Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Popłynęliśmy sobie patrol który w zamierzeniu miał być szlifowaniem umiejętności namierzania i atakowania. Misja wymagająca - dość ciekawy zestaw jednostek. Znalazły się tu bowiem duże jednostki handlowe a także potężne okręty bojowe IJN. Jak można się domyśleć wszystko to eskortowane przez chmarę DD - Watake, Akizuki i małe kutry. Było tego około 6 sztuk.
Andrev oraz ja postanowiliśmy podejść do konwoju na powierzchni. W trakcie podejścia Andrev postanowił przeczyścić z wodorostów lufę swojego działa pokładowego i w tym celu oddał kilka strzałów...przed mój dziób! Nie pozostałem dłużny i w ten sposób wymieniliśmy kilka salw
Janko postanowił natomiast wyrównać głęboko zakorzenione urazy do USSR i w tym celu storpedował trzy uciekające merchy z banderą czerwonej gwiazdy ))
Andrev skończył jako karma dla wielorybów niedługo po tym, jak udało mu się zatopić - i tu potrzebuje potwierdzenia Andreva - duży okręt wojenny ale niestety nie znam klasy celu. Ja zacząłem polowanie na szybko idącego TAKAO - po dwóch celnych torpedach w rufę krążownik się zatrzymał a następnie efektownie zatonął.
Janko z kolei walczył z utzrymaniem swojego suba przy życiu. Udany atak Akizuki skutecznie zdemolował jego okręt a po zniszczeniu przedziałów maszynowych osiągnął głebokość ok. 90 metrów i zaliczył KIA.
SH4Img@2010-11-13_20.20.02_085_thumb.jpg Andrev na powierzchni - zaraz potem otworzył do mnie ogień :)))
Plik ściągnięto 17 raz(y) 339.33 KB
SH4Img@2010-11-13_21.06.45_339_thumb.jpg Mój cel - TAKAO - piekny okręt i piekielnie niebezpieczny. Ale wrażliwy na uszkodzenia :)
Plik ściągnięto 13 raz(y) 561.6 KB
SH4Img@2010-11-13_21.47.01_474_thumb.jpg No i tradycyjna tabelka
Plik ściągnięto 16 raz(y) 369.79 KB
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Janko postanowił natomiast wyrównać głęboko zakorzenione urazy do USSR i w tym celu storpedował trzy uciekające merchy z banderą czerwonej gwiazdy ))
.
Świetnie to ująłeś .
A tak się starałem ,ale nic z tego mi nie wyszło Dwie torpedy eksplodowały przed wcześnie , a trzecia chyba zaplątała się w glonach . A Szkoda .
Trzeba przyznać ,że załoga walczyła dzielnie . Dość długo utrzymywałem się na 25 m . Ale bez napędu nie byłem w stanie się nigdzie ruszyć .
Andrev skończył jako karma dla wielorybów niedługo po tym, jak udało mu się zatopić - i tu potrzebuje potwierdzenia Andreva - duży okręt wojenny ale niestety nie znam klasy celu.
Tym "dużym okrętem wojennym" był tankowiec Nippon Maru, storpedowany w akcie rozpaczy podczas tonięcia okrętu. Efektowne wybuchy śledziłem już przy zalewanym peryskopie.
Na Takao też polowałem, niestety 4 rybki nie doszły celu z powodu błędnej klasy okrętu - pierwotnie cel rozpoznałem jako ciężki krążownik Maya.
No właśnie nad tym efektem się teraz biedzę, robiąc kolejną wersję moda multiplayer dla SH4. Z jednej strony jest to fajny efekt bo oddaje stan uszkodzeń suba (na załączonym obrazku Janko musiał mieć solidnie zalany dziobowy przedział torpedowy skoro postawił taką "kaczkę" ). Z drugiej zaś, tego typu przechył w 90% przypadków kończy się KIA - wystarczy dać 2-3 węzły naprzód żeby zaobserwować tzw. "efekt siekiery" (czyli jak osiągnąć 250 m w 10 sekund)...
Czy ktoś ze starych wyjadaczy wie jaki parametr modelu uszkodzeń decyduje o efekcie przegłębienia? Czy ten sam efekt można zaobserwować w SH3?
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 15 Listopad 2010, 15:49, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie nad tym efektem się teraz biedzę, robiąc kolejną wersję moda multiplayer dla SH4. Z jednej strony jest to fajny efekt bo oddaje stan uszkodzeń suba (na załączonym obrazku Janko musiał mieć solidnie zalany dziobowy przedział torpedowy skoro postawił taką "kaczkę" ). Z drugiej zaś, tego typu przechył w 90% przypadków kończy się KIA - wystarczy dać 2-3 węzły naprzód żeby zaobserwować tzw. "efekt siekiery" (czyli jak osiągnąć 250 m w 10 sekund)...
Dokładnie , wszystko się zgadza . Przedni przedział torpedowy poważnie zniszczony , silniki elektryczne i baterie padły . Zbiorniki z paliwem dla diesla puste . I właśnie omen omen póki nie miałem napędu to jakoś dryfowałem na tych 25 m . Po którymś z kolei ataku zacząłem wolno opadać , więc spróbowałem włączyć napęd ,żeby wyrwać okręt z zanurzenia i wtedy błyskawicznie okręt poszedł na dno niczym kamień . Szosowanie balastu nie odniosło żadnego rezultatu . Może gdybym dał : całą wstecz ,zamiast do przodu . Ale nie wiedziałem w jakim położeniu jest okręt .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum