takiego
Os X - Skala logarytmiczna zaczynajaca sie od 1000
Moze macie inne propozycje? Tylko musza byc w miare proste do wprowadzenia.
Tes, nie abym się wtrącał, ale na tym niewiele widać.
Zwłaszcza przy skali logarytmicznej. Bo wtedy ogromny pasek początku = tyciu,tyci pasek rozwinięcia.
Wykres słupkowy... Czy on na serio pokazuje więcej, niż normalny wykres? A jest o wiele bardziej skomplikowany od poprzedniego.
Ja osobiście nie jestem przekonany.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#3 Wysłany: 30 Październik 2010, 17:02
W logarytmicznym widac wiecej co osiagneli gracze z malymi wynikami (ala twoje < 100k).
Szczerze powiedziawszy to na twoich tez duzo nie widac. Setki krzyzujacych sie linii i nic wiecej.
Nie twierdze ze moje rozwiazanie jest to jedno jedyne, dlatego zapodalem ten watek, by dojsc do czegos bardziej sensownego. A moze calkowicie/czesciowo (tylko TOP 10) odpuscic wykresy bo sa nieczytelene? Przy >10 graczach twoje wykresy linowe to czysta abstrakcja.
PS. Finek tylko zaraz nie bierz tego osobiscie. Nikt sie nie czepia, tylko zglasza powiedzmy "problem".
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 31 Październik 2010, 07:42
Nieczytelne są te wykresy - źle oddają "historię", do tego może by się nadał wykres warstwowy, posortowany względem aktualnych wyników.
Aczkolwiek wykres słupkowy mógłby być użyteczny przy prezentacji 3 najlepszych karier, łącznie z "aktualną" karierą.
Ale wykres logarytmiczny to naprawdę rewelacyjny pomysł.
W logarytmicznym widac wiecej co osiagneli gracze z malymi wynikami (ala twoje < 100k).
Szczerze powiedziawszy to na twoich tez duzo nie widac. Setki krzyzujacych sie linii i nic wiecej.
Tes, ja nie zaprzeczam... Bo jest nas bardzo dużo... Właściwie linie powinny być grubsze na większym wykresie i wtedy byłoby lepiej, ale zaś nie każdy ma w domu wyświetlacz ogromny, aby to obejrzeć.
Albo znów kolejne powiększenie mniejszych wyników, bo to z nimi jest największy problem... Ale wtedy zaś otrzymamy 20 wykresów w końcu, bo jeszcze bardziej zagmatwa opis.
Tylko trzeba by zrobić tak, aby dane wprowadzać tylko raz.
To nie problem.
Robi się arkusz, gdzie podawane są różnice poszczególnych karier i wówczas otrzymamy 2 systemu liczące.
A to jest do pełnego zautomatyzowania.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#8 Wysłany: 2 Listopad 2010, 19:29
A może by tak zakupić na potrzeby forum Statisticę
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Najprościej rzecz nazywając to jest rozbudowane narzędzie statystyczne. Program do obliczeń statystycznych, budowy modeli statystycznych, wykresów, rozkładów, obliczeń mediany i takich tam fajnych zabaw na cyferkach popartych wynikami zarówno cyfrowymi jak i wizualnymi )
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum