POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Krwawy Świt (13.11)
Autor Wiadomość
PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#1  Wysłany: 14 Listopad 2010, 12:20   Krwawy Świt (13.11)

Popłynęliśmy sobie patrol który w zamierzeniu miał być szlifowaniem umiejętności namierzania i atakowania. Misja wymagająca - dość ciekawy zestaw jednostek. Znalazły się tu bowiem duże jednostki handlowe a także potężne okręty bojowe IJN. Jak można się domyśleć wszystko to eskortowane przez chmarę DD - Watake, Akizuki i małe kutry. Było tego około 6 sztuk.
Andrev oraz ja postanowiliśmy podejść do konwoju na powierzchni. W trakcie podejścia Andrev postanowił przeczyścić z wodorostów lufę swojego działa pokładowego i w tym celu oddał kilka strzałów...przed mój dziób! Nie pozostałem dłużny i w ten sposób wymieniliśmy kilka salw :D
Janko postanowił natomiast wyrównać głęboko zakorzenione urazy do USSR i w tym celu storpedował trzy uciekające merchy z banderą czerwonej gwiazdy :)) ))

Andrev skończył jako karma dla wielorybów niedługo po tym, jak udało mu się zatopić - i tu potrzebuje potwierdzenia Andreva - duży okręt wojenny ale niestety nie znam klasy celu. Ja zacząłem polowanie na szybko idącego TAKAO - po dwóch celnych torpedach w rufę krążownik się zatrzymał a następnie efektownie zatonął.

Janko z kolei walczył z utzrymaniem swojego suba przy życiu. Udany atak Akizuki skutecznie zdemolował jego okręt a po zniszczeniu przedziałów maszynowych osiągnął głebokość ok. 90 metrów i zaliczył KIA.

SH4Img@2010-11-13_20.20.02_085_thumb.jpg
Andrev na powierzchni - zaraz potem otworzył do mnie ogień :)))
Plik ściągnięto 17 raz(y) 339.33 KB

SH4Img@2010-11-13_21.06.45_339_thumb.jpg
Mój cel - TAKAO - piekny okręt i piekielnie niebezpieczny. Ale wrażliwy na uszkodzenia :)
Plik ściągnięto 13 raz(y) 561.6 KB

SH4Img@2010-11-13_21.47.01_474_thumb.jpg
No i tradycyjna tabelka
Plik ściągnięto 16 raz(y) 369.79 KB

janko175 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Janek

#2  Wysłany: 14 Listopad 2010, 18:18   Re: Krwawy Świt (13.11)

PL_Daritto napisał/a:

Janko postanowił natomiast wyrównać głęboko zakorzenione urazy do USSR i w tym celu storpedował trzy uciekające merchy z banderą czerwonej gwiazdy :)) ))
.

:lol :lol :lol :lol
Świetnie to ująłeś . :piwko:
A tak się starałem ,ale nic z tego mi nie wyszło :| Dwie torpedy eksplodowały przed wcześnie , a trzecia chyba zaplątała się w glonach . :aniolek: A Szkoda .

Trzeba przyznać ,że załoga walczyła dzielnie . Dość długo utrzymywałem się na 25 m . Ale bez napędu nie byłem w stanie się nigdzie ruszyć .

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#3  Wysłany: 14 Listopad 2010, 22:19   Re: Krwawy Świt (13.11)

PL_Daritto napisał/a:
Andrev skończył jako karma dla wielorybów niedługo po tym, jak udało mu się zatopić - i tu potrzebuje potwierdzenia Andreva - duży okręt wojenny ale niestety nie znam klasy celu.

Tym "dużym okrętem wojennym" był tankowiec Nippon Maru, storpedowany w akcie rozpaczy podczas tonięcia okrętu. Efektowne wybuchy śledziłem już przy zalewanym peryskopie.

Na Takao też polowałem, niestety 4 rybki nie doszły celu z powodu błędnej klasy okrętu - pierwotnie cel rozpoznałem jako ciężki krążownik Maya.

A tu Janko efektownie utrzymuje zanurzenie:

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#4  Wysłany: 15 Listopad 2010, 15:48   Re: Krwawy Świt (13.11)

PL_Andrev napisał/a:
A tu Janko efektownie utrzymuje zanurzenie.

No właśnie nad tym efektem się teraz biedzę, robiąc kolejną wersję moda multiplayer dla SH4. Z jednej strony jest to fajny efekt bo oddaje stan uszkodzeń suba (na załączonym obrazku Janko musiał mieć solidnie zalany dziobowy przedział torpedowy skoro postawił taką "kaczkę" :lol ). Z drugiej zaś, tego typu przechył w 90% przypadków kończy się KIA - wystarczy dać 2-3 węzły naprzód żeby zaobserwować tzw. "efekt siekiery" (czyli jak osiągnąć 250 m w 10 sekund)... :lol

Czy ktoś ze starych wyjadaczy wie jaki parametr modelu uszkodzeń decyduje o efekcie przegłębienia? Czy ten sam efekt można zaobserwować w SH3?
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 15 Listopad 2010, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

janko175 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Janek

#5  Wysłany: 15 Listopad 2010, 18:01   Re: Krwawy Świt (13.11)

PL_Pasterz napisał/a:

No właśnie nad tym efektem się teraz biedzę, robiąc kolejną wersję moda multiplayer dla SH4. Z jednej strony jest to fajny efekt bo oddaje stan uszkodzeń suba (na załączonym obrazku Janko musiał mieć solidnie zalany dziobowy przedział torpedowy skoro postawił taką "kaczkę" :lol ). Z drugiej zaś, tego typu przechył w 90% przypadków kończy się KIA - wystarczy dać 2-3 węzły naprzód żeby zaobserwować tzw. "efekt siekiery" (czyli jak osiągnąć 250 m w 10 sekund)... :lol

Dokładnie , wszystko się zgadza . Przedni przedział torpedowy poważnie zniszczony , silniki elektryczne i baterie padły . Zbiorniki z paliwem dla diesla puste . I właśnie omen omen póki nie miałem napędu to jakoś dryfowałem na tych 25 m . Po którymś z kolei ataku zacząłem wolno opadać , więc spróbowałem włączyć napęd ,żeby wyrwać okręt z zanurzenia i wtedy błyskawicznie okręt poszedł na dno niczym kamień . Szosowanie balastu nie odniosło żadnego rezultatu . Może gdybym dał : całą wstecz ,zamiast do przodu . Ale nie wiedziałem w jakim położeniu jest okręt .

Odpowiedz do tematu